un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Câteva surprize pe SGS 4

20 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

baterie_nfcAm aflat câteva amânunte interesante despre cum functionează Galaxy S4.

Bateria este în centrul tehnologiei NFC. Dacă o înlocuiți cu una ieftină, vreo chinezărie simplă, veți pierde posibilitatea comunicației NFC. Există însă și baterii cu NFC sau cel puțin așa se laudă chinezii care le fac, plus că desigur nimic nu vă împiedică să cumpărați una originală, la preț pe măsură.


SGS 4 suportă wireless în tehnologia 802.11ac. Singurul alt model despre care știu că suportă acest nou standard este HTC One.

802.11ac este următorul mare standard de wireless, după “n”. Este în curs de finalizare, dar routere se găsesc pe piață, de exemplu acest ASUS RT-AC66U. Viteza maximă teoretică este de 1,75 Gbps și atinge aceste performanțe trecând la canale de 160 MHz, pe când 802.11n suporta un maxim de 40 MHz. Bandă mai mare, viteză mai mare. O altă modificare importantă este trecerea la o modulație mai complexă, una cu 256 de poziții în loc de 64.

Din păcate, 802.11ac este, în opinia mea, încă departe de a fi ceva des întâlnit. De fapt, abia dacă încep să apară hot-spot-uri “n”, iar majoritatea rețelelor sunt configurate pe un mult mai sigur b/g. Laptopurile cu “n” sunt frecvente acum, dar nu știu decât unul cu “ac”, tot un Asus din seria de gaming. Așa că mai avem până acolo.

Am citit cu atenție ghidul de demontare a unui SGS 4 făcut de cei de la iFixIT.com. Nu demontează numai produse Apple, se pare.

Speram să văd mai multe despre barometrul integrat și ce fel de cip este, dar nu sunt multe informații. Prezența unui barometru este totuși un avantaj nu pentru că-ți poate spune presiunea atmosferică, întrucât majoritatea dintre noi habar n-am avea ce să facem cu această informație, ci pentru că ajută foarte mult la detectarea altitudinii la care te afli.

Gândiți-vă numai la aplicațiile de sport, cele care îți spun câte calorii ai consumat. Una este să alergi pe teren plat și alta este să urci un deal, atunci când vine vorba de efortul făcut. GPS-ul este destul de ineficient în a detecta bine altitudinea, așa că un barometru ajută suplimentar.

Oricum, ce mi-a plăcut mai mult este modul simplu prin care Samsung detectează acele gesturi făcute cu mâna în fața telefonului. Dai din mână în fața telefonului, ca și cum ai alunga muște, și poți să treci astfel de la o fotografie la alta în galerie sau alt astfel de scroll în diverse alte programe. Mie mi s-a părut util dacă ai mănuși sau tocmai mănânci coaste pline de grăsime și nu vrei să atingi ecranul.

Cum face asta? Simplu și eficient. Sunt doi senzori IR, probabil plasați la stânga și la dreapta difuzorului de sus. Telefonul știe când treci mâna prin dreptul lor pentru că întâi se obturează unul și apoi celălalt. Softul identifică astfel gestul.
senzori_ir

Portul micro USB pentru încărcare nu este doar o conexiune clasică de date. Știe și USB Host, adică poți conecta un alt dispozitiv la telefon (un stick USB, un cititor de carduri, un accesoriu) ca și cum l-ai conecta la un calculator, și știe și MHL, care este un standard de transmitere video și audio de pe mobile spre televizoare. Acest MHL înlocuiește nevoia unui port micro-HDMI pe telefoane, având în vedere că se folosește același conector USB.

asus s5507

    21 comentarii

  1. Samsung Galaxy Mega 6.3 mai are Wi-Fi 802.11ac.

      (Citează)

  2. OTG si MHL exista pe Samsung-uri inca de pe vremea lui SII.

      (Citează)

  3. Nu cred ca sunt 2 senzori IR pentru detectarea mainii, ci doar unul. De la stanga la dreapta ai asa: IR pentru miscari, difuzor, senzor de proximitate ca sa se inchida ecranul cand ai telefonul la ureche, senzor pentru luminozitate auto si camera.

    Poate foloseste si senzorul de proximitate fiind o combinatie intre cele 2? Dar tot nu se explica de ce recunoaste si miscari sus-jos cum am aratat in video-ul de mai jos.
    http://youtu.be/3fiDjQQXzOk?t=4m55s

      (Citează)

  4. @nwradu: Cum am spus, poate este o combinatie intre cele 2, dar tot nu explica miscarile de tip sus-jos, ci doar stanga-dreapta.

      (Citează)

  5. Bre, barometrul de pe telefoane este mult mai prost decat GPS-ul la determinarea inaltimii. Ca sa iti faci o idee, inaltimea culoarului de zbor pentru avioane este de 300 de metri iar un senzor barometric suficient de precis pentru a pozitiona corect avionul in acest culoar e scump si greu de controlat/verificat. Producatorii ii numeri pe degete. Bine, si presiunile sunt mai mici la 10000m dar na…, iti faci o idee.

      (Citează)

  6. Eu zic ca e mult mai simplu si deloc inovativ, daca stau sa ma gandesc ca exact acelasi lucru il faceam si eu pe Nokia N95 8GB acum mai bine de 4 ani. Cu Eye Sight, camera frontala la N95 urmarea mana si softul punea doua “bariere” stanga/dreapta imaginii citite. Cand treceai prin fata camerei cu mana, softul detecta care din bariere era atinsa prima si astfel stia daca sa schimbe imaginile inainte sau inapoi in galerie si la fel cu melodiile sau orice altceva. Presupun ca aici vorbim de 4 (sus- jos-stanga-dreapta)astfel de bariere de jur imprejurul imaginii capturare cu ajutorul camerei frontale…Aveti aici un video: http://www.youtube.com/watch?v=oFKkrXzn_8A

      (Citează)

  7. In stanga e senzor de lumina, in dreapta sunt senzorii de proximitate si de miscare. Senzorul de miscare foloseste un singur LED infrarosu, iar detectia se face pe baza de faza. Gasiti mai multe informatii la STMicroelectronics si Silicon Labs.

    @Victor: Daca ar folosi camera pentru miscari, s-ar duce bateria rapid. Nu e o solutie cand iti tine bateria oricum aproape o zi.

      (Citează)

  8. @Radu: Stiu, ii explicam lui Victor ca e o schimbare buna fata de N95. Puteau sa foloseasca camera pentru toate miscarile, dar se consuma bateria.

      (Citează)

  9. @Radu: Am fost la o prezentare de-a lor, stai sa vad daca gasesc ceva despre asta.

      (Citează)

  10. Acum imi dau seama ca treaba asta se poate face si pasiv, fara led IR (cu un fel de matrice PIR). Chiar sunt curios daca e nevoie de un led IR (si daca intr-adevar e inclus in Galaxy S4).

      (Citează)

  11. E sigur unul inclus dar e orientat in fata, pentru emularea telecomenzilor de televizor.

      (Citează)

  12. Bine ca esti tu destept.

      (Citează)

  13. cat de fan iphone sunt, telefonul asta ma face sa il apreciez

      (Citează)

  14. Senzorul NFC este integrat pe baterie inca de pe Samsung GALAXY S3.

      (Citează)

  15. Printre alte surprize, am inteles din descrierea unei aplicatii ca SGS4 nu are receptor IR si deci nu poti sa faci teach-in pentru (tele)comenzi ce nu sunt in bazele de date: AC, sisteme audio de boxe etc. Ce dezamagire!

      (Citează)

  16. Prea complex pentru un procesor quadcore?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus