un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Măsoară pulsul cu webcam-ul

17 Apr 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

screenshot
Un tip a scris un program care-ți măsoară pulsul inimii folosind webcam-ul calculatorului. Ce mi se pare mișto este metoda de a identifica ritmul inimii doar uitându-se la fața ta.

Programul îți identifică fața în imagine, de acolo detectează fruntea, apoi selectează o zonă din frunte și analizează doar canalul verde de culoare. Până aici nimic senzațional. De ce doar culoarea verde?

Pentru că hemoglobina, care este substanța din sânge ce transportă oxigenul prin corp, are proprietăți diferite de absorbție a luminii în spectrul verde, și programul detectează variațiile de culoare și luminozitate în acest canal. În ritm cu bătăile inimii, care mișcă sângele cu hemoglobină în el.

Sau cel puțin așa am înțeles eu din puținele informații găsite. Am studiat prelucrarea imaginilor, am lucrat cu softuri de detecție a feței, dar treaba asta mă depășește și pentru că proprietățile hemoglobinei îmi sunt neclare, dincolo de rolul ei de bază. Am citit câteva documente (1, 2, 3) de atunci și am aflat că fiecare lungime de undă a luminii se absoarbe în diverse straturi ale epidermei, ceea ce ține mai degrabă de dermatologie decât de inginerie. Mă bucur că cineva a reușit să unească domeniile.

Dacă vă pricepeți la programare, sursele sunt free/open aici.

sursa: Boing Boing

asus s5507

    8 comentarii

  1. Am gasit cam cu un an in urma o aplicatie de iOS care facea aproximativ acelasi lucru, respectiv masura pulsul cu camera telefonului mobil. Folosea insa alt artificiu, aprindea LED-ul folosit pe post de blitz si dupa aia “striveai” degetul de lentila camerei foto. LED-ul lumina prin deget iar camera capta variatia luminii in functie de puls.

      (Citează)

  2. Instant Heart Rate face de 2 ani chestia asta. http://youtu.be/aEwb4ed_88I

      (Citează)

    • @Dan: și un tensiometru face treaba asta de 100 de ani, dar nu are mare legătură. Aici e vorba de recunoașterea pulsului în imagine, o metodă nouă.
      Aplicația, de care zicea și George, la mine n-a vrut să mearga bine. Am LED-ul prea departe de cameră.

        (Citează)

  3. Nu este undeva activa aplicatia?

      (Citează)

  4. Exista o aplicatie pentru Andoid care masoara pulsul. Trebuie sa iti lipesti degetul de camera.

      (Citează)

  5. @Radu – Daca e prea departe LED-ul de camera, o poti pacali (pe aplicatie) totusi cu o sursa puternica de lumina “contre-jour”. Scrie parca si in help.

      (Citează)

  6. N-are nici o legătură cu led-ul, merge doar cu ceva lumină ambientală. Secretul e să nu strivești degetul pe cameră.

      (Citează)

  7. Pentru iOS este Cardiio si Cardio Buddy de la Azumio care se bazeaza pe acelasi principiu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus