►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Lumia 920 este în acest moment telefonul de top de la Nokia. Este mare, dar puternic, având toate tehnologiile pe care le au la dispoziție finlandezii, inclusiv încărcarea wireless și stabilizare optică performantă.
Specificații:
Preț: eu l-am avut de la Vodafone, unde prețurile încep de la 249 euro cu abonament Mega 25 cu 1,5 GB trafic inclus.
Telefonul vine într-o cutie clasică Nokia, colorată, destul de pătrățoasă. Înăuntru găsești telefonul și o mică agrafă pentru a deschide slotul micro SIM.
Lumia 920 este un telefon foarte solid. Pare o cărămidă nu doar pentru că este mai gros și mai greu decât telefoanele obișnuite, dar și pentru că se simte foarte solid în mână. Pare genul de telefon cu care poți bate cuie (nu faceți asta), genul care dacă pică pe jos, nu pățește nimic. Sticla Gorilla Glass 2 de pe față îl protejează în partea frontală.
Eu am primit pentru test varianta neagră, care arată oarecum banal. Vă recomand să cumpărați variantele roșii sau galbene, dacă le găsiți în stoc, pentru că nu-i strică niște culoare în plus. Carcasa neagră este prea serioasă, prea sobră, iar interfața viu colorată din Windows Phone 8 merită o pată de culoare și afara ei.
Carcasa este excesiv de groasă. Tinde spre 11 milimetri într-un moment în care telefoanele de pe piață au 7-8 milimetri, deși grosimea suplimentară este justificată prin prezenta stabilizatorului optic de calitate în camera foto și de tehnologia Pureview. Situația este un pic îndulcită de faptul că grosimea este maximă undeva în centrul carcasei, aceasta fiind rotunjită pe spate spre laterale.
Totuși, în mână Lumia 920 se simte ca un telefon gros. N-ai un șubler între degete, dar imediat ce-l vezi știi că este mai gros decât orice smartphone văzut în ultimii 2-3 ani. Și este și greu. Are 185 de grame în condițiile în care telefoanele actuale au între 110 și 140 de grame pentru aceeași dimensiune.
Greutatea nu este o problemă așa mare. În buzunar nu te deranjează, doar îl simți acolo, ceea ce uneori este de preferat. Domnișoarele nu par însă a fi foarte încântate de greutatea excesivă, deși nu înțeleg de ce, având în vedere că au niște poșete imense. Se pare însă că fetele preferă lucrurile mari, nu neaparat și grele.
Partea frontală are ecranul foarte bine integrat în carcasă, cu doar o mică tranziție făcându-se simțită la deget. Deasupra ecranului se află speaker-ul și sigla Nokia și camera frontală, iar în partea de jos butoanele capacitive.
Spatele este simplu, negru mat. Camera se găsește pe centrul telefonului, poate un pic prea jos, înconjurată de un mic element argintiu pe care sunt siglele Nokia și Carl Zeiss.
În partea de sus am găsit jack-ul audio și slotul pentru micro SIM, pe laterala dreapta se află toate butoanele telefonului, adica Volum, On/Off și cel de declanșare a camerei foto, în partea de jos conectorul micro USB pentru alimentare, iar laterala stângă este lipsită de orice element definitoriu.
Mi-au plăcut foarte mult lateralele rotunjite, dar părțile superioară și inferioară sunt un pic prea dure în muchii. Butoanele au o cursă foarte bine delimitată, fără nici un joc.
Trăgând linie, Lumia 920 are bune și rele la capitolul aspect. E bine făcut, solid, rezistent, dar greutatea și grosimea sa pot fi deranjant de mari atunci când tragi cu ochiul la alte smartphone-uri de pe piață. Alternativa este Lumia 820, un model destul de asemănător, dar subțire, plat și cu avantajul unei carcase cea poate fi demontată pentru a avea acces la baterie.
La capitolul performanță nu sunt multe de zis. Încă n-am văzut un telefon cu Windows Phone care să nu se miște foarte bine, semn că Microsoft a impus un hardware minim mai mult decât suficient. Lumia 920 este printre cele mai performante telefoane cu Windows Phone 8, având un chipset dual-core la 1,5 GHz, iar totul funcționează foarte bine.
Bateria ar putea părea mică la doar 2000 mAh, dar este suficientă pentru a alimenta Lumia 920 pe parcursul unei zile întregi și încă ceva. Telefonul are o autonomie peste medie, chiar dacă nu ține două zile.
Sunt fericit să raportez că Nokia nu-și dezminte renumele și calitatea apelurilor, a sunetului și a recepției wifi este foarte bună. E un telefon performant la aceste capitole.
Ecranul este de bună calitate, cum de altfel și trebuie pentru a prezenta culorile vii ale Windows Phone 8. N-am avut parte de soare puternic pentru a vă spune cum se comportă în astfel de situații, dar culorile interfeței te ajută la acest capitol. De asemenea, touchscreenul răspunde foarte bine la apăsări, fiind foarte precis.
Despre accesorii și încărcare wireless aflați mai multe din clipul de mai jos.
Nokia a insistat pe tehnologia Pureview din modelul Lumia 920, pe sticla Carl Zeiss și stabilizatorul optic inclus.
Lumia 920 face fotografii bune. Cu un senzor așa mic nu poți spera la detalii fine, dar fotografiile au un contrast bun, realist. Culorile sunt suprasaturate, mai ales roșul și galbenul, după cum puteți vedea mai jos, dar e foarte posibil să fie o setare automată pentru vremea înnorată. În interioare culorile mi s-au părut mai normale.
În lumină slaba Lumia 920 se descurcă bine. Culorile sunt bune, detaliile de același nivel, dar apare o mica problemă pentru că sursele de iluminare sunt fie prea arse fie întunecă restul imaginii mult prea mult.
Mi-a plăcut felul în care telefonul surprinde detaliile fine, în ciuda limitărilor senzorului. Procesarea digitală este bine pusă la punct și în imaginile de mai jos vedeți diverse texturi în crop 100%.
Tehnologia Pureview mi s-a părut mai degrabă absentă. În lipsa unui senzor uriaș precum cel de pe telefonul 808, cel de 8 megapixeli de pe Lumia 920 nu are cum să facă genul de interpolare ce ar obține mai multe detalii.
Stabilizatorul optic se face simțit în special când filmezi. Am filmat în paralel cu Lumia 920 și One X, dar n-am reușit să montez comparativ clipurile pentru a vă arăta o analiză edificatoare. Se poate observa totuși o mică îmbunătățire prin eliminarea micilor mișcări provocate de tremuratul măinii, dar nu va așteptați la calitatea unui sistem de stabilizare de pe o cameră video de dimensiuni normale.
Windows Phone 8 îmi place tot mai mult. Sistemul de operare rămâne lider la capitolul integrarea Facebook și Twitter direct în telefon, prezentându-ți imediat update-uri de la prieteni, fotografiile acestora, mențiuni, ba chiar integrează direct și chat-ul de pe Facebook.
Interfața este excelentă, poți redimensiona mult mai bine live tile-urile de pe ecranul de start, managementul contactelor este unul de top, iar singurul lucru pe care l-aș putea acuza ar fi o oarecare dezordine în meniul Settings, unde sunt prea multe opțiuni și ar trebui reorganizate și grupate mai bine.
Mi-a plăcut că în Store găsești acum o categorie Collections unde sunt aplicațiile esențiale, grupate pe categorii precum Business, Travel, Social și altele. Practic jumătate din ce instalez în telefon iau direct de aici, din câteva clickuri. Integrarea cu SkyDrive este și ea foarte bună și poți activa upload-ul automat al fotografiilor în contul tău, așa cum pe Android fac același lucru cu Dropbox. Din păcate, SkyDrive nu include o opțiune de “wifi only” pentru acest upload.
Calendarul din păcate rămâne neutilizabil în month view, textul fiind prea mic.
Office este bine integrat și permite editări complexe direct în fișiere DOCX și restul formatelor.
Apoi vine software-ul suplimentar Nokia. Nokia Maps și Drive sunt strâns legate și îți oferă o hartă de bună calitate a României, chiar și cu câteva clădiri 3D. Poți naviga fără probleme utilizând această hartă și include chiar și metroul cu instrucțiuni complete. Poți alege între mai multe limbi pentru ghidajul de voce, dar engleza are și generare Text-to-Speech și pronunță numele străzilor.
Mi-a mai plăcut și Nokia City Lens, care îți arată puncte de interes în jurul tău. Ceva mai puține în România, dar e un soft interesant.
Interfața foto este destul de banală, dar galeria foto este cea obișnuită din Windows Phone, adică foarte bună, grupând fotografiile tale, aranjate după dată, plus cele din Facebook și ale prietenilor tăi.
Carcasă rezistentă
Cameră foto bună, cu buton fizic pentru deschidere directă și declanșare
Ecran și sunet de calitate
Nokia Maps și Drive inclus
Gros și greu
Prea sobru pe negru, orientați-va spre carcase în culori vii
Nokia Lumia 920 este un telefon complet din punct de vedere performanță și tehnologii incluse, tras în jos doar de greutatea și grosimea sa. Dacă treceți peste acestea, vă vor plăcea camera foto, interfața, softul de navigare inclus și întreg sistemul Windows Phone care are acum multe de oferit. Dacă nu, încercați Nokia 820, mai subțire și mai ușor, fără a face compromisuri prea puternice la celelalte aspecte.
Preț: eu l-am avut de la Vodafone, unde prețurile încep de la 249 euro cu abonament Mega 25 cu 1,5 GB trafic inclus.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
21/03/2013 la 1:10 PM
Astept cu interes review-ul la Lumia 520 :)
Wideshot(Citează)
21/03/2013 la 1:39 PM
1) au introdus în windows 8 căutare în SMS?
2) la clientul de mail, poți edita un mesaj când faci forward?
Mersi.
Cristian Banu(Citează)
21/03/2013 la 2:12 PM
sublim …
zooropa(Citează)
21/03/2013 la 4:47 PM
eu am htc evo 3d, sa vezi acolo gros si greu..si are 2 ani de la lansare..
evo 3d sub galaxy s2 cred:
http://cdn-static.cnet.co.uk/i/c/rv/e/mobiles/htc/evo-3d/evo-08-2.jpg
catalin(Citează)
22/03/2013 la 4:34 AM
La fotografierea in lumina slaba – dupa exemplele date imi pare ca este ok.
Sorin(Citează)
22/03/2013 la 3:35 PM
Cred ca principalul punct forte ar fi camera sa, impreuna cu tehnologia PureView, desi nici design-ul nu lasa de dorit, este un telefon bun in general, desi as prefera un smartphone Android.
Popa Mihai(Citează)
24/04/2013 la 12:13 AM
Nu stiti unde pot gasi o carcasa sa mio schimb pe cea veche?:( nu prea sunt .. dar am vz pe youtube ca sunt.. dar nu stiu de unde pot cumpara una.. mersi
stef(Citează)