un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Puterea social media de a rezolva o infracțiune

22 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Cristi Manafu scrie despre cazul unei mașini furate și regăsite prin Facebook. Frumos exemplul și mă bucur să aud că a mers.

Iată unul și mai bun: atentatul de la Boston ar putea fi primul caz major, puternic mediatizat, rezolvat cu ajutorul puterii Facebook și social media.

Investigatorii au avut la dispoziție câteva indicii de la martori privind cine a pus bomba. “Un bărbat îmbrăcat în negru cu un ghiozdan în spate”. Și au început să caute astfel de persoane în camerele de supraveghere din zonă și au găsit câteva imagini neclare, slab calitative.

suspectAceste imagini au fost date publicității și s-a cerut spectatorilor să caute prin propriile fotografii făcute cu telefonul/camera dacă nu cumva au surprins o imagine mai clară cu suspecții. Și imaginile au început să curgă, mai bune și mai proaste, până când pe pagina de Facebook a cuiva a fost găsită o fotografie clară. De acolo până la identificare, probabil tot cu ajutorul publicului, a fost doar un mic pas.

Nu știu dacă vă dați seama, dar Facebook este una dintre cele mai mari baze de date cu fotografii personale din lume. Cu câteva sute de milioane de conturi, ei au sute de milioane de fotografii bune cu toți acești oameni de pe toată planeta. Știu că la un moment dat testau un algoritm de recunoaștere automată a fețelor, astfel încât tag-uirea prietenilor să se facă direct, fără să-ți mai ceară ție numele lor. Nu cred că a devenit operațional acest sistem, dar asta nu înseamnă că diversele forțe de securitate nu au acces la baza de date cu fotografii și posibilitatea de a rula un soft de recunoștere facială.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Iti dai seama daca ar fi fost Piticu prin multime sa faca poze?

      (Citează)

  2. Din câte ştiu, algoritmul ăla de recunoaştere faciala si tag-uire automată e cât se poate de funcţional, dar a fost dezactivat numai din motive de privacy.

      (Citează)

  3. Reversul medaliei… Azi citeam că anchetatorii au dat publicităţii pozele cu cei doi atentatori pentru că oamenii de pe Reddit/Facebook/etc. începuseră să arate cu degetul către oameni nevinovaţi şi să încerce să dea de ei.

      (Citează)

  4. *de a rezolva o infractiune. Suna mult mai pe romaneste.
    Crime din engleza nu este decat prietenul lui crima din romana.

      (Citează)

  5. mie mi se pare ca e tocmai invers, cazul Boston a aratat pericolele unei situatii in care gloata se apuca sa faca munca politiei.

    copilasii aia de pe Reddit trambitau ca l-au gasit pe suspect, au dat tone de poze cu el, ii gasisera si numele, numai ca “suspectul” lor nu era cel adevarat. tu iti dai seama ce se intampla daca vreun justitiar il gasea si il omoara pe asa-zisul terorist?
    din pacate social media sau nu, puterea gloatei si efectul de masa cand vine vorba de “gasit vinovati” a ramas cam la fel din Evul Mediu pana acum.

      (Citează)

  6. Să suni la poliție dacă ai informații suplimentare este o educație bună. Dacă vrei să fii justițiar, e altă problemă, dar nu poți refuza să ceri ajutorul comunității doar pentru că ți-e teamă de asta.

      (Citează)

  7. http://www.huffingtonpost.com/2013/04/18/ny-post-boston-suspects-bag-men-front-page_n_3109052.html?utm_hp_ref=media

    Pozele sunt tot acolo cu un update minuscul (Rupert Murdock …) http://www.nypost.com/p/news/national/feds_have_men_in_sights_j43UJwXZncr0wmysU42scJ

    Diferența în cazul Boston nu a făcut-o Facebook/Reddit/plm (și milioanele de frecători de mentă care le frecventează) ci dezvoltarea tehnologică și cantitatea enormă de poze și filme făcute în acel moment.
    În concluzie, nici gurnaliștii și nici blogărașii nu sunt detectivi și ar face bine să predea pozele cui se pricepe și să se abțină de la anchete și verdicte. Lumea e proastă, poți să ajungi la rezultate tragice.

      (Citează)

  8. Ciprian Pardău

    22/04/2013 la 8:25 PM

    Cum spuneau şi baieţii ăia 3 care au creat The Pirate Bay, internetul face parte din viaţa noastră. Nu există diferenţă între online şi offline.

      (Citează)

  9. Cipriane, cand o sa mai cresti si mai iti diversifici activitatile sper sa ajungi la alta concluzie. Internetul e o parte importanta din viata multora, dar de acolo pana la afirmatii de genul “nu exista diferenta … ” e mult. Nu de alta, dar realitatea e un lucru chiar foarte interesant.

      (Citează)

  10. Exact. Ciprian are dreptate. Ce diferență să mai faci între off-line, on-line când acum ai internetul în buzunar mereu după tine?
    Asta e lumea în care trăim, din păcate nu toți s-au adaptat la ea. Se încearcă încă o diferențiere care nu există.

      (Citează)

  11. cand te referi la toti, vorbesti cam de 95% din populatia Romaniei? nu de alta, dar cam ala e procentajul care nu “se plimba cu Internetul in buzunar” :))
    nu ma intelege gresit, petrec enorm de mult timp pe Internet, datorita meseriei si pasiunilor. insa asta cu on-line-ul care se confunda cu off-line e foarte amuzant, majoritatea oamenilor chiar au o viata in domeniul realului ce depaseste netul sau retelele sociale.

    @radu: nu ai zis nimeni ca e rau sa dai telefon la Politie. doar ca pe langa cei carora li s-a cerut ajutorul au fost si baietii care au inceput sa caute singuri. cu rezultatele pomenite mai sus. daca te plimbai cu un rucsac negru prin zona ala erai.

    un articol interesant aici:
    http://www.newstatesman.com/world-affairs/2013/04/4chan-plays-racist-wheres-wally-find-boston-bomber

      (Citează)

  12. Ciprian Pardău

    23/04/2013 la 2:30 AM

    @Stefan (ultimul-etaj): Care e diferenta intre online si offline cand nu mai exista momente in care nu esti conectat la net? Acum netul nu mai este ceva special, pe care il accesai doar seara dupa servici, putin, sa nu te prinda si sa te intrerupa de la diverse. Este o chestie pe care o avem peste tot dupa noi; laptop, telefon, tableta, curand ochelari.

    Poate ca e timpul sa privim lucrurile dintr-o pozitie mai serioasa!

      (Citează)

  13. mersi mersi :)
    desi, uite, acum ca ma uit prin dexonline, crima este o infractiune deosebit de grava.
    Furtul unui telefon nu intra acolo.

    A fost amuzant pe net cu pozele de la Boston. Erau la acelasi moment cel putin 20 de suspecti.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus