un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review LG 29EA93 – un imens monitor 21:9

11 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

lg_29ea93

Am folosit câteva zile cel mai interesant monitor pe care am avut ocazia să-l testez vreodată: modelul LG 29EA93 de 29 de inci în diagonală, dar aici este un șiretlic. Monitorul are raportul de aspect 21:9 și rezoluția nativă 2560 x 1080 pixeli, fiind foarte lat.

Monitorul este unul din gama profesională, așa că și specificațiile sunt pe măsură:

  • panou IPS, 300 cd/mp, contrast 5.000.000:1, sRGB 99%
  • rezoluția nativă este 2560 x 1080 pixeli, raport 21:9
  • intrare DVI-D, HDMI x2 cu MHL, Display Port, ieșire audio pt căști, USB x3
  • consum 48 W
  • dimensiuni 70 x 39 cm aproximativ pentru ecran, greutate 5,2 kg

Nu vă zic prețul. Citiți întâi cât de util este în muncă, pentru a îndulci otrava.

AMBALARE

Coletul este imens. Are 7 kilograme și ceva ambalat și este lung, așa ca aveti nevoie de mașină pentru a-l cumpăra sau alegeți să vă fie livrat acasă.

În cutie am găsit monitorul, baza sa, un cablu DVI și cablul de conectare la PC pentru USB-uri. Cablul DVI este unul gros, de calitate, și am fost nevoit să-l utilizez pentru a afișa corect rezoluția maximă.

LA CE TE AJUTĂ 21:9

Lumea abia se obișnuiește cu rezoluții în format 16:9 și LG vine acum cu un 21:9. Practic se face trecerea de la 1920 x 1080 la 2560 x 1080, acei aproape 600 de pixeli făcând o diferență semnificativă în întreaga experiență a utilizării acestui monitor 29EA93.

La ce este bun 21:9? În primul rând la filme. Formatul 21:9 este cel real folosit în cinematografie. Așa sunt proiectate filmele în sălile de cinema. Dacă ați văzut filme Full HD pe ecrane Full HD și tot aveau benzi negre sus și jos este pentru că de fapt imaginile originale erau la un raport de 21:9.

Cel mai mult mi-a plăcut 29EA93 pentru muncă. Ecranul mare mi-a deschis atâtea posibilități noi de a vedea dintr-o privire informația încât tare mă gândesc ca în viitor să fac trecerea la un 21:9.

De exemplu în Tweetdeck mi-au încăput 8 coloane pe ecran. La voi câte sunt?
În Excel au încăput pe ecran coloane până la AM inclusiv. Deschideți un Excel și vedeți câte încap la voi.
În Word, în Reading Mode, încap 5 pagini una lângă alta, aproape în mărime naturală.

Și tot așa în multe aplicații. În Picasa vedeam mult mai multe thumbnails-uri pe o linie, în Explorer puteam da pictogramele pe dimensiunea maximă și tot să văd destule pe ecran, în Lightroom și Photoshop încape imaginea și toate toolbar-urile necesare în jurul ei, în Google Maps zici că vezi tot orașul pe același ecran.

Desigur, o astfel de rezoluție nu te avantajează peste tot. Majoritatea site-urilor par o bandă verticală pe centrul ecranului. Site-urile care se lățesc cât tot ecranul, de exemplu forumuri sau interfața de New Post din WordPress arată și mai ciudat. YouTube, mai nou aliniat pe stânga, te face să realizezi ce design prost au ales.

Există însă soluții. Rezoluția orizontală atât de mare îți permite să pui pe ecran mai multe ferestre, una lângă alta. Eu de exemplu am pus un browser pe Google Analytics în timp real, l-am setat cam pe 30% din ecran și în restul de 70% am deschis un alt browser și toate tab-urile de rigoare. Altădată am folosit combinația Facebook și Excel. Cei 2560 de pixeli îți permit să nu elimini din informația utilă a unei ferestre, ci doar să mai micșorezi spațiul ei mort.

PERFORMANȚĂ

Monitorul este un IPS de bună calitate, așa că nu am nimic de reproșat culorilor, fiind vii și foarte plăcute. Îmi închipui că poate fi folosit și în aplicații pentru graficieni, mai ales în combinație cu spațiul imens orizontal ce te avantajeaza în programe gen Photoshop sau în editarea video. Negrul este negru, albul este foarte intens, iluminarea este constantă pe toată suprafața monitorului.

Unghiul de vizualizare este fără cusur. L-am întors pe 29EA93 aproape la 180 de grade și culorile erau neschimbate, ba chiar se înțelegea perfect tot ceea ce aveam pe ecran.
monitor_lg_29ea93_18monitor_lg_29ea93_17

Meniul este destul de complex și permite tot felul de artificii precum picture-in-picture (monitorul are multe intrări video) și setări avansate. Mie mi-a plăcut opțiunea de a reprezenta rezoluții mai mici în mod 1:1 ca o porțiune din rezoluția mare. Adică monitorul stă pe 2560 x 1080 px și îți afișează un joc 1920 x 1080 px în zona centrală, plus benzi negre de-o parte și de alta, fiecare de câte 320 de pixeli, după cum iese la socoteală. Avantajul este că nu mai schimbi rezoluția când intri și ieși din joc, iar un ALT+TAB se dă imediat și nu-ți afectează poziția ferestrelor.

Iată un exemplu din Crysis 2, întâi cu rezoluția Full HD întinsă pe cei 2560 pixeli, apoi în format 1:1.
meniu_lg_29ea93_04meniu_lg_29ea93_03

Tot la capitolul performanță aș vrea să vă spun că inițial totul se afișa foarte pixelat, iar textele nu puteau fi citite. O căutare pe net m-a dus la cauza problemei: cablul meu DVI, pe care-l folosesc în mod normal pe Full HD, este cam prost și nu putea fi utilizat pe rezoluția superioară a acestui monitor. L-am montat pe cel inclus de LG și atunci am văzut diferența: este de aproape 2 ori mai gros și mult mai bine ecranat.

Despre USB-uri și audio nu pot spune foarte multe. Par mai degrabă adăugate pentru a mai pune ceva pe monitor. Părerea mea este că dacă ai banii de un astfel de LG ai deja și o soluție bună la care să asculți muzică sau un hub pentru porturi USB. Din păcate, sunt puse tot în spatele monitorului, pe centru, fiind destul de dificil să umbli des la aceste porturi.

Totuși, mi-a plăcut tripleta DVI/HDMI/Display Port, ca să fie compatibil cu tot ce ai putea avea, iar portul HDMI cu MHL permite și conectarea telefoanelor la acest monitor prin acest standard specific mobilelor.

CONSTRUCȚIE

LG 29EA93 este bine făcut, chiar dacă neașteptat de greu. Fața este neagră, marcată doar prin sigla LG roșiatică în partea de jos.

Spatele, surprinzător, este alb ca laptele. Îmi place ideea. Monitorul este atât de mare încât pe negru ar fi fost o pată dizgrațioasă pe orice birou; măcar albul este mai elegant și parcă degajă o energie pozitivă. Undeva în centru se află toate porturile. Cele USB sunt greu de utilizat, trebuie să te ridici din scaun și să ocolești biroul pentru a le vedea bine.


monitor_lg_29ea93_11

Muchiile sunt dintr-un material plăcut la atingere, aparent negru, dar care în lumină puternică se vede că bate spre argintiu. Pe total aș spune că s-au făcut pași pentru a-i asigura monitorului o anume eleganță, un aer premium ca să arate bine pe un birou modern. E un elefant, dar unul frumușel.

Butoanele sunt în dreapta, pe muchia inferioară. Sunt comutatoare foarte fine, aproape capacitive prin sensitivitatea lor extremă la apăsările cele mai fine. Meniul OSD este inteligent gândit, având o structură doar pe orizontală, astfel încât navigarea între opțiuni și modificarea parametrilor este foarte intuitivă.

Un mic LED de stare se aprinde roșu, dar poate fi dezactivat din meniu.

Baza mi-a plăcut. Este rotundă și are o prindere prin două suruburi. La început mă temeam că este prea mică și prea șubredă pentru a ține așa un monitor lat și greu nemișcat pe birou, dar nu e cazul. Își face bine treaba și nu i-am putut reproșa nimic. Monitorul meu se mișcă atunci când lovesc biroul sau scriu prea “violent” la tastatură, dar acest LG nu.
monitor_lg_29ea93_12monitor_lg_29ea93_08

CE E BINE

  • Forma 21:9 te avantajează în multe aplicații.
  • Toate tipurile de intrări și funcții avansate gen PiP.
  • Calitate foarte bună a imaginii

CE E RĂU

  • Greutate mare
  • Porturile USB și audio sunt dificil de accesat des
  • Cablurile incluse sunt cam mici (cred că 1 metru și un pic)

UTILIZARE

  • Eu aș recomanda acest monitor LG 29EA93 pentru cei care vor fi avantajați de spațiul suplimentar de pe orizontală în programe precum Excel, Photoshop, Tweetdeck, programare.
  • Rezoluția mare îți permite să aranjezi mai multe ferestre pe ecran, fiind deci e preferat pentru cei ce vor să ducă la extrem multi-taskingul.
  • Culorile bune, negrul și albul intens îl recomandă și pentru grafică, filme, jocuri și alte aplicații, dacă prețul nu este o problemă.

CONCLUZIE

Mi-a plăcut 21:9. Mi-a arătat că îți poți eficientiza foarte mult activitatea atunci când ai mult spațiu pe ecran și știi să-ți aranjezi 2-3 ferestre așa cum trebuie. Culorile bune, intrările variate și dimensiunea generoasă fac din acest monitorul unul dintre cele mai bune pe care le-a produs LG până acum.

Preț: LG 29EA93 costă 2699 lei la Altex. În alte magazine încă nu l-am văzut.

asus s5507

    18 comentarii

  1. De ce nu ai folosit HDMI? Boxe are?

      (Citează)

    • Are și boxe, da, dar zic că dacă dai atâția bani pe un monitor contează mai puțin asta și probabil ai deja ceva de sunet.
      Placa mea video are două ieșiri, HDMI și DVI. HDMI-ul e conectat la televizor, DVI-ul la monitor.

      Oricum HDMI-ul este același lucru cu DVI-ul ca semnal, dar mai are în plus și pini pentru audio.

        (Citează)

  2. Am monitor de 17 si vad si eu coloanele pana la AM in Excel. Cu zoom de 50% :)
    Faina scula, dar nu e pentru oricine, nici ca utilitate, nici ca pret.

      (Citează)

  3. Eu am la servici 2 monitoare de 19″ de 5:4. Suprafata lor totala (echivalenta cu un monitor de 32″ de 10:4) e ceva mai mare decat a acestui monitor. Si managementul informatiei e mai facil pe 2 ecrane. Singurul dezavantaj e ca nu pot vedea filme in conditii excelente, dar asa cum am mentionat e vorba de servici !!

      (Citează)

    • @thundermar: da, dar cât ocupă pe birou? Si ai nevoie de două ieșiri video, etc. Aici e o eficientizare a soluției, dar asta costa ca întotdeauna.

      “Singurul dezavantaj e ca nu pot vedea filme in conditii excelente, dar asa cum am mentionat e vorba de servici !!”
      Aoleu, păi și cum ai rezolvat asta? Mie mi se pare de porc să nu te poți uita în condiții bune la servici :P

        (Citează)

  4. piciorul ala nu pare sa aiba o ergonome fanstatica. poti sa il rotesti usor pe mai multe directii?
    in alta ordine de idei 29 pare sinistru de mult. eu lucrez acum pe 27 (Samsung S27A850T) si deja mi se pare la limita. e insa foarte confortabil in Photoshop…

      (Citează)

    • @stefan: pe orizontală îl rotești cu tot cu picior, pe verticală se înclină ușor din balama.

      Pare mare 29, dar e 21:9 si diagonala este lungită articifial de aici. De asta am pus fotografiile șî cu monitorul meu, care are 21,5 inci sau 22 inci (am uitat) și se vede că pe înălțime este cam la fel ecranul. LG-ul este doar mai lung.

        (Citează)

  5. În cazul în care la servici postul de lucru face parte dintr-o insulă de 4 posturi de lucru, tot varianta cu 2 monitoare e mai bună. Le poți plasa în unghi și ocupă ceva mai puțin spatiu. Monitorul ăsta ar fi bun dacă posturile de lucru ar fi mari (ca să ai loc și de niște rafturi de documente, dar acest lucru e cam puțin probabil) și ar fi plasate în linie. Niște cazuri unde s-a potrivi ar fi punctele de control (Metrorex, centrala de la Cernavodă) sau la bursă dar nu cred că dau zgârciții ăia bani pe așa ceva! Poate doar dacă cineva mare de la furnizor e foarte apropiat unuia mare de la beneficiar!

      (Citează)

  6. Chiar ieri l-am văzut în Media Galaxy.

    Recunosc că m-am uitat ciudat la el, arăta extrem de ciudat comparativ cu restul monitoarelor expuse pe raft dar n-am stat să intru în detalii. Așa cum îl văzusem acolo nu aș fi dat banii pe el pe motiv că nu mă uit pe monitor la filme.

    La partea de office îi văd plusurile pentru că folosește 1 singură mufă de conectare iar la partea de procesare imagini de banii ăia aș lua oricum un monitor wide-gamut.

      (Citează)

  7. Nu observa nimeni o diferenta majora intre pozele 1 si 12?

      (Citează)

  8. E doar 1080p, e mult mai util ceva cu 1200, 1440 sau 1600 pixeli pe inaltime, mai ales pentru CAD.

      (Citează)

    • Da, depinde de ce lucrezi. Pentru Excel probabil preferi lățime, pentru programare înălțime.
      La desen la fel, depinde cam ce proiectezi.

        (Citează)

  9. Decat sa dai o gramada de bani pe monitorul asta mai bine iti iei de 1080p-uri si le folosesti in dual pentru a lucra mai eficent. Ma rog, fiecare cu gusturile lui.

      (Citează)

  10. Am vrut sa spun 2 1080p-uri :)

      (Citează)

  11. Uaa ce s-au scumpit. Eu mi-am luat acu 2 saptamani un Dell U2913WM care are exact acelasi panel ca si monitorul prezentat de tine. Azi costa 2500. Acu 2 saptamani Dell-ul era ~2150 iar cu inca o saptamana inainte era 2050! Whatever happened.
    Inainte am avut un Lenovo 22″ S-PVA 16:10 de 1920×1200.
    L-am luat mai ales pentru acasa, la filme. Faptul ca are rezolutie mai mica pe verticala se cunoaste. In Office de exemplu paginile de Word trebuie micsorate nitel ca sa incapa pe verticala. Pe monitorul vechi incapeau cat erau ele de mari. La televizor daca am imagine aspect 4:3 imaginea se vede mai mica decat pe monitorul vechi. La 16:9 se vede nitel mai mare. Abia la 21:9 e pus cu adevarat in valoare si doar canalele de filme HD merita si alea sunt putine. Din pacate unele nu au si subtitrarea inclusa in imaginea 21:9 ci doar sigla…
    La unghiuri de vizibilitate mi se pare nitel mai slab decat vechiul monitor. Desi contrastul scade cam la fel pe axele verticala si orizontala ca si la vechiul monitor stralucirea se diminueaza puternic la monitorul nou fata de cel vechi care o pastreaza constanta din orice unghi. Iar privit pe diagonale din lateral (de exemplu stanga/dreapta sus) imaginea pierde puternic din stralucire si contrast. Privit cat de cat din fata pe filme care au aspectul monitorului e intr-adevar un mare pas inainte fata de monitorul vechi. De asemenea in soft-uri aglomerate din punct de vedere al interfetei e un avantaj faptul ca sunt multi pixeli pe orizontala.
    Si eu am avut problema cu imaginea pixelata dar a parut sa fie din cauza placii video. Am incercat si pe DVI si pe HDMI si pe ambele nu se vedea corect. Plus ca a fost ceva munca pana cand placa video veche a realizat ca se poate mai mult de 1920×1080 (un ATI HD3200 incorporat). La inceput nici macar nu vedeam ecranele de BIOS si bootloader-ul. Abia dupa niste multe reboot-uri dintr-un motiv care mi-e inca neclar a inceput sa arate imaginea si la ecranele de text dar cu aceeasi problema cand setam rezolutia nativa. Culmea e ca pe VGA nu am avut nici o problema, se vedea corect inclusiv la rezolutia nativa. Dar nah, nu mergea BluRay-ul… In final am luat un GeForce 610 care merge pe toate fronturile cum trebuie.

      (Citează)

  12. Tot un Dell U2913WM am si eu. Este excelent, pe HDMI am laptopul Vaio Z2 la birou conectat si e mult mai bine decat solutia cu doua monitoare 21″ cum as fi vrut initial sa-mi cumpar. Spre deosebire de Grigo eu am dat si mai putin pe el de la kauf.ro si-l savurez in fiecare zi.

      (Citează)

  13. Draga nwradu, sper ca ti l-au facut cadou la cat l-ai laudat.. Si nu stiu care lume “abia se obișnuiește cu rezoluții în format 16:9”, daca te citeste Jeremy Clarkson iar o sa zica ca abia am iesit din paduri… Cat despre review, sunt mai folositoare parerile lui grigo din comentarii decat ce ai avut tu de spus despre monitor

    Si apropo, asta nu e monitor din gama profesionala..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus