►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
S-au strâns două idei despre școala viitorului, auzite în ultima lună.
Prima de la Bill Gates, care într-un interviu declara că în câțiva ani va dispărea metoda tradițională de predare din facultăți, adică studenții mergând la diverse cursuri pentru a lua notițe.
Motivul? Ia prea mult timp. Durează prea mult să mergi la facultate, să cauți sala de curs și apoi să te duci acasă sau la muncă. Societatea este dinamică, în continuă mișcare, iar studenții trebuie să fie cei mai activi membri ai ei.
Prin urmare, Gates vedea învățământul viitorului ca fiind ceea ce numim astăzi “la distanță”. Evident că Internetul va revoluționa totul, studenții vor privi cursurile prin streaming, eventual înregistrate, disponibile pe site-ul facultății și accesate de cursanți la un moment convenabil lor. Îți faci tu orarul așezând cursurile în jurul muncii și celorlalte activități, nu ți-l face universitatea.
Desigur, scopul nu este să stai acasă ca un trântor și să te uiți pe Skype la ce-ți vorbește profesorul, ci să folosești timpul pentru a munci, pentru a te perfecționa în cât mai multe domenii, pentru a te pregăti și mai bine pentru viitor. Dacă sună plauzibil sau nu, să-mi spuneți voi.
A doua idee era de fapt întrebarea dacă merită sau nu un MBA. Întrebarea am văzut-o în Financial Times și era adresata la vreo 3-4 oameni de succes, de obicei directori de companii sau alți antreprenori din diverse firme de succes din Anglia și SUA.
Un MBA de doi ani (să-i zicem masterat pentru noi, deși termenul propriu zis înseamnă master in business administration, fiind ceva mai nișat) costă vreo 100.000 de dolari la o universitate de top din străinătate (sau câteva mii la noi la ASE și restul, unde repeți cursurile și chiar și subiectele de examen din timpul facultății) și până recent înseamna și un salariu de pornire mai mare în orice companie, mărire care a început însă să dispară din ofertele financiare.
În acest condiții, în care salariul este oricum la fel, mai merită să dai bani pe un MBA?
Poate deloc surprinzător, răspunsurile celor întrebați de Financial Times au variat de la “da, pentru că deși nu înseamnă un salariu de pornire mai mare, îți formezi o rețea de conexiuni și ai acces la profesori de top” la “doar dacă lucrezi într-un domeniu în care contează sau eșți dintr-o țară emergentă, unde se pune mare valoare pe diplomele obținute în străinătate“. Sună cunoscută această situație?
Cel mai interesant rășpuns a fost dat de un antreprenor. A spus că decât să dai banii pe un MBA scump, mai bine încerci să-ți faci o afacare proprie, un start-up în tehnologie, de exemplu. După doi ani este o șansă foarte mare să dai faliment și să pierzi acei bani, însă experiența de antreprenor și toate dificultățile peste care te forțează business-ul propriu să treci înseamnă mult mai mult decât te poate învăța un MBA. Nu e nici o rușine să dai faliment, înseamnă că ai încercat și deja ai căpătat o experiență în lumea afacerilor și asta te va face mai căutat de firme decât o diplomă pe perete.
Mi-a plăcut foarte tare această idee. Observați totuși discrepanța puternică între învățământul nostru și al lor. La noi nu dai 100.000 de dolari pe un MBA, dar diploma obținută nici nu valorează doi bani, nu înveți ceva nou și nici nu ai acces la profesori de top pentru că în general aceștia nu există și nu au experiență reală.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
21/03/2013 la 4:09 PM
De acord într-o oarecare măsură cu primul punct, însă un rol extrem de important al facultății este și componenta socială. Eu, spre exemplu, n-am învățat în patru ani de Poli nimic. Deci dacă ar fi fost să plătesc pentru cursurile alea ca să le văd pe net, în mod sigur aș fi zis pas.
Flo(Citează)
21/03/2013 la 4:14 PM
MBA fara un minim de background in afafaceri in prealabil valoreaza doar cat hartia care o obtii la final.
ASE vinde o “adaptare” a termenului de MBA.
Exista cel putin un loc in tara unde se face MBA prin streaming, nu acasa ci doar in sala de curs, cu profesori de la universitatea Desales din Pennsylvania.
alxzen(Citează)
21/03/2013 la 4:38 PM
Sau alegi varianta combinată a celor două, Executive MBA – cursuri lunare, costuri la un sfert (dacă iei în calcul și cost of living, pe lângă fee) și rezultate maxime (ai în plus încă doi ani de experiență de muncă, pe lângă toate beneficiile).
Titus(Citează)
21/03/2013 la 4:39 PM
completare: la o școală din FT 100 sau topul The Economist, altfel dai banii pe geam.
Titus(Citează)
21/03/2013 la 8:02 PM
Buna ziua!
In aceste vremuri “tumultoase” pentru fiecare dintre noi, pentru educatia si pregatirea noastra profesionala consider ca trebuie multa implicare. Sunt bucuros ca am absolvit o facultate tehnica si citind articolul dumneavoastra stau si ma ganedsc, oare pentru un profil tehnic, “scoala viitorului” poate aduce langa un cursant, practica absolut necesara pentru o buna pregatire? O primavara frumoasa!
Dragos(Citează)
21/03/2013 la 8:03 PM
Trebuie doar să vrei.
http://www.youtube.com/user/StanfordUniversity/videos?view=1&flow=grid
http://www.youtube.com/user/MIT/videos?view=1&flow=grid
nea_caisă(Citează)
21/03/2013 la 9:41 PM
nu-s de acord cu Bill Gates; experienţa mersului la “colegiu” cum zic americanii (facultate la noi) este nepreţuită pt formarea ca individ; nu degeaba, mai tîrziu, contează şi foştii colegi de facultate.
chestia asta că “societatea acum e mai dinamică” trebuie citită “vrem să-i exploatăm pe oameni de la vîrste cît mai fragede”. Nu drumul este consumul principal de timp la facultate, nici pe departe, mai ales în SUA la univ. de top unde practic toţi studenţii stau în cămin, că acolo nu-s admişi pe criteriul că locuiesc aproape de facultate. Deci ce ai rezolvat ? asişti la cursuri noaptea ca să fii ziua la muncă ? obligi oamenii să facă la seral ? mi se pare chiar de-a dreptul stupid modul de a pune problema…
alias(Citează)
22/03/2013 la 5:15 AM
Eu cred ca depinde de personalitatea fiecăruia, daca vrei sau nu sa socializezi. Eu personal am preferat cand s-a putut sa merg la școala, din cateva motive. Dar am luat si clase online, si nu sunt exact cum va imaginati. Iar Interactiunea cu profesorul si colegii exista, chiar daca la un nivel minim. Sunt multi care prefera clasele online, tocmai pentru ca au un job, doua. Sau pentru ca asa li se pare ca au mai mult timp. De obicei, in descrierea clasei si in syllabus este specificat numărul de ore (aproximativ) necesare pentru studiul acelei clase. O fi poate școala viitorului in Ro, dar in alte tari se practica de mult.
Grad School= Master. Ama depinde ce vrei sa faci in viața. Daca vrei sa devii antreprenor probabil ca nu ai nevoie neaparata de un Master. Desi…cam toti pe care ii cunosc eu, si sunt si antreprenori, au unul. :)Dar daca vei fi angajat undeva, probabil ca un master va face diferența. Ama cum vad io masterul: inveti sa aplici ce ai învățat la undergrad School. Plus networking. Cat despre prețuri, nu e chiar asa de negru dracul. La UCLA un MS in Computer Science e $35k pentru tot programul(cam un an jumate) pentru CAlifornia residents, iar la Caltech (care e The sh*t in Tech in mho)e dublu. Ama daca punem la socoteala ca cei de la Caltech au vreo 2000 de studenți cu totul, iar anul trecut bugetul universității a fost undeva la vreo $350 milioane, se înțelege ca practic universitatea acoperă tuition plus cheltuieli. E mult mult mai greu sa obții scholarship pentru grad School comparativ cu undergrad, la o universitate normala.
Diana(Citează)