►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
TP-LINK este lider de piață WLAN atât în lume, unde are o cotă de 37,5%, cât și în România, cu aproximativ 55% din numărul de unități livrate. Cu această ocazie, au decis să facă din România un punct important pe harta companiei, deschizând aici nu doar o reprezentanță oficială, ci și un depozit ce va deservi 7 țări din regiunea Europei de Sud-Est.
Depozitul va veni puternic în sprijinul magazinelor care le vând produsele (practic toți cei importanți de pe piață) pentru că acestea nu vor mai fi nevoite să investească în stoc propriu, ci vor avea un acces în timp real la cel mare. Simplificarea acestui lanț de vânzare și dispariția riscurilor unui stoc propriu va duce, fără îndoială, la o promovare și mai intensă a acestui brand.
Să vă arăt câteva produse văzute astăzi.
TL-PA4010KIT este o pereche de adaptoare ce transmit datele prin prizele casei. După cum vedeți, este un ștecher ce se introduce în priză, dar la el se conectează cablu de rețea. Cu alte cuvinte, semnalul de la un switch sau router “intră” în priză, iar în altă cameră acesta iese din priză printr-un ștecher asemănător, conectat prin UTP la calculatorul tău.
Sistemul elimină necesitatea unui cablu între switch și calculator, utilizând cablurile electrice. Asta nu e ceva nou, există de mulți ani un protocol numit X10 care făcea transmisiuni de date prin rețeaua electrică a casei, dar la viteze foarte slabe, de ordinul kbps, ca pe modemurile telefonice. Perechea de la TP-Link, numită AV500 Nano Powerline Adapter, promite un maxim teoretic de 500 Mbps și distanțe de 300 de metri.
Ce nu știu aici este dacă topologia sistemului electric al casei contează. Nu de alta, dar semnalul modulat introdus în circuitul electric trebuie să ajungă până la priza destinație și mă gândesc că are o oarecare importanță cum ai branșamentul făcut și ce fel de circuite ai prin casă. Poate că ai filtre sau vreo separație galvanică pe undeva, deși astfel de circuite se folosesc în situații speciale. Despre securitatea datelor și cât de departe ajunge acest semnal în afara rețelei electrice a casei sau sediului tău nu cred că se pune problema, probabil că o simplă criptare fiind suficientă. Iar cine vrea rețele cu adevărat securizate alege alte soluții profesionale de la TP-LINK și alți furnizori.
Nu știu prețul pentru acest model, dar la eMAG se găsesc multe alte adaptoare TP-LINK PowerLAN.
TL-MR3040 este un mic router wireless N și conectivitate 3G/4G, portabil, alimentat cu un acumulator. Este subțire și-l poți ține fără probleme în buzunar. Astfel de aparate sunt foarte bune celor ce au mai multe dispozitive sau grupurilor mici de oameni, de exemplu în aeroport sau într-o cafenea unde cineva are un astfel de router în buzunar și dă net prin wireless tuturor celor din jurul său, care se pot conecta de la laptopurile sau telefoanele lor și împart cu toții conexiunea 3G/4G către Internet.
Are viteză de 150 Mbps, baterie de 2000 mAh (ar trebui să țină vreo 4 ore), port micro USB pentru alimentare și încărcare de la un calculator și poți gestiona banda fiecărui IP conectat la el. Singurul dezavantaj (sau avantaj, depinde cum priviți) este că nu introduci o cartelă SIM în aparat, ci conectezi un modem 3G pe portul său USB.
Routerul Wireless N TP-LINK TL-MR3040, 3G, portabil costă 229 lei la eMAG.
TL-MR3420 este un router normal, “de cameră”, dar cu funcția “WAN failover”, adică pe lângă conexiunea cablată la Internet poți introduce în el și un modem 3G/4G de backup, pe care se va comuta în cazul problemelor pe linia principală. Practic cu acest aparat poți avea net de la RCS și comutare pe un stick USB Orange sau Vodafone, să zicem, în caz de probleme.
Are 4 porturi 10/100 Mbps cablate, plus cel de WAN, iar portul USB pentru modem este pe lateral. Routerul wireless N 300Mpbs TP-LINK TL-MR3420, cu 3G costă 149 lei la eMAG.
TL-WA850RE este un “range extender”, adică un prelungitor pentru semnalul wireless. Arată ca un ștecher pentru că se introduce direct în priză, dar nu mai funcționează ca perechea PowerLAN de mai sus, netransmițând nimic prin rețeaua electrică.
Acest aparat se conectează la o rețea Wifi existentă și o “prelungește” emițând același semnal, mai puternic, în zona în care se află. Are și un port Ethernet pentru a conecta dispozitive cablate și indicator luminos pentru puterea rețelei Wifi din zonă.
TL-SC2020N este o cameră video de supraveghere, dar care se conectează direct prin wireless sau ethernet la rețeaua casei și de acolo o poți accesa de oriunde de pe net ca să vezi ce se întâmplă acasă. Asta functionează cel mai bine când ești în concediu și vrei să vezi că totul este în regulă sau supraveghezi vreo bonă sau copiii sau mai știu eu ce.
Nu știu despre acest model SC2020N (sau despre SC3230N, care filmează HD), dar de obicei astfel de camere au un soft care detectează automat mișcarea în imagine și te anunță de acest lucru prin email, transmițând și imaginea respectivă. Alte modele cu care am lucrat de-a lungul timpului de la producătorii tradiționali de echipamente CCTV puteau și să uploadeze periodic imagini pe un server FTP, simplificând și mai multe accesul de la distanță.
Soluția aceasta de camere IP este însă foarte accesibilă ca preț, include un braț reglabil și elimini cablurile pentru semnalul video și audio. Trebuie totuși alimentată de undeva și nu pare să suporte Power over Ethernet, așa că trebuie să o introduci într-o priză.
(Nu vă gândiți că o astfel de cameră ține locul unui sistem de securitate pentru casă. Acela ar include și un mic UPS, un comunicator de telefonie fixă sau mobilă, niște PIR-uri și alte dispozitive, dar măcar este un start).
Camere de securitate TP-LINK se găsesc la eMAG și probabil și cele văzute astăzi vor apărea curând în ofertă.
TL-WR702N și TL-MR3020 sunt routere portabile, dar nu au baterie ci se alimentează de la un laptop sau de la un adaptor de priză. Ambele creează o rețea wireless N la care se pot conecta tablete și telefoane și alte laptopuri, primul are conexiune WAN doar pe cablu, al doilea suportă și 3G/4G printr-un modem USB separat. E același lucru ca la MR3040 de mai sus, dar fără baterie.
Routerul wireless TP-LINK TL-WR702N, portabil costă 119 lei, iar routerul Wireless N TP-LINK TL-MR3020, 3G, portabil costă 149 lei la eMAG.
Aici vedeți un TL-WDR4300, adică un router wireless performant și cu design elegant. Pe această linie de design va insista TP-LINK în viitor, un negru potrivit și pentru a pune routerul pe mobilier, nu doar să-l ții ascuns după dulap pentru că-i urât.
Routerul Wireless TP-LINK Dual Band Gigabit TL-WDR4300 costă 409 lei la eMAG.
Mai multe produse TP-LINK, inclusiv gama SMB, găsiți pe tp-link.ro și pe eMAG.ro
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
20/03/2013 la 3:23 PM
am un tp-link 1043nd si sunt f multumit de el. am instalat chiar si dd-wrt pe el.
Catutzi(Citează)
20/03/2013 la 4:56 PM
Salut. Imi poti spune te rog sursa cifrei de 55% cota de piata in Romania? Mersi.
scipio(Citează)
20/03/2013 la 5:34 PM
@scipio: Bogdan Mihalcea, Sales Manager TP-LINK România, la prezentarea la care am asistat astăzi.
Am pus și comunicatul pe net http://sdrv.ms/ZwcvCF
nwradu(Citează)
20/03/2013 la 8:36 PM
Se mișcă bine văd cei de la TP-LINK :)
Eu am un tp-link cu firmware modificat via SamKnows. Eu chiar aș cumpăra ceva gen TL-PA4010KIT. Fain ar fi sa le poti testa înainte.
Ariel(Citează)
21/03/2013 la 8:47 AM
Semnalul ala prin reteaua de curent stiu ca nu poate trece de tabloul electric. O fi legat de sigurante sau de transformator.
jules(Citează)
21/03/2013 la 9:22 AM
@nwradu Multumesc!
scipio(Citează)
21/03/2013 la 5:58 PM
Salut!
Ai cumva o adresa de mail a directorului de vanzari TP Link?
Dan Vlad(Citează)
18/11/2015 la 7:47 PM
tot ne indemnai sa comentam, nu doar sa cascam gura la articole :)
mi s-ar parea foarte util (si potrivit pentru blogul tau) sa documentezi nitel powerline adapters. mi se pare o solutie foarte misto pentru cine nu vrea sa gaureasca pereti sau sa se impiedice in cabluri; m-am mirat sa vad ce putine info exista in Romania.
si cu ocazia asta mersi pentru pomelnicul de articole despre wireless si routere, a fost foarte util :)
PKL(Citează)
19/11/2015 la 7:10 PM
Ai 11 comentarii pe blog, 6 la concursuri, 5 pe lângă ele.
Powerline Adaptors sunt lente și soluții care nu mai are rost să le cercetăm acum, bagi wireless și gata.
nwradu(Citează)