un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Review Asus Vivotab Smart – tabletă ieftină cu Windows 8

20 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

asus_vivotab_smart_01
Am avut ocazia de a butona pentru câteva zile tableta Vivotab Smart de la Asus, un model de 10 inci ce rulează Windows 8, varianta full a sistemului de operare, nu cea RT. Hardware-ul tabletei, adică procesorul Atom dual-core, o fac disponibilă la un preț foarte jos, în jur de 2300 lei, fiind cea mai ieftină tabletă de pe piață cu noul Windows 8.

Nu cred că se așteaptă nimeni la o mare performanță de la un procesor Atom, deși la o adică poți rula chiar și Photoshop pe Vivotab Smart și orice alt program de Windows 8 (sau 7). Acesta este însă noul netbook, adică un PC mic, ușor, portabil, bun de luat la tine în călătorii pentru că îți oferă toată utilitatea unui Windows complet.

Specificații Asus Vivotab Smart ME400C:

  • procesor Intel Atom Z2760 la 1,6 GHz
  • ecran IPS, diagonală 10,1 inci, rezoluție 1366 x 768 pixeli
  • 2 GB memorie RAM, 64 GB stocare internă, slot de card micro SD
  • Wi-Fi, GPS, NFC, Bluetooth, opțional variante 4G
  • porturi audio, micro USB și micro HDMI
  • cameră foto 8 și 2 megapixeli
  • baterie 6760 mAh, autonomie 9 ore
  • dimensiuni 262.5 x 171 x 9.7 mm, greutate 580 grame
  • rulează Windows 8 pe 32 de biți

Opțional există și o tastatură incredibil de subțire care se conectează prin bluetooth la tabletă.

Preț:
Tableta Asus VivoTab Smart ME400C-1B018W, 64 GB stocare internă, Windows 8– 2399 lei la eMAG.

AMBALARE

Nu sunt multe de spus, pachetul cuprinde doar tableta și încărcătorul. Mi-ar fi plăcut să găsesc și o husă, dar aceasta se cumpără separat.
Tastatura de care vorbesc se achiziționează separat, dar încă nu am găsit-o într-o ofertă a unui magazin.

CONSTRUCȚIE

Vivotab Smart e bine făcută, în ciuda prețului redus. Rabatul s-a făcut la hardware, care e de nivel de netbook, nu la construcție.

Impresia mea a fost că e ușoară, subțire. Stă bine în mână, butoanele se apasă ușor, există chiar și un mic LED integrat în butonul On/Off care îți spune că se încarcă.
asus_vivotab_smart_02asus_vivotab_smart_03

Butonul On/Off este în partea de sus, iar în stânga cel de volum și jack-ul audio. În dreapta se găsesc, bine protejate de capace, slotul de SIM în cazul variantei 4G, slotul de micro SD și portul micro HDMI.
asus_vivotab_smart_06
asus_vivotab_smart_05
asus_vivotab_smart_04

Carcasa este dintr-un material rezistent, dar pe care s-ar cunoaște urmele unor zgârieturi puternice pentru că i se ia “smalțul”. Nu o loviți, nu o dați cu șmirghel.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul este de bună calitate, un IPS ce reprezintă foarte bine culorile și oferă un unghi de vizualizare bun. Bănuiesc că pe Windows 8, cu acea interfață Metro în culori vii, este o necesitate să pui ecran bun, altfel oricine și-ar crea din prima o impresie proastă.

La partea de sunet nu mă pronunț. Se aude ca pe o tabletă. Asus spune ceva de tehnologie Sonicmaster, dar nu vă așteptați la minuni pe o carcasă atât de subțire.

Procesorul este un Intel Atom dual-core la 1,6 GHz. Este, în teorie, un minim posibil din punct de vedere al hardware-ului. În practică, Windows 8 se mișcă neașteptat de bine; cu adevărat Microsoft a făcut un sistem de operare care functionează bine chiar și pe o astfel de configurație. N-am rulat Photoshop sau Autocad, dar pe post de netbook-tabletă Vivotab Smart se mișcă foarte bine.

Interfața n-a avut momente de “sughiț”. Ferestrele se învârt bine, trecerea de la Desktop la Metro este rapidă, search-ul la fel, accesul în diversele programe se face simplu și rapid, browserul se mișcă excelent, la fel și secțiunea de notificări.

Sunt sigur că procesorul începe să-și arate limitările atunci când încerci să rulezi ceva complex, dar important este că poți rula ceva complex. Nu e Android ca să nu ai softurile de pe PC-ul tău mare, nu e Windows RT care nu are aceleași programe, ci Windows 8 full pe un hardware ieftin, dar acceptabil.

Tastatura opțională este foarte subțire, atât de subțire încât o poți și deforma dacă o apeși tare. Se conectează prin bluetooth la tabletă, după apăsarea unui buton, și are o baterie ce-i asigură o autonomie.

Aici la tastatură mi-ar fi plăcut o soluție mai commplexă. De exemplu conectarea prin intermediul NFC, adică să atingi tastatura de tabletă și gata, să fie împerecheate, fără să te lupți cu sistemul clasic Bluetooth; culmea, tableta chiar integrează NFC.

Sunt disponibile huse deștepte, mai jos pe roz sau albastru, care se prind într-un mod foarte dubios de tabletă și pot fi folosite ca suport pentru aceasta după o operațiune complexă de origami IT. Dacă iei tastatura, nu uita și de un astfel de “sleeve” ca să o ții în picioare și să vezi astfel ecranul când tastezi.

CE E BINE

  • Preț mult mai mic decât la orice altă tabletă cu Windows 8 versiunea normală
  • Windows 8 versiunea normală, poate rula orice program de desktop
  • Autonomie 9 ore
  • Tastatură opțională cu conectare prin Bluetooth

CE E RĂU

  • Cam nimic, nu m-a dezamăgit la nici un aspect. Este exact ceea ce promite că va fi, câtă vreme ești conștient de ce înseamnă procesor Intel Atom.

UTILIZARE

  • Configurația cu Intel Atom face ca tableta să fie înlocuitoarea gamei netbook de pe vremuri (deschisă tot de Asus prin EEE PC), adică un dispozitiv ieftin, portabil, bun pentru călătorii atunci când vrei doar acces la Internet, email și funcții de bază ale unui PC precum messenger, Office, un mic management de fotografii șamd.
  • Recomand Vivotab Smart celor care-și doresc un PC cu Windows ultraportabil. E mai ieftină decât un ultrabook, mai ușoară, mai subțire, cu autonomie mai mare. Nu e la fel de performantă, dar nu toată lumea are nevoie de un nivel înalt de performanță.

CONCLUZIE

Vivotab Smart este tableta pe care o așteptam de la Windows 8 la un preț redus. Un PC ieftin, portabil, ușor, dar cu puterea Windows-ului în el. Nu toată puterea, având în vedere că hardware-ul este unul entry-level, dar are o autonomie mare și reinventează conceptul de netbook într-o formă mai eficientă.

Pentru gama din care face parte prin configurația sa pot spune că mi-a întrecut așteptările. Iar cum o tabletă cu Windows 8 full și procesor Core i3 sau i5 costă mult mai mult, Vivotab Smart poate fi alegerea potrivită pentru o mare parte dintre potențialii clienți ai acestui segment.

Preț:
Tableta Asus VivoTab Smart ME400C-1B018W, 64 GB stocare internă, Windows 8– 2399 lei la eMAG.

asus s5507

    18 comentarii

  1. Ieftina? Nu e cam mult spus?

      (Citează)

    • @Andrei: e mult mai ieftină decât orice altă tabletă cu Windows 8. Dacă ai nevoie de așa ceva, aici e prețul cel mai mic. În contextul mare, e scumpă, dar așa se vând tabletele cu W8 și nu avem ce face.

        (Citează)

  2. Este ce ii dadea prin cap lui Bill Gates acum n-spe ani cand prezenta tablet PC-uri, la lansarea Windows 7, cand Apple facea mp3-playere…

      (Citează)

  3. La hardware-ul pe care il are e putin cam scumpa. Daca o scotea la 12-13 mil era un best buy…

      (Citează)

    • @Alin: imposibil, e vorba și de licențe, stocare mare și faptul că înăuntru e gândită ca un PC, nu are un chipset cu de toate la bord.

        (Citează)

  4. Pentru un netbook nu e ieftina. Pentru o tableta cu windows 8 e cea mai ieftina :P
    Ce mi se pare ciudat e ca e mai ieftina decat tableta asus cu aproximativ aceleasi specificatii dar cu Windows RT si tegra 3.

      (Citează)

  5. Puteti sa-mi spuneti unde pot fi gasite accesoriile prezentate(standul si tastatura)? Banuiesc ca e vorba de Transleeve Keyboard dar nu le gasesc nicaieri! Multumesc

      (Citează)

  6. Salut, stiu ca nu are nici o legatura cu articolul acesta dar as vrea sa-mi cumpar si eu o tableta, cu un buget de sa zicem max. 1700 – 1800 lei si de 10″. Ce imi recomanzi. Multumesc

      (Citează)

  7. @Otto: ipad 2

      (Citează)

  8. 2400 lei ieftin? ieftin ca braga. de fapt e atat de ieftin ca ar trbui sa se zica de acum inainte ieftin ca asus .

    ne-au spalat astia pe creier, un rahat de plastic n-i l-au vandut cu 4000 de lei pana acum, si cand il vand cu jumatate de pret (adica cam de 2-3 ori cat valoreaza) zicem ca fraierii ca e ieftin

    @otto stiu ca nu are legatura cu comentariul tau, dar poti incearca un nexus 7, poate nu-ti trebuie de 7″

      (Citează)

  9. @gigi popa

    Cat valoreaza? Cum determini?

      (Citează)

  10. Radu, exact Tegra 3, la cpu e mai slaba ca atomul. La gpu e invers, dar pentru angry birds merge si atomul.

      (Citează)

  11. Dar vezi, nici nu prea ai cu ce sa o compari, ca tab-urile pe platforma Core sunt din alta clasa. Concurenti directi ar fi Acer W510 sau Lenovo THinkPad 2, care intr-adevar sunt mai scumpe. Tocmai de aia si eu am numit Smart-ul un Best Buy acum in categoria sa.

    Dar cum ziceai si tu, chiar daca e mai ieftina ca alte produse similare, raportand la imaginea per ansamblu, e scumpa. Tocmai de aia ma indoiesc ca se va vinde prea bine, putini consumatori cred eu ca au nevoie de Windows 8 pe o tableta

      (Citează)

  12. pai numai licenta win8 face cateva milioane, deci, tableta e ieftina :)

      (Citează)

  13. M-ar interesa si pe mine: unde se pot gasii accesorii ? macar acea husa (sleeve) ?

      (Citează)

  14. Cum merg programele de pe Pc? Ma refer la ceva light gen yahoo messenger sau un bs player? Usb pentru conectivitate cu o imprimanta, stick, hdd ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus