►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
La lansarea TP-Link de acum câteva săptămâni am văzut și camerele lor de securitate și am vrut una. Eu am lucrat câțiva ani cu echipamente de control acces și efracție și cam știu ce fac și cum, dar am considerat că un astfel de review ar fi nu doar inedit pentru blog, ci și de interes pentru cei ce caută o soluție ieftină și rapidă de securizare a casei.
Modelul primit pentru review este TP-Link TL-SC3230N, o cameră micuță de interior, megapixel, cu conectare prin wireless la rețeaua casei. Toate accesoriile necesare pentru montarea pe perete sau în colțul camerei sunt incluse în pachet, iar softul camerei îi permite să-ți trimită alerte pe email la detectarea mișcării sau să salveze clipurile video inclusiv pe un server FTP, iar tu poți vedea video în timp real de oriunde, direct în browser.
După cum puteți afla în continuare, este un model tocmai bun pentru o securizare rapidă a casei, pentru supravegherea unei bone sau a unui copil și alte asemenea situații. Ușurința în instalare și configurare înseamnă că o puteți face singuri, dar nu vă așteptați nici să fie un sistem profi de securitate.
Specificații TL-SC3230N:
Preț TP-Link TL-SC3230N:
Iată cutia și ce include ea. Primești camera, antena, piciorul metalic, baza rotundă, tot metalică, o articulație de metal și plastic pentru a răsuci camera pe ce direcție vrei tu, 3 dibluri și șuruburi pentru fixare solidă în perete, alimentatorul de priză și un mic cablu de rețea.
Întregul sistem de picior + bază + articulație rotativă îți permit să montezi camera în ce poziție vrei tu și cam oriunde. Mai jos am simulat cum ar arăta montată pe pun perete sau pe tavan, iar faptul că antena poate fi îndoită la 90 de grade și rotită înseamnă că o poți orienta ca să nu lovească tavanul sau peretele.
O problemă apare la cabluri. Semnalul este wireless prin rețeaua casei, dar pentru alimentare ți se dă o sursă care are doar 2 metri de cablu, foarte puțin, practic insuficient pentru orice instalare. Mai mult ca sigur vei fi nevoit să prelungești acest cablu, așa că mai pregătește vreo 10-15 metri de cablu 2 x 0,75 mmp sau 2 x 1 mmp, de preferință învelit în tresă albă, ca să nu deranjeze ochilor atunci când îl întinzi pe perete. Costă sub 1 leu metrul la orice magazin de bricolaje. Căderea de tensiune pe această lungime și secțiune n-ar trebui să influențeze funcționarea (poate ne ajută cineva cu un calcul precis?).
După montarea pe perete și alimentarea camerei, mai urmează să o configurezi cu software-ul inclus în pachet sau direct din browser, unde are o interfață asemănătoare cu a unui router.
Corpul camerei este din plastic, dar nu-i ceva rău în asta. Este micuță, compactă (mai mică decât telefonul meu și cam de două ori mai groasă). Pe partea din față puteți vedea obiectivul fix (4,3 mm, nu că ar însemna asta ceva în lipsa altor informații despre factorul de crop al senzorului, și F1.8), iar în jurul acestuia este un inel din care se reglează focalizarea, după ce o instalați pe poziția ei finală (din nou, o chestie uzuală la camerele de supraveghere).
Sub obiectiv se observă și incinta (“gaura”) microfonului, pentru că acest model transmite și sunetul mai departe (v-am zis că e bună și pentru supravegheat bebeluși, ba chiar poți să și vorbești prin cameră cu persoana supravegheată).
În partea de jos se găsește conectorul RJ-45, în caz că vrei să o conectezi la o rețea cablată, deși asta înseamnă un cablu în plus de întins prin casă sau birou. Lângă acesta se află o ieșire audio, la care poți conecta un mic difuzor și deci să transmiți sunet către camera pentru a fi redat prin acel difuzor.
În lateral ai slotul de card micro SD. Părerea mea este că acesta va rămâne neutilizat, fiind depășit ca tehnologie de posibilitatea de a trimite pe net sau pe email clipuri și imagini.
Piciorul și baza metalică sunt din metal, pentru a oferi o rezistență în plus întregului ansamblu. Toate se montează prin înfiletare în doar câteva secunde, iar singura operațiune mai complexă este fixarea ulterioară în perete, unde ai probabil nevoie de o bormașină.
Iată în primul rând cam ce poate face o cameră IP și ce avantaje are conectarea ei la rețeaua casei și la Internet:
Funcția de detecție a mișcării este una uzuală pentru sistemele de supraveghere, iar majoritatea camerelor IP o au integrată direct. Detecția este foarte sensibilă, dar îi poți regla pragul de alarmă, că altfel se declanșează și de la schimbări mici de lumină în cameră (se înnorează puțin) sau de la cele mai mici mișcări, gen muște. Poți delimita tu mai multe zone, că de obicei te interesează doar mișcarea din dreptul ușii sau a unei zone.
Ca să-ți trimită email trebuie să-i spui camerei ce server SMTP folosești. Eu l-am folosit pe cel ce ține de hostingul blogului, dar nu văd de ce nu ar merge și cu Gmail sau orice alte soluție. Apoi îi spui unde să trimită email și cam ce să scrie în el. Ai de ales dacă să includă un clip video de maxim 3 MB sau o fotografie JPEG.
Bilă neagră: clipul primit pe email n-a vrut sa ruleze direct pe Android; probabil este codat cu cine știe ce codecuri (H.264), pentru că în Windows merge. Sunt sigur că până la urmă poți găsi o soluție și pentru mobil. Oricum nu recomand clipuri, ci imagini statice.
Serverele FTP, TCP, HTTP și Samba se înregistrează spunându-i camerei cum le poate accesa, adică user, parolă și adresă. Eu am configurat temporar salvarea pe serverul pe care țin blogul și a mers foarte bine, camera urca automat acolo clipurile și fotografiile înregistrate.
Configurarea acțiunilor se face din meniul Event Schedule. Aici generezi un scenariu nou (de exemplu “Mișcare la ușă”), selectezi dacă acțiunile să fie declanșate de detecția de mișcare (și alegi care dintre ele) sau de intervalul orar (de exemplu noaptea) și ce să facă atunci camera: să trimită email, să urce imagini pe FTP, să scrie pe card etc. Poți să-i spui chiar să salveze înregistrările cu un prefix anume în numele de fișier, ca să le poți sorta apoi ușor.
Singura chestie dubioasă aici este modul în care alegi dacă vrei să primești clipuri video sau fotografii în caz de alertă. Intri în tab-ul Record, comuți de pe H.264 (care face doar clipuri) pe MJPEG și abia acum ai opțiunea de a avea fotografii JPEG sau clipuri AVI. Nu mi s-a părut intuitiv, deși probabil că în manual este explicat.
Configurarea mai avansată a modului de înregistrare se poate face din meniul Video. Aici ai la dispoziție tot mai multe “scenarii” și poți regla pentru fiecare rezoluția, frame rate-ul și alte setări. Ideea este că poate vrei să înregistrezi non-stop la rezoluție mică (320 x 240 sau chiar 160 x 120), dar în caz de detecție de mișcare vrei să comuți automat pe modul de înaltă rezoluție (1280 x 1024).
Privacy Mask-ul este o altă funcție uzuală din camere video de securitate și înregistratoare video. Nu-i vreo mare scofală, ci doar îți permite să maschezi anumite zone din imagine cu un chenar negru. Asta e o funcție cerută prin lege și se folosește când tu supraveghezi ceva de-al tău (de exemplu intrarea în curte), dar în imagine surprinzi și o parte din curtea vecinului. Nu ai dreptul să o filmezi pe aceea, așa că se pot aplica astfel de chenare de blocare a unor zone.
Poți regla, desigur, cine are acces să vadă live imaginile de la cameră și cine are acces și la setările acesteia.
Am pus screenshoturi cu întreaga interfață pe SkyDrive, pentru cine cântă, precum Freddie, “I want it all”.
Poate că ar fi trebuit să încep cu asta, având în vedere că este o cameră de supraveghere, dar cred că de la una de 450 de lei contează mai mult ce funcții include decât ce imagini scoate. Totuși, la capitolul imagine stă bine.
Obiectivul este fix și destul de larg. Trebuie să îi reglezi tu focalizarea după ce o pui pe poziție și e bine să faci acest lucru cu mare atenție și migală, ca să surprindă clar exact planul important.
Apoi, din meniul camerei ai acces la alte setări. Poți roti imaginea, în caz că ai montat camera cu fundul în sus, poți regla balansul de alb, expunerea, diverse alte opțiuni pe care le vedeți mai jos. Pentru test eu am lăsat totul nemodificat.
Vă veți întreba de ce are doar 1,3 megapixeli. De ce nu are 12? Ei bine, lumea camerelor de securitate a evoluat altfel. Majoritatea celor utilizate astăzi sunt VGA sau în jur de 640 x 480 pixeli. Cele analogice, care transmit prin cablu coaxial semnal în format PAL, au chiar rezoluția acestuia, adică 576 pixeli pe verticală. Așa sunt majoritatea camerelor pe care le vedeți în jur, inclusiv cele mari din București.
Camerele IP, întrucât transmit direct digital, au mai urcat în rezoluție, dar încet. 1,3 megapixeli e chiar rezonabil, iar acest model testat de mine are și variantă mai slabă, de doar 640 x 480 pixeli. Camere de 3 sau 5 megapixeli costă mult și sunt utilizate în sisteme mai avansate de securitate, pentru că generează o cantitate foarte mare de date ce trebuie salvate pe HDD.
Bun, imaginea este acceptabilă. Vezi detalii, recunoști ușor persoanele și poți surprinde imagini bune dacă ai lumină. Este mai bună decât majoritatea imaginilor pe care le vedeți la știri din diverse înregistrări de la supraveghere.
Dacă nu ai lumină, camera se descurcă mai slab. În beznă oricum nici o cameră nu poate filma, ci se folosesc iluminatoare cu infraroșu sau becuri aprinse automat (o soluție mult mai simplă, pentru ca o lampă cu detecție de prezență costă puțin în magazinele de bricolaje și ar face pereche bună cu o astfel de cameră).
Ce m-a mulțumit este că SC3230N alege bine compensarea expunerii. De exemplu în imaginile de mai jos era beznă în cameră (jaluzele trase la ferestre și la balcon) și doar televizorul deschis. Mi-a plăcut că a supra-expus televizorul pentru a obține o imagine bună cu restul camerei, în loc să o întunece de tot. Dacă ai o fereastră în zona supravegheată înseamnă că nu-ți va întuneca inutil restul imaginii.
Cu lumină naturală imaginile sunt bune, cu becul aprins la fel. Fară bec oricum nu ai ce face cu nici un aparat foto sau video, chit că ar costa 10.000 de lei, ci eventual montezi un bec automat.
Am filmat ceva și pe geam și rezultatele sunt ok, dar testul e inutil. Camera nu se poate monta în exterior pentru că nu are carcasă de exterior și deci n-ar rezista la praf, ploaie și umiditate. Dacă vrei să o montezi pe tavanul balconului și să supraveghezi un loc de parcare, iarăși nu este o idee prea bună, ai nevoie de un obiectiv cu zoom suficient pentru a surprinde detalii utile în cazul unui incident, nu doar o siluetă care se urcă în mașina ta.
În clipul de mai jos imaginile puteau fi și mai clare cu o focalizare precisă. Din păcate, imagini mai bune nu am din motive simple: fiind o cameră de test, nu a mea, nu am găurit pereții ca să o montez în colțul camerei și nici nu am tăiat cablul de alimentare pentru a-l prelungi cum trebuie, că să pot da totul înapoi în stare bună.
Sunetul este ok. Microfonul nu e prea sensibil, dacă te interesează mult partea audio mai bine cauți o cameră cu intrare audio pentru microfon și folosești unul extern pentru asta.
Am luat de pe site-ul TP-Link două programe. Primul este IP Search, cu care am găsit camera în rețeaua locală atunci când am conectat-o prima oară. Evident că din fabrică ea avea pe wireless un IP aiurea, nu în clasa mea, dar acest program a găsit-o, m-am conectat la ea și am configurat-o să se conecteze la routerul meu și i-am pus IP-ul dorit de mine.
Al doilea program este Surveillance Manager. Acesta arată ca orice alt soft DVR pe care l-am văzut vreodată, îți permite să adaugi în el camere, să le dai nume, să le configurezi, să le vezi pe ecran câte 4, câte 16 etc. Poți să și înregistrezi cu acest soft și să gestionezi direct toate camerele montate, că poate ai pus mai multe.
Totuși, nu vă așteptați la ceva de mare calitate precum ar fi un soft de sute de euro gen Milestone, care e făcut pentru sisteme profesionale. Mie îmi dădea în fiecare minut o eroare despre un port care e deja folosit, cred că ar vrea să ruleze cam singur pe calculator sau are nevoie de o configurare mai atentă, dar n-am avut răbdare de el
Oricum, consider că poți face multe direct din meniul camerei și din softul ei, configurând-o din browser. Pentru o mică supraveghere la domiciliu nu ai nevoie de Surveillance Manager.
Apropo de soft, camera se configurează și utilizează cel mai bine cu Internet Explorer. Cred că toate camerele IP pe care le-am văzut vreodată folosesc Active X și deci merg cel mai bine cu IE. Aceasta doar în doua locuri are nevoie de Internet Explorer:
În rest totul merge din orice browser.
Rețineți însă și ce nu este: nu este un sistem de securitate “ca la carte”. Acela ar include obligatoriu alimentare direct din tablou, UPS pentru cameră și router și un backup 3G pentru Internet, că altfel îți taie hoții cablul de net de pe scara blocului și nu mai transmite camera nici o alertă. De asemenea, nu poate fi utilizată în exterior, nu e IP65.
Pentru mai puțin de 450 de lei, TP-Link SC3230N mi se pare o soluție foarte bună pentru un sistem micuț de supraveghere. Eu mi-aș monta una care să supravegheze holul doar ca să-mi dea alerte atunci când sunt plecat de acasă, mai ales pentru mai multe zile. Iar dacă vreți să supravegheați copii sau bătrâni cu probleme, este o soluție ieftină și ușor de instalat.
Preț TP-Link TL-SC3230N:
SC2020N este un model mai slab: maxim 640 x 480, fără compresie H.264, funcții mai puține, dar tot wireless. Costă mai puțin, dar eu zic că mai bine plătiți diferența în plus pentru SC3230N
Preț SC2020N:
eMAG: 319 lei
PC Garage: 286 lei
Puteți să vă uitați și pe alte modele de camere de supraveghere, unele de tip dom fix, dar măcar alegeți una megapixel și wireless, diferența de calitate merită banii în plus. Rețineți că toate sunt modele fără mari pretenții.
eMAG: toată gama de camere de supraveghere IP
PC Garage: toată gama de camere de supraveghere IP
Sunt camerele de supraveghere și sistemele de control acces și efracție un subiect interesant? Să scriu mai multe despre ele? Despre senzori, WDR, BLC, ieșiri pe releu NO/NC șamd? După câțiva ani de lucru cu și în jurul lor, le știu binișor, dar nu mi s-a părut un subiect interesant.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
08/05/2013 la 10:02 AM
Eu sunt pentru!
Mihai(Citează)
08/05/2013 la 10:02 AM
Sa verifici daca ai ultimul firmware, ca aceste camere au avut gauri de securitate prin care putea intra oricine de pe internet sa se uite ce faci prin casa :)
Catalist(Citează)
08/05/2013 la 10:42 AM
Este interesant subiectul, poti scrie mai mult !
Florin(Citează)
08/05/2013 la 10:46 AM
Eu am instalat o camera D-Link DCS-932L, la un pret asemanator (la vremea respectiva). In mare, functiile sunt asemanatoare, insa nu are optiunea de film sau de scheduling foarte avansat. Am configurat camera sa uploadeze pe un FTP extern si inregistrarea o fac pe un server local.
Aceeasi problema cu cablul am avut-o si eu, lungimea era penibil de mica. Am folosit un cablu destul de lung (10m), dar nu stiu exact ce tip. N-au fost probleme, si nici adaptorul nu se incalzeste, pentru ca rezistenta e destul de mica.
In principiu, e mai sigur sa conectezi cu fir si nu wireless, si atunci poti sa folosesti un modul power over ethernet pentru alimentarea camerei.
Rares(Citează)
08/05/2013 la 11:14 AM
@Rares: da, dar acest TP-Link nu are PoE și eu unul aș evita să mai trag încă un cablu prin casă.
nwradu(Citează)
08/05/2013 la 11:35 AM
Camerele de supraveghere de genul asta merg bine cu Zoneminder, o aplicatie pentru linux cu interfata web care inregistreaza stream-ul video de la camera si mai face si alte lucruri mai destepte. Un atom dual-core cu ubuntu server, centos si zoneminder tine lejer 4-8 camere, in functie de rezolutie.
vlad(Citează)
08/05/2013 la 12:02 PM
Si eu sunt de acord cu articole pe tema asta si chiar revin cu rugamintea pentru un articol despre un sistem de securitate de apartament eficient si tehnic si financiar.
Multumesc.
CristiX(Citează)
08/05/2013 la 12:50 PM
dap, sint interesante chestiile astea.
o intrebare – filmuletele de 3mb e limitare maxima? poate fi suprascrisa?
cite minute insumau aia 3 MB?
fish(Citează)
08/05/2013 la 10:27 PM
@fish: 3 minute este dimensiunea maximă pe care o trimite pe email în caz de alertă.
Altfel, nativ camera face fișiere de 150-160 MB care au un pic peste 5 minute. Iar cu Surveillance Manager nu știu dacă e vreo limitare. De fapt aceasta împărțire se face pentru a nu risca să fie corupt un fișier în caz de probleme.
nwradu(Citează)
08/05/2013 la 1:38 PM
Camera poate inregistra direct pe card, fara sa fie legata direct la calculator si rescrie peste in momentul in care e plin cardul?
mihai(Citează)
08/05/2013 la 10:28 PM
@mihai: nu mai știu dacă poate înregistra non-stop pe card, dar la alerte sigur da. Însă de ce ai vrea asta? Un hoț îți va lua cardul și gata.
nwradu(Citează)
08/05/2013 la 3:45 PM
Mai demult am vrut să-mi cumpăr o astfel de cameră, dar n-am găsit nimic suficient de bun la un preț acceptabil. Mă interesa ceva PTZ, WiFi, IR opțional, aplicație Android care să funcționeze bine. Când am căutat eu, poate acum 1-2 ani, aplicațiile de mobil erau de toată jena.
Multă lume are IP dinamic. Chiar dacă folosești router, poate mai pică netu’ sau se oprește curentul, deci ai pierdut IP-ul. Pot configura ceva gen DynDNS direct din cameră? Parcă la D-Link aveai posibilitatea de a înregistra camera pe site-ul lor, ca apoi s-o accesezi cu user/parolă; deci nu ar fi contat IP-ul.
Melk(Citează)
08/05/2013 la 10:30 PM
@Melk: ce vrei tu costă mult. În general la PTZ-uri nu prea se bagă producătorii de echipamente de rețea, iar cei tradiționali de securitate nu vor să facă pasul spre WiFi.
Mai mult, IR integrat au doar chinezăriile (nu neapărat ieftine). Producătorii mari merg pe obiective mai luminoase în tandem cu instalații externe de iluminare, că o imagine iluminată IR nu e cine știe ce. Nu te aștepta nici acum la minuni cu aplicațiile de mobil, mulți sunt depășiți de problema asta.
nwradu(Citează)
08/05/2013 la 4:27 PM
OK, am văzut în screenshot-uri că știe DDNS.
Melk(Citează)
08/05/2013 la 10:37 PM
Canon are PTZ-uri de mai multe tipuri, dar cel mai bun nu are WiFi și nu știu prețuri https://www.usa.canon.com/cusa/professional/products/security_video_solutions
nwradu(Citează)
09/05/2013 la 12:26 AM
Eu mă gândeam la camera asta
http://www.emag.ro/camera-ip-d-link-wireless-n-dcs-5222l/pd/ESRTNBBBM
cu aplicație Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dlink.mydlink
Zoom este mai mult ca sigur digital, deci degeaba, IR-ul nu cred că bate peste 2 metri. Măcar aplicația pare destul de bună din poze. La prețul ăla am pretenția să meargă totul corect, dar review-urile de pe Amazon (de ex.) sunt cam variate.
Melk(Citează)
09/05/2013 la 10:10 AM
Zoom-ul e digital, obiectivul fiind fix.
Și asta are tot senzor de 1/4 inci. De exemplu cele Canon si majoritatea camerelor profi au de 1/3 inci, mai mare, iar camerele scumpe rau au chiar de 1/2 inci, ceea ce conteaza la luminozitate.
Cu IR-ul e alta problema. Daca ar bate 2 metri ar fi ok, dar ce te faci daca bate prea tare? Iti albeste toata imaginea si nu mai recunosti nimic.
Chiar cred ca ar fi bun un articol suplimentar, ca sa afle si lumea diferenta dintre termoviziune si IR si restul, ce-i un filtru IR șamd. Cand am timp ma voi gandi la asta.
nwradu(Citează)
09/05/2013 la 1:22 PM
Întrebarea este … ce valoare au imaginile în faţa justiţiei? Să zicem că ai filmat un hoţ. Te-ai dus la poliţie şi să zicem că l-au identificat şi localizat, că se vedea bine faţa. Obiectul furtului nu se mai găseşte la făptaş. Poate fi acuzat de furt? E considerată filmarea ta, probă?
Cojo(Citează)
09/05/2013 la 3:18 PM
@Cojo: Experienta proprie: cu filmarea de pe camera de supraveghere individul a luat 7 ani de inchisoare cu executare; au fost returnate o parte din bunurile furate (telefon gasit pe baza IMEIului si recuperat de politie); au disparut defininiv banii cash furati.
Experienta cu politia priceless!!! Cand am dus filmarea si poza infractorului printata au intrebat de ce nu l-am adus si pe individ. A trebuit sa dau cateva telefoane sa isi miste fundurile.
Eu zic ca ai o sansa in plus cel putin!
CristiX(Citează)
09/05/2013 la 4:49 PM
@nwradu: Nu mă aștept la un senzor performant. Și oricum o astfel de cameră nu este o soluție de securitate. Sunt șanse mici să fie complet retardat hoțu’, să nu taie cablul de net și să nu-ți scoată siguranța din tabloul electric extern înainte de furt. Bine, poți cumpăra ceva cu modul 3G și UPS, dar ne complicăm și urcă prețul.
Mi-aș cumpăra camera pentru a urmări în vacanțe acvariul, pe lângă alte 2 lucruri. Este superb când te întorci după 10 zile vara și observi că din cauza unui pește decedat rămas în apă s-au îmbolnăvit / au murit toți și ai în sufragerie 350 litri de ciorbă cu pește putrezit. :)
Am avut de-a face cu niște camere profi dotate cu câte două tunuri IR pentru urmărirea vapoarelor la distanță, dar n-ar strica un articol dacă tot te pricepi.
De curiozitate, camere Canon găsesc prin România sau trebuie să comand pe afară?
Melk(Citează)
09/05/2013 la 5:28 PM
Eu n-am văzut niciodată camere Canon pe la noi. Mai degrabă ți-aș recomanda altceva, dar cu garanție și furnizor local, să ai pe cine înjura.
Merită investiția într-un UPS și router cu 3G. Primul te costă maxim 200 lei, al doilea mai mult, dar un RT-N66U este oricum un model excelent pentru casă, de exemplu, și are backup 3G. https://www.nwradu.ro/2012/10/review-asus-rt-n66u-cel-mai-bun-router-al-momentului/
Măcar are timp să-ți dea o alertă, că altfel chiar că iei degeaba camera.
La distanțe mari se folosesc iluminatoare cu laser. Bat 1-2 km, să vezi atunci distracție în combinație cu un zoom mare.
http://www.youtube.com/watch?v=qPIl39mp-eU
http://www.youtube.com/watch?v=O8NGYE4zAfI
Nu mă întreba de ce se cheamă Discoverii
Cu termoviziune poți vedea și la 20 de km http://www.flir.com/cs/emea/en/view/?id=42102
Uite aici un sistem Samsung pe care montezi camere cu zoom mare, termoviziune și mitralieră. Sper să nu-l numească Skynet.
https://www.nwradu.ro/2010/05/pe-la-expozitie/
nwradu(Citează)
09/05/2013 la 5:32 PM
Apropo decât să iei un PTZ pentru acvariu și bănuiesc că vrei să-l orientezi și către ușa sau ceva din când în când, mai bine iei mai multe camere mici și ieftine. Reglezi pe fiecare detecție de mișcare și moduri diferite de lucru și cred că ieși mai ieftin.
nwradu(Citează)
09/05/2013 la 7:18 PM
@nwradu: cu routerul 3G se rezolva muuult mai ieftin:
http://www.emag.ro/router-wireless-n-tp-link-3g-portabil-tl-mr3020/pd/EC23TBBBM/
sau
http://www.emag.ro/asus-6-in-1-wireless-n150-mobile-router-ieee-802-11b-g-n-range-extender-hotspot-3g-dongle-support-wl-330n3g/pd/EZK87BBBM/?ref=grid_p2_l9
Si este si un model de astfel de router cu baterie cu 3-4h autonomie.
http://www.emag.ro/router-wireless-n-tp-link-3g-portabil-tl-mr3040/pd/ETXWTBBBM/?ref=grid_p2_l20
Asta pentru ca intrusul sa nu taie cablul de internet si curentul.
Mai ramane nevoia de o mica baterie/ups pentru camera de supraveghere.
Un abonament la vodafone/cosmote pleaca de la 7EUR cu 2GB trafic inclus…
CristiX(Citează)
09/05/2013 la 7:57 PM
Bună idee cu routerele mici. Ieftine si perfecte pentru asta. Și pentru net aș merge pe RDS, e și mai ieftin.
nwradu(Citează)
09/05/2013 la 8:21 PM
RDS e mai ieftin intr-adevar dar viteza lasa foarte mult de dorit in multe ocazii. Iar cand ai de uploadat filmulete de pe camera de supraveghere (mai ales cand e pericolul sa o deconecteze individul in timpul uploadului…) prefer vodafone sau orange… cosmote inca nu am incercat.
CristiX(Citează)
10/05/2013 la 8:47 AM
Am si eu in urma cativa ani de lucru cu echipamente IT, security, etc dar din experienta acelor ani si din preferintele personale recomand pentru solutii de supraveghere inhouse sau outdoor personale produse AXIS. E drept ca sunt echipamente scumpe insa sunt camerele video le achizitionezi pentru o perioada lunga de timp, nu sunt precum laptopul, camera foto sau telefonul mobil. Sustin acest gen de subiect si cat mai multe teste cu echipamente variate.
Radu Balan(Citează)
10/05/2013 la 8:50 AM
@Melk – pentru ce iti doresti tu exista de la Planet ceva care imbina toate cerintele tale… http://planet.com.tw/en/product/product.php?id=42087 … insa pretul il poti afla de la un importator din Bucuresti. Detalii de contact la cerere, nu cauta sa fac reclama. :-)
Radu Balan(Citează)
11/05/2013 la 6:49 PM
@nwradu – Da, iese mai ieftin cu 2-3 bucăți. Da’ să montez atâtea camere pe pereți în sufragerie… mă mai gândesc. Nu-i grabă.
@Radu Balan – Costă mai mult sau mai puțin decât D-link-ul de care am zis mai sus? Aplicație Android are, funcționează bine?
Melk(Citează)
13/12/2013 la 10:31 PM
Este posibil sa folosesti aceasta camera si sa inregistreze numai pe MicroSD? Sper ca intelegeti la ce m-am referit. Multumesc.
Zorro(Citează)
03/07/2015 la 10:30 AM
DLINK DCS-932L are POE?
sorin(Citează)