un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum să te pregătești să-ți fie furat telefonul

4 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

htc_one_x_14_manaA fost știre mare pe net că Poliția i-a recuperat Ligie Adam telefonul furat. Da, se mai întâmplă și astfel de minuni.

Este important însă și să fii pregătit pentru ele. Iată câteva sfaturi ce ți-ar putea veni în ajutor pentru a preveni dispariția telefonului sau pentru a-l recupera ulterior:

1. Raportează furtul. Dacă-ți dispare telefonul, nu te resemna zicându-ți “oricum nu-l mai recuperează poliția, n-are rost să depun sesizarea”. Iată că uneori îl recuperează.

Chiar dacă nu-l recuperează pe al tău, Poliția lucrează și cu date statistice. Dacă într-o zonă crește numărul de furturi de telefoane, până la urmă se sesizează cineva, mai bagă doi agenți acolo, mai fac un filaj. Totul este ca și populația să facă plângerile respective.

2. Notează IMEI-ul telefonului. IMEI-ul este un cod unic pentru fiecare telefon în parte. Dacă Poliția recuperează bunuri furate, tu trebuie să dovedești că unul dintre ele este al tău. Dacă-ți pierzi iPhone-ul, Poliția nu ți-l dă pe primul găsit, că poate de fapt au prins hoțul altui ghinionist.

IMEI-ul ar trebui să fie scris în certificatul de garanție, dar mulți nu-l completează la vânzare. Îl puteți afla formând *#06# pe telefon. Notați-l undeva, eventual și în certificatul de garanție. Utilizați-l apoi pentru a dovedi că este telefonul vostru.

3. Precizați semnele distinctive. Așa cum persoanele se identifica după semnalmente, la fel și telefoanele. Dacă are o zgârietură pe spate și un colț este înfundat, precizați asta și la Poliție în sesizare.

4. Protejați telefonul cu o parolă. Știu că pare incomod să introduceți o parolă de fiecare dată când deblocați ecranul, dar fără acea parola un hoț nu poate intra și în emailurile voastre, în fotografii, în conturi. Nu poate decât să reseteze hard telefonul prin combinații de butoane, ceea ce înseamnă că măcar nu vă fură și conturile.

5. Nu vă bazați pe Remote Wipe și alte vrăjeli gen Find My Phone. Hoții de telefoane nu sunt amatori, vor închide telefonul și vor arunca SIM-ul din el, ceea ce înseamnă că o comandă de ștergere sau de localizare de la distanță nu va ajunge la el din lipsă de conexiune. Parola e de bază.

6. Nu vă bazați nici pe localizarea unui telefon după codul său IMEI, după ce hoțul îl vinde în târg altui om care nu știe că e furat, așa că-l pornește iarăși cu propria sa cartelă în el. Localizarea unui telefon după IMEI este posibilă (rețeaua de telefonie știe în ce zonă este, cu o precizie destul de ridicată), dar operatorii nu vor comunica acest lucru decât dacă ai pile masive la ei sau la Poliție/servicii de informație.

O mare parte din furturi s-ar putea rezolva la noi și chiar s-ar putea bloca accesul permanent în rețeaua de telefonie a IMEI-urile raportate ca fiind furate dacă operatorii ar face acest lucru, dar momentan nu vor/nu există legi care să-i oblige.

7. Faceți backup la date. Salvați-vă contactele în Gmail sau în alternativa online de la Apple, nu în SIM, ca să nu pierdeți permanent agenda și numerele de telefon din ea. Permiteți sincronizarea online a contactelor, este simplă și eficientă.

La fel de importante sunt fotografiile. Descarcă-le periodic în calculatorul de acasă sau, mai simplu, instalează Dropbox și activează uploadul automat al fotografiilor pe Internet, doar prin conexiuni Wifi. La mine așa se copiază automat fotografiile din telefon în toate calculatoarele mele imediat ce telefonul prinde acces la un Wifi.

8. Gândiți-vă la o asigurare pentru telefon. Vodafone permite asigurarea telefoanelor cumpărate de la ei, la fel si Orange și poate și Cosmote. Costă 2-3 euro/lună și te despăgubește pentru furt, pierdere, distrugere, scăpare în lichide și cam orice alt necaz.

Dacă nu ați cumpărat telefonul de la un operator, vizitați un dealer local de asigurări și asigurați-l ca pe orice alt bun, la ce valoare vreți voi, corelată cu rata lunară.

    22 comentarii

  1. Din cate stiu eu asigurarea de telefon acopera tot, mai putin pierderea terminalului. Exista si o varianta care te despagubeste pentru furt?

    Vizavi de “Find my iPhone” mi se pare ca e cel mai retard serviciu inventat de omenire. Chiar si cu parola pusa iPhone-ul poate fi oprit fara probleme. Daca tot este un dispozitiv al carui baterie nu poate fi scoasa, si al carui sim se scoate greu, de ce sa-i dai hotului posibilitatea de al opri?

    Mai mult, de ce trebuie operatorul sa-ti aprobe localizarea pe imaei? De ce nu poate “Find my iPhone” sa localizeze telefonul dupa imei chiar si dupa ce a fost resoftat? Ca imei-ul nu se schimba.

    Politia, btw, face ce poate, dar in majoritatea cazurilor poti sa zici adio unui telefon furat. Un prieten de-al meu nu l-a mai putut recupera chiar daca taximetristul care l-a furat nu-l oprise si puteau sa-l localizeze pe harta.

      (Citează)

    • Find my iphone nu funcționează după IMEI, ci e un soft clasic care cere poziția de la OS. Ar fi aiurea sa fie după IMEI.

      Iar telefoanele trebuie sa se poată închide fără parolă în caz ca se blochează. Altfel din cauza unui program prost ai putea aștepta 3 zile sa se ducă bateria ca sa-l resetezi.

      Chiar și fără ăsta, hoțul ar scoate SIM-ul și gata.

        (Citează)

  2. De ce Chrome imi afiseaza un anunt cu Malware si blocheaza pagina ta?

      (Citează)

  3. Eu cred ca sunt exceptia care a beneficiat de ajutorul nesperat al politiei. Mi-a fost furat telefonul in parc, am facut plangere, in care am specificat ca solicit urmarirea telefonului (am comunicat codul IMEI evident), iar dupa o luna m-au chemat sa-mi iau aparatul.
    Nu am avut pile, nu am avut cunostinte, am ajuns la 10 seara la sectia de politie si am vorbit doar cu ofiterul de serviciu.
    Asa ca eu zic ca daca urmati pasii corecti aveti sanse mari sa va recuperati telefonul fara sa fie nevoie de mare tam-tam.
    Ah, si aveam si asigurare de la Vodafone (3 euro/luna) care acopera furtul dar nu si pierderea accidentala. Pentru a beneficia de inlocuirea aparatului aveti nevoie de o dovada de la politie ca ati depus plangere pentru furt.

      (Citează)

  4. Si ai grija ce filmezi/pozezi cu telefonul. E pacat sa ajungi pe site-uri nasoale .

      (Citează)

  5. Asta cu semnele distinctive nu e chiar ok, nu toate telefoanele au zgarieturi vizibile, ecran ciobit etc.

      (Citează)

  6. Pentru protejarea telefonului/tabletei recomand avast – android (trebuie sa ai dispozitivul root-at). Face ca toti dracii cand schimbi simul, transmite automat pozitia prin sms (si e a naibii de precisa), poti transmite comenzi dispozitivului prin sms sau prin contul de avast, nu permite accesul la setari. Ar trebui sa il testezi.
    Off topic: m-ar interesa o solutie de protejare a locuintei: ceva alarma silentioasa si o minima supraveghere video (apartament de bloc la etaj superior). Daca ai idei, un articol ar fi foarte apreciat.
    O zi buna!
    Cristi

      (Citează)

    • @CristiX: n-are rost Avast. Cine ți-l fură îi dă un hard reset și gata. Care-i șansa să-ți fie furat chiar de acei 1% care nu șțiu să facă asta.

      Am lucrat câțiva ani în securitate și aș putea să-ți spun de ce ai nevoie pentru un sistem de securitate. Mi-e mai greu să-ți spun și ce mărci să cumperi, aici e bine să apelezi la un specialist care să-ți facă și montajul și configurarea. Te duce spre 1500 de lei totul. Mă gândesc dacă iese vreun articol.

        (Citează)

  7. Orange nu mai asigura telefoane!

      (Citează)

  8. Se pot salva si mesajele text din telefon?
    (valoare sentimentala ;) )

      (Citează)

  9. @Amalia: si Go SMS Pro (gratuit in Play) are functie de backup in cloud, iar mai apoi poti sa faci restore in acelasi mod.

      (Citează)

  10. @nwradu Super! multumesc de info. desi am smartphone de un an, nu sunt la curent cu posibilitatile pe care mi el ofera. thx again.

      (Citează)

  11. @seba18 Acum am vazut si mesajul tau. Multumesc, baieti! :)

      (Citează)

  12. @Radu Tanasescu: IMEI-ul se poate schimba. Trebuie să știi cum. Sunt telefoane unde e foarte dificil să-l modifici pentru că e băgat prin zone de memorie protejate. Sunt și unele unde cu un simplu editor binar și cu cunoștințe despre locul unde este stocat poți schimba foarte simplu IMEI-ul.

      (Citează)

  13. vreau sa aduc in discutie o chestie: daca pierzi telefonul si eu il gasesc, si ai cod din ala de deblocare mi-e aproape imposibil sa ti-l returnez.

      (Citează)

    • @add: nu e imposibil. Conform legii, dacă găsești ceva (orice) trebuie să duci la Poliție. Dacă altcineva a făcut plângere la POliție după ce a pierdut obiectul, Poliția știe cui să-l dea, cod de deblocare sau nu.

        (Citează)

  14. acuma stiu ca sansele sa-ti returneze careva telefonul sunt destul de mici in romania, dar am returnat cateva pana acu, d-aia zic.

      (Citează)

  15. cum sa faci plangere ca ai pierdut un obiect?

    daca gasesc un telefon tu chiar crezi ca ma duc sa dau declaratii si sa dau peste vreun cretin la politie? Fuck that, timpul meu e pretios, prefer sa-l arunc.

    Vorbesc de cazuri practice, nu de teorii. Gasesti un telefon, suni la “Mama” sau “Iubi”, ii dai un numar de telefon la care poti fi gasit cand da de individ(a) si gata.

      (Citează)

  16. Buna,
    Mi-a fost furat si mie azi telefonul si interesant este ca l-am surprins pe hot imediat dupa ce mi-a sustras telefonul. Ce-i drept nu l-am prins chiar in fapt, motiv pentru care nu am reusit sa il fac sa recunoasca. Mentionez ca eu sunt o tipa destul de… firava as spune, la vreo 20 de ani iar furtul a avut loc in autobuz, exact inainte de a se opri in statie. Ce mi s-a parut groaznic este faptul ca nimeni din cei aflati acolo nu s-a straduit in vreun fel sa ma ajute. Auzindu-ma cand ii ceream sa imi returneze obiectul, s-au indepartat si mai mult… Hotul era un barbat la vreo 50 de ani, bine facut, in comparatie cu mine… Am coborat in statia de autobuz, nici aici nimeni nu s-a sesizat sa ma ajute desi erau foarte multi oameni acolo. In cele din urma, un cetatean al unei etnii minoritare a venit sa ma ajute, sunand la Politie. La scurt timp a venit un echipaj al politiei locale, le-am explicat cum s-au intamplat faptele, am fost intr-unul din magazinele de langa pentru a urmari daca hotul a fost surprins de vreuna din camerele de supraveghere ale acestuia, insa fara rezultate pozitive. In cele din urma am ajuns la sectia de politie, am dat declaratie si eu dar si martorul, cel care s-a oferit sa ma ajute (si el il vazuse pe hot, recunoscandu-l, spunandu-le politistilor ca face parte dintr-un anume clan periculos si ca s-a intors recent din puscarie). Am oferit toate datele necesare politiei, inclusiv IMEI-ul, dar si cat mai multe date despre hot.
    Acum astept sa vad daca imi voi recupera telefonul. Tin sa precizez ca politistul care s-a ocupat in mare parte de cazul meu parea destul de interesat sa ma ajute, parea genul de om care isi face meseria cum trebuie, sper sa se rezolve si sa imi recuperez telefonul (un lg optimus black).

    O sa va tin la curent daca o sa il recuperez sau nu.

    p.s. Stiu sigur ca acela era hotul si desi la politie mi-au aratat cateva albume, nu l-am regasit in niciunul, politistii spunandu-mi ca nu au prea multe poze cu hotii, sau cel putin cu cei de sex masculin. Si oricum, acesta facuse cativa ani puscarie, deci nu era in bazele lor de date recente.

      (Citează)

  17. Related la mesajul meu anterior- pierderea telefonului- mentionez ca cel mai tare ma doare pierderea datelor din acesta. Aveam o multime de notite, poze, filmulete, personale, aveam acces direct la conturile mele, etc.
    Credeti ca daca aveam parola pe telefon (aceea care apare cand trebuie sa deblochezi ecranul), acesta imi poate accesa continutul, adica exista vreo varianta in care sa imi sparga parola fara a reseta hardul telefonului? Evident ca ma doare pierderea telefonului, dar continutul: mesaje, poze, conturi… astea sunt mult mai importante.

    Mentionez ca am fost si la operatorul de telefonie mobila sa le spun (ca si cand ei nu ar sti, dar se fac ca nu stiu…) ca stiu (HAHA) ca avand codul IMEI al telefonului mi-l pot bloca, aceasta avand in vedere faptul ca l-am pierdut si nu vreau sa mi se acceseze datele din acesta. Raspunsul lor a fost unul intuitiv si evident: Nu exista legi in sensul acesta in Romania (legi care sa ii oblige sa permita o astfel de procedura-pesemne ca se poate bloca telefonul si nu doar sim-ul dar… fie ai pile… fie asteptam sa existe LEGEA). Tot operatorul mi-a spus ca in strainatate exista astfel de legi si acolo se poate bloca telefonul direct la operator, in baza IMEI-ului.

    M-am pierdut in prea multe detalii dar sper ca poate ajuta pe cineva. Stiu cum e sa ti se intample asta mai ales intr-un moment foarte nepotrivit (maine- a doua zi de la furt, am examen de admitere pt o universitate straina).

    Revin la intrebare, pentru ca ma intereseaza cel mai mult:

    Imi poate accesa in vreun fel datele din telefon daca am totusi o parola la acesta (aceea ce trebuie inrodusa la fiecare deblocare a ecranului)? Exista vreo modalitate prin care sa sparga doar parola si sa obtina datele, fara a reseta hardul (in felul asta datele pierzandu-se)?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus