►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Când am auzit prima știre despre carne de cal în cea de vită, găsită în magazine la englezi, se vorbea despre “traces of horse meat”. M-am gândit că au fost câteva scăpări într-un abator și că englezii s-au scandalizat că, vai de mine, buzele lor au atins cal în loc de vită.
De atunci însă semipreparate conținând cal, nu vită, au fost găsite nu doar în Marea Britanie, ci și în Franța și Suedia. Și nu este vorba de “urme” de cal; CNN vorbește despre 100% carne de cal în unele produse, iar în lasagna de la Findus, centrul scandalului care ne privește și pe noi, se vorbește de proporții între 30% și 100% cal în loc de vită.
Problema nu este doar că mănânci cal. Am mâncat și eu în Slovenia. Mâncăm și pe aici, sunt sigur. Problema este că nu primești ceea ce plătești și, mai grav, că la cai se dau anumite medicamente toxice pentru noi și deci și carnea lor ar putea fi toxică, în lipsa unor teste care să dovedească asta. Apoi englezii ca popor iubesc caii: cursele de cai sunt o mare atracție, nobilimea lor se întrece în exemplarele pe care le posedă, au luat toate medaliile de aur la olimpiadă la probleme de echitație, au o tradiție de sute de ani în acest domeniu.
Cireașa de pe tort a fost într-o știre de sâmbătă: Findus, compania care produce milioane de lasagna, shepard’s pie și musaca semipreparată, vândute în multe țări europene, va da în judecată furnizorul român de carne, de unde ei ceruseră vită și li s-a dat cal. CNN și Hotnews nu menționează numele furnizorului, dar parcă văd că niște controale vor dovedi că nu suntem în stare să producem cum trebuie și că mai multe țări din UE nu vor mai importa de la noi.
Poate face gândul și o campanie în care să le spună englezilor că aici mâncăm și pui, nu doar cal.
sursa: CNN.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
11/02/2013 la 8:43 AM
Deci zici tu ca, daca in loc de carne de vita era carne de pui, scandalul era la fel de mare si ca problema e ca oamenii nu au primit ce au comandat? Uokeeeey.
PS: Cred ca francezii se pisa pe ei de ras in momentul asta.
nashu_mare(Citează)
11/02/2013 la 10:20 AM
Radule, problema cu furnizorii francezi e ca acele doua abatoare de la noi comercializeaza exclusiv carne de cal. Si nu o exporta decit intr-un singur fel. Carcase sau bucati mari. In nici un caz tocatura si altele.
Problema nu e de la noi. Noi sintem acoperiti. Si sanitar si legal si procum vrei tu.
Problema e de la intermediari care au schimbat niste etichete. Sau procesatori diversi pe la care a trecut toata carnea.
Faptul ca provine din Romania nu inseamna nimic. Doar ca numele tarii nu e atit de bine vazut in afara. Dar atit.
Problema e alta. Etichetarea corecta in functie de continut. Atit.
Da, englezii sint sensibili la carnea de cal. Din cauza traditiei. Dar stai relax ca nu inseamna ca acea carne e plina de toxine si alte mizerii. Exportul e strict controlat. Vezi doar cit le-a luat autoritatilor romane sa verifice legalitatea si sursa carnii. In doua zile aveau raspuns. Si asta la noi, culmea. Am banuiala aproape sigura ca fiecare bucata trimisa la export are certificat de calitate si e verificata pentru orice mizerie. E un proces destul de bine pus la punct.
Nicaieri nu s-a pus problema unor toxine in carne. Doar tipul carnii e problema.
jules(Citează)
11/02/2013 la 10:29 AM
Mai vazusem una rticol in care un nene zicea ca are alta textura si culoare carnea de cal fata de carnea de vita si ca nu te poti pacali.
Bine, unii ar fi in stare sa creada ca e carcasa de iepure romanesc. Sau cel putin sa declare.
nashu_mare(Citează)
11/02/2013 la 10:37 AM
Pentru un om din ‘industrie’ sa confunzi sau sa nu iti dai seama care e carne de cal si care e carne de vita e ca si cum nu ai reusi sa faci diferenta intre benzina si motorina.
Sunt convins ca cei care or bagat carnea de cal in lasagna aia or facut-o cu buna stiinta. Nu cred ca exista macelar care sa fie capabil sa faca diferenta intre carne de cal si de vita.
Trecand peste minciuna asta cusuta cu ata alba, carnea de cal e okay la gust si e sanatoasa. :D
enzo(Citează)
11/02/2013 la 10:40 AM
@Enzo: nu există nici un plugin bun de edit, le-au cam bulit pe toate. Lasă că înțelegem ce-ai scris :P
Ce vreau să spun este că nu te aștepta la mare industrie. Sunt fabrici automatizate, poate că aia primeau carne de la mulți furnizori deodată, nu verificau etc.
nwradu(Citează)
11/02/2013 la 10:38 AM
@ offtopic : cand pui un buton de edit? ca am facut oleaca de greseala :D.
enzo(Citează)
11/02/2013 la 10:39 AM
@enzo +10 de la mine . Avea la un moment dat, dar a scos optiunea :(
jules(Citează)
11/02/2013 la 11:04 AM
Am înțeles că oricum România nu exporta carne de cal de la o vreme pentru că era risc de infecție cu nu știu ce boală de-a cailor sau ceva. Dar probabil se referă la caii vii, că cei morți… mai greu să dea altor cai boală. Se pare că exportam câteva mii de tone de carne de cal anual spre Europa.
nwradu(Citează)
11/02/2013 la 12:41 PM
Ba baieti … vouă vi se pare normal ca in carnea solicitată din România trecută prin 6 procesatori si 9 intermediari internaţionali (olanda cipru franţa norvegia belgia suedia luxembourg) si cu destinaţia Anglia noi sa fim de vina?! e o mica mare conspiraţie sa arunce vina pe noi
Liviu(Citează)
11/02/2013 la 1:43 PM
mie imi place cum atunci cand se intampla cate o chestie din asta (cum e cu carnea de cal in Anglia), apar numai stiri cu aceeasi problema (deodata carne de cal worldwide).
am observat asta de mult timp pe fluxul de stiri din Romania. daca moare un copil de malpraxis, vreo 3 zile auzim de alti copii care mor de malpraxis. incidente la o scoala? 3 zile numai incidente de la scoli. a naibii coincidente.
una din doua: ori le tin ei la pastrare si le dau pe toate cand se aduna (creeaza un impact mai mare asupra telespectatorilor), ori le inventeaza ca n-au cu ce umple cele 60 de minute de stiri.
teo(Citează)
11/02/2013 la 4:54 PM
Cum ziceam, ie-te francejii: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14203498-cele-mai-fanteziste-explicatii-pentru-carnea-cal-din-farfuriile-englezilor-romanii-interzis-circulatia-carutelor-caii-fost-dusi-abator-pretul-prabusit-europarlamentar-francez-the-independent-putea-vor.htm
nashu_mare(Citează)
12/02/2013 la 10:27 AM
dp meu dv este doar o campanie de discreditare a tarii noastre.
asa cum este campania pentru ca romanii si bulgarii sa nu vina in anglia, cetatenilor englezi trebuie sa li se inoculeze si alte kkturi.
totusi, la mintea cocosului… chiar daca de la noi s-ar livra carne de cal, pana ajunge in lasagna sau alte rahaturi semipreparate, eu zic ca mai trece prin n procese de verificare a carnii.
eu zic ca asta e doar inceputul.
Vlad(Citează)
21/02/2013 la 12:57 PM
La un restaurant din Anglia:
– Are you sure this is Romanian beef?
– Of horse it is!
dorinelro(Citează)