►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Se spune că suntem aproape de descoperiri majore în medicină. Că, odată ce dezlegăm ADN-ul și intrăm tot mai puternic la nivelul microscopic al celulelor și în controlul hormonilor și enzimelor, vom trăi tot mai mult pentru că vom “comanda” corpul să regenereze organele și țesuturile interne. Bătrânețea va fi amânată, probabil că și multe boli ce apar prin trecerea timpului peste organele noastre.
Totuși, eu unul nu cred că doar stăpânirea acestor noi domenii ale medicinei ne poate prelungi foarte mult viață. Trebuie în paralel să dezvoltăm și tehnologii și tehnici medicale tot mai bune și mai ales o chirurgie mult mai avansată. Trebuie să ajungem ca în filmele SF unde operațiile de înlocuire sau regenerare a organelor sunt o nimica toată, ceva banal precum operația de apendicită din zilele noastre.
Motivul este simplu. Intervențiile la nivel celular pot combate degradarea naturală, internă, a corpului omenesc, dar sunt foarte mulți factori externi care strică și ei. Uitați-vă doar cât praf este în atmosferă și gândiți-vă la ce respirăm noi acum; dacă am trăi 150 de ani vă dați seama câte s-ar acumula în plămânii noștri, care ar trebui curățați pentru a funcționa în continuare? Corpul nostru are niște “filtre”, dar trebuie schimbate, exact ca la revizia unei mașini?
În 75 de ani inima bate de vreo 3 miliarde de ori. Cât să ducă și mușchiul acela? La un moment dat ceva tot mai trebuie schimbat și toate venele curățate de diverse depuneri. În prezent corpul uman se stinge singur, de bătrânețe, după vreo 80 de ani, ceea ce reprezintă o perioadă foarte lungă. Nimic din ce producem noi nu rezistă atât de mult fără mentenanță periodică, semn că natura este un inginer mult mai bun.
Chiar și considerând că de la nivel celular putem comanda regenerarea oricărui țesut ce îmbătrânește din ochi, ficat, rinichi, corzi vocale, neuroni șamd, la un moment dat vom ajunge la acest următor prag, cel în care trebuie să “demontam” capacul. Trebuie ca cercetarea să se ducă pe toate planurile.
Închei cu tradiționalul “noi să fim sănătoși!”
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
12/05/2013 la 11:16 AM
Am citit undeva că dacă am trăi 150 de ani, toţi bărbaţii ar muri, la respectiva vîrstă, de cancer de prostată. Asa că, deocamdată, viitorul nu sună bine!
Ioan T. Morar(Citează)
12/05/2013 la 1:05 PM
Eu cred ca daca ai ajuns la o varsta venerabila, peste 90 de ani sa zicem si tot te agati cu disperare de viata, ai trait degeaba. Poate ma insel…
gogu(Citează)
12/05/2013 la 1:30 PM
Până acum vreo 15 ani medicina (inclusiv aia de vârf) era ca și cum ai încerca să repari un avion F22 (sau B2, A380, SU37,….) cu un ciocan, fără manual de service, scheme electrice și mecanice sau piese originale. Acum schema există (genomul uman) dar e imensă. Încet apar și producătorii de piese (din celule stem sau artificiale) dar sunt rudimentare față de original.
Sunt două puncte mari în medicină în viitor:
– bolile cărora în primul rând trebuie să le fie identificată cauza chiar dacă tratamentul e încă rudiemntar sau nu există (și aici îmi vin în minte cancerele cauzate de HPV unde măcar știu cauza chiar dacă tratament nu prea există)
– limita naturală de diviziune celulară http://en.wikipedia.org/wiki/Hayflick_limit; în momentul în care mecanismul ăsta e blocat pompele funebre o să cam dea faliment :D
nea_caisă(Citează)
12/05/2013 la 2:36 PM
Am retinut ce are de facut medicina moderna. O sa ii transmit.
nashu_mare(Citează)
12/05/2013 la 5:23 PM
Eu inca astept nano-roboti sa-si faca treaba prin mine. Uite un virus? Bam cu laseru!
acsel(Citează)
12/05/2013 la 6:49 PM
sistemul de autocurăţare al corpului uman este foarte bine pus la punct; nu cred că “umplerea cu praf a plămînilor” ar fi o cauză de deces dacă toate celelalte boli, degenerarea celulară etc ar fi eradicate.
Mai degrabă întreabă-te ce se va întîmpla cu numărul oamenilor de pe Pămînt şi ce consecinţe va avea asta, dacă media de viaţă va tot creşte…
alias(Citează)
12/05/2013 la 7:23 PM
Pe moment medicina moderna nu face decat sa umple buzunarele actionarilor, ceea ce inseamna ca nu se doreste tratarea cauzei ci doar a efectelor.
thundermar(Citează)
12/05/2013 la 10:11 PM
Am sa incerc cu un fragment dintr-o carte sa-ti spun ca progresul medicinii duce in final la disparitia speciei noastre: “Moartea este cel mai universal fenomen al lumii vii. Tot ce este viu moare pentru a favoriza evolutia viului spre forme mai complexe, mai diversificate si mai adaptate. Sub aceste aspect filogenetic moartea este o necesitate in lumea vie, este utila evolutiei speciilor prin favorizarea unor combinatii de gene mai utile acestei evolutii astefel ca, moartea individului favorizeaza evolutia si nemurirea speciilor. Hegel spunea ca moartea este triumful speciei asupra individului. Astfel pentru specie, nemurirea si fenomenul ce sacrifica individul asigura progresul ei”.
Poate la finalul evolutiei speciei noastre o sa ne inaltam ca in Stargate :)
nev(Citează)
12/05/2013 la 11:30 PM
@nev: Am si uitat de Stargate si de Dr Daniel Jackson.
acsel(Citează)