un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review Samsung NX1000 – un mirrorless pentru bugete mici

15 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

samsung_nx1000_03
Samsung a intrat de mult în jocul mirrorless-urilor, iar modelul NX1000 este cel mai nou din gamă. Mult mai interesantă este oferta promoțională pe care o are F64 în această perioadă: cumperi un astfel de aparat și primești cadou o tabletă Android Samsung Galaxy Tab2 P3110, totul într-un pachet de 2399 lei.

Specificații Samsung NX1000:

  • senzor APS-C de 20,3 megapixeli, rezoluție maximă 5472 x 3648 pixeli
  • ISO maxim 12.800, 1/4000 – 30 sec, 8 fps
  • ecran LCD 3 inci, fără vizor optic
  • filmează Full HD 1920 x 1080 la 30 fps
  • JPEG+RAW, detecție de contrast,
  • card SD, conectivitate wifi, USB, ieșire HDMI
  • greutate body 222 grame, 114 x 63 x 37 mm
  • Obiectivul de kit este un 20-50mm, F3.5-5.6

Preț:

AMBALARE

În cutie am găsit aparatul, un flash ce se poate monta și demonta pe patina aparatului, obiectivul 20-50 mm și o curea pentru ținut la gât.

CONSTRUCȚIE

XN1000 este bine făcut, îmbinat solid. Este ușor și îl ții aproape fără să-l observi în buzunar la haină sau la gât, dar nu s-a făcut rabat la calitatea lui. Grip-ul este suficient. Se putea și mai bine, ca la NEX-5R, se putea și mai rău, ca la Canon EOS M sau Nikon J2, așa ca nu mă plâng.
samsung_nx1000_12samsung_nx1000_11

În partea de sus se află comutatorul On/Off și rotița de comutare a modurilor de fotografie. Pe lângă modul Wi-Fi de pe acest comutator mai există și un buton Smart-Link. Aparatul are conectivitate Wi-Fi, dar te lupți un pic cu ea ca să o setezi; avantajul este că apoi poți trimite fotografiile direct pe Facebook sau Flickr.
samsung_nx1000_06samsung_nx1000_07

Flash-ul demontabil intră în acțiune doar când îl ridici tu, manual, așa cum este și cel mai bine. Nu deranjează ca dimensiune, nefiind uriaș ca cel de pe EOS M. Patina aparatului este utilă și pentru conectarea altor flash-uri sau dispozitive compatibile și mă bucur că Samsung a ales această soluție, nu un flash integrat sau un conector propriu ca la unele dintre celelalte aparate testate de mine.
samsung_nx1000_13samsung_nx1000_03samsung_nx1000_02

Obiectivul nu se lungește excesiv atunci când îi variezi focala, cea mai mare lungime fiind cea pe care o vedeți mai jos.
samsung_nx1000_05samsung_nx1000_04

Ce-i mai neașteptat este prezența unui buton Fn pe obiectiv, buton cu care ai acces rapid la diverse setări ale aparatului. Este surprinzător pentru că și pe spatele aparatului se găsește un alt buton Fn care face același lucru, dar această dublare este benefică dacă folosești un alt obiectiv în afara celui de kit.
samsung_nx1000_08

Spatele aparatului are un aspect clasic. Ecranul are de 3 inci este însoțit de deja clasica rotiță cu butoane, plus încă patru butoane Menu, Play, Fn și Delete.
samsung_nx1000_01
samsung_nx1000_10samsung_nx1000_09

FOTOGRAFII

Ei, aici NX1000 nu este la fel de performant ca majoritatea mirrorless-urilor testate. În primul rând, în lumină slabă trebuie să ai o mână foarte sigură pentru a face fotografii utilizabile. Cele de mai jos sunt făcute la 1/3 și 1/5 secunde, ISO 800, acestea fiind setările pentru cea mai mare deschidere a diafragmei.
SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Tot în lumină slabă apare și un fenomen prelungit de hunting, adică aparatul caută să focalizeze pe ceva și uneori nu reușește nici în lumina unui bar sau restaurant. Se cunoaște că-i lipsește focalizarea pe baza de detecție de fază, ca la câteva alte mirrorless-uri de top și la majoritatea DSLR-urilor, și are doar focalizare pe bază de detecție de contrast, care în lumină slabă e problematică.

În lumina zilei fotografiile sunt bune, fără deformări, dar eu n-am văzut acei 20 de megapixeli în acțiune. Pur și simplu detaliile surprinse nu sunt de acel nivel, așa că nu lăsați respectiva cifră să vă impresioneze.

Personal am avut impresia că fotografiile nu sunt suficient de saturate în ceea ce privește culorile, care nu par suficient de vii. Dacă asta e mai bine sau mai rău decât la aparatele care suprasaturează roșul sau alte nuanțe, decideți voi.
SAMSUNG CSC
Flash-ul poate fi configurat să nu ardă fotografiile.
SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

INTERFAȚA

Dacă vă interesează ce opțiuni sunt disponibile și cum arată meniurile, uitați-vă la fotografiile de mai jos. Puteți vedea de acolo multe dintre funcțiile avansate ale camerei foto.

CE E BINE

  • Preț bun, pachetul cu tableta Galaxy Tab2 inclusă este și mai bun.
  • Aparat mic, compact, ușor.
  • Conectivitate Wi-Fi.
  • Senzor mare de dimensiune APS-C.

CE E RĂU

  • Focalizează greu în lumină slabă.
  • Cei 20 de megapixeli nu se simt în fotografiile finale.

UTILIZARE

  • Samsung NX1000 este printre cele mai ieftine mirrorless-uri din oferta curentă a magazinelor.
  • Dacă vă doriți și o tabletă Android, primiți una gratuit dacă achiziționați acest aparat de la F64 Studio.
  • NX1000 suportă extinderi viitoare pentru că are patina flash, iar obiective cu montură Samsung NX sunt pentru toate utilizările.

CONCLUZIE

Samsung NX1000 nu este cel mai strălucit dintre mirrorless-urile testate de mine, dar este ieftin, bine construit și oferă suficiente pentru banii aceștia. Dacă aveți nevoie de un aparat secundar micuț, fără pretenția de a face fotografii în situații complicate de iluminare, acesta este foarte bun, mai ales că primiți și o tabletă Galaxy Tab2 P3110.

Preț:

asus s5507

    20 comentarii

  1. Hmm deci au aceeasi problema cu JPEG-urile ca la generatiile precedente. Din cate am citit, daca fotografiezi in RAW calitatea ar fi comparabila cu celelalte mirrorless APSC. Dar cine isi ia un mirrorless entry level ca sa traga RAW?:D
    Cat despre saturatia culorilor, nu se poate seta pe undeva din camera prin meniuri? Ca e problema tot de JPEG.

      (Citează)

    • @Vlad: eu aș renunța la Pentax K-5, care e un DSLR din gama medie, nu entry-level, pentru un mirrorless bun, chiar și NEX-5R cu aceleași obiective pe care le am acum, dacă te ajută cu ceva asta.

      Decât un entry-level, chiar ți-aș recomanda NEX-5R, mai ales că nu ai mai avut DSLR până acum. Du-te direct spre ceva mic și compact. Obiectivele menționate de tine există https://www.nwradu.ro/2013/02/obiective-toate-felurile-mirrorless/ iar filtre mai mult ca sigur că vor apărea în acest an, dacă nu sunt deja. Gândește-te că daca iei ambele obiective cu tine vei căra în total cam 1 kg într-o geanța mică, pe când la DSLR te duci spre 4 kg și o geantă mare.

      Mai bun, mai scump: Olympus OM-D E-M5, cel mai bun mirrorless, Sony NEX-6 și NEX-7.

        (Citează)

  2. Am si eu o intrebare, ce-ar trebui sa aleg dintre un DSLR entry sau mid, gen D3100 sau D5100 si un Sony NEX-5R? DSLR n-am mai avut niciodata, dar jucandu-ma pe cateva si citind mult pe net despre ele stiu sa le folosesc. Multumesc :)

      (Citează)

  3. Vlad, depinde. Ce vrei sa faci cu el? Ai de gand sa investesti ulterior intr-un sistem cu mai multe obiective, blituri, trepied, filtre si alte jucarii? Mergi pe DSLR ca ai de unde alege si sunt si mai ieftine accesoriile. Sau vrei un aparat pe care sa il cari intr-o gentuta mica sau in rucsac, cu 1-2 obiective si cu care sa faci poze prin concedii?

      (Citează)

  4. Idea e ca si pe DSLR si pe mirrorless mi-as lua poate un obiectiv cu focala fixa si diafragma mai deschisa, 1.8, si un zoom mai capabil, si eventual un filtru de polarizare (daca exista pe mirrorless). Nu vreau sa fac bani din aparat. La DSLR-urile ieftine ma deranjeaza calitatea materialelor si a obiectivului de kit in principal. Vreau ceva pentru calatorii, eventual portrete, deci cred ca NEX-ul ar fi perfect :D

      (Citează)

  5. @nwradu: Multumesc mult pentru ajutor! Cam asa ma gandeam si eu. Cred ca o sa merg cu 5R-ul, pretul de aprox 3000 de lei fiind acceptabil. Tocmai articolul despre obiective m-a pus pe ganduri, vazand cate sunt disponibile pentru Sony. Si intr-adevar, dimensiunile merita toti banii, mai ales in calatorii, si mai ales pe avion. O zi buna! :)

      (Citează)

    • @Vlad: pentru călătorii lungi, ia-ți și o baterie suplimentară, că nu are autonomia unui DSLR. Dacă vrei originală, costă, dacă vrei una noname dar funcțională, de compromis, caută pe eBay.

        (Citează)

  6. Cum de reusesc firmele vietii sa vanda mai scump decat oriunde in Europa? Pachetul prezentat de tine e 557 de euro. Pe amazon UK, cele 2, luate separat, sunt 525 INCLUSIV transportul. Un alt exemplu, http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/fotografie-camera-s-digitaal/m638272374-samsung-nx1000-20-50mm-tab-7-inch-nieuw.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr 500 de euro pachetul, fara transport.

      (Citează)

    • @Bogdan: altă piață. La noi volumul tranzacționat e mic, așa că nu există bătălia între producători pentru a veni cu oferte cât mai bune. Văd că și la englezi prețul de listă este 599 lire, o grămadă de bani, dar e redus mult acum, pe un stoc limitat, tocmai pentru că piața cumpără.

        (Citează)

  7. @radu da, alta piata, dar si alte salarii, alte chirii, alte impozite, alte tarife ptr. publicitate… toate, mai mici in Ro. Parca am mai avut discutia asta cand ai avut tu (cred) un post despre asta… Tot nu sunt convins ca nu e de vina in special marja de profit (lacomia?) a companiilor romanesti. Oricum, si daca ai avea dreptate, ce sanse ai tu, companie romaneasca, cu preturile astea cand oricine cauta si compara orice pe internet si, evident, comanda de unde e mai ieftin?

      (Citează)

    • @Bogdan: parcă ieșise că străinii plătesc taxe mai multe și au prețuri mai mari la majoritatea acestor chestii, dar nu e important.

      Prețurile nu se fac în funcție de piață decât în cazuri speciale, precum cea chineză. În rest problema se pune la modul “prețul de listă e X. Cât vinzi? 1000 de bucăți? Ai 10% discount la X. 20.000 de bucăți? 30% discount pentru tine!”.

        (Citează)

  8. Pe amazon Uk, am gasit Samsung NX1000 SMART Digital Compact System Camera – Black (20.3MP, 20-50mm Lens Kit) 3.0 inch LCD la 258 lire (transport inclus). Asta inseamna aproape 1400 lei. Pina la 2300 ce luam? :)

      (Citează)

  9. Rectific, e mai degraba 1300 decit 1400 lei. 1 lira = 5.1 lei.

      (Citează)

    • @Dani: pai fix asta spuneam și eu, prețul de listă e 599 lire, dar au discount bun pentru că probabil vând mult. Părea o promoție pe termen scurt, totuși.

        (Citează)

  10. Salut,
    Ma gandeam sa imi cumpar si eu un mirrorless Samsung NX1000, la pretul de 1400 lei cat este acum in oferta la F64 si Emag. Se merita la acesti bani, exista o varianta mai buna in pretul acesta?

      (Citează)

  11. Buna! As dorii sa imi cumpar modelul SAMSUNG NX1000 20.3 MP dar vreau sa stiu daca fac o achizitie ok, avand in vedere ca sunt novice in domeniul acesta. L-am gasit la un pret foarte mic, pentru ca e acum ceva oferta la ele.

    Ma intereseaza daca cumva stii ce fel de alimentare are, pentru ca citeam pe undeva si spunea despre aparatele cu baterii ca dupa o perioada nu mai sunt bune. Are un impact asupra performantei alimentarea? Si daca da, acest model e ok?

    Astept mesajul tau, o zi buna!

      (Citează)

  12. Salut,
    Eu am cumparat recenta( max 1 luna) un Samsung nX1000 si sunt foarte multumit. Este mica compact, dar face poze foarte bune. Este adevarat ca cei 20,3 mp sunt cam umflati, dar calitatea pozelor este buna. Dureaza putin pana va obisnuiti cu setarile si alte smecherii, de exemplu saturatia si intensitatea culorilor la mirrorlesuri sunt setate sa para cat mai natural. Se pot seta cu usurinta pe modul vivid(similar cu cel al DSLR) sau se pot face moduri Custom( se seteaza saturatia,culorile etc.) Singura problema ar fi zgomotul la iso mare. La 1300 lei cat este in promotie nu cred ca este ceva mai avantajos.

      (Citează)

  13. Pentru toti cei care intentioneaza sa cumpere un Samsung NX1000, atentie mare! Eu ma confrunt cu o problema mare de tot: aleator, nu scrie nicio poza pe card-ul SD! Fara warning, fara nimic. Te trezesti doar ca nu e nimic pe card. Am schimbat deja doua carduri, problema vine clar de la camera nu de la card. Mai multe aici http://www.ciocalau.ro/2013/10/samsung-nx1000probleme-majore-de-soft/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus