►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Când a fost furtuna de luni noapte am montat trepiedul în balcon și aparatul pe el. Din 72 de fotografii făcute, 52 au surprins fulgere, iar cele mai bune sunt mai jos.
Astfel de fotografii sunt simplu de făcut dacă ai cele necesare. Secretul este să le faci cu un timp lung de expunere, astfel încât să crească șansa să surprinzi măcar într-una și acele câteva milisecunde cât durează un fulger. Sunt fotografii cu câte trei trăsnete în ele, dar nu știu dacă au căzut simultan sau pe rând în cele 25 de secunde de expunere.
Apoi intervin cele necesare tehnic:
Dacă nu aveți funcție de Interval Shooting în aparat, utilizați o telecomandă precum aceasta, dar atenție ca aparatul vostru să fie dotat cu mufă compatibilă pentru ea. Telecomanda e simplă, se poate regla câte declanșări să facă, cât timp să dureze fiecare cadru și intervalul dintre cadre. Este utilă și pentru modul Bulb, o poți seta imediat să facă 38 de imagini, fiecare cu un timp de expunere de 107 secunde și cu un interval de 12 secunde între ele, dacă asta vrei.
Mai este nevoie, desigur, de o furtună serioasă, genul cu multe fulgere, și o deschidere largă a cerului, ca să aveți ce fotografia.
N-am făcut 200 de fotografii pentru că s-a terminat furtuna. Ca sfat de încadrare, surprindeți mereu în partea de jos ceva de pe pâmânt: blocuri, munți, stânci, ce-o fi. Fulgerele sunt interesante doar dacă le poți raporta la dimensiunile obiectelor și vezi unde lovesc.
Pentru o furtună pe timpul zilei micșorați diafragma (adică F cât mai mare) și reduceți ISO astfel încât o expunere corectă să fie de măcar 2-3 secunde. Apoi reglați aparatul să facă astfel fotografiile cu cât mai puțin timp mort între ele.
Am făcut și un timelapse cu fotografii surprinse.
Iar mai jos este o imagine combinată din celelalte surprinse.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
24/05/2013 la 9:15 AM
Foarte buna ideea. Am s-o fac si eu la urmatoarea furtuna. Pozele le-ai facut prin geam sau nu ? Si ce program ai folosit pentru timelapse ?
thundermar(Citează)
24/05/2013 la 9:20 AM
@thundermar: din balcon. Orice program de editare video, că am pus imaginile cu timp diferit, în funcție de dacă au fulgere sau nu în ele, și niște tranziții de fade ca să dispară artistic fulgerele.
nwradu(Citează)
24/05/2013 la 10:02 AM
foarte frumos!
un muc(Citează)
24/05/2013 la 10:17 AM
Pe mine ma amuza sa privesc geamurile de la apartamente, unul se aprinde, altul se stinge, funny :)
Ovidiu(Citează)
24/05/2013 la 2:40 PM
@Ovidiu: la asta mă uitam și eu. Având în vedere că era 1 noaptea, mi s-au părut foarte multe lumini aprinse. Cred că verifica lumea ce-i afară, unde e mașina parcată etc.
nwradu(Citează)
24/05/2013 la 10:19 AM
La artificii se poate merge pe aceleasi setari ?
Mihai(Citează)
24/05/2013 la 2:40 PM
@Mihai: la artificii aș merge pe un timp mai mic de expunere, gen 3-4 secunde. Acolo, fiind atâtea artificii, ai timp să faci încercări și să calibrezi setările.
nwradu(Citează)
24/05/2013 la 11:33 AM
foarte foarte misto ! :D
lexen(Citează)
24/05/2013 la 12:42 PM
Misto de tot. Inca nu am pozat furtuni, dar mi-ai aprins pofta. Trepiedul e absolut important, fara telecomanda m-as descurca mai ales ca aparatul are facilitatea de pozat ‘in cascada’.
dojo(Citează)
24/05/2013 la 2:43 PM
@dojo: aparatul trebuie să stea nemișcat, asta e clar. Altfel, fără telecomandă poți să apeși de fiecare dată butonul, dar nu șțiu dacă merită să stai 30 de minute în balcon făcând asta.
nwradu(Citează)
24/05/2013 la 5:09 PM
@thundermar: eu am facut un timelapse cu singapore folosind Windows Movie Maker.
Ca sa fac pozele am folosit telecomanda externa.
@nwradu: cum ai obtinut imaginea prelucrata?
horia(Citează)
24/05/2013 la 6:32 PM
@horia: deschis toate imaginile simultan în Photoshop, apoi Image > Apply Image. Sau în ce meniu o fi comanda asta. Pune o imagine peste alta.
nwradu(Citează)
27/05/2013 la 9:33 AM
În primul rând, pozele sunt chiar ok, dar am niște completări:
– Pentru orice fotografie, focalizarea e crucială. Atâta timp cât subiectul se poate focaliza (în cazul de față blocurile), focalizarea pentru infinit nu merge. Ca dovadă, blocurile sunt neclare, adică principalul reper static din fotografie e neclar.
– Mare atenție la balansul de alb, mai ales în oraș, unde lumina aceea galbenă strică tot.
– Cei ce aveți aparat decent (adică un DSLR cât de cât) folosiți ISO mai mare noaptea – chiar 3200 dacă se poate. Pentru mărirea timpului de expunere se poate folosi un filtru ND sau de polarizare. Iso mare înseamnă că lumina va slabă va intra și ea în cadre, deci detalii ma multe. Sensibilitatea mare trebuie coroborată cu o deschidere mare a diafragmei (f/2.8 sau chiar f/1.8). Tehnica asta se folosește la astrofotografie.
În rest, închiderea mare a diafragmei – indiferent de momentul zilei – aduce senzația de neclar (soft), cu excepția echipamentelor destinate profesioniștilor, care au o optică impecabilă.
dam167(Citează)
27/05/2013 la 11:44 AM
De ce ai vrea zgomot în fotografie dacă poți să nu-l ai acolo?
nwradu(Citează)
27/05/2013 la 12:31 PM
@Radu: pentru că oricum ai zgomot. Chiar și în cadrele alea, la ISO 200, ai zgomot. E drept, plusul de detalii înseamnă un plus de zgomot. La o valoare mare ISO (să zicem 3200) trebuie redus timpul de expunere. Nu poți fotografia 25 sec la 3200. Dacă poți programa în schimb declanșările, poți lua mai multe expuneri ceva mai scurte și nu pierzi prea multe. Acum ceva vreme îți împărtășeam părerea, dar am văzut fotografii urbane noaptea care suprindeau mult mai bine și mai natural detaliile la ISO mare.
dam167(Citează)