►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
V-am mai spus că folosesc un card de credit pentru toate plățile și dacă ar fi după mine aș renunța complet la cash, dar am fost rugat să spun și de ce l-am făcut (și la final aflați și despre un concurs cu premiu un DSLR). Am fost un fan al cardurilor de credit încă de când mi-am dat seama ce-mi pot oferi de fapt: propriul salariu, dar în orice zi a lunii, nu atunci când vrea firma să mi-l dea.
Știți celebra vorbă “mda, mișto oferta asta, dar iau salariul abia peste o săptămână”? Mi se întâmpla și mie și mă enerva treaba asta. Simțeam că am banii necesari, dar printr-o decizie a unui necunoscut s-a stabilit că îi primesc doar pe 1 ale lunii. Sau pe 8 și pe 23, în două tranșe.
Dar dacă îi vrei oricând? Așa că mi-am făcut card de credit cu o limită în jurul salariului și de atunci nu mi-a mai păsat când intră salariul. Cheltuiesc din banii băncii și îi restitui acolo cândva în următoarea lună și chiar mai mult, fără dobândă.
Avantajele s-au cunoscut cel mai bine la primul Black Friday. Acum doi ani am cumpărat un DSLR, un laptop și două electrocasnice. Am dat ceva bani pe ele, dar mult mai puțin decât prețul lor normal. Nu aveam banii mei, dar am plătit cu cardul de credit, iar două săptămâni mai târziu a fost ziua de salariu și i-am pus pe toți la loc.
Al doilea Black Friday? Laptop, două SSD-uri, Xbox, televizor de 42 de inci, cărți, imprimantă, toate în aceeași oră a aceleiași nopți. Nu le-am luat pe toate pentru mine, dar le-am plătit fără probleme cu cardul de credit.
Anul acesta, acum vreo lună, am plătit pe loc 2400 lei pentru două persoane, 5 nopți, cazare în centrul Lisabonei și avion până acolo. Era o ofertă care expira a doua zi și abia a fost timp să întrebăm una-alta despre cazare. Dacă n-aș fi avut banii prin cardul de credit, o ratam.
Rata la CASCO e pe 15? Nu contează! Plec la Barcelona? Am bani pe card. Nu mai fac niciodată calcule despre când e cel mai bine să plătesc netul, lumina, telefonul și restul, banii sunt mereu pe card la dispoziția mea. Am până și posibilitatea plății în rate direct cu cardul (e amuzant când mă întreaba uneori casierii dacă vreau să plătesc în rate ceva de 20 de lei), fără dobândă, ceea ce este și mai bine în caz că ți se strică frigiderul sau ai nevoie de bani pentru vreo urgență.
De cheltuieli în străinătate nici nu cred că mai are rost să zic ceva. Acolo debitul nu există. N-aș fi putut închiria o mașină fără card de credit, ba chiar și la plata pe autostradă acceptau doar Visa și Mastercard, fără alte soluții. Recent am fost în Anglia fără nici o liră sterlină la mine, bazându-mă doar pe cardul de credit și am plătit peste tot din el.
Culmea este că cei cărora le explicam sistemul se temeau că vor ajunge datori băncii prin dobânzi și alte taxe ascunse. În cei 3 ani de când am card de credit n-am plătit niciodată un ban în plus peste suma împrumutată prin card. E vorba de a-ți cunoaște limita. Dacă începi să cumperi tot ce întâlnești în cale, ai nevoie de o intervenție. Dacă folosești cardul doar ca pe o rezervă, ca pe proprii tăi bani, disponibili la orice oră și nu doar în ziua de salariu, ești ok.
Daca ai avut și tu un moment în care ți-ai dorit un lucru pe care nu ți l-ai putut cumpăra, OTP Bank are o soluție pentru tine: un card cu 6 rate egale, fără dobândă, cu care poți să cumperi ORICE, ORIUNDE. Iar daca vrei sa câștigi un aparat foto D-SLR, intră în aplicația de pe Facebook și răspunde la cele 5 întrebări scurte despre shopping.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
18/03/2013 la 1:33 PM
“De cheltuieli în străinătate nici nu cred că mai are rost să zic ceva. Acolo debitul nu există. N-aș fi putut închiria o mașină fără card de credit, ba chiar și la plata pe autostradă acceptau doar Visa și Mastercard, fără alte soluții. Recent am fost în Anglia fără nici o liră sterlină la mine, bazându-mă doar pe cardul de credit și am plătit peste tot din el.”
O mica inexactitate. Nu conteaza atat de mult ca e card de debit sau de credit, ci doar daca e Visa sau Mastercard.
Sabotor(Citează)
18/03/2013 la 1:43 PM
@Sabotor: eu am avut diverse probleme cu cele de debit. Dacă nu aveam de credit cei de la diverse servicii de închiriere auto nici nu discutau cu mine.
nwradu(Citează)
18/03/2013 la 1:37 PM
Atata timp cat nu sari pragul stabilit si poti sa-i returnezi la loc, totul decurge fara probleme. Si eu am folosit un card de credit cam 2 ani. Dar am renuntat la job si l-am inchis. Riscam sa pic in partea cealalata, cu intarzieri la plati, dobanzi etc…
sorin(Citează)
18/03/2013 la 2:07 PM
Radu, eu nu am avut niciodata problema in a plati/inchiria orice cu cardul meu de debit VISA. In Europa, America, Asia, Romania, you name it :). Cand ma intreaba Credit or Debit, zic Credit. Chiar daca el e debit :P
Andrei(Citează)
18/03/2013 la 2:23 PM
@nwradu
Eu am avut probleme numai de genul “nu acceptam VISA, ci numai Mastercard”, rezolvata foarte usor, pentru am un card VISA si unul Mastercard, ambele de debit. In rest, ca si Andrei, cand ma intreaba de card de credit dau un card de debit si nu e nici o problema ;)
Sabotor(Citează)
18/03/2013 la 3:19 PM
Din principiu folosesc doar cardul de debit. Nu am card de credit. Si nu am avut niciodata problema cand mi se cerea cardul de credit. Le dadeam cardul de debit.
Catutzi(Citează)
18/03/2013 la 4:44 PM
Care-i faza ca nu inteleg, de ce sa nu discute cei de la inchirieri auto cu tine atat timp cat pui banu jos?
Debit sau credit tot bani sunt nu?
La debit ai banii tai acolo, la credit ii imprumuti de la banca si ii pui inapoi cand stii tu..
catalin(Citează)
18/03/2013 la 5:31 PM
@Catalin: este vorba de garantie, nu de plata in sine a serviciului de inchiriere. La o adica, serviciul ai putea sa il platesti si prin cash sau OP. Chiar si in cazul in care iti plateste angajatorul inchrierea masinii (eventual in avans), firmele de inchiriere cer ca soferul sa foloseasca un card de credit cand ridica masina, card din care sa traga contravaloarea eventualelor pagube in cazul unui accident.
nashu_mare(Citează)
18/03/2013 la 5:40 PM
am inteles, merci.
catalin(Citează)
18/03/2013 la 5:45 PM
Bănuiesc că pentru ei înseamnă că dacă banca a avut încredere în tine să-ți dea bani pe mână (prin cardul de credit), pot avea și ei încredere. La debit sunt banii tăi, dar asta nu înseamnă o mare garanție în cazul altor probleme.
Totuși, avantajul principal este că ai acces la bani oricând, fără ca asta să te oblige să cheltui fără măsură. Eu mă simt foarte bine cu limita de credit pe care o am, în caz de probleme am un backup de bani.
nwradu(Citează)
18/03/2013 la 5:46 PM
Asta cu strainatatea e putin cam bizara. dupa cum stii stau “pe afara” de ceva ani si nu am avut vreodata probleme din cauza ca am card de debit. De altfel printre toti cunoscutii mei majoritatea au card de debit (Visa sau Mastercard), acceptate peste tot.
Singura chestie e sa ai carduri “in relief” (scrisul) si nu din alea tip Visa Electron sau alte variante “cheap”. Nu o sa poti inchiria sau plati in anumite locuri.
Singurele zone unde am vazut ca ar prefera cardurile de credit au fost prin tarile asiatice cu mostenire de tip anglo-saxon (HK, Malaiezia, Tailanda,etc) unde la marile hoteluri (si chiar si la cele mai normale) pleaca de la premiza ca toti au carti de credit… dar nu zic nimic daca platesti cu un carde de debit :)
De altfel nu cred ca as putea sa am un card de credit, ideea de a cheltui banii pe care nu ii am nu imi surade.
stefan(Citează)
18/03/2013 la 6:12 PM
Am si eu acest card de la OTP, dar marea mea problema e cu extrasul de cont. Hai sa iti explic: am facut cumparaturi in valoare de 6.000 de lei, pe care vreau sa le achit in 6 rate de 1.000 de lei. Pana aici toate bune si frumoase, ideea e ca pe extrasul de cont nu apare nimic de ratele astea, ci o suma minima de plata care e ceva mai mica. Tu cum procedezi?
Iar legat de cardurile de debit vs. cele de credit, chiar saptamana trecuta am avut probleme in Irlanda: nu am putut inchiria masina cu cardul de debit VISA Electron al prietenei mele (desi e oarecum si de credit, are overdraft pe el). In schimb, cu un card de credit Mastercard embosat, tot al ei, tot de la ING, nu a fost nicio problema.
roxana(Citează)
19/03/2013 la 11:03 AM
@roxana: nu știu, nu am folosit niciodată faza cu ratele.
nwradu(Citează)
18/03/2013 la 7:34 PM
Am intalnit si eu faza cu cart de credit neaparat, cel mai recent la rezervarea pentru la un hotel in Cehia. Primit mail dupa 2 zile de la rezervare ca a fost anulata din motiv ca nu e card de credit. Ideea e ca e folosit ca un fel de asigurare, nu iti iau bani de pe el atunci cand faci rezervarea, dar daca se intampla ceva sa te poata taxa ulterior, cu un card de debit neavand garantia ca o sa poata face asta.
Claudiu(Citează)
18/03/2013 la 11:12 PM
Claudiu, unde in Cehia? Mi se pare cel putin bizara faza, eu locuiesc in Cehia de ceva vreme si nu am intalnit sa iti ceara card de credit.
In rest, cum zice si Stefan, nu imi surade ideea de a cheltui bani care nu sunt ai mei si m feresc mai ales de credite din astea de tip revolving credit care sunt periculoase. Esti ca narcomanul care spune ca el e in control.
In Franta de pilda, nu mi s-a cerut niciodata cartea de credit, cred ca este poate o eroare de limbaj, ii zic carte de crédit dar se refera la carte bleue (adica Visa). Si inca o chestie, in Franta nici nu as avea nevoie de card de credit, am avut 3 banci pana acum, la toate am avut o descoperire de cont maricica la care puteam apela cu dobanda 0.
ioana(Citează)
19/03/2013 la 9:56 AM
Cardul de credit se folsoeste in rezervari pentru ca se poate “bloca” o suma folosita drept garantie, fara a se lua de fapt banii din cont.
In plus, limita de credit poate fi depasita, asa ca daca tu ai limita de 200 eur si cumperi un produs de 300, vanzatorul isi vede toti banii, si te descurci tu cu banca la plata dobanzi :)
Cardul de debit in scimb, nu scade niciodata sub 0, iar overdraftul nu intra in discutie pentru ca poti sa il ai sau nu.
Dezavantajul mare al cardurilor de credit este faptul ca se numara la Biroul de credite.. Daca vrei sa iti iei un credit popriu-zis, o sa iti scada suma maxima din cauza cardului. Niciodata nu o sa ai probleme cu un card de debit.
Eu recomand folosirea de carduri de debit Mastercard sau Visa embosate (nu Maestro, nu Visa electron), pentru ca sunt acceptate la rezervari, nu prea au cum sa-si dea seama daca sunt de credit sau de debit.
gepa(Citează)
19/03/2013 la 12:44 PM
pentru cardurile de credit e o asigurare cuprinzatore si comerciantul e acoperit. aici e diferenta, de fapt isi micsoreaza niste riscuri.
E bun un card de credit sau un overdraft dar atentie mare! nu mai mult de un salariu, adica o suma pe care o poti acoperi lejer in una doua luni pentru ca altfel risti sa te afunzi intr-o situatie neplacuta fara sa-ti dai seama.
AdrianX(Citează)
31/05/2013 la 10:25 PM
Cardul de credit se leaga la un cont curent (precum cel de debit)? Daca da, atunci cheltuielile se deduc intai din contul curent (ca la un card de debit) pana contul ajunge pe 0?
Boris(Citează)