un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Unde s-ar putea ascunde un profit uriaș pentru Apple

18 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

2012-10-23mapinline-2_verge_super_wideCând am scris articolul despre sinusoida Apple, adică faptul că toate companiile au suișuri și coborâșuri pentru că nu pot inova atât de rapid de la an la an și atunci concurența vine din urmă și chiar depășeste liderul, am primit și păreri pro și contra.

Zilele trecute am citit că ritmul de vânzare al iPhone 5 scade mai repede decât se aștepta lumea. Ceea ce nu mă miră. Mulți oameni spun că e timpul ca Apple să lanseze telefoane mai ieftine, accesibile ca preț ai multor oameni, pentru a trage de orice posibil colțișor de business. iPad Mini deja a fost văzută ca o astfel de încercare în domeniul tabletelor.

Totuși, eu simt că Apple are un alt as în mânecă pe care ar putea să-l facă mult mai popular: seria Macbook de laptopuri. Momentan prețurile sunt prohibitive, la eMAG un Macbook Air pleacă de la 5300 lei, un Macbook Pro de la 6000 de lei și urcă până la 13.800 lei pentru fantasticele modele cu ecran Retina Display.

Apple ar trebui să facă Macbook-uri mult mai ieftine, spre 3000-3500 de lei. Au creat deja nevoia pe piață, toată lumea se dă în vânt după design-ul specific Apple și zvonul despre cât de bune sunt programele lor l-au auzit toți, chiar dacă puțini l-au și verificat.

Laptopurile, spre deosebire de telefoane, sunt o mare vacă de muls. În primul rând că dacă anul acesta îmi iau un iPhone și la anul vreau ceva mai bun, n-am altă soluție decât un nou iPhone, care costă tot atât. Prinde-mă acum cu un laptop de 3000 de lei și poate îmi place atât de mult încât la anul fac upgrade la modelul de 5000 de lei, iar apoi îl voi vrea pe cel de 8990 lei.

Doi la mână, un laptop te fidelizează suplimentar. Apple și-ar putea crește cota mică de piață în acest domeniu prin modele ieftine, câștigând bani apoi prin vânzarea de sisteme de operare și alte programe. Modelul Microsoft este un bun exemplu, pentru că obișnuința utilizatorilor cu ecosistemul Windows i-a ajutat să reziste unor investiții greșite precum Vista, Zune, Kin și diverse plăți masive pe la procese pierdute. E un business cu bătaie pe mult mai mulți ani decât un telefon.

Da, știu, un Macbook ieftin n-ar mai avea calitatea excelentă a gamei actuale. Sunt sigur că s-ar găsi destui cumpărători care să facă rabat la anumite caracteristici de construcție sau performanță pentru a ține un Apple sub braț.

asus s5507

    29 comentarii

  1. Ce n-ar trebui să aibă/să ofere un MB mai ieftin dar care să-ți ofere aceeași experiență în utilizare care “te prinde” la fel cum o face cel mai ieftin MB din acest moment și care să te determine să faci upgrade după 1 an?

      (Citează)

    • @Ciprian: “Ce n-ar trebui să aibă/să ofere un MB mai ieftin dar care să-ți ofere aceeași experiență în utilizare”

      Hai că am găsit-o. La hardware e mai greu de scos ceva, că-s tot componente normale, așa că s-ar putea reduce niște costuri pe la carcasă, stocare, ecran. Chestii uzuale.

        (Citează)

  2. lol. aberezi crunt.

    1. oamenii nu schimbă laptopurile atât de des. durata de viață medie este de 3 ani. unii merg spre 4-5. deci aia cu azi 3.000, mâine 5.0000 pică în nas.

    2. există deja laptopuri cu designul specific apple. se numesc asus sau samsung. și costă mai puțin decât macbookuri.

    3. era de așteptat ca rata de creștere a iphone să scadă, pentru că inovația s-a oprit. e camera un pic mai bună? e procesorul un pic mai rapid? e ecranul un pic mai mare? nu mai e de ajuns. upgrade-ul se va întâmpla ca la DSLR-uri, din două în două generații, pentru că prețul e mare și saltul din 1 în 1 costă prea mult.

      (Citează)

    • @vali: “există deja laptopuri cu designul specific apple. se numesc asus sau samsung. și costă mai puțin decât macbookuri”
      Din acest motiv trebuie să dea în concurența lansând produse proprii ceva mai ieftine.

        (Citează)

  3. Articolul tau pleaca de la doua false premise:
    a. Apple vrea sa faca rabat la calitate pentru a vinde mai mult
    b. Apple vrea sa fie ca Microsoft

    Sa le detaliez?
    a. Apple nu va face niciodata rabat la calitate pentru a vinde mai mult. Asta este nisa lor. De ce sa coboare la nivelul Dell, HP sau Ma-Rog-Cine, cu produse comparabile cu jucariile din plastic? De ce sa se impuste in picior singur? Toata filozofia Apple se invarte in jurul calitatii. Fara produse de calitate, Apple nu ar exista.
    b. Apple ca Microsoft? Pai Apple nu e companie de software. Apple are ca baza hardware-ul. Complet diferit de Microsoft, care este o companie de software. Da, Apple are si software propriu, dar nu face bani din asta, ci complementeaza linia de produse hardware. La Microsoft lucrurile stau exact invers. Gandeste-te numai la App Store sau iTunes, Apple are 30% din totate vanzarile. Pare enorm, insa de abia isi acopera cheltuielile pentru cele doua. Apple vinde hardware, nu muzica, nu aplicatii, nu software.

      (Citează)

  4. e ca si cum le-ai cere celor de la rolls royce sa faca un model low end de 20k. not gonna happen!

      (Citează)

  5. LOL, cu o marja de 30% din toate tranzactiile, cum poti spune ca de abia isi acopera chelutielile cu itunes? Inchipuie-ti ca retailerii romani de laptopuri nu au atat adaos la produsele comercializate. Pai, pe partea hardware ar trebui, in cazul ala, sa fie pe minus de multa vreme.

      (Citează)

  6. @nashu-mare Google is your friend. O mica sugestie: pe viitor, inainte sa contrazici pe cineva, cauta pe Google prima data, poate are dreptate si tu nu vei mai fi asa de LOL.

    http://www.macobserver.com/tmo/article/apple_app_store_runs_just_above_break_even
    http://news.cnet.com/8301-13579_3-20071022-37/report-itunes-costs-apple-$1.3-billion-a-year-to-run/

      (Citează)

  7. @CGiboi Din 2007, Apple Inc. vinde și soft. Apple Computers vindea hardware.

      (Citează)

  8. @Cirprian: Dupa ce tocmai au anuntat veniturile pentru ultimul trimestru (http://images.apple.com/pr/pdf/q2fy12datasum.pdf) se pare ca din tot venitul apple de vreo 40 de miliarde de dolari, numai 8% e din software + iTunes + App Store + iBookstore.

      (Citează)

  9. în biografia autorizată a lui jobs există descrisă o scenă: când s’a reîntors la apple și a văzut câte modele de calculatoare aveau în producție a luat un flipchart, l’a împărțit în 4 cadrane și le’a etichetat profesional, consumer, fiecare cu low-end și high-end.
    acum nu știu dacă flipchart’ul ăla mai e pe acolo, dar dacă ar mai fi, care produs al lor crezi tu că nu a umplut cele 4 cadrane?

      (Citează)

  10. Problema cu “azi iau de 3000, maine iau de 5000” e ca de obicei eu imi cumpar chestii de cat imi permit. Fac un efort financiar si imi iau cel mai bun produs din zona de pret care mi se potriveste, dar nu ma imprumut la camatari.

    Daca am cam 2500-3000 de lei pentru un laptop, o sa-mi cumpar de 3000, poate fac un efort si iau unul de 3200. N-o sa ma imbogatesc peste noapte sa-mi iau un alt laptop aproape de 2 ori mai scump.

    Daca acum am salariul 3000 de lei, peste un an e foarte probabil sa-l am tot atat. Chiar si peste 2 ani. Daca acum am dat 1 salariu pe un laptop, nu vad cum as putea sa dau doua salarii pe un laptop mai bun. Sau de ce as vrea sa fac asta.

      (Citează)

  11. @hoinaru: tu…dar companiile?

    poate vor lua de 3.000, angajati vor vedea ca se misca bine si isi fac treaba bine…asa ca in 2 ani vor vrea de 5.000

      (Citează)

  12. @horia: in companii deciziile se iau la alt nivel. nu-i pasa nimanui de ce cred angajatii. e vorba de costuri vs. rezultate. Daca eu cumpar ceva cu 80% mai scump, angajatii mei vor fi cu 80% mai productivi? Nu prea cred.

      (Citează)

  13. Eu as vrea ca Intel sa se bage cu cateva standarde si pe industria laptop-urilor high-end, asa cum au facut si cu ultrabookurile. Sa impuna minim ecran FullHD, carcasa din aluminiu, renuntat la DVD, renuntat la mufa RJ-45, mufa DVI, pus mufa jack 2-in-1.

    Apple nu va face niciodata un dispozitiv ieftin doar ca sa vanda.

      (Citează)

    • @acsel; “Apple nu va face niciodata un dispozitiv ieftin doar ca sa vanda.”
      Nu, ei trăiesc pentru binele universal, nu pentru vânzări și profit.

      Zicea și Un muc de Rolls Royce făcând un model ieftin. Exceptând cazul Rolly Royce, care se bazează pe alte valori, cam toți producătorii mari de super-cars au venit și cu modele mai ieftine în ultima perioadă.

        (Citează)

  14. Ati inebunit toti cu Apple … si “inovatia” lor … sasa au toti apple daca ar vinde si mai ieftin chiar ca ar avea toti taranii jucarii de genu .. Apple se bazeaza tocmai pe e greu de cumparat / e scump / e cool parca l-au facut pentru Rromania :)

      (Citează)

  15. Hai că o luați pe arătură. Vorbim de Macuri sau de calculatoare in general? Nu de alta dar articolul este despre Macuri iar lucrurile sunt puțin diferite.

    Eu am crezut că Radu trollează și așteptam să-mi răspundă la întrebare dar probabil Vali îl cunoaște mai bine și se pare că știe când bate câmpii și opinează despre produse pe care nu le cunoaște, nu le-a folosit.

    Poate că durata de viață a unui laptop este de 3 ani dar în cazul Macurilor e puțin mai lungă. Să-ți faci un upgrade la un Mac, este mult mai ieftin decât la alte laptopuri. Un MBP care costă acum 5.800 Lei, poate fi vândut peste 1 an de zile cu 4.000 Lei. Lejer! Astfel, diferența pe care trebuie să o pui pentru a avea un produs de ultimă generație și care va avea un preț asemănător, este mult mai mică. Și asta datorită calității produselor, calitate care ar dispărea dacă ar costa 3.000 Lei. Iar aici nu vorbim de un utilizator care-și câștigâ pâinea din exploatarea acestei scule, vorbim de unul fără nevoi reale. Condiția ar fi să faci an de an acest lucru. Asta nu înseamnă cu după 2 ani îl vei putea vinde cu 1.000 de Lei.

    Un MBP din 2008, 2.000 $ la vremea respectivă, îți rulează azi ultimul OS, Mountain Lion (10.8), în condiții optime, el fiind lansat cu versiunea 10.5 (Leopard) și astfel utilizatorul poate avea o experiență de utilizare plăcută. Un astfel de laptop poate fi achiziționat cu aproximativ 2.500 Lei. Cei mai mulți switcheri încearcă întâi cu un Mac second-hand. Dacă nu sunt mulțumiți, acest lucru nu se datorează capabilităților produsului ci imposibilității de adaptare la noul mod de lucru.

    Un utilizator care-și câștigă existența din exploatarea calculatorului, își upgradează Macul atunci când pe versiunea utilizată nu mai poate rula deloc sau în condiții optime, anumite aplicații de o importanță vitală pentru el sau atunci când crapă datorită utilizării necorespunzătoare și își permite unul de ultimă generație. O fază intermediară este și upgradarea sistemului, în funcție de nevoi, cu mai multă memorie ram, un hdd mai mare și mai rapid sau SSD.

    In acest moment folosesc un MacPro vechi de 5 ani și care a costat 2.500 E. Teoretic, as avea nevoie de un upgrade deoarece nu rulează Final Cut Pro X 10.0.7 ci doar versiunea 10.0 și Lion în loc de Mountain Lion. L-aș putea vinde rapid cu 1.000 E și să pun diferența de 1.500 E pentru unul de ultimă generație. Sau mai puțin pentru unul din 2010. Practic, n-am nici un motiv real pentru a face acest upgrade deoarece atât ML cât și ultimele updateuri de FCP, nu-mi cresc productivitatea. Poate în 2014.

      (Citează)

    • @Ciprian: “Eu am crezut că Radu trollează și așteptam să-mi răspundă la întrebare”

      Am ajuns târziu acasă :P

      Vânzările SH nu aduc venituri firmei mamă așa că nu-și au rostul în discuție. Ideea rămâne că ai produse cu care te adresezi doar celor ce au în buzunar 5800 de lei, indiferent că i-au obținut la loto sau vânzând vechiul laptop.
      Situația e similară cu industria auto. Toți se străduiesc să oprească tendința pieței de a cumpăra mașini SH pentru că nu se mai vând cele noi, cele vechi fiind prea bune.

        (Citează)

  16. @Ciprian: Eu mereu am fost curios sa vad cum este experienta pe un Mac, sa vad cum as lucra pe el, daca m-as decurca si daca mi-ar simplifica munca si daca merita pretul.

    Nu ca mi-as permite, dar recent m-am uitat sa vad cam cat costa un iMac de 27 nou, upgradat la maxim, dar fara sa exagerez (fara SSD, doar 1TB Fusion Drive, doar 16 GB RAM si fara accesorii care ar costa in plus) pentru lucrat cu Premiere si, deocamdata, invatat After. In jur de 12.000 lei.
    Dupa, am intrat pe eMAG si mi-am configurat un desktop de bugetul asta. Si cand spun desktop, ma refer la tot pachetul: unitate cu i7-3930k, nVidia GTX 670 (ca tare le place CUDA la programele Adobe), 1TB plus un SSD 256 GB, monitor dell de 27″, mouse si tastura. Si parca tot mai aveam bani.

    Nu am nimic cu Apple, cu cei care folosesc Apple, dar eu nu vad beneficiile pentru care ai plati cu atat mai mult.

    E adevarat ca un MBP Retina, la ecran, design si constructie bate orice laptop. Si de asta sper ca producatorii de laptop-uri sa isi dea seama ca exista un segment high-end care inca nu este exploatat la maxim. Bine ca fac laptop-uri de gaming. :))

      (Citează)

  17. Păi te pui să experimentezi și să înveți AE pe o sculă de 2.700 E atunci când suma asta reprezintă un 10% din venitul tău lunar. Până atunci, găsești Macuri de experimentat la prețuri sub 500 E. Iar suita Adobe pt Mac este la fel ca aia pentru Win.

    Nu știu ce înțelegi tu prin experimentat. Pentru mine înseamnă să mă obișnuiesc să nu mai accesez butonul de start atunci când vreau să dau shutdown, să instalez și șterg o aplicație prin drag & drop, să funcționeze un periferic în secunda 2 după ce l-am instalat și alte povești d’astea despre modul în care a fost gândit și funcționează OS-ul.

    Povestea cu beneficiile o aud de mult timp. Vine la pachet cu mactard și fanboy, de la oameni care la un 1-2 ani după ce făceau poante de șantier cu mine când mi-am luat iPhone, au ajuns să dețină mai multe produse Apple decât am avut eu în 10 ani. Crezi că intră la beneficii niște aplicații mult mai ieftine, dedicate pentru acel hardware și OS, care să-ți satisfacă aceleași nevoi ca și cele din suita Adobe? De exemplu Motion, corespondentul AE, costă 50 $. AE costă 1.000 $. Sau 300 $ pentru FCP, corespondentul Premiere. Premiere costa 800$. Sau 80 $ Aperture pentru fotografii.

      (Citează)

  18. La munca avem MAC-uri, seful e obsedat de MAC, avem toti MAC, e ok, dar nu perfect. Se blocheaza destul de mult si aplicatiile. Nu vad de ce este atat de promovat sistemul lor de operare ca nu e decat marketing.
    Eu am un laptop ASUS, destul de bine aranjat, dar cu Windows, nu cu IOS.
    Poate ca as avea bani de un mac, dar nu ii vad rostul cand cu unul de 4000 RON imi pot face treaba.
    La o adica as putea sa bag IOS crackuit si tot acolo ajung, dar nu, nu e atat de stabil incat sa merite.

      (Citează)

    • Atunci când am spus că “anul viitor iau altul” și “anul viitor vând”, mă refeream la “data viitoare când cumpăr ceva”, nu literalmente peste un an. Era metoda mai simplă de a spune “peste 2,38 ani sau cât e media de timp la care oamenii schimbă un laptop”.

      Din ce-ați spus voi, lucrurile diverg pe două căi de explicare:

      1. Top 5 producători de PC-uri au vândut în 2012 peste 200 de milioane de desktopuri și laptopuri. Numărul total al oamenilor care au PC-uri este mult mai mare, dar ideea este că, deși un om face upgrade o dată la 3 ani, în fiecare an se strâng suficient de mulți cumpărători noi, sute de milioane de fapt, care să conteze în strategia de vânzare.

      2. Un laptop costă acum 6000 de lei. Peste 3 ani generația de atunci va costa tot 6000 de lei. Dacă eu am în buzunar doar 3000 de lei, nu mi-l permit și nu-l voi lua niciodată. Poate să fie mama calității pe el, făcut din aur, asamblat de călugări budiști, testat prin frecare de sânii vedetelor Playboy. Nu-l iau.
      Indiferent câți cumpără și la ce interval, dacă ai doar laptopuri de 6000 de lei, te adresezi celor care au în buzunar minim această sumă. Dacă ai și laptopuri de 3000 de lei, reach-ul tău potențial este mai mare, incluzându-i și pe cei care au mai puțini bani. După aceea poți să le vinzi și soft și ce vrei tu. Sau nu. Dar măcar deja le-ai vândut niște sisteme.

      A venit vremea să vândă cât mai mult, pentru că doar inovațiile tehnologice nu mai sunt un “driver” suficient. Nu când acțiunile scad, iar investitorii vor să crească. Nu zic că asta se va întâmpla peste 2 luni, ci mai degrabă va fi o tendință pentru următorii 2-3 ani.

        (Citează)

  19. Cred ca Radu porneste de la o idee buna: “ecosistemul” Apple din Romania este limitat pe partea de laptop-uri/desktop-uri. Ar fi interesanta atragerea de “carne proaspata” din scaderea barierei de pret ca poate mai tarziu respectivii vor cumpara si produse mai scumpe.

    Dar cum s-a remarcat mai sus Apple prefera sa vanda scump si cu marja mare iar comercializarea unei linie de laptop-uri low-end ieftine ar canibaliza gamele actuale si, in final, ar putea duce la o micsorare al profitului (da, ar creste valorea vanzarilor dar ar ramane de vazut daca aceasta crestere ar compensa scaderea marjei de profit)

      (Citează)

  20. @Yamasha :D
    iOS = sistemul de operare de pe mobile.
    Ai vrut cumva sa zici OSX ?

      (Citează)

  21. Adica niște chestii care-ți vor face din MB de 3.000 Lei o troacă de Acer pe care trebuie să-l schimbi în următorul an. După ce te arzi în felul acesta, o să-ți cumperi unul de 6.000 Lei? Dar după ce-ți cumperi un SH vechi de 2 ani cu 2-3.000 de Lei și vezi că e perfect funcțional, că bateria are o autonomie asemănătoare cu un laptop non-mac nou, îți vei cumpăra unul nou cu prima ocazie?

    Nu câștigă direct din vânzările SH dar sunt un bun “cârlig” pentru switcheri, pentru aia care vor să încerce dar nu-și permit sau nu vor să o facă achiziționând un produs nou. Intrat în ecosistem, o să cumpere apps în prima fază și apoi macul nou.

    Am avut prima generație de MB, alea albe. Datorită magneților puternici din capac, s-a crăpat carcasa în locul de prindere iar în zonele laterale, unde sprijini podul palmei, s-a îngălbenit. Mizerie, transpirație…alea, alea. Nu l-am menajat. La mai bine de 1 an după ce a ieșit din garanție, în 4 zile mi-a fost schimbată carcasa gratuit. La 3.000 Lei, ar mai putea oferi un astfel de service?

    Mark Parker, CEO de la Nike, îi cere un sfat lui Jobs:
    “Nike makes some of the best products in the world. Products that you lust after. But you also make a lot of crap. Just get rid of the crappy stuff and focus on the good stuff.”

    Nu exclud posibilitatea de a face un astfel de produs, nu mai e Jobs la butoane ca să moară cu ei de gât.

      (Citează)

  22. @Ciprian: Bineinteles ca nu te apuci sa inveti AE si editare pe o racheta de genu, dar am spus-o ca sa se stie ce asteptari am eu de la o scula de genu in care investesti o suma mare de bani pentru a face bani si a-ti usura munca. Iar daca pe un desktop configurat in acelasi buget cat si pentru un iMac stau mult mai putin la randat, nu vad avantajul OSX-ului si a banilor platiti pentru o configuratie hardware mai slaba.

    Ca nu trebuie sa ma duc in start sa dau shutdown e moft, ca dezinstalezi aplicatii cu drag&drop nu e un motiv pentru ca nu-s “tester de aplicatii”, iar probleme cu drivere nu am avut ever de la Vista incoace. Iar orice perific cu functii mai speciale (Logitech MX Performance, Mad Catz RATT 9 imi vin rapid in minte) au mereu nevoie de softuri suplimentare.

    Banuiesc ca tine de gusturile si nevoile fiecaruia. Dar da, producatorii de laptop-uri au de invatat de la Apple si al lor MBP. Poate Dell fac o copie mai buna. :)

    Ah, si sa nu uit, am vaut Windows 7 ruland pe un MBP. Si nu prin Parallels, ci renuntase complet la OSX pentru ca nu-i placea experienta si se obisnuise cu Windows. Am strambat si eu din nas, dar posesorul era super fericit.

      (Citează)

  23. Și să nu uităm de ceea ce vinde Apple de fapt. Se cheamă customer experience și este greu să o analizezi fără să folosești produsele lor. Legat de ceea ce spun cei de mai sus am un Macbook Pro de vreo 5 ani și sincer mă felicit în fiecare zi de schimbarea făcută de la windows. Și un iPod touch generația 2 și comparat cu un Samsung Ace (primit cadou) este încă tare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus