un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

M2M și monitorizarea fiecărui pas

14 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

IMGP3111
Cea mai interesantă tehnologie pe care am văzut-o la Mobile World Congress a fost la standul AT&T, unde am ajuns întâmplător. Treceam pe lângă el și m-a agățat o domnișoară de acolo, întrebându-mă dacă nu vreau să văd prezentarea lor. I-am spus că sunt din România și că sunt șanse mai mari ca aici să ajungă întâi asteroidul ucigaș, decât AT&T. Totuși, am intrat la prezentare.

Tehnologia pe care a prezentat-o AT&T nu avea decât o legătură tangențială cu mobilele și făcea parte din așa numita tehnologie Machine-to-Machine, M2M, adică o conectare inter-dispozitive prin comunicație wireless.

AT&T introdusese prin standul lor niște senzori micuți care detectau ce telefon aveau vizitatorii în buzunare. Mai exact, preluau (citez) “doar” tipul sistemului de operare și un ID al dispozitivului, așa cum și operatorii de telefonie preiau IMEI-ul și alte date de la telefonul tău în momentul în care te detectează în rețea.

Cei de la AT&T foloseau datele de la acești senzori pentru a realiza o hartă a propriului stand, arătându-ne în ce zone s-au concentrat vizitatorii, câți au fost, în ce ritm au venit, câti au revenit și alte asemenea analize.

Gândiți-vă la posibilitățile de analiza. Ai un magazin în mall și vrei să vezi în ce zone se uită vizitatorii tăi, ca să știi cum aranjezi produsele. Ești un mall și vrei să faci o aplicație de telefon, dar nu știi dacă să începi cu iPhone sau Android. Astfel de senzori îți pot spune ce telefon au în buzunar cei ce-ți trec ușa.

De fapt, posibilitatea de a instala acești senzori pentru a obține un heatmap cu ce fac oamenii într-o anumită zonă are aplicații nenumărate și partea cea mai bună este că se pot instala temporar, ceea ce mă face să cred că pot apărea firme ce măsoară și oferă astfel de analize șî apoi își mută toate echipamentele la locația următorului client.

Între 25 și 28 februarie am fost la Mobile World Congress în Barcelona, la invitația Orange România. Urmăriți toate noutățile pe tag-ul MWC2013.

asus s5507

    3 comentarii

  1. fantastic, inca o metoda de a obtine informatii fara ca persoanele vizate sa isi dea acordul.
    ceva imi spune ca nu o sa vedem in Europa tehnologia asta intr-un viitor apropiat…

      (Citează)

    • Acum depinde ce informație îți ia. De ce ar fi tipul sistemului de operare și ID-ul telefonului vreo informație secretă? E ca și cum ai spune că nu ești de acord ca alții să-ți rețină numărul de înmatriculare al mașinii, dar e scris pe ea, e public, n-ai ce face.

        (Citează)

  2. telefonul este in buzunar si nu cred ca este afisat public pe strada cand te plimbi. comparatia cu nr. de inmatriculare e inutila, caci acela este un element de identificare, facut special pentru a te gasi si repera.
    in functie de legislatia fiecarei tari aceste informatii sunt private. de fapt cred ca aproape peste tot in lume nu poti sa “culegi” informatii fara sa incalci vreo lege. iti aduci aminte de amenda pe care a luat-o Google pentru ca a recoltat “din greseala” tot felul de informatii cand se plimbau pt StreetView?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus