un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Explorarea spațială trece în domeniul privat

8 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Într-o țară dezvoltată, firmele private ajung să facă toate produsele și serviciile avansate pe care le vezi ca fiind “ale statului”. De exemplu, la americani submarinele nucleare, bombardierele invizibile, toate avioanele și tancurile sunt produse de companii private. Și acum vine rândul domeniului aerospațial.

O capsulă SpaceX Dragon a ajuns zilele trecute pe Stația Spațială Internațională cu o livrare de marfă pentru astronauții de acolo. Este al doilea astfel de zbor după unul din mai 2012 și SpaceX are un contract cu NASA și Department of Defense pentru a duce în spațiu marfă și sateliți.

Elon Musk, fondatorul SpaceX, este genul de om despre care ar trebui să se predea în școli ca exemplu de succes; avem nevoie de modele pe care să le admirăm, dincolo de cele din istoria secolelor trecute. Musk conduce în continuare compania din postura de CEO și CTO, iar pe lângă SpaceX a mai înființat și PayPal și Tesla Motors, producătorul de mașini electrice, unde este Head of Product Design. Sincer să fiu, nu știu cum reușește să le facă pe toate, dar unii oameni sunt astfel croiți.

Pe YouTube este un clip în care Musk plânge în momentul în care Neil Armstrong îi critică proiectul. De asta nu am vreun mare respect pentru Armstrong, acum mort, un om care s-a urcat într-o navă făcută în întregime de alții și care a ajuns mare erou doar pentru că a fost în interiorul ei. Acum câțiva ani a spus în fața congresului american că SpaceX este o afacere riscantă, care arde prea repede etapele și riscurile aferente vor determina costuri suplimentare pentru cetățenii țării.

Declarația aceea a fost o mare prostie. Tocmai Armstrong, care în goana de a fi primul om pe Lună a acceptat să facă parte dintr-o misiune mult mai riscantă, neverificată, grăbită din cauza Războiului Rece, dă acum lecții altora și nu-i lasă să riște? Sau poate că așa arată invidia, deși m-aș fi așteptat ca omul care a deschis calea spre spațiu să fie primul susținător al acestor idei. Probabil și Musk se aștepta la asta, de aceea și plânge atunci când vede acele declarații.

Clipul este mai jos și prezintă multe tehnologii interesante, iar pentru fragmentul cu Armstrong dați la momentul 11:10

asus s5507

    13 comentarii

  1. Aia cu motivul pentru care a ajuns Armstrong erou este la misto, nu?

      (Citează)

    • Cu ce-i mai erau decât ceilalți 11 care au ajuns pe lună? Decât Collins? Decât Conrad?

      Sunt sigur că a fost un astronaut excelent și cu o pregătire superbă, are respectul meu pentru asta, dar doar pentru că a fost “primul” pe lună nu. Adică are același respect ca și al doilea și al treilea pentru acest lucru. Eu nu pun mare preț pe faptul că a fost primul care a mers în acea direcție decât în cazul lui Columb, care măcar s-a luptat să-i convingă pe alții că are o idee bună.

      Cât despre safety atunci și acum, uite niște citate de pe Wikipedia:

      While moving within the cabin, Aldrin accidentally broke the circuit breaker that would arm the main engine for lift off from the Moon. There was concern this would prevent firing the engine, stranding them on the Moon. Fortunately a felt-tip pen was sufficient to activate the switch

      Thirty-six-and-a-half seconds after lift-off, the vehicle triggered a lightning discharge through itself and down to the earth through the Saturn’s ionized plume. Protective circuits on the fuel cells in the service module falsely detected overloads and took all three fuel cells offline, along with much of the CSM instrumentation. The loss of all three fuel cells put the CSM entirely on batteries. They were unable to maintain normal 28V DC bus voltages into the heavy 75 amp launch loads. One of the AC inverters dropped offline. These power supply problems lit nearly every warning light on the control panel and caused much of the instrumentation to malfunction.

      First, the LM computer began getting an ABORT signal from a faulty switch. NASA believed that the computer might be getting erroneous readings like this if a tiny ball of solder had shaken loose and was floating between the switch and the contact, closing the circuit. The immediate solution—tapping on the panel next to the switch—did work briefly, but the circuit soon closed again. If the problem recurred after the descent engine fired, the computer would think the signal was real and would initiate an auto-abort, causing the Ascent Stage to separate from the Descent Stage and climb back into orbit. NASA and the software teams at MIT scrambled to find a solution, and determined the fix would involve reprogramming the flight software to ignore the false signal. The software modifications were transmitted to the crew via voice communication, and Mitchell manually entered the changes (amounting to over 80 keystrokes on the LM computer pad) just in time.

        (Citează)

  2. daca te referi la descoperirea americii ca fiind o idee buna de-a lui columb, o sa fii surprins sa afli ca a fost o greseala de fapt, nu vreun plan de-al lui. el a vrut sa ajunga in asia, plecand din portugalia si indreptandu-se spre vest. nu s-a asteptat niciodata sa dea de un continent in calea lui. de fapt, el nici nu stia cat de mare este descoperirea lui, crezand la inceput ca se afla in india. de aceea si numele continentului este dat de vespucci, cel care a realizat ca peste ce a dat columb este un continent nou, si nu asia.

      (Citează)

  3. Singurul cu care poate fi comparat Armstrong este Buzz Aldrin. Astia au fost PRIMII care au pus piciorul in necunoscut si au facut ceva ce n-a mai facut nimeni inaintea lor. Ceilalti, chiar daca sunt si ei eroi, au repetat ceva facut de altul inaintea lor si stiau ce-i asteapta.

    In plus, in afara de programul Apollo, Armstrong a mai participat si in alte programe in care a fost primul care a reusit ceva.

    Columb merge comparat cu miile de exploratori care au bantuit marile si au descoperit vreoo insulita, continent sau stramtoare.

    Revenind, n-am nimic cu articolul si Elon Musk, mie doar mi s-a parut aiurea chestia asta: “Armstrong, acum mort, un om care s-a urcat într-o navă făcută în întregime de alții și care a ajuns mare erou DOAR pentru că a fost în interiorul ei.”.

    Ca o comparatie, Sebastian Vettel este un pulete de 25 de ani care a castigat de 3 ori campionatul doar pentru ca a avut norocul sa fie in interiorul unei masini de F1 proiectata de Adrian Newey, nu?

      (Citează)

  4. Nu e nici o diferență între SpaceX și cei care au făcut Apollo. Tot firme private erau și atunci, finanțate de NASA. Cam la fel de privată cum e Khrunichev la ruși. Și oricum cam era cazul, că sună cam aiurea ca singurii care puteau să mai plimbe oameni pe la ISS să fie doar rușii.

      (Citează)

  5. Deci tu compari modul in care a fost proiectat, construit si testat un modul inainte de 1970 cu unul din 2010. Are logica, da, da…
    Evolutia computerului a schimbat complet modul de proiectare, asa ca nu prea vad sensul citatelor tale….

      (Citează)

  6. Primele teste in spatiu au fost cu maimute si caini. Unii dintre acesti astronauti s-au si intors inapoi. Deoarece au fost primii, zic ca au fost mai eroi decat ulteriorii. Nu?

      (Citează)

  7. Sa mor eu de inteleg de ce n-ar fi primul om care a pus piciorul pe luna erou pentru ca, odata, candva, in spatiu au ajuns maimute si caini.

    Adica Sergey Bubka, care a batut de vreo 35 de ori recordul mondial, n-a realizat nimic special pentru ca la circ au fost caini care au sarit peste obstacole cu mult inainte sa se nasca el.

      (Citează)

  8. In cazul asta problema e la tine.

    Astronautii (sau cosmonautii celorlalti) au fost doar masini de marketing. Chestia asta este evidenta fie si prin simplul motiv ca au fost selectati (observa diateza pasiva) sa fie acolo. Nu s-au gandit ei intr-o dimineata “ba, as vrea sa merg pe Luna, ce as putea face fizic sa merg acolo?”. Intr-adevar, comparatia cu cainii care sar peste obstacole este corecta, cea cu Sergey Bubka, un atlet care nu s-a declarat niciodata erou al umanitatii, este incorecta.

      (Citează)

  9. alex.d – din câte știu, Columb a murit fără să știe că a descoperit un continent nou.

    Mi se pare că ne grăbim totuși să etichetăm niște oameni, fără să știm cât au muncit pentru realizările lor și cât au riscat. Armstrong “a fost ales”, în ideea în care echipajul inițial a ars de viu în cadrul unui test, iar Armstron-Aldrin-Collins erau varianta 2. Echipa nu era aleasă așa, pur și simplu pe ochi frumoși, ci în unma unei perioade de pregătire și examinare foarte dură și complexă.

    Legat de realizări, computerul de pe Eagle s-a defectat chiar înainte de aterizare, Armstrong pilotând manual aselenizarea. Au evitat o zonă stâncoasă chiar în ultimul moment, iar când au atins solul mai aveau sub 1 secundă de combustibil. Armstrong era deja un pilot cu un “portofoliu” impresionant, dar mai mult ca sigur că orice greșeală ar fi dus la prăbușirea lor.

    Cu toate astea, înțeleg de ce a fost dezamăgit Musk. E o zicală care zice că mai bine nu ajungi să-ți cunoști eroii, care cred că se aplică perfect aici. Probabil și-ar fi dorit să vadă o urmă de apreciere din partea celor care au bătut calea în acest domeniu, dar na, nu le poți avea pe toate. Poate o fi și vârsta de vină, cine știe. Dar de aici până la a zice că Armstrong era o marionetă mi se pare drum lung.

      (Citează)

  10. Da, au fost piloti buni. Pentru asta insa au fost selectati, nu pentru sfaturi cu privire la strategii de dezvoltare sau stiinta. E ca si cum ai zice ca, daca Hagi a fost un jucator cerebral, l-ai angaja sa iti rezolve tema la mate’ din clasa a 7-a.

      (Citează)

  11. Altfel, nu orice maimuta a fost trimisa in spatiul cosmic, ci doar cele care stiau sa apese butoanele.

      (Citează)

  12. Totuși Armstrong era inginer aerospațial. Pe lângă pregătirea fizică / motrică foarte bună, au și pregătire academică. Au avut defecțiuni pe care au trebuit să le identifice / repare în spațiu și a fost nevoie să reprogrameze niște secvențe. Cred că Hagi ar fi picat la testul cu reparatul circuitelor electronice în spațiu. Nu a construit el programul spațial, la fel cum nici Musk nu a proiectat navele de la SpaceX, ci echipa lui. Nu cred că a zis vreodată că a făcut totul singur. Nici nu ar fi avut cum.

    Fiecare om a avut roul și meritul lui. Musk ai putea spune că e un fel de Jobs. Poți ușor să arăți cu degetul spre el și să zici că nu el a construit navele și că era un speculant, dar în același timp fără el nu s-ar fi întâmplat nimic din toate astea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus