►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
N-am avut telefon potrivit ca să testez monitorul AOC cu dock pentru iPhone 4S, dar în schimb am testat unul ce se conectează la calculator doar prin USB.
Modelul este un AOC E2251Fwu, are 22 de inci și singurul cablu de care ai nevoie este unul USB, monitorul preluând semnal video și alimentare prin acest port. Nu mă așteptam ca un port USB să poată furniza suficient curent pentru un ecran atât de mare (și luminos), dar a funcționat totul perfect.
Specificații:
Preț: AOC E2251Fwu costă 599 lei la Evomag, 550 lei la Azerty, 593 lei la PC Garage.
Mie-mi place să spun dacă o cutie are mâner sau nu, că poate o transporți acasă pe jos. Aceasta are.
În cutie am găsit monitorul, standul său (picior plus bază rotundă) și un cablu USB special. Acest cablu are în total trei conectoare, două la un capăt, unul singur la celălalt, toate USB A tată. Capătul ce se înfige în monitor este cel cu un singur conector, unde are si o ferită pentru eliminarea interferențelor parazite.
La început am crezut că îmi trebuie două porturi USB în calculator, dar s-a dovedit că nu e nevoie. Ai nevoie de unul singur USB 2.0 sau 3.0.
Agentul E2251Fwu este un monitor subțire. Pare și mai ușor decât un monitor uzual de 22 de inci, fiind gândit pentru portabilitate, dar nu cu mult mai ușor.
Spatele este texturat într-un model cu romburi ce-l face destul de elegant și potrivit oricărui tip de birou. O mică parte din eleganță se pierde prin plasarea portului USB fix în centrul spatelui. Lângă este este și un conector rotund de alimentare de la o sursă externă, dar n-am găsit una inclusă în cutie. Manualul spune să folosești orice sursă ce scoate 5 volți și 3 amperi. N-ar trebui să ai nevoie de ea în cazurile normale de utilizare.
Surprinzător, monitorul nu are nici un buton. Nici unul. Aș fi preferat un buton de On/Off, ca să nu-l închid scoțându-l din portul USB, iar butoane de reglare a luminozității și contrastului n-au nici o scuză pentru faptul că lipsesc (decât dacă s-au eliminat pentru a mai reduce un pic greutatea totală, dar eu aș fi preferat acel compromis).
Monitorul poate sta pe birou și fără baza rotundă. Se sprijină pe două zone cauciucate de pe partea sa inferioară, iar „ciotul” de picior funcționează ca al treilea picior de susținere. Este un mod de lucru gândit pentru portabilitate, ca să nu demontezi baza rotundă și să o cari anevoios cu tine.
Partea frontală are o siglă argintie AOC pusă peste plasticul negru, netexturat. Plasticul din față se îmbină un pic ciudat cu cel din spate, lăsându-mi impresia unui capac de la o cutie de pantofi, dar nu e un element deranjant. Pe total, calitatea construcției este bună.
Îl poți înclina pe spate, dar în față vine cam cât să stea vertical. Pe orizontală îl rotești cu tot cu bază, neavând alt reglaj.
Cum e cu conectarea asta la USB? Odată conectat monitorul la calculator, este detectat de Windows ca display secundar, se instalează un mic utilitar (două clickuri) și apoi în zona de notificări îți apare o nouă pictogramă din care poți controla monitorul.
Acum, controlat e cam mult spus. Pe laptopul meu era disponibilă o singură rezoluție, cea 1920 x 1080, iar apoi ai acces rapid la opțiunile de extindere sau clonare a desktopului și de aspect portrait sau landscape. Puteți vedea totul mai jos.
V-am spus că mă temeam la început că voi avea nevoie de două porturi USB alăturate la calculator, pentru că firul dintre cele două conectoare din partea PC-ului nu este foarte lung. Pe ultrabook-ul Asus UX31A am câte un singur port USB pe fiecare parte, dar monitorul a funcționat foarte bine doar cu o singură conexiune. Portul este de tip USB 3.0.
L-am testat apoi cu un alt laptop cu port USB 2.0 și monitorul funcționează la fel de bine. În manual spune că nu e nevoie să-l conectezi la două porturi decât la calculatoare vechi, unde USB-ul nu poate da suficient curent. Mă gândesc că o fi vorba de USB 1.1 sau de cine știe ce modele ce limitează mult curentul de ieșire pe un port USB.
AOC E2251Fwu mi s-a părut neașteptat de luminos atunci când l-am pornit prima oară. Albul este intens, culorile sunt vii și plăcute ochiului. L-am folosit ca monitor secundar la laptop atât pentru filme, fotografii, dar și aplicații desktop și s-a descurcat bine în toate.
Unghiul de vizualizare mi s-a părut bun. Există o deformare a culorilor la unghiuri extreme pe verticală, dacă-l privești de foarte sus sau jos, iar pe orizontală acest efect este mult mai puțin pronunțat.
Folia de plastic a monitorului nu reflectă deloc lumina ambientală a camerei. Stăteam cu spatele la o fereastră luminoasă, dar acest lucru nu se observa deloc în monitor. L-am fotografiat mai jos cu becurile din tavan reflectate chiar în centrul panoului și observați că abia se cunoaște o mică pată de culoare din partea becului.
Recunosc că nici nu mă așteptam la altceva decât o calitate foarte bună a imaginii de la un monitor AOC, firmă care produce panel-uri foarte bune nu doar sub brand propriu, ci și pentru multe branduri mari de pe piață.
Aici sunt mai multe de zis. Eu îl văd pe AOC E2251Fwu bun în mai multe cazuri.
Îl recomand celor care nu își doresc cabluri suplimentare pe/sub birou. Ai nevoie doar de un singur cablu, nu necesită alimentare de la priză, dar îți ocupă un port USB la calculator.
Este un monitor bun pentru discuții în grup mic. Poate că ții o prezentare în grup mic și nu ești în sala de ședințe sau lângă un proiector; poate e loc public și nu ai proiector. E2251Fwu te poate ajuta în astfel de situații.
Pare greu de crezut că cineva va umbla pe teren, la prezentări, cu un monitor de 22 de inci sub braț, dar se întâmplă. Așa cum de multe ori un agent de vânzări vine cu o valiză mare de componente electronice sau mostre de material sau traductoare de vibrații într-o geantă de zici că-i trusă de asasin, așa se poate umbla și cu un astfel de monitor în portbagaj și apoi la prezentare.
AOC E2251Fwu este recomandat și celor cu calculatoare mici sau cu puține porturi, cele care nu au deloc o ieșire video sau au conectori mini HDMI sau mini VGA. Poate e mai ușor să conectezi monitorul la un USB.
Poate fi și o soluție elegantă pentru un monitor agățat undeva, în cazul în care nu ai un birou clasic, ci vreun banc de lucru mai ciudat. Faptul că necesită un singur cablu este un avantaj și în astfel de situații.
Am scris mai sus situațiile în care simt că AOC E2251Fwu ar putea fi util, așa că în concluzie nu pot să mai adaug decât ideea că display-ul este mai bun decât mă așteptam, culorile și luminozitatea fiind plăcute ochiului.
Preț: AOC E2251Fwu costă 599 lei la Evomag, 550 lei la Azerty, 593 lei la PC Garage.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
06/03/2013 la 8:35 AM
E ceva ciudat aici, monitorul consuma 3A la 5V pe cand un port usb poate da 0,5A la 5V.
Vrei sa spui ca acest monitor suge din usb de 6 ori mai mult curent decat a fost proiectat ? Nu e periculos ?
Florin(Citează)
06/03/2013 la 10:42 AM
Florin:http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus
tiberiu(Citează)
06/03/2013 la 5:55 PM
In caz unui consum mare bagi in charging Port :)
HeavyD(Citează)
06/03/2013 la 11:07 PM
Cine PLM (piscotul lui mihai) umbla cu asta la prezentari? Traductoarele alea au 200 de grame si daca le scapi pe jos nu se intampla nimic cu ele, ca sunt in burete. Pentru asta iti trebuie un troller.
nashu_mare(Citează)
07/03/2013 la 10:36 AM
Ei, dar ce te-ai atacat așa doar pentru că am zis de o ladă mare de traductoare? :P E bună o ladă mare, încap și două căni lângă ea, poate și un termos cu cafea ca să nu le dai goale.
nwradu(Citează)
12/03/2013 la 11:30 AM
Monitorul asta are propria placa video incorporata? Semnal video pe usb alaturi de curent? Trebuie sa aiba placa video incorporata.
Marius Serban(Citează)
12/03/2013 la 4:04 PM
E magie :P
nwradu(Citează)
04/01/2014 la 11:40 PM
salutare … e super la pret acum a ajuns la 400 ron … dar spre de ex eu m-am lovit de o chestie care e aiurea rau de tot ….
am spart displayu la laptop .. iar altu nou ma costa 450 ron …
am zis ca decat sa dau 450 ron pe un 15.6 inch .. hai sa iau un monitor ca asta pe usb ..
problema urata este … ca daca cineva vrea sa formateze laptopu ….sau etc cum sunt eu si nu am display la laptop sa pot vedea si instala driveru …
fara accesta … nu ofera nici macar o imagine peransamblu :(
asa ca eu unu sunt nevoit sa renunt la el ..
cosmin(Citează)