un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Descălțatul din proprie inițiativă

1 Apr 2013  ·

TURISM  ·

19 comentarii

securitate_aeroportÎn februarie am zburat de 6 ori cu avionul, fiind ocazii bune pentru a observa un comportament bizar al unor călători la controlul de securitate.

La Otopeni un domn în fața mea s-a descălțat și și-a pus singur pantofii la scanat. Nu-i ceruse nimeni. Eu nu m-am descălțat și nici nu mi-a cerut nimeni acest lucru. În Heathrow povestea s-a repetat cu niște străini care după ce au înșirat în tăvițe efectele personale, laptopul și geanta, au pus și pantofii acolo.

În Barcelona era o aglomerație cumplită la controlul de securitate, de nu mai era loc unde să-și pună fiecare obiectele personale, banda fiind prea plină. Cu toate acestea, un străin din spatele meu ținut cum a putut cu o mână de masă, s-a descălțat cu greu, apoi după control s-a încălțat cum a putut, în chin maxim, aglomerație și grabă. Din nou, nu-i ceruse nimeni. Eu, înaintea lui, am trecut fără probleme doar cu pipăitul clasic, fără să mă pună nimeni să scot bocancii.

În general procedura de securitate de la aeroport este nasoală din cauza spațiului mic și incomod și a faptului că toată lumea se grăbește. De ce te-ai mai și descălța, deși nu-ți cere nimeni asta? Obișnuință? Pare ridicol, cum poate fi asta o obișnuință? Anticipezi cerința lor și te pregătești tu dinainte să mergi în șosete pe acolo? Asta ar înseamna că la un moment dat aș putea descoperi cu groază ca persoana din spatele meu s-a dezbrăcat de tot și îi atârnă “clopotul”… că deh, dacă vor cei de la securitate să-l controleze mai în detaliu?

Nu zic să nu faceți ce spun cei de la securitate. Pentru rapiditate și pentru a evita eventuale confruntări cu tot felul de plictisiți care și-ar putea dori să vă arate ce putere fantastică au ei în acel aeroport, urmați toate indicațiile lor, fiți politicoși și nu vă dați în spectacol. Dar nici nu-i cazul să mergeți și mai departe decât ce vă cer ei.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Probabil sunt americani, la ei te descalți 99% din cazuri.

      (Citează)

  2. Uneori incaltamintea are insertii de metal si atunci te vor pune ei sa te descalti, asa ca unii evita sa treaca prin filtru, sa se intoarca, sa se descalte, sa treaca iar prin filtru ;)

      (Citează)

  3. Simplu, la Heathrow asa era ‘by default’. Probabil ca cei obisnuiti cu acest aeroport se descalta preventiv pe toate aeroporturile, ca asa s-au obisnuit.
    La mine au bipait bocancii cand am plecat ultima data. La intoarcere, desi eram in alt aeroport, mi i-am scos singur pentru control, ca nu mai aveam chef sa ma pipaie aia :)

      (Citează)

    • @Bogdan: la mine pe Heathrow a fost cel mai lejer. L-am întrebat dacă scot toate electronicele, a zis doar laptop, am trecut prin aparat fără să sune, a fost foarte rapid totul, plus timp sufiient să bag ultrabook-ul înapoi în geantă, fără grabă. În spatele meu era unul în șosete, că deh, se descălțase singur.

      Faza tare este că agentul de securitate era un arab cu figura clasică de taliban, turban, barbă, tot. Mi s-a părut ironic.

        (Citează)

  4. Depinde de incaltari. Am fost acum 2 saptamini cu avionul in Europa (zbor cu o escala) si de fiecare data m-au pus sa ma descalt pentru ca a bipait aparatul. M-am uitat la pantofi cand au fost scanati si aveau o banda metalica in talpa. Deja la al 3-lea control m-am descaltat singur.

      (Citează)

  5. Eu am o pereche sanatoasa de bocanci militari pe care ii folosesc cat de des pot la cat sunt de comozi. Cateodata, trecand prin filtrele de securitate se declanseaza alarma si trebuie sa ii dau jos, cateodata nu. Am calatorit de foarte multe ori intre Budapesta si Manchester si de o vreme in Budapesta iti cer ei sa te descalti si iti dau niste papuci de punga de plastic in picioare. I-am intrebat totusi de ce uneori aparatul tiuie si alteori nu si mi-au spus ca e o masura suplimentara de protectie sa se declanseze alarmele in mod aleatoriu sa poata face verificari suplimentare asa incat unele categorii de oameni sa nu se simta in mod deosebit vizati (ma refer aici mai ales la femeile musulmance care poarta burka)

      (Citează)

  6. Daca ai cizme nici nu trebuie sa-ti mai zica cei de acolo te vei descalta sigur in orice aeroport. Daca ai ghete uneori da uneori nu depinde de lungimea lor peste glezna.
    N-are legatura cu metalul in mare parte(daca ai cu catarama o sa bipaie sigur). Am trecut cu ghete care sunt un pic peste glezna , m-a rugat cel de la securitate sa vada pana unde sunt si dupa mi-a facut semn ca pot sa trec. Si nu s-a intamplat nimic.

      (Citează)

  7. Si eu am aceeasi problema cu bocancii, au insertie metalica si detectorul de metale canta de fiecare data, asa ca mai bine ma descalt singur. Daca am adidasi nu simt nevoia :-)

      (Citează)

  8. Descaltatul ca descaltatul, mai nasol e cand ai un Prince Albert si inebuneste detectorul :)

      (Citează)

    • @gogu: nu-l setează nici ei chiar atât de sensibil. Și la o adică te duci la cabină și îl arăți, că asta e bucuria de a-l avea.

        (Citează)

  9. ultimele doua dati cand am trecut prin Otopeni, de fiecare data au pus-o pe prietena mea sa se descalte. nici urma de punga de plastic, trebuia sa te plimbi cu sosetele prin mizerie. “conducerea aeroportului nu le furnizeaza, faceti o plangere”. am facut de 2 ori plangere, a doua oara in niste termeni mai duri.

    ghici ce, am primit un raspuns foarte politicos (si cu un limbaj de lemn tip PR) in care mi se spunea ca se va rezolva.
    sunt curios daca acum au protectii sau dureaza achizitia vreo 2-3 ani.

      (Citează)

  10. Daca am ghete, in 75% din cazuri o sa piuie scanner-ul. La Timisoara ma vor pune sa le scot. La nemti, in schimb, nu te descalta nimeni, doar trec cu scanner-ul mobil peste talpa. La fel si pe Viena. Acolo stiu sa nu le scot, indiferent in ce sunt incaltat. Anul trecut, la rusi (ei au un fel de aparat RMN), te descaltau si daca erai in espadrile. Acum as fi putut sa trec cu ghetele in picioare (a facut-o cel din fata mea).
    Si eu prefer sa scot tot ce ar putea contine metal. Nu ma deranjeaza absolut deloc.

      (Citează)

    • @Cosmin, @Bogdan, @SW, @nicu, @thundermar: prefer să mă pipăie agentul decât să mă descalț. E mai simplu așa decât să stau în șosete în aeroport și apoi să mă chinui să mă încalț într-un picior, cât de repede pot, plus să iau toate celelalte de pe bandă.

        (Citează)

  11. Pe principiul decât să mă întoarcă mai bine mă descalț volutar. Am determinat că am 1 pereche de bocanci și una de ghete care cel mai probabil declanșează. Zic probabil pentru că o dată s-a întâmplat să nu declanșeze în rest la foc continuu.

    Eu cred că și controlorii apreciază că automat le dai ce vor să vadă și la unele treci mai simplu. De exemplu pe mine mă puricau că aveam ghiozdanul foto cu acumulatori ba grupați, ba în mouse, ba în telecomandă cu timer și tot rescanau ghiozdanul de 2-3 ori și verificau si obiectivele. De atunci le scot în tava numai acumulatorii + laptop, restul rămâne în ghiozdan și scap mai repede.

      (Citează)

  12. în ziua în care toate aeroporturile vor avea scanner pentru încălţăminte (eu am văzut o singură dată, la Malaga), voi fi cea mai bucuroasă.
    remarc că niciunul despre care ai povestit nu e o cucuoană. Pentru că o femeie să se descalţe de bunăvoie, mai ales dacă e pe tocuri, niciodată.

      (Citează)

  13. eu de ex. nu am scos laptopul de bună voie, la ducere a fost totul ok, a trecut în rucsac fără probleme, la întoarcere însă am pierdut vremea pt că operatorul a trecut rucascul înapoi prin aparat şi m-a pus să-l scot. Deci, dacă îl scoteam din prima, cîştigam timp. Probabil la fel e şi cu descălţatul, dacă te descalţă ăştia de mai multe ori preferi s-o faci singur ca să nu pierzi vremea.

      (Citează)

    • @alias: laptopul întotdeauna se scoate și se pune singur într-o tavă, n-am întâlnit aeroport unde să nu se întâmple așa ceva.

      În schimb când am plecat la Londra cei de pe Otopeni m-au rugat să scot toate electronicele din geantă. Adică ultrabook-ul, DSLR, cameră mirrorless, cameră video, 3 încărcătoare, triplu-ștecher, mouse etc. A durat o gramadă să le pun la loc.

        (Citează)

  14. Eu prefer sa fie descaltati toti decat sa ajung in wtc sau mai stiu eu pe unde, ce atatea discutii..

      (Citează)

  15. @nwradu nu stiu ce au cei din Otopeni cu electronicele… la inceputu lu’ februarie mi-au umblat un rucsac pe motiv ca am prea multe electronice (asta dupa ce pusesm cele doua laptoape in tavite) – un compact, 2 mousi, 4 incarcatoare si un telefon de back-up. Data viitoare o sa atasez niste sosete uzate doar asa… 4 fun.Bineinteles in Istanbul, Roma sau Paris nu a fost nevoie…
    Cat despre metal prin Baku am trecut cu un T99 in buzunar dar m-au pus sa ma descalt (niste ghete mai de Siberia, desi am stat la maneca scurta printr-un sfarsit de februarie cu -22 de grade in Bucuresti). Aceeasi chestie cu ghetele fu si in Viena… descaltat + detector de metale “manual”…
    Saracu’ om :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus