►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Văd știri despre cum publicul larg le bate obrazul brandurilor mari de îmbrăcăminte și modă pentru că produc hainele în Bangladesh, după ce o fabrică de acolo s-a prăbușit și mai mult de 600 de lucrători au murit pe loc.
Inițiativa nu e rea. O astfel de campanie publică, mai ales preluată de posturile de știri, ii va sili în cele din urmă pe cei ce comandă acolo hainele să solicite și condiții mai bune de lucru pentru angajații respectivelor “uzine”, la fel cum și Apple s-a implicat mai mult în ce se întâmplă la Foxconn după niște sinucideri în lanț acolo.
Evident însă că majoritatea protestelor se întâmplă pe Facebook, unde un click pentru susținerea unei cauze nu te costă nimic și se dă într-o secundă. Unul însă nu s-ar duce în fața camerelor de filmat și să-și dea foc la tricoul său Tommy Hilfiger în semn de protest, ca să arate clar că nu vrea să mai poarte așa ceva. Pentru că, în opinia mea, să susții o cauză din asta ziua și apoi seara să porți plin de mândrie brandul respectiv pe piept este o incompatibilitate.
Am zis T.H., dar adevărul este că toate brandurile mari și mici fabrică îmbrăcăminte de toate tipurile în Bangladesh. H&M, Walmart, Gap, Benetton, Sears, Disney, toți fabrică acolo. Și de-a lungul timpului, probabil fiecare brand care-ți trece prin minte, de la cele pentru tineri la cei “cool” și la cei “luxury”, a fabricat și fabrică acolo, mai ales că sistemul este flexibil, găsești o fabrică cu personal liber, le dai design-ul și le ceri 30.000 de bucăți. Nici nu trebuie să fie mereu aceeași fabrică.
Ca să înțelegeți adevărata scară a lucrurilor, în Bangladesh sunt 4500 de fabrici de îmbrăcăminte în care lucrează peste 10 milioane de persoane, majoritatea femei. Sunt al doilea mare exportator de haine, după China, iar intern asta le asigură o mare parte din economia țării.
Adevărata mârlănie aici este a brandurilor scumpe. Înțeleg că Walmart vrea să vândă tricouri de 5 dolari bucata cu “I Love California” scris mare pe ele, la fel cum și la noi în hipermarketuri găsești tricouri și pantaloni și chiloți banali și super-ieftini, așa că Walmart trebuie să producă la un cost cât mai mic, dar brandurile mari și scumpe ce scuză au? Ele vând un tricou normal pe care-și pun logo-ul cu zeci, chiar sute de euro, și în același timp le produc și cât mai ieftin posibil pentru o marjă cât mai mare de profit.
Întorcându-ne la protestatari, însă, nu pot decât să mă întreb “acum ați aflat de condițiile de lucru de acolo?”. Până acum pe ce lume ați trăit? Este ca și cum astăzi ai afla cum sunt crescuți puii de la fast-food. Dar când îi mâncai cu mare poftă, tu și alți 100 în jurul tău în fiecare moment, de unde credeai că vin?
Când vedeai “made in Bangladesh” pe haine, credeai că sunt făcute în condiții bune? Salariul minim acolo este de 38 de dolari, cel mediu 60 de dolari. Asta înseamnă 200 de lei pe lună. După altă sursă, 35 de euro pe lună. Credeai că sunt condiții bune? Că primesc concediu de maternitate și asigurare de sănătate? Că lucrează în clădiri noi, cu apă plată de la dozator și program lejer? Indignarea post-eveniment nu are aceeași valoare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
07/05/2013 la 2:11 PM
Si in Romania a existat o perioada cu salarii de 35€ sau mai putin. N-are nici o legatura cat inseamna suma aia in euro. Conteaza doar daca iti ajunge sa traiesti. O fi rau cu putin dar e mai rau cu nimic.
nea_caisa(Citează)
07/05/2013 la 3:46 PM
E irelevant cu cat vinde firma produsul finit. Faptul ca vinzi un tricou cu 100 de dolari nu inseamna ca trebuie sa il produci cu 99, doar ca e de fitze. Orice companie incearca sa-si minimizeze costurile, asa se face business pana la urma.
Asta nu inseamna ca e OK cum se lucreaza acolo. Dar nici vitejii de fotoliu nu vor schimba nimic, mai ales ca, asa cum spui, isi poarta in continuare bine merci tricourile, dupa ce s-au ofuscat pe facebook si eventual au dat un share.
dojo(Citează)
07/05/2013 la 5:48 PM
@dojo: da, dar intervine ceva numit CSR. Și atunci, dacă vinzi cu 200 și produci cu 5, la un moment dat zici “hai să produc cu 15, că-mi permit să pierd un pic din marjă, dar să fac și ceva bine pentru lume”.
nwradu(Citează)
07/05/2013 la 6:20 PM
ASa e regula in business nu ai cum sa reusesti la o scara larga daca nu iti reduci costurile de productie cat mai mult . Da sunt branduri mici de zic ca produc haine in tara lor sau nu in ateliere unde oamenii sunt exploatati dar nu le merge prea bine .
Exemple foarte frumoase sunt in emisiunile gen Arena Leilor dar la americani respectiv canadieni ( Shark Tank // Dragon’s Den Canada ) unde mereu vin oameni cu idei bune dar profitul este pe minus sau 0 pentru ca ei vreau sa faca in tara lor sau au un fel de green brand .
Un exemplu concret erau niste pusti din faculate care vindeau o colectie de haine si pentru fiecare tricou , hanorac etc cumparat plantau 10 copaci . Pentru asta costul hainelor era cu 20 % mai mare fata de restul hainelor in categoria lor chiar daca ei avea firma lor de plantat copaci deci obtineau un pret bun pe copaci . A fost frumos ca proiect dar lucrurile astea nu tin mult si nici nu pot sa se extinda .
Andreiexe(Citează)
07/05/2013 la 7:43 PM
Mda si cand firmele vad ca lumea le ocoleste produsele made in bangladesh, or sa produca in alta tara la fel de ieftina si cu aceleasi probeleme sociale, asa ca mai bine sa invete guvernul lor sa profite de situatie si sa avanseze. Protestul ar trebui indreptat impotriva institutiilor care se ocupa cu forta de munca si securitatea ei, nu catre firmele care le dau de lucru.
Acu tu vrei sa zici ca stiai?
Cristi(Citează)
08/05/2013 la 11:13 AM
@Cristi: da, știam, m-am interesat când am avut primele haine pe care scria “Made in Bangladesh” și m-am întrebat cum naiba s-a ajuns cu producția tocmai acolo. Și găsești pe net informații suficiente și articole. Nu mi-am imaginat niciodată că ar fi altceva decât o muncă în masă, prost plătită și supravegheată, ca în orice astfel de țară.
nwradu(Citează)
08/05/2013 la 2:17 AM
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=dPjDUXz0Fe8
nea_caisă(Citează)
10/05/2013 la 10:07 PM
Asa, si ? Le plangem alora de mila ?! Pai ma, macar ei produc ceva, noi ce producem ?! Analfabeti pe banda rulanta, atat tot ! Si ii punem la conducere !
Alin(Citează)