un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Noile Smart TV-ul de la Samsung și LG

29 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Samsung și LG au lansat în aceeași zi generația 2013 de Smart TV-uri (LG a lansat și un Ultra HD de 21.000 de euro, dar altădată despre acesta…), așa că să le tratăm la grămadă.

SAMSUNG

Am fost un pic dezamăgit de noile televizoare Smart pentru că schimbările mi s-au părut minore. Sigur, calitatea imaginii este extraordinară. Toate aceste televizoare au niște culori incredibile, iar clipurile de calitate se văd superb. Îți rămâne privirea la ele și îți dorești și tu unul.

Dar dincolo de imagine, la partea de “Smart” nu s-a întâmplat nimic. Principala modifiare prezentată a fost că acum camera video integrată nu-ți recunoaște doar gesturile de control făcute cu o mână, ci acum și cu ambele mâini, ca să poți face “pinch-zoom” pe ecran. E bine. Problema este că și cu o mână e dificil de controlat și îți trebuie câteva zile de acomodare, țimp în care descoperi că poți face absolut orice direct din telecomanda normală sau din telecomanda șmecheră cu care ai un mouse pe ecran, ambele fiind incluse în pachet.

Un alt gest recunoscut este cel cu degetul mare în sus, cu care dai Like în aplicația de Facebook de pe televizor. Asta e o idee bună, dar nu un selling-point.

Dincolo de asta, am întrebat dacă de la ultima generație încoace a mai apărut vreo aplicație nouă românească în hubul Smart. Am primit un răspuns evaziv spre Nu. Aceleași Știrile ProTV, Adevărul, Cinemagia, Curs BNR, Voyo, Seenow, Angry Birds… le știam de anul trecut. Oare nu mai sunt interesate companiile de a dezvolta aplicații pentru televizoare?

Am testat și browserul, a randat foarte bine site-ul meu, inclusiv flash-ul de reclamă. Asta mi-a plăcut. Apropo de asta, gama premium de Smart TV (alea mari) au procesor quad-core, pentru că acolo a ajuns tehnologia.

Sincer să fiu, vestea cea mai bună este faptul că Smart TV-urile din generațiile mai vechi se vor ieftini odată cu lansarea acesteia noi. Eu am în minte un seria 6000 de 42 de inci de ceva vreme…

LG

La LG noile televizoare nu diferă mult de Samsung, dar au câteva idei bune în plus. De calitatea imaginii nu mai vorbesc, este la fel de bună.

Pe partea de Smart TV în mare este același lucru: gesturi din mâini, control vocal și control din telecomandă inteligentă, marketplace cu aplicații pentru televizor (inclusiv HBO GO), tot un design elegant și dimensiuni între 32 și 55 de inci.

Ce are în plus LG?

  • o telecomandă din care poți controla și receiverele RCS, UPC și altele din România, zic ei, ceea ce mi se pare un mare avantaj.
  • tag-uri NFC. Ți se dă o etichetă NFC pe care o lipești de canapea sau măsuță, apoi când atingi telefonul sau tableta de acea etichetă NFC o împerechezi de fapt cu televizorul pentru a afișa direct filme și fotografii fără o procedură complexă de “cuplare”.
  • am bănuiala că și prețuri mai bune.

Ca să fie clar, îmi place ideea de Smart TV, dar nu cred că este pentru oricine. Da, e mișto că ai Skype și cameră integrată și poți vorbi cu cineva direct de pe televizor, pe o imagine imensă. Dar dacă ai cu cine. E mișto că ai aplicații de fitness și într-un colț al ecranului te vezi și pe tine, ca să vezi cum arăți tu față de cum arată trainerul de pe ecran, e mișto că ai acces oricând la știri și meteo și browser prin aplicații dedicate.

Dar aceste lucruri nu sunt pentru marea masă de oameni și știu ceva cumpărători de Smart TV-uri care habar nu au ce fac funcțiile lor “smart” și ce-ar putea face conectându-le la Internet. Le-au cumpărat pentru că doreau un televizor nou și un vânzător abil le-a vândut mai mult de atât. Uneori vrei doar un televizor în fața căruia să stai tolănit în pat și să te uiți la Masterchef.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Am o tableta care din cand in cand se reseteaza. Nu conteaza neaparat motivul, poate sa fie un joc, poate sa fie browserul.

    La Smart TV cum e cand crapa Android-ul ? Se opreste televizorul ? :)

      (Citează)

    • @Wideshot: dar nu e pe Android. E un sistem de operare pentru televizoare, așa cum până la urmă au toate. Dacă se blochează, off-on și gata.

      @Ariel: cică dacă ai deja smart tv există un evolution kit pe care-l înfigi în spate și ai niște avantaje, dar tot nu cred că merită.

        (Citează)

  2. @Wideshot

    la mine când crapă browserul (f rar), se închide doar procesul lui. Restul e funcțional. Samsung UE32D6540

    Am vizionat azi noua serie într-un Flanco. E ok, dar dacă ai deja un smart TV nu prea merită upgrade decât dacă ești super mulțumit de navigarea cu tastatura aia.

      (Citează)

  3. @wideshot

    LCD-urile LG normale ruleaza pe un sistem de operare Linux. Oare cum o fi cand se blocheaza SO-ul?

      (Citează)

  4. Evolution kit-ul la 299$ in US si 299 EUR in EU, e cam scumpuț; La diagonale nesimțit de mari poate rentează. Din ce am studiat așa rapid (ideea mi se pare stălucită) nu se aplică decât de la modelele 2012 în sus (seria E); Al meu e seria D, dar oricum nu cred că aș fi făcut upgrade-ul.

    http://samsungevolutionkit.com/evolution-kit-coming-to-us-in-may-for-299/

    Fain ar fi să poți cumpăra evolution kit la fiecare 3-4 ani, pe “vechiul” hardware, dar nu cred să meargă chiar așa departe.

      (Citează)

  5. Ce ai alege?

      (Citează)

  6. Iesi mai ieftin cu un stick MK809III (quad core cu 2 GB ram si 8 GB mem interna, microSD pana la 32 GB, Android 4.2), este? Il pui in HDMI, alimentezi de pe USB si ai rezolvat cu smart-ul. Nu esti limitat la cateva aplicatii, ai Google Play, transformi TV intr-o tableta uriasa fara partea de touch.

      (Citează)

  7. SmartTV? Eu l-aș numi așa atunci când s-ar mișca mai bine! Am Samsung UE40D5500 și se mișcă foarte greu în interfața aia: pornește greu, navighez greu prin market place, multe aplicații se blochează etc. Dar chestia care mă enervează și mai tare e că instalează de la sine niște aplicații de care n-am nevoie și pe care nu le pot dezinstala. Ai zice că dacă televizoarele ăstea au Linux instalat ar trebui să se miște repede. Și poate că s-ar mișca dacă acea interfață ar fi un program executabil binar. Dar nu e! De dragul rapidității în dezvoltare au ales ca interfața și aplicațiile să fie în scrise în JavaScript. Adică există un interpretor JavaScript care e capabil să apeleze la biblioteci de funcții care să decodeze fluxuri de date (video și audio), să decodeze conținut HTML, să afișeze obiecte de interfață ș.a.m.d. Rezultatul? Pentru dezvoltatori rai, pentru utilizatori iad!

      (Citează)

  8. Pai cine a zis ca au Linux ca sa fie rapide? Au Linux ca sa aiba costuri de productie mici…

      (Citează)

  9. Eu mi-am cumparat acest televizor link sters si sunt foarte multumit de el. Superb articolul :)

      (Citează)

    • Ți-ai cumpărat televizorul dintr-un link cu codul tău de afiliere care duce la newsletterul săptămânii, nici măcar la un televizor? Proastă manevră.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus