un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Goana după nuclee

10 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Iată mai jos screenshot-uri cu comentarii la Samsung Galaxy S4, lăsate pe magazinul eMAG. După cum vedeți, lumea este furioasă că nu se aduce în România varianta octa-core, cea cu 8 nuclee de procesare, ci varianta quad-core, cu “doar” 4 (am scris aici cum le puteți recunoaște după cod).

Preferatul meu este “si acum vad ca la specificatii ati scris la model procesor altele … adca sa ii fraieritii pe oameni. oameni buni asta este modelul cu procesor quad-core nu octa-core deci aveti grija la detalii sa nu va luati teapa ca se pare ca cei de la meag au uitat sa scrie acest lucru“.

Când mi-a venit ideea de articol mai era un comentariu care spunea “de ce nu aduceți octa-core?!??? Ne-am săturat de quad-core!“, dar nu l-am mai găsit acum.

OK. Eu scriu des despre tehnologie, dar mă lovesc de această problemă: cum explic miilor de oameni care nu se pricep prea bine că nu contează așa tare numărul de nuclee? Că Android-ul în sine este slab optimizat pentru 4 nuclee? Că acel octa-core rulează de fapt cu maxim 4 nuclee la orice moment dat, doar că mai are alte 4 low-power, pe care comută când este în standby (big.LITTLE)? Că performanța întregului telefon este oricum asemănătoare și totul ar rula mult mai rapid dacă Google ar optimiza mai bine Android-ul și dacă dezvoltatorii de programe le-ar optimiza pentru cele 4 nuclee și ar îmbunătăți codul care de multe ori cred că-i scris la repezeală?

Și apoi vine tableta Asus Fonepad. 1099 lei pentru varianta 3G, un preț foarte bun, mai ales că are ecran de 7 inci în tehnologie IPS. Am testat-o, merge foarte bine, iar la prețul acesta e chiar o alegere excelentă. E unul dintre acele produse despre care simți că ar trebui să coste mai mult decât dai.

Procesorul ei este însă un Intel Atom Z2420 care este SINGLE-CORE. Are un singur nucleu. Mie mi se pare aproape imposibil să le explici în mod credibil unor oameni furați de mirajul marketingului și al numărului de nuclee că un procesor cu un singur nucleu asigură o experiență foarte bună pe o tabletă de acest preț, mai ales când te lupți cu voci care spun “ne-am săturat de quad-core!”

Și apoi vii cu un test în Quadrant făcut cu Asus Fonepad. Rezultatul este slab, în jur de 2600 de puncte, când alte tablete au dublu. Haos, scandal, gălăgie, “vrem 128 de nuclee” voi auzi din public. Și totuși, testul Quadrant este gândit pentru arhitectura companiei ARM, pe care se bazează orice chipset din ultimii ani, de la cele Tegra la Snapdragon și chiar la cele din iPhone. Intel a mers pe arhitectura x86, care-i a lor, că doar sunt concurenți cu ARM.

În teste mi se pare normal să fie mai slabă, acestea fiind gândite să scoată maximul din arhitectura ARM. E nevoie de niște noi programe de test care să știe și arhitectura x86. În aplicații normale s-a mișcat fără cusur, am învârtit rapid interfață, am deschis și rulat toate cele uzuale, ba chiar m-am jucat ok și FIFA 2012 pe Android.

Oameni buni, nu mai priviți doar specificațiile și cifrele seci. De asta scriu eu și alții review-uri, ca să explicăm astfel de lucruri și să aflați cum se comportă un aparat în situații reale, nu pe hârtie. Pe hârtie se pot spune multe.

Am fost recent la lansarea unei tablete E-Boda care se laudă cu ecran IPS și procesor quad-core. Din specificații pare super. Dar procesorul ei quad-core, un model ATM7029 fabricat de Actions Semiconductors, nu are deloc aceleași performanțe ca un quad-core de pe Tegra 3 de la nVidia sau un Snapdragon de la Qualcomm, pentru că arhitectura și cât de rapid comunică date cu memoria și perifericele face diferența. Similar și cu ecranul, IPS-ul lor nu avea deloc calitatea IPS-ului de pe Nexus 7 sau de pe tablete Samsung. Desigur, toate acestea se văd în preț și în review-uri, dacă le cauți.

Nu vă lăsați impresionați doar de specificații, ci uitați-vă dincolo de ele.

Asus Fonepad este o tabletă chiar mișto pentru ce oferă și cu 3G la doar 1099 lei e greu de bătut. Dacă era după mine aș fi publicat deja un review, că-l am gata, dar cineva de la Intel s-a gândit că ar fi mai bine să nu apară review-uri până la prezentarea ei “oficială”, deși la eMAG este deja disponibilă de o lună. Până la urmă e libertatea fiecăruia să-și saboteze cum vrea vânzările.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Daca incerci sa explici oamenilor ce inseamna de fapt un procesor quad-core, sau octa-core vezi draga Doamne, te lupti cu morile de vant. Lasa cocalarii sa creada ce vor.

      (Citează)

  2. Totusi mi se pare ciudat, daca tot e o chestie de marketing, de ce nu aduce Samsung in RO si procesoarele octacore, astfel incat clientul sa fie cel care alege?

      (Citează)

  3. Eu am un amărât de LG E510 single core de 800 mHz, ulterior făcut overclock la 1.2 gHz şi am rulat pe el aproape toate aplicaţiile posibile (exceptând ultimele jocuri). Am testat pe el zeci de rom-uri, aplicaţii, teme, wireless-ul e mereu pornit, sincronizeaza 4 conturi de mail, messenger si facebook pornit mereu, 2 conturi de twitter în tweetdeck si multe altele.
    Toată treaba e de optimizare. Un ROM mai bun, un taskkiller, dezactivat efecte inutile, animatii aplicatii, etc. Un launcher care nu ocupă mult ram, eu folosesc Smart Launcher Pro. ROM-ul este un cyanogen 7.2 (2.3.7.) dar am rulat 4.0 şi 4.1 pe el. Foarte rapide, dar cu bug-uri, multe.
    Nu ai nevoie de quad-core sau şi mai rău de octa core ăla… E doar marketing. Un dual-core de 1.2, 1.5 o să fie arhisuficient incă 2 ani de aici în colo.
    Din câte ştiu eu, 1,6 quadcore inseamnă 400 mhz x 4, nicidecum 4 procesoare de 1.6 gHz… Sau poate mă înşel…

      (Citează)

  4. Ieri ma chinuiam sa-i explic unui amic ca leptopu’ lui din 1900 toamna nu are 2 procesoare. In cele din urma am renuntat.

      (Citează)

  5. Aia sunt cocalari ce stau tot timpul pe emag cu gandul sa isi ia un telefon jmecher cand eu nu au 3 chifle in buzunar. Sunt satul de astia, nu ii poti educa.

    E pe Nexus S din 2010 cu single core ma descurc perfect in 2013 si nu am nevoie de tzashpe nuclee. Daca stii sa faci totul cu cap, sa-l optimizezi si mai ales sa beneficiezi de Android curat, Vanilla, nu mai conteaza altceva. Cel putin pentru mine asta e valabil.

      (Citează)

  6. LOL!!! Dupa ce scrii un articol in care explici cu argumente ca lupta pentru nuclee e degeaba, al doilea comentariu e de genul “da, ai dreptate, dar tot vreau octa core” :)))

      (Citează)

  7. Deocamdata la tablete, Ipad e cea mai tare. Are cele mai multe aplicatii si toate sunt optimizate pentru ea. Pe cand la android, f multe aplicatii se vad super nasol pe tablete, datorita rezolutiei mari pe care o au tabletele.

      (Citează)

  8. asteptam modelul faranumar-core…

      (Citează)

  9. mircea, un invidios

    10/05/2013 la 3:23 PM

    auzi da, un model cu turbo nu scot si astia o data? ca m-am saturat sa se incinga s3-u cand ii dau cocs la toate nucleele, ce mama dracu. si niste bi-xenoane sa imi pun, cu pleoape, ca sa se vada giugiuc pozele. a, si o evacuare teava sa auda vecinu de la 3 cand canta la pian cum urla gutza la mine in bucatarie.

    pacat ca cretinii astia predomina. la telefoane cred ca abia incepe mizeria asta. la automobile, deja marci care se respecta pun kituri si sigle de RS, M, etc pe cotetzuri diesel.

    astept telefonu cu numar periodic de nuclee.

      (Citează)

    • @un muc: păi de exemplu o vreme Apple nu anunța ce procesor are în iPhone, ci doar că este rapid, că ruleaza imediat jocul acela și tot așa. Altfel spus, ce face, nu ce are sub capotă. Sub capotă avea un single-core de care ar fi răs cu toții. Dar de la o vreme au cedat și ei în această luptă și spun numărul de nuclee.

      Treaba asta e foarte asemănătoare cu reclama aia la Ciuc: “o mașină de 500 de cai putere!”. Și era o basculantă. Degeaba spui puterea dacă nu spui și greutatea mașinii.

        (Citează)

  10. n-am stiut ca s-a trecut la telefoane. Inaine era ceva de genul: “da mai multi rami de aia de memorie daca ii pun nu mere mai bine?” si el instala toate cacaturile posibile de pe “huburi de di si” ca acolo “e de toate”

      (Citează)

  11. “cum explic miilor de oameni care nu se pricep prea bine că nu contează așa tare numărul de nuclee?”
    Nu le mai explici.
    Si eu m-am saturat sa explic ca nu conteaza numarul de zeci de megapixeli la pozele facute la Mamaia. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus