►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă ești programator este imposibil să nu fi auzit de Raspberry Pi, un întreg computer miniaturizat până la dimensiunile unui buletin, a cărui versatilitate îl face perfect pentru foarte multe aplicații de toate tipurile. Până și eu am citit cu plăcere tot buzz-ul generat de-a lungul timpului de acest mini-sistem.
Pe 20-21 aprilie Hackathon organizează cel mai mare concurs de programare pe Raspberry Pi de la noi din țară, sub forma unui maraton de 24 de ore. Trebuie să dezvolți pe loc un proiect cât mai interesant și să-l prezinți apoi juriului. Premiile totale sunt de 3500 de euro, dar ca și la Hackathon-ul anterior, eu cred că la fel de important este să cunoașteți alți programatori pentru a dezvolta și ulterior proiecte bune și bănoase.
Înscrierea este gratuită și se face pe site-ul hackathon.ro. Te poți înscrie singur sau în echipă de maxim 4 oameni și trebuie să alegi o categorie la care concurați, adică proiecte predominant software sau hardware.
Ce vi se pune la dispoziție:
Ce trebuie să aduceți voi:
Din experiența hackathon-ului trecut, vă sfătuiesc să aduceți un modem 3G, cabluri de rețea, căști și orice altceva vă face să vă simțiți confortabil. De asemenea, încercați să veniți în echipă pentru a vă împărți sarcinile pe durata celor 20 de ore de programare și ca să vă puteți odihni cât timp altul muncește.
Între sponsori văd menționat Robofun, ale căror idei puse în practică sunt un exemplu foarte bun de ce se poate construi cu un pic de imaginație. Eu m-am jucat de-a lungul timpului cu robotul lor de făcut cocktailuri, cu harpa laser și cu tastatura din cutii de bere. Vă asigur că vă va plăcea să discutați cu specialiștii din spatele acestor dispozitive. Ceilalți sponsori sunt Bucharest Java User Group și Șapte Seri.
Pentru cititorii care nu cunosc Raspberry Pi, iată-l mai jos:
Are un procesor ARM la 700 MHz, 512 MB memorie RAM, stochează datele pe card SD, două USB-uri, rețea, ieșiri HDMI și RCA pentru video. Are aproape 9 x 6 cm (cât un card bancar) și 46 de grame, dar este un computer întreg la doar 195 de lei.
Un retweet sau share, ca să ajungă postul la cât mai mulți care ar fi interesați de participare, ar fi minunat. Butoanele sunt mai jos.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
09/04/2013 la 8:46 AM
mi se parea o chestie interesanta pana am pus mana pe un exemplar. cam dezamagitor.
un muc(Citează)
09/04/2013 la 10:52 AM
Pai ce voiai sa faci cu el?
nwradu(Citează)
09/04/2013 la 11:37 AM
e, eu aveam planuri mari, media server, vroiam sa il pun in masina cu un modul gps.. cai verzi pe pereti :) pana la urma il folosesc cand sunt in concediu: tv+xbmc+iphone=streaming online.
el e interesant ca device dar te trezesti ca tre sa cumperi si carcasa, si cardul si nu mai stiu ce si ajungi sa dai mai mult decat face.
un muc(Citează)
09/04/2013 la 1:51 PM
@un muc: da, e gândit pentru integrarea în alte sisteme și dispozitive, nu să-i pui carcasă. Pentru ce vrei tu sunt soluții deja făcute, mici și ieftine. Raspberry Pi e mai complex decât atât.
Poți sa te înscrii și sa încerci acolo :p
nwradu(Citează)
09/04/2013 la 1:07 PM
iar au ramas astia fara programatori? :)
Vlad(Citează)
09/04/2013 la 1:25 PM
mno, da’ de Arduino nu zice nimeni nimica?
imi pare putin mai versatil…
d.orin(Citează)
11/04/2013 la 9:27 AM
@d.orin: dacă iese totul bine aici, poate că următorul va fi pe Arduino, cine știe. E important și feedbackul participanților.
nwradu(Citează)
11/04/2013 la 7:27 AM
@d.orin
Arduino si Raspberry PI sunt complementare, nu sunt chiar acelasi lucru. Arduino este excelent pentru integrare cu alte dispozitive (senzori, control de motoare, etc). Raspberry PI este excelent pentru procesare de informatie (spre exemplu procesare flux video cules cu o camera), pentru comunicare pe Internet, etc).
Spre exemplu, cu Arduino va fi extrem de dificil (as tinde sa zic imposibil) sa faci ceva in genul asta – http://robofun.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=262
Iar doar cu Raspberry PI ar fi foarte greu sa faci ceva in genul asta – http://robofun.ro/create/the-social-drink-machine/ –
Ideal este ca intr-un sistem mai complex sa le folosesti pe ambele (cum am facut in cazul barului, unde Raspberry face procesare video si controleaza retetele de cocktail-uri, iar Arduino face restul). Integrarea intre Raspberry PI si Arduino este simpla, de exemplu ca aici – http://robofun.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=261
Viorel Spinu(Citează)
11/04/2013 la 11:31 AM
Cu prima ocazie imi cumpar un starter kit, probabil Arduino. Raspberry Pi cred ca ar fi pasul al 2-lea.
Andy Mihail(Citează)
11/04/2013 la 12:23 PM
da, da, da, foarte dragute aplicatiile din link-uri!
E drept, nu e corect sa compar direct Arduino si Raspberry. Lucrul pe care il aveam in minte era legat de, sa zicem, “home/garden automation”, bazandu-ma pe ce-mi povesteste un amic.
S-a folosit de Arduino pentru a-si automatiza “neste chestii” pe la tara (pornit/oprit pompe, robineti, etc), pe care mai apoi le poate urmari direct pe net.
Cred ca Arduino e potrivit pentru lucruri “marunte”, Raspberry este intr-adevar util pentru procesarea automata a informatiilor provenite de la “lucrurile marunte”.
Ce spuneam, in schimb, este ca (cel putin asta e impresia mea) de Arduino am auzit mai putin in “media” decat de Raspberry. In orice caz, sunt de parere ca dezvoltarea Arduino/Raspberry duce din ce in ce mai mult spre sisteme deschise – in speta, dezvoltarea tehnologiei si a accesibilitatii acesteia (dpdv financiar) deschide optiuni frumoase pentru viitor (si ma gandesc, pe un termen nu foarte lung, la casele inteligente si ieftine)
Scuze pentru comentariul lung si poate prea vag pe alocuri, am prea multe “ganduri” in momentul asta :)
d.orin(Citează)
12/04/2013 la 12:36 AM
@Andy Mihail da-mi un email si iti trimit un cupon de discount ;)
@d.orin Da, ai inteles perfect ideea, despre asta este vorba :)
Viorel Spinu(Citează)
13/04/2013 la 10:19 AM
Arduino este bazat pe microcontroller AVR, 8 biţi, max. 16MHz, cîţiva kilo bytes de RAM şi de flash (da, aţi citit bine, KILO nu mega sau giga). Deci NU are nici o legătură cu ARM la sute de MHz. Arduino şi în general AVR sînt microcontrollere f. ieftine (ajung şi la sub 1 dolar bucata) şi cu aplicaţii în automatizări.
alias(Citează)
13/04/2013 la 11:26 AM
Eu zic să sperați că se va face ulterior și pe Arduino, dacă există cerere. Mergeți acolo, dați feedback etc.
nwradu(Citează)
15/04/2013 la 7:11 PM
@ Viorel, multumesc, am trimis emailul.
Andy Mihail(Citează)