►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
GF6 este următoarea generație de mirrorless-uri compacte de la Panasonic, venind pe urmele lui GF5, care este un model bine echilibrat în toate aspectele lui. Și spre bucuria mea, am constatat că GF6 vine cu îmbunătățiri evidente, demne de a-l numi “noua generație”.
Specificații Panasonic GF6:
Prețul nu-l știu încă, dar sunt sigur că-l vom vedea în curând în magazine. Iar pe 24 aprilie apar alte surprize plăcute de la Panasonic, dar nu am voie să spun despre ele până atunci.
Un pic surprinzător, dar GF6 este cu câtiva milimetri mai mare pe toate direcțiile decât GF5. Senzația de “mai mare” este adusă și de noul obiectiv, tot un 14-42 mm, dar mai lung și cu zoom manual pe inelul de pe obiectiv.
Să nu credeți că această creștere a dimensiunilor este supărătoare. Din contră, mi-a stat mult mai bine în mână, grip-ul este mult mai bun și nu am mai avut deloc în minte ideea că trebuie să fiu atent cum îl țin și cum îl apuc.
În partea de sus avem butoanele uzuale pentru astfel de aparate. O noutate față de GF5 (și alte modele) este că în jurul butonului de declanșare se găsește un inel asemănător camerelor compacte. Acesta poate fi folosit pentru a controla compensarea expunerii, diafragma și zoom-ul în fotografiile din memorie.
Partea din spate a lui GF6 are aspectul uzual al camerelor DSLM. Poți configura două butoane Fn1 și Fn2 pe ce funcții vrei tu, iar alte două mai sunt disponibile pe ecranul tactil. Aceste funcții și posibilități contribuie foarte mult la lucrul facil cu aparatul, fiind extrem de simplu să modifici setările uzuale. Butonul Fn1 este bine să-l lăsați pe modul Q.Menu, care înseamnă un meniu inteligent din care puteți modifica funcțiile de bază.
Ecranul este rabatabil pe o direcție, ceea ce te ajută dacă vrei sa faci fotografii de la brâu sau de deasupra capului. Mai este util și în cazul autoportretelor, precum cel de mai jos. Calul approves.
Flash-ul integrat mi s-a părut un pic mai solid făcut. Nu mai pare o lampă în vârful unei scobitori flexibile, ci e ceva mai întărit. Îmi place că este în continuare flexibil și asta te ajută dacă vrei să-l redirecționezi un pic cu tavanul, trăgând ușor de el în spate.
Panasonic GF6 este excelent la acest capitol și sunt foarte mulțumit de fotografiile rezultate. Vedeți mai jos diverse situații explicate, dar vreau să încep prin a spune că focalizarea a fost întotdeauna rapidă și fără cusur, inclusiv în lumină slabă. Niciodată nu a făcut hunting, niciodată un a focalizat greșit.
În lumina zilei fotografiile sunt clare, sharp, iar culorile sunt capturate exact cum le vede ochiul. Observați mai jos albastrul camionului și cele de pe steagurile vândute în stradă, care sunt perfect redate. Culorile stridente din vitrina unui magazin sunt și ele capturate exact ca-n realitate, fără nici o saturare sau desaturare deranjantă.
Pielea este iarăși bine înregistrată de senzor. L-am folosit pe modul Av și cu balansul de alb pe automat, deci fără o configurare suplimentară, și sunt foarte mulțumit de calitatea portretelor obținute. Multe aparate te scot prea galben la față, dar nu e cazul lui GF6.
Exemplu și cu un flash utilizat ziua pentru a lumina chipul umbrit de pălărie.
Sunt foarte mulțumit și de lipsa unor deformări geometrice și de lipsa unor aberații cromatice la trecerea dintre obiectele cu un contrast puternic, precum conturul pălăriei pe cer sau acoperișul clădirilor.
Fotografii cu cai și biserici, dar ce trebuie să observați este că albul e alb cu balansul pus pe Auto.
Mai jos observați efectul comutării opțiunii i.Dynamic de pe Off pe High. Mai scoate detalii din zonele cu umbre, ceea ce este de ajutor dacă fotografiați în soare puternic sau în zone cu multe umbre.
Aparatul are opțiunea de a face singur HDR-uri, dar dacă preferi un control mai bun poți fotografia tu de 3 ori cu opțiunea Bracketing inclusă. Ce nu mi-a plăcut este că nu poți alege decât modul +/- 2/3 EV, ceea ce este foarte puțin pentru anumite situații.
În lumină slabă aparatul a focalizat fără nici o problemă și sunt mulțumit de imaginile rezultate. Există zgomot de imagine, dar pentru gama sa rezultatele sunt mulțumitoare.
Situațiile de interior în care ai și o lumină puternică sunt bine tratate de procesor. Acesta știe exact ce și cum să seteze expunerea pentru a nu întuneca sau arde inutil imaginea finală.
Iată și un crop 100% din interior cu ISO setat pe rând la 160, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400 și 12.800. Zgomotul devine deranjant la 3200, dar fotografia de la ISO 1600 este făcută la F8 și timp 1/50 sec, adică din mână, ceea ce este foarte bine în acele condiții, iar prin scăderea diafragmei aș fi putut folosi un ISO chiar mult mai mic.
Viteza de fotografiere în rafală este impresionanța. Pe cel mai rapid mod, am 14 fotografii făcute în aceeași secundă.
Aici nu sunt multe de spus, mai ales că nu am imagini să vă arăt. Ecranul tactil de ajută mult în focalizare pentru că poți apăsa direct pe zona dorită. Poți să duci histograma de pe ecran oriunde vrei tu, de parcă ai aranja ferestrele în Windows, ai cele două butoane Fn3 și Fn4 suplimentare disponibile la o singură afișare.
Meniul are o structură liniară, îl poți parcurge ușor prin toate opțiunile lui. Aparatul știe să introducă și diverse filtre în imagini, pentru cei ce vor să fie creativi.
Mi-a plăcut și că aparatul știe când îți faci un autoportret (cu ecranul dat peste cap) și activează detecția de fețe, apoi îți dă 3 secunde timp după ce ai apăsat declanșatorul, ca să nu iasă fotografia mișcată pentru că apeși butonul cu mâna intinsă sau pentru o reîncadrare rapidă.
WiFi-ul și NFC-ul sunt opțiuni mai interesante. Recunosc că prima oară m-am întrebat la ce-ar fi bun NFC-ul pe un aparat foto, dar uite că este. Îl atingi de un telefon sau de o tabletă și se realizează automat o conexiune de tip remote control, astfel încât cu o aplicație specială poți controla aparatul de la distanță și poți vedea pe ecranul tău ce vei fotografia. E bun pentru spionat, autoportrete și multe alte situații.
Tot prin Wifi/NFC poti transfera fotografiile direct în telefon și tabletă sau în servicii cloud, precum și afișarea lor prin DLNA pe ecrane compatibile.
AUTONOMIE
Am făcut 496 de fotografii și cam 2 minute de filmare, iar bateria era pe ultima liniuță. Încă nu murise, dar era pe ducă. Mie mi se pare o autonomie foarte bună, mai ales că era prima oară când foloseam aparatul și deci m-am tot învârtit și prin meniurile sale. N-am activat modul Eco și nici cel de economisire a bateriei.
Panasonic GF6 m-a impresionat cum puține mirrorless-uri testate au reușit să o facă. Se cunoaște că este o noua generație, se cunoaște că Panasonic a inventat această gamă și au dus-o exact în direcția potrivită. GF6 este unul dintre cele mai bune mirrorless-uri de pe piață, aveți la dispoziție foarte multe obiective compatibile și vi-l recomand fără nici o reținere.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
11/04/2013 la 6:56 PM
Interesant :)
Mi se pare ciudat ca nu ti l-au dat la test cu obiectivul de kit cu powerzoom, tinand cont ca au pus un buton nou ce putea actiona zoomul electronic.
Cum ti s-a parut aplicatia de remote de pe tableta? Mie mi se pare o chestie destul de utila, dar citeam reviewuri la Sony Nex-5R care are si el asa ceva, dar era cam buggy.
In rest mi se pare reusit aparatul, e fain ca are touchscreen ce poate fi util, mai ales pentru incepatori, la fel si ecranul rabatabil si cu rezolutie buna. Imi place si ca are si rotita de selectie a modurilor de fotografiere.
Sunt curios la ce pret o sa se incadreze, mi se pare ca e modelul lor de inceput de gama, dar are totusi destule features care s-ar putea sa ii creasca pretul.
Claudiu(Citează)
12/04/2013 la 8:44 AM
@Claudiu: ce zici tu de rotiță și ecran poți găsi pe multe mirrorless-uri. Uite niște articole din trecut:
https://www.nwradu.ro/2013/03/cum-sa-alegi-un-mirrorless-potrivit/
https://www.nwradu.ro/2012/11/aparate-foto-mirrorless-cum-functioneaza-cum-difera-dslr/
Wifi-ul de pe Sony era cam bizar, da. Avea nevoie de niște aplicații proprii și mi s-a părut greu de configurat, ba chiar am renunțat rapid. Aici e un pic mai simplu totul pentru că ai NFC-ul care se ocupă de partea de negociere cu remote control-ul, de exemplu. Îl atingi de telefon și e gata. Aplicația era bună, funcționa bine, dar nu șțiu dacă nu are buguri sau ceva ascuns pentru că nu i-am dat mare atenție.
nwradu(Citează)
11/04/2013 la 7:27 PM
Stop. M-am oprit la Calul approves :)))))))))
Ovidiu(Citează)
11/04/2013 la 9:11 PM
Viena?
sau alt oras?
(fiecare cu ce-l doare)
Vlad(Citează)
11/04/2013 la 10:50 PM
Viena, da.
nwradu(Citează)
18/04/2013 la 8:25 AM
Ecranul tactil este de tip rezistiv sau capacitiv ?
Milu(Citează)