un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Aproape o întâlnire cu Vlad Țepeș

14 Feb 2013  ·

GÂNDURI, TURISM  ·

3 comentarii

În Innsbruck se găsește cel mai celebru portret al lui Vlad Țepeș, acel tablou pe care-l vedem în cărțile de istorie și în orice altă reprezentare a domnitorului Tării Românești.
portret_vlad_tepes_innsbruck_ambras_1

Este într-un muzeu din Castelul Ambras. Din păcate, fix acum când am avut ocazia să-l vad, tablou nu era acolo, fiind împrumutat până la finalul lunii martie orașului Milano pentru o expoziție despre vampiri. Nu știu ce fel de om a fost Vlad Țepeș; poate un nebun însetat de sânge, care trăgea în țeapă bărbați și femei, poate un luptător împotriva otomanilor (gândiți-vă cum ar fi arătat istoria dacă în raidul nocturn asupra taberei turcești l-ar fi ucis pe sultanul Mohamed al II-lea, cuceritorul orașului Constantinopole). Poate că ambele.

Ce m-a deranjat este că portretul său era plasat alături de alți ciudați ai vremurilor. Un om care a supraviețuit cu o sulița înfiptă în cap, un handicapat, un pitic etc. Parcă prea dur pentru un rege lăudat cândva de Papă și de toate statele italiene pentru apărarea creștinătății.
portret_vlad_tepes_innsbruck_ambras_2

asus s5507

    3 comentarii

  1. Cel care a fost lăudat de papă și de statele italiene a fost Iancu de Hunedoara, a fost și locțiitor de rege al Ungariei. Vlad Țepes nu a fost niciodată rege ci doar un voievod. Faima lui de personaj însetat de sânge a fost dată de negustori sași din Brașov care au redactat niște povești ce au circulat la nivelul întregii Europe. De acolo și-a tras inspirația și Bram Stoker în cartea sa.

    Negustori sași din Brașov aveau niște privilegii la sud de Carpați. Vlad Țepeș le-a spus că le menține dacă și ei vor acorda ceva similar pentru negustori munteni. Aia nu au respectat asta, a venit peste ei. Mai târziu aceștia vor pune o vorbă bună la Matei Corvin – rege al Ungariei, de aici și arestarea lui Vlad Țepes pentru 10 ani din 1462 până în 1472.

    :)

      (Citează)

  2. Nu intelegeam ce cauta eticheta aia pe el. Dupa ce am citit articolul am inteles. Faina ideea sa ti se spuna ca nu e originalul, acesta fiind la plimbare.

      (Citează)

  3. Din punctul meu de vedere Vlad Tepes a fost un Voievod drept. A luptat impotriva hotilor si a lenesilor. Tot ceea ce a dorit a fost ca oamenii sa fie cinstiti. A fost crud? Da, dar sa nu uitam in ce perioada a trait. Si ceea ce a facut a fost mai mult decat necesar. Asta este parerea mea.
    Mi-ar fi placut ca portretul original al lui Vlad Tepes sa fie in tara.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus