un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Despre reacții în situațiile de criză

17 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

boston_3Am citit pe net multe comentarii și păreri despre cât de dezorganizați și egoiști ar fi românii în cazul unui atentat precum cel din Boston, în timp ce americanii au sărit imediat să ajute și să fie solidari cu victimele.

Altfel spus, la noi încă nu s-a întâmplat nimic, dar deja știm ce vom face în acea situație și suntem pre-dezamăgiți de asta.

Eu prefer să fiu optimist și să sper la cât mai bine. Și asta pentru că nimeni nu poate ști ce va face o persoană într-o situație de criză. Am spus mereu că tăria de caracter și prezența de spirit sunt trăsături ce pot fi dovedite doar în situații critice, nu în viața normală de zi cu zi.

Poate ați văzut deja astfel de situații. Un accident rutier, o criză la muncă, o urgență de orice tip. Sunt oameni care-și păstrează capul pe umeri și fac ce trebuie și îi organizează pe alții și oameni care încep să plângă și să tremure și nu poți face nimic cu ei, ba chiar devin o problemă în plus. Nu-i poți detecta dinainte; uneori cei mari și puternici cedează ca o păpădie în vânt, alteori copiii sunt capabili de eroisme incredibile.

Adevărul este că nici unul dintre noi nu știe cum ar reacționa în situații critice. Ne gândim și ne facem scenarii în minte privind ce-am face în caz de un accident, un incendiu, un jaf, un posibil threesome, un război, o concediere… dar până nu suntem puși în fața evenimentului real nu avem de unde să știm cum va reacționa corpul și mintea noastră.

Personal îmi pasă mai puțin de ce vor face oamenii obișnuiți martori la un eveniment precum cel din Boston, ci ce vor face autoritățile care au tehnica și puterea decizională de a interveni compentent la așa ceva. Au și antrenamentul necesar?

Acum este momentul să ne întrebăm dacă serviciile noastre sunt pregătite pentru o intervenție pe scară largă. Mă uitam la imagini live din Boston și vedeam sute de polițiști, pompieri și paramedici alergând care-ncotro, ducând victime la un șir lung de ambulanțe, toată lumea având tărgi, scaune cu rotile, chiar și niște mașinuțe electrice precum cele de pe stadioane. Nimeni nu părea în plus, nimeni nu părea nelămurit despre cum ar putea să ajute.

Știu că și la noi se fac simulări și exerciții, dar de câte ori văd un reportaj de la un astfel de exercițiu mereu rămân cu impresia că se simulează ceva la scară mică. E o ambulanță în care doi asistenți încarcă un presupus rănit. E doar un incendiu de stins, doar un singur ostatec de salvat, doar o clădire mică în care se caută victime.

Acum ar fi momentul ca reprezentanții MAI să ne spună dacă serviciile de intervenție sunt dotate cu radio-uri și își cunosc frecvențele pe care pot colabora, dacă se fac planuri și în eventualitatea unui număr de 100 de răniți, nu doar 10, dacă există persoane în posturi cheie ce au puterea de a lua direct efective suplimentare de oameni din alte orașe sau servicii și toată lumea știe asta sau, din contră, într-o urgență cineva va trebui să-l trezească pe prefect din somn și să-l întrebe “auzi șefu, e unul care ne cere să-i trimitem toate ambulanțele noastre acum, le trimitem sau îi cerem un fax oficial, semnat și ștampilat?”.

E ca la război, bătălia nu se câștigă doar cu niște oameni care merg curajoși la atac, ci e nevoie de strategie, viziune de ansamblu, coordonare și comunicare fără cusur.
boston_2boston_1

asus s5507

    12 comentarii

  1. La noi prima data ar sari tiganii sa fure ceva din buzunarele sau bijuteriile celor raniti, din pacate. Asta e reactia lor naturala. Si din pacate nu, nu e o gluma.

      (Citează)

    • @Andrei: și crezi că alții nu au criminalitate? Că n-ar face la fel și la ei? S-a văzut același lucru la Katrina. Nu uita că la noi în țară e un număr mic de jafuri armate și crime făcute în acest scop.

        (Citează)

  2. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi la noi dupa un atac de genul asta, autoritatile noastre nu au cum sa reactioneze la fel ca in State- in primul rand acolo e alta cultura; resursele financiare nu se compara cu ale Romaniei pt a avea atatea dotari , ambulante, fel de fel de echipamente etc. ca sa nu mai vorbim de personalul calificat…la noi nu sunt medici destui zi de zi. Nu zic ca autoritatile nu ar face tot ce le-ar sta in putinta pt a ajuta, dar sunt foarte limitate. In ceea ce priveste “egoismul ” romanilor civili, vreau sa cred ca suntem mai solidari :)

      (Citează)

    • @Diana: nu e altă cultură, doar că au învățat din greșeli. La ei mereu se fac niște anchete privind ce n-a mers, se trag concluzii și se aplică modificări. La noi acest lanț de feedback este mult mai greoi.

      Adu-ți aminte de 9/11, anchetele ulterioare au arătat că au avut informații că se va întâmpla ceva mare și n-au avut bine pus la punct lanțul de transmitere a informațiilor și cooperarea inter-agenții. Și uite ce s-a întâmplat. Apoi chiar în ziua aceea au avut probleme cu stațiile radio, procedurile, cine ce face… Dar înveți din experiența și de asta sunt importante exercițiile.

        (Citează)

  3. nu cred ca e vorba ca n-ar sari romanii. de exemplu… incidentul cu elicopterul prabusit. romanii au sarit. chiar in elicopterul cuprins de flacari.

    mi se pare o generalizare gresita.

      (Citează)

  4. Ce organizare ? acum 3-4 ani când a fost cutremur in Bucuresti, au picat toate retele de telefonie, de Revelion, Paste la fel.

    Mi-e si groaza daca s-ar intampla un accident la noi si trebuie sa te bazezi pe telefon pentru a chema politia sau ambulanta

      (Citează)

    • @marius: nu contează aia, toată lumea se suna să întrebe “ai simțit cutremurul?”. Autoritățile au canale rezervate prin STS, nu stau ei în rețeaua publică.

      Eu sper ca cineva are la îndemână butonul prin care să taie complet rețelele mobile. Dacă bănuiești că ai bombe detonate prin telefon, tai totul și gata.

        (Citează)

  5. subiectiv a fost un tembel cand a scris articolul ala (cred ca stii despre ce vorbesc). Bine ca s-a gasit el, care la inceputul articolului ne spune cum sta in pat cu laptopul in brate si se uita la televizor, sa faca pe lupul moralist si sa categoriseasca poporul roman ca lipsit de umanitate, ridicandu-i in slavi pe minunatii de americani, singurii lansatori de bomba nucleara din istoria omenirii. Dar asta a fost uitata de multi, se pare…

      (Citează)

    • @DePLictis: spre rușinea mea, nu i-am citit articolul, dar am văzut diverse discuții și reacții pe Twitter și Facebook.
      Dar dacă așa zice la început, nu mi se pare vreo mare scofală. Ce era să facă dacă nu să se uite la TV? Același lucru l-am făcut și eu ca inspirație pentru acest articol. Când s-o întâmpla la noi vedem atunci cine-i la donare de sânge și cine nu.

        (Citează)

  6. Un articol interesant: http://bit.ly/17GFS9X

      (Citează)

  7. 1. Dincolo de organizare, ei sunt patiti, au trecut prin n cazuri de genul asta si sunt pregatiti cum sa intervina si sa reactioneze (vezi pregatirile din scoli in cazul un shooting rampage).

    2. Serviciile de telefonie pica oriunde in situatii de criza. Nicio o companie nu investeste in echipamente pt. ca exista posibilitatea ca o data la 10 ani sa fie nevoie de o capacitate tripla de transfer de date/voce.

    3. Tind sa fiu de acord cu faza cu tiganii.

      (Citează)

  8. Sunt de acord cu tine ca ei invata din greseli, de-aia si viteza lor de reactie este foarte buna iar metodele de preventie sunt duse uneori la extrem , dar eu tot sunt de parere ca au alta cultura tocmai prin lucrurile astea :) lasand la o parte restul , cred ca avem foarte putine in comun cu americanii – nu zic ca este un lucru bun sau rau , doar ca suntem diferiti. Nu am atins subiectul “9/11” pt ca aici credeam ca vorbeam de reactiile post-eveniment/catastrofa. Imi aduc aminte ca acum o luna- doua a cazut un copac uscat pe Stefan cel Mare si s-a blocat toata soseaua, proprietarii masinilor avariate habar n-aveau unde le-au fost dus masinile, nu stiau ce sa faca daca mai stau acolo sau nu pt ca nimeni nu le spunea nimic, situatie ridicola. Incendiul din blocul de langa Rin , cand au asteptat disperati proprietarii, masinile de pompieri pt ca nu stiau de unde sa le trimita Ilfov sau sec. 3/Bucursti … ca sa nu mai zic de anul trecut cu nisoarea din feb. cand nici macar utilaje de deszapezire si freze nu erau suficiente, eu nu cred ca au invatat de anul trecut ceva.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus