►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cel mai “aparat care îmi trebuie și încă nu știam asta” descoperit în ultima vreme este routerul portabil TP-Link MR3040. E un dispozitiv mic în care înfigi un modem 3G și împarți conexiunea acestuia, prin wireless, cu mai multe telefoane și laptopuri și tablete din jur. Și cum are propria sa baterie, îl poți ține în geantă sau în buzunar sau pe masă și toți prietenii tăi pot avea acces la net.
Știu, nu-i o invenție nouă. Operatorii de telefonie vând de mult astfel de dispozitive, dar acest TP-Link are avantajul că înfigi în el orice modem vrei tu. Eu am folosit un modem de la RDS, pe care am trafic nelimitat, și a funcționat perfect. În plus, MR3040 este un router complet cu setări mai avansate decât mă așteptam de la un dispozitiv de buzunar.
Mai mult, MR3040 poate crea o rețea wireless pentru o conexiune WAN cablată și poate funcționa și ca un repetor, extinzând zona de acoperire a unei alte rețele wireless.
Scenarii uzuale de utilizare ar fi:
Mie mi s-au întâmplat de-a lungul timpului toate scenariile de mai sus, de aici și descoperirea utilității unui astfel de dispozitiv. Poți să-l folosești și pentru acces la net prin 3G/4G și apoi să dai net rețelei locale prin portul RJ-45, poate către un switch sau un dispozitiv fără wireless, cum poate se întâmplă în ceva industrial.
Specificații TP-Link MR3040:
Preț:
În cutie am găsit routerul portabil, bateria detașabilă, un alimentator de priză cu cablu USB la micro USB și un cablu de rețea de mici dimensiuni, deși acestuia din urmă nu-i văd rostul.
TP-Link MR3040 este făcut din plastic și are dimensiunile cam ca ale unui smartphone de 3,5 inci. La 100 de grame, este și destul de ușor și practic încape în orice bagaj.
Spatele se poate scoate pentru a avea acces la bateria externă. Faptul că aceasta este detașabilă este îmbucurător, înseamnă că în caz de nevoie poți să mai cumperi și rezerve.
Pe față sunt 4 LED-uri care indică starea on/off, wireless, ethernet și conexiune la Internet. Primul LED își schimbă culoarea pentru a indica starea de încărcare a bateriei.
Pe o laterală ai un buton cu trei poziții, folosit pentru a comuta între modurile 3G/4G, access point și WISP, iar pe cealaltă laterală un simplu On/Off și conectorul micro USB pentru alimentare de la priză sau de la un laptop.
În partea de sus, cea mai groasă, se găsește conectorul RJ-45 și cel USB în care înfigi un modem 3G sau 4G.
Singura problemă la acest tip de dispozitiv este că routerul plus modemul alcătuiesc o pereche destul de lungă. Cel mai probabil le vei ține pe masă sau pe bord sau în geantă, pentru că în buzunar nu aș recomanda să faci asta oricum. În timpul funcționării routerul nu se încălzește excesiv, dar modemul da, în funcție de ce model folosești.
Modemul RDS a fost recunoscut imediat și Internetul a mers din prima. Și dacă nu s-ar întâmpla asta, din meniul de configurare poți introduce manual APN-ul și restul setărilor, iar cele pentru RDS, Vodafone, Orange și Cosmote se pot găsi cu o simplă căutare pe net.
Conectarea la router este foarte simplă. Pornit pentru prima oară, el generează o rețea wifi al cărei nume și parolă sunt scrise pe spatele lui MR3040, sub capac. Odată conectat la ea, accesul în meniul de configurare se face din browser:
Dacă vrei doar să împarți modemul 3G prin wireless, nu prea mai ai ce configura, poate doar schimbarea parolei și ID-ul rețelei. Altfel, te poți juca prin toate setările posibile, MR3040 fiind un router complet din acest punct de vedere.
Ai la dispoziție următoarele meniuri și setări:
Semnalul wireless al rețelei generate de MR3040 a fost puternic, chiar dacă nu are o antenă externă. Nu este la fel de puternic precum un router normal, dar scopul său nu este să acopere o casă întreagă, ci mai degrabă o cameră sau două, iar asta face cu brio.
Autonomie: ei zic 4-5 ore. Din păcate este greu de dat aici o cifră pentru că MR3040 este făcut să fie utilizat în mulți oameni și deci depinde de cât de mulți și cât trafic face fiecare. Mai depinde și de semnalul rețelei 3G în acel loc. Așadar, aici e cu dus și întors. Eu am obținut câteva ore în testele mele, dar fiind o singură persoană mi-a fost imposibil să butonez tare mai multe dispozitive.
Voiam să fac și un test de viteză în rețeaua LAN locală, dar am renunțat la idee deoarece mi-am dat seama că nu mă interesează această cifră. MR3040 este făcut să partajeze o conexiune de Internet la mai multe dispozitive. Dacă tu vrei să-l folosești și pentru transferuri între aceste dispozitive (de exemplu ca să muți rapid fotografii din telefon în laptop), ok, se poate, dar este tot o improvizație și orice viteză mi s-ar părea acceptabilă. Nu că n-ar fi o viteză rezonabilă; doar că nu am testat-o.
Reiau ce-am spus la început:
Un astfel de router portabil, cu baterie, este genul de dispozitiv despre care nu știai că ai nevoie până când nu-l folosești prima oară, iar apoi îi descoperi utilitatea. N-am testat multe astfel de dispozitive, așa că nu pot face clasamente, dar știu că acest TP-Link TL-MR3040 face tot ce promite și are toate funcțiile avansate ale unui router normal, pe lângă diversele moduri de lucru și tipuri de rețele pe care le poate gestiona și împărți cu alții.
Preț:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
29/05/2013 la 3:00 PM
…sau iti activezi hotspot-ul de pe telefon/tableta/laptop!
cristis(Citează)
29/05/2013 la 3:04 PM
Da, și îmi consum toată bateria în o oră. Traficul meu pe telefon este limitat, pe modemul RDS nu.
nwradu(Citează)
29/05/2013 la 3:40 PM
Primii 5GB ca dupa aia la 128 kbps degeaba mai e nelimitat. Oricum, nu vreau sa fiu carcotas aici. Pentru un heavy-user poate e folositor. Eu ziceam din punctul meu de vedere, al unuia care se loveste de problema asta de cateva ori pe an.
cristis(Citează)
29/05/2013 la 4:06 PM
Pare ok dar ce viteze atingi cu el cu RDS. Am si eu RDS si sunt foartr dezamagit de cum merge…
Alin(Citează)
29/05/2013 la 4:08 PM
Uite soluția pe care o folosesc eu: Telefonul ăsta (link afiliat) dual sim cu cartela din stickul RDS. Cele două se leagă prin cablul USB, telefonul se încarcă de la laptop, iar în windows îi dau ad-hoc network.
Andrei Ionita(Citează)
29/05/2013 la 6:22 PM
Cand am vazut fotografia articolului m-am gandit ca nu vad bine. Sa va spun si de ce : pana acum o luna umblam cu un galaxy tab 2 de 7 wi-fi,un router precum cel mai sus descris si un stick rds. NO MORE ! un mi-fi codat pe orise retea il gasesti in jur de 150 ron pe net,decodarea te mai costa intre 50-100 ron si ai in loc de tot carnatul ala o chestie mica,eficienta si cu autonomie cel putin la fel de mare. Doritori din toata tara,daca vreti un router ca acesta cumparat de la emag din decembrie deci inca in garantie la 150 ron,apelati la dom’ Radu sa va dea adresa mea de email.
Joint(Citează)
29/05/2013 la 6:53 PM
Corectie: modelul pe care il detin este prima generatie a acestui router. Diferente? generatia 1 nu are buton dedicat comutarii 3g-4g,la capitolul functii nu sunt la fel,suportul 4g il ai dupa ce-i faci update de firmware,nu e by default.
Joint(Citează)
30/05/2013 la 7:55 AM
Il mai poti folosi si ca router separat pentru supraveghere video. nu depinde de reteaua de baza si poate fi “ascuns” de privirile indiscrete ale unui eventual intrus. are cumva si comutare automata intre wan si 3g?
CristiX(Citează)
30/05/2013 la 10:33 AM
Pe pagina Tp-Link România modelul TL-MR3040 apare drept Router Wireless N 3G/3.75G. S-ar putea ca la noi sa nu fi ajuns versiunea 2.0 cu suport 4G.
Bogdan(Citează)
30/05/2013 la 11:36 AM
Un must have, dar mai asteptam un pic. Pretul va scadea cu siguranta in urmatoarele 2-3 luni.
cotos(Citează)
07/06/2013 la 11:51 AM
A anunțat astăzi TP-Link și modelul MR3080, care va avea baterie de 17 ore. Cel de mai sus are doar de 4 ore. Este la fel ca dimensiune, dar mai greu, că are o baterie mare înăuntru.
nwradu(Citează)
19/11/2013 la 3:46 AM
Salut,
cu OpenWrt, un laptop conectat la 2 metri și un script care downloadează continuu pe două wget-uri (v4 și v6) la o viteză constantă de 10 Mbit/s (WAN pe ethernet cu Fiberlink PPPoE) autonomia routerului meu s-a dus la 7 ore când s-a aprins ledul roșu + încă vreo oră până s-a oprit.
Daniel Petre(Citează)
12/12/2013 la 6:38 PM
Salut. Am o problema mie nu imi merge cu stickul de la vodafone… ce trb sa fac?
Radu(Citează)
02/12/2014 la 2:03 PM
Merge si conectat la priza sau doar pe baterie?
Marian(Citează)
02/12/2014 la 2:12 PM
Păi dacă include ștecherul pentru încărcare, bănuiesc că-l poți ține sub alimentare și în timpul funcționării. Cred că toate pot fi alimentate în timp ce functionează.
nwradu(Citează)