un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Despre Visa și plățile cu telefonul mobil

7 Mar 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

visa_paywave_telefon_3
Acum că s-a terminat goana după noutăți de la MWC2013, să vă spun și despre câteva tehnologii noi de care m-am interesat pe acolo. Prima: Visa PayWave și plățile cu telefonul mobil.

Sunt două feluri în care poți înțelege “plata cu telefonul mobil”:

  1. cumperi ceva și plătești pe factura către operator. SimPlus face asta la noi prin plata călătoriilor RATB cu telefonul și mai nou prin plata la diverse automate de cafea. Sistemul mi se pare absolut normal, mai ales la cumpărături mici precum un suc de la un vendomat, când poate nu ai la tine 2,5 lei schimbați și nu te poți baza că primești rest.
  2. plătești direct din contul tău, folosind telefonul ca pe un card bancar.

Cei de la Visa lucrează, desigur, la a doua variantă, pentru că acolo sunt interesele lor.

Tehnologia se bazează pe ceva numit Visa PayWave, adică un tip de card bancar pe care doar îl atingi de POS pentru a face plata. Nu-i ceva nou și astfel de carduri și POS-uri sunt deja în țara noastră de la Visa și Mastercard. Problema este ca un telefon să emuleze un astfel de card.

Eh, aici se complică treaba. Am crezut mereu că e nevoie de un telefon cu NFC și că probabil îți înrolezi cardul în cine știe ce aplicație din acesta, fiind nevoie ca POS-urile să permită plățile de la telefoane, nu doar carduri. Se pare că pe lângă acest lucru, e nevoie și de o nouă cartelă SIM în telefon.

visa_paywave_telefon_1O nouă cartelă SIM, compatibilă cu tehologia de plăți, se poate lua de la operatori. Încă nu știu dacă și în România, probabil că nu, pentru că e nevoie de un acord între Visa, bănci, retailerii care vor utiliza POS-urile și operatorii de telefonie ce eliberează SIM-urile. În principiu toți au costuri suplimentare în această afacere, așa că e nevoie de o creștere a încrederii populației în plățile electronice înainte de a ajuns la soluții comode precum plata cu telefonul.

Ca funcționare, după ce ai un SIM compatibil cu chip-ul de securitate Visa, poți instala o aplicație specială Visa pe telefon, aplicație în care îți înrolezi cardurile. Aplicația rulează în background, gata să facă plata atunci când lipești telefonul de un POS, sau nu, și o activezi tu cu acea ocazie. Face plata automat, stabilești un plafon la care să facă asta sau îți cere mereu confirmarea, eventual și parolele. Ai, desigur, istoricul tranzacțiilor acolo și alte opțiuni.

Am văzut tehnologia demonstrată cu un Sony Xperia Z și un HTC One X. Dacă alegi să validezi manual fiecare plată trebuie să mai atingi o dată telefonul de POS după ce ai introdus PIN-ul pentru verificare, dar în afară de asta este simplu și rapid și probabil ai întotdeauna telefonul mai la îndemână decât cardurile din portofel.
visa_paywave_telefon_2visa_paywave_telefon_4

Între 25 și 28 februarie am fost la Mobile World Congress în Barcelona, la invitația Orange România. Urmăriți toate noutățile pe tag-ul MWC2013, Twitter și Facebook!

asus s5507

    2 comentarii

  1. Nu e chiar cum spui tu legat de platile cu telefonul mobil.
    Ca sa emuleze plata cu un card bancar, un telefon are nevoie de 2 elemente: partea de comunicatie – NFC (near field communication) si partea securizata – SE (secure element).
    Pentru NFC exista 3 variante: embeded in telefon (vezi exemplul samsung galaxy s3 sau note2), pe cartela sim (usim in acest caz) sau, a treia varianta intr-un card microsd. Totate variantele de mai sus fac telefonul nfc enabled.
    Partea securizata este importanta pentru pastrarea datelor confidentiale de card.
    Si aici exista tot aceleasi 3 variante.
    Fiecare combinatie intre variantele de mai sus atrage dupa sine avantaje si dezavantaje pentru operatorii de telefonie, banca sau producatorii de telefoane.
    Desigur, pentru mai multe detalii, ma poti contacta.

      (Citează)

  2. Sau varianta mai simpla, Google wallet, care iti ofera la inceput si un bonus de 10$ si se pot face cumparaturi in tara, limitat, dar se poate. Gasesti pe google mai multe detalii si chiar un clip cand cineva din tara faca o plata cu Google Wallet.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus