►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Actualizat oct 2021. Mai avem mult din această iarnă și ce-i mai greu este înaintea noastră (anul trecut în februarie a fost cel mai frig), așa că poate vă gândiți să cumpărați un aparat de încălzit casa. Este foarte neplăcut să vii de la muncă și să îngheți în casă; măcar acolo trebuie să aveți confortul pe care îl meritați.
Dar ce aparat de încălzire? Aeroterme, convectoare, radiatoare, calorifere, panouri radiante electrice; care-i diferența între ele? Sunt mai bune decât pe gaz? Iată un mic ghid din punctul meu de vedere.
Mergeți direct la secțiune:
Dacă vreți să calculați cât consumă o aerotermă, un calorifer sau un convector, am explicat mai jos.
Are control smart, se conectează la aplicația de mobil, îl porniți de la distanță, poate înainte să ajungeți acasă, îi puteți face orar de noapte (on off la câteva ore, de exemplu), are mâner pentru a fi ușor repoziționat. Uitați aici preț și detalii.
În primul rând, dacă aveți aer condiționat cu încălzire, nu vă bazați pe acesta pentru orice condiții. Majoritatea instalațiilor de aer condiționat cu încălzire funcționează până la o temperatură minimă de -5 grade, iar anul trecut au fost chiar și -20. În plus, mai mult ca sigur preferați o soluție mobilă pe care să o duceți în ce cameră aveți nevoie (seara în sufragerie, noaptea în dormitor etc).
Bun, revenind la convectoare, aeroterme, radiatoare cu halogen, sobe cu gaz, calorifere electrice cu ulei și alte asemenea, ajungem la întrebarea “pe care îl aleg? Care este mai bun?”.
Simplu. Toate sunt la fel de bune. Aparatele de încălzire transformă cu randament aproape 100% energia electrică în căldură. Asta înseamnă că cele de putere mică dau mai puțină căldură, iar cele de putere mare dau mai multă căldură.
Nu vă gândiți la banii pe care-i veți plăti pentru acest consum, măcar se transformă integral în căldură, iar majoritatea aparatelor au diverse trepte de putere și sisteme de temporizare astfel încât să reglați nivelul de căldură degajată exact cum îl vrei.
Altfel spus, o aerotermă de 2000 W încălzește la fel de mult ca un convector de 2000 W, pentru că ambele conțin o rezistență de acea putere și ea încălzește, de fapt, aerul. Doar că apoi aeroterma și convectorul au moduri diferite de a “trimite” aerul cald în cameră.
Felul în care simți tu aerul cald și ce preferi în materie de zgomot, portabilitate sau utilizare sunt criteriile după care alegi un aparat sau altul. Sau dacă nu vă pasă, VEZI PRODUSELE LA OFERTĂ.
Caloriferele electrice cu ulei sunt soluții de încălzire cu dus și întors. Conțin un ulei care se încălzește și rămâne cald și după ce le scoți din priză, având o inerție termică mare.
Aici vedeți un prim avantaj. Puteți încălzi caloriferul și camera, opriți alimentarea electrică și caloriferul rămâne cald încă o vreme, ceea ce vă permite să adormiți cu el lângă pat, încălzindu-vă.
Pe total însă eficiența este aceeași. Uleiul se răcește lent, dar se și încălzește la fel de lent. Contează doar felul în care vrei să vă fie dată căldura, așa cum am spus la început.
Avantaje:
Dezavantaje:
Caloriferele sunt bune pentru a fi plasate lângă pat, fotoliu, patul copilului, picioarele tale, în uscător etc. Încălzesc și o cameră întreagă, desigur, dar sunt mai complexe decât celelalte soluții prezentate și asta le face și mai scumpe.
Nu uitați că aparatele electrice se pot introduce în orice priză, ceea ce le asigură o portabilitate mare. Cele pe gaz, dacă vă bate gândul, sunt soluții cu montare permanentă, depinzând de butelii sau țevi de gaze trase până în locul respectiv. Eu l-aș pune pe o priză inteligentă ca să-l pot porni și opri de la distanță, dar aveți grijă la puterea maximă trasă din rețea.
Radiatoarele sunt mici și portabile, doar oleacă mai grele decât o aerotermă (pentru că au mai multe piese metalice).
Radiatoarele cu halogen, spre deosebire de toate soluțiile discutate mai jos, nu încălzesc aerul din cameră (de la care apoi te încălzești tu sau obiectele), ci direct corpurile spre care sunt ațintite. Elementele metalice direcționează radiația infraroșie spre obiectele din fața lor.
Aparent, sunt cea mai bună soluție pentru că te încălzesc direct pe tine. Practic însă, de cele mai multe ori ai prefera să fie încălzit aerul din cameră, ca să te simți mai bine oriunde în ea, să nu te bagi într-un pat rece și nici să nu simți că te “bronzezi” pentru că stai în fața radiatorului.
Avantaje:
Dezavantaje:
Aeroterma este formată, la modul cel mai simplist, dintr-o rezistență ce încălzește aerul și un ventilator ce-l suflă în încăpere.
Avantaje:
Dezavantaje:
Aerotermele mi se par o soluție improvizată. Dacă ți-e frig și stai în fața ventilatorului, vei constata că nu este prea plăcut să te sufle aerul minute sau ore în șir deoarece îți usucă ochii. De asemenea, nu poți sta lângă ele ca lângă o sursă de căldură, ci sunt gândite să încălzească toată camera prin fluxul de aer, iar dacă dormi iepurește s-ar putea să te deranjeze zgomotul ventilatorului. Sunt însă ieftine și mici și portabile.
Există și aeroterme de perete, care arată ca unitatea interioară a unui aer condiționat. Sunt mai greu de instalat și fixe, aveți nevoie de alimentare până la ele, dar nu mai fac praf în cameră.
Convectoarele funcționează pe baza faptului că aerul cald se ridică singur spre tavan. Astfel, deși convectorul este o cutie ce seamănă cu un calorifer tradițional, de fapt aerul rece de la nivelul podelei intră singur în el, unde este încălzit de o rezistență și se ridică în sus prin cutia metalică.
Avantaje:
Dezavantaje:
Convectoarele au avantajul unei forme subțiri și înalte, așa că nu ocupă loc mult. Spre deosebire de aeroterme, pot fi puse și lângă un perete, ca un calorifer (sau chiar pe perete, fiind și astfel de modele). Unele au și ventilator integrat pentru a spori fluxul de aer.
Sunt mai mari și mai grele decât aerotermele și trebuie să aveți grijă să nu le astupați din greșeală cu haine.
Mai nou sosite prin oferte, panourile radiante funcționează pe același principiu ca și radiatoarele cu halogen: nu încălzesc aerul din cameră, ci direct obiectele aflate în fața lor (sau, mai exact, într-un unghi de cuprindere ce poate ajunge la 180 de grade). Fac asta direcționând radiație infraroșie spre obiecte (oameni, mobilă, peretele opus etc), invizibil pentru ochiul uman. În plus, au un aspect plat, fiind deseori montate ca un tablou, ca un calorifer sau chiar și pe tavan.
Nu vă temeți, radiația infraroșie nu vă dăunează sănătății. Vorbim de un panou gândit și fabricat pentru a încălzi oameni, nu de un Soare montat pe perete. Trebuie conectate la curent electric și instalate corect, adică într-un loc unde nu sunt obstrucționate. Unele modele pot fi chiar și disimulate sub formă de tablouri.
Avantaje:
Dezavantaje:
După cum vedeți, o problemă este prețul lor, alta este cauzată de temperatura la care ajunge panoul în sine. Nu vei vrea să-l atingi, dar s-ar putea să o faci din greșeală. De multe ori, se recomandă montarea lor pe tavan. Indiferent ce alegeți, asigurați-vă că alegeți un panou potrivit pentru dimensiunea camerei sau mai multe panouri mai mici.
Dacă scrie că un aparat este de 2.000 W, atunci consumă 2.000 de wați (2 kilowați) în fiecare oră de funcționare. La un preț de 0,6 lei/kilowatt-oră (sau cam atât, că e un sistem complicat), plătești 0,6 x 2 = 1,2 lei pentru fiecare oră de funcționare a respectivului aparat. Dacă îl folosiți 2 ore pe zi x 20 de zile, înseamnă 1,2 x 2 x 20 = 48 lei pe lună doar acel aparat utilizat la putere maximă. În practică veți plăti mai puțin pentru că nu-l folosiți mereu la puterea maximă, ci îl puteți regla din butonul de trepte de putere, iar termostatul său îl mai oprește din când în când. Dar măcar nu vă mai îngheață mâinile și picioarele în casă după o zi obositoare, nu?
Alte sfaturi:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
74 comentarii
28/01/2013 la 9:52 AM
vezi ca au aparut panourile cu infrarosii. Scumpe, dar cica bune
animal00(Citează)
28/01/2013 la 10:12 AM
centrala pe gaz :)
un muc(Citează)
28/01/2013 la 10:25 AM
La care, costul initial (proiect, achizitie, instalare, gaurire pereti, tencuire) + revizii ulterioare si gazul costa cat? Din cand in cand ma amuz cand unii proprietari se plang uimiti ca o centrala termica “ofera” costuri mai mari decat utilizarea CET-urilor. E doar solutia cu potentialul de a oferi cea mai mare independenta de ceilalti, nu si cea mai favorabila dpdv financiar.
Ah, si spre desoebire de instalatiile de incalzire cu curent electric, randamentul centralelor cu gaz difera de la model la model.
nashu_mare(Citează)
09/10/2016 la 4:51 PM
Va rog ajutati-ma cu o informatie: blocul nu mai este racordat la termica; centrala pe gaz nu pot sa-mi pun atat din motive financiare cat si legale( nu este apart. meu) –care modalitate de incalzire va pare mai eficienta? De centrala pe energie electrica ce parere aveti?
Apart. e mic.
monica(Citează)
28/01/2013 la 10:39 AM
aerotermele tot timpul și toate modelele care le-am văzut mi se par adevărate bombe. mici, instabile, construcție kitsch – eu le evit.
convectorul chiar dacă e tot o aerotermă, mi se pare soluția optimă de compromis. are suprafață mare, la o putere de 2kW încălzeste repede (ca să nu zic instant) și e foarte folositor în baie (evident departe de stropi). E foarte ușor, nici nu ai nevoie e roți.
caloriferul electric e ok. modelel vechi, > 7-8 ani am văzut să aibă probleme cu scurgerile de ulei, astea noi, nu. Sunt al dracu de grele, dar au roți. Cu siguranță o femeie le mută mai greu. Cum zici are inerție mare, însă e singurul dispozitiv care-l folosesc pornit peste noapte, atunci când e cazul – gen cabană la munte, urgentă.
La capitolul prelungitor – aici e adevărata bubă. Cel mai bine recomand să îți faci tu prelungitorul, așa știi bine ce tip de conductor ai (secțiune), stecher și multi-priză. Dacă știi că oricum nu ai împământare, poți merge direct cu cablu cu 2 conductori 2*2,5 și elimini deja parte din probleme.
Ariel(Citează)
29/01/2013 la 1:51 PM
@Ariel: “convectorul chiar dacă e tot o aerotermă, mi se pare soluția optimă de compromis. are suprafață mare, la o putere de 2kW încălzeste repede”
Dacă te uiți în el, vei vedea o rezistență mică, așa că suprafața nu are vreo legatură, ci doar conduce aerul în sus. Eu n-as pune nimic electric în baie, mai ales cu o rezistență în partea de jos.
Cât despre prelungitor, ai dreptate, eu mi l-aș face singur cu cablu de 2,5mmp. Dar aici e cum zice nashu, nu poți spune pe blog “fă-ți singur prelungitorul” pentru că n-ar fi sigur pentru toți cititorii să recomand asta. Nu mai vorbim de împământare, care în majoritatea blocurilor lipseste cu excepția prizei de lângă baie.
nwradu(Citează)
28/01/2013 la 10:51 AM
@Ariel
Eu nu as recomanda pe un astfel de blog ca cineva sa isi faca prelungitorul, mai ales unul care va fi folosit pentru puteri mari… Trebuie sa pui un disclaimer: daca nu faceti in mod frecvent asa ceva, stati departe.
nashu_mare(Citează)
28/01/2013 la 12:22 PM
@Nashu_mare: Mai e chestia că atunci când se ia curentul nu mai ai încălzire și apă caldă, dacă ai centrală proprie ești foaaaarte tentat să faci economii și o ții mereu pe minim ca să te minunezi ce puțin vine factura.
Flo(Citează)
28/01/2013 la 12:42 PM
Radule, hai sa te lamuresc io.
Aerotermele consuma mult si eficienta e praf. Sint bune pentru un spatiu gen 4 mp si cam atit.
Convectoarele sint niste mizerii fara nici o urma de eficienta. Am avut, mi l-au furat, nici macar nu l-am mai declarat. Era atit de praf incit nici macar linga el nu simteam decit o urma de aer cald.
Radiatoarele cu halogen sint un fel de vax albina. Sint bune pentru terase, nu in casa. Fa un test si ai sa vezi ca mori de frig. Si respiri aer rece.
Caloriferele cu ulei sint bune, inertia nu e atit de mare si personal le prefer. Scurgerile de ulei nu cred ca reprezinta o problema. Sincer.
Cele electrice ar fi si ele ok, desi personal as prefera oricind unul pe ulei.
Normal ca trebuie pus in prize cu impamintare si cablul sa fie de minim 2.5 sectiune.
La mine solutia e un semineu :) Care sper ca va veni anul asta.
jules(Citează)
29/01/2013 la 12:45 PM
@Jules: “Scurgerile de ulei nu cred ca reprezinta o problema.”
Până se scurge :D Eventual pe un covor frumos sau pe parchet sau calci în el când e fierbinte sau explodează și simți ce-au simțit cei ce asediau fortărețele.
nwradu(Citează)
28/01/2013 la 1:05 PM
@nashu – nu suntem la americani să băgăm disclaimer că nu suntem responsabil ce face lumea acasă cu lucrurile. Pentru necunoscători, habarniști e mai bine să îți cumpere prelungitorul.
@flo cu tot cu CT, lipsa tensiunii te împiedică să ai căldură. Pompa care împinge apa încălzită în instalație tot nu poate fi alimentată.
Ariel(Citează)
28/01/2013 la 1:25 PM
@nashu_mare
sincer am montat-o acu 7 ani si nu mai stiu cat am dat in total. revizia ma costa 60 de euro pe 2 ani in care am inclus service/asistenta non-stop. factura de gaz nu a depasit niciodata 200 de lei iarna (vara maxim 50-60).
un muc(Citează)
28/01/2013 la 1:28 PM
@Flo
Incorect, cel putin in situatia mea. De 7 ani, cand este frig ii dau drumul in asa fel incat sa pot sa stau in tricou cu maneca scurta fara problema. e adevarat ca nu o dau la maxim ca sa stau in pielea goala dar nici frigul nu il fac. ma asigur sa am cel putin 22 grade in casa.
un muc(Citează)
28/01/2013 la 1:39 PM
Poti mentiona si aparatele de aer conditionat. Multe din ele au si functie de incalzire si ce e mai important au un randament mult mai mare ele actionand ca o pompa de caldura (adica extrage caldura de afara chiar daca e -5 afara si o baga in casa).
thundermar(Citează)
29/01/2013 la 12:43 PM
@thundermar: am menționat în primele paragrafe, dar e cum zice Jules:
“În primul rând, dacă ai aer condiționat cu încălzire, nu te baza pe el pentru orice condiții. Majoritatea instalațiilor cu încălzire funcționează până la o termperatură minimă de -5 grade, iar anul trecut au fost chiar și -20. În plus, mai mult ca sigur preferi o soluție mobilă pe care să o duci în ce cameră ai nevoie (seara în sufragerie, noaptea în dormitor etc).”
nwradu(Citează)
28/01/2013 la 2:03 PM
@thundermar La -10 sau -20 de grade, AC-ul o sa faca fix ZERO.
jules(Citează)
28/01/2013 la 2:45 PM
@un muc
Mie 22 de grade in casa mi se par putine. Atat obtin standard intr-un bloc din ’70 neizolat (cu exceptia termopanelor), la ultimul etaj fiind (deci cu 3 pereti exteriori), atunci cand tin termostatele de la calorifer un pic mai mult peste nivelul de jumate. In timpul zilei, ca sa ma simt confortabil (tricou si pantaloni scurti), dau drumul si la AC pe incalzire. Noaptea, folosesc o patura (nu plapuma) si e OK. Platesc cam cu 10-15% mai mult decat tine (maxim 250 pe incalzire), dar fara incoveninetul de a fi investit ceva inainte. AC-ul nu il bag in calcul, ca nu il iei nici tu (si e “lux”) dar nici nu as sti cum sa o fac. Oricum, dpdv al izolatiei, sufar mai mult in timpul verii, cand factura la curent se duce mai sus decat factura la incalzire din timpul iernii. :D
PS: @jules la -14..-20 de grade, anul trecut, treceam intai pe racire (fara ventilator), ca sa se incalzeasca agregatul exterior. Dupa aia treceam iar pe caldura si aveam caldura. Cred ca se facea un strat izolator din gheata in jurul radioatorului. :P Se mai oprea din cand in cand dar isi revenea in 5 minute.
Ce e de remarcat la AC e ca ridica foarte repede temperatura in camera de la 22 la 25. Cred ca maxim 10 minute… dar si cand il opresti, se opreste relativ repede, in cateva ore, astfel incat dimineata tot la cele 22 tinute de robinetii termostatati ajung.
nashu_mare(Citează)
28/01/2013 la 2:51 PM
@un muc
Estimezi ca ai dat aproximativ 1500 de euro pe centrala, tevaraie, montaj, racord gaze? Sa zicem 6000 de lei in total. Mai adauga si costul gazului platit in tot acest timp + pretul reviziilor si compara cu pretul curentului + calorifere electrice sau similar si cu pretul incalzirii la comun (bineinteles, daca nu esti in vreun oras in care nu mai plateste nimeni si, practic, nu mai e “la comun”).
nashu_mare(Citează)
29/01/2013 la 12:52 PM
Aia cu aerul conditionat care nu poate fi mutat nu o inteleg. Pai nu consideri ca ti-ai montat AC-ul in locul unde vrei sa iti raceasca in timpul verii? Sau in timpul verii nu ai aceeasi problema cu mutatul?
nashu_mare(Citează)
29/01/2013 la 1:39 PM
In cazul aerului conditionat cu incalzire vorbim de o pompa de caldura aer-aer. In acest caz pentru 1000Wh consumati, obtii teoretic undeva la 2.500Wh căldură. Aparatul transfera caldura de afara in casa. Functioneaza bine cand afara sunt temperaturi mai mari de 0 grade.
In cazul celorlalte aparate electrice, recomand caloriferul pe ulei. E mai sigur si emana o caldura mai uniforma. Sunt recomandate si asa zisele plasme termice. Acolo e vorba de o suprafata acoperita cu argint ce degaja caldura si nu de un simplu fir de nichelina.
Green(Citează)
29/01/2013 la 2:40 PM
Eu am avut aeroterma de 500W – infima. Dar pe moment era chiar ok – se simtea aerul cald, intr-o camera de… 12mp? N-am idee cat are de fapt. Parca tot pentru un calorifer electric as opta si eu – ca si solutie extra de incalzire.
“Cât despre prelungitor, ai dreptate, eu mi l-aș face singur cu cablu de 2,5mmp.” Momentul ala in care ma foarte bucur ca mi-am cumparat deja prelungitoare in casa :)
Matilda(Citează)
29/01/2013 la 2:41 PM
@nwradu De unde scurgeri de ulei bre? Unde ai vazut tu asa ceva ? Pe bune acu. Eu am avut cind eram copil un calorifer din asta. Cred ca mai exista pe undeva si inca functioneaza.
Pe scurt, ca sa existe scurgeri de uleu, tre sa dai cu ciocanul in calorifer. Ca sa faci o gaura pe unde sa se scurga uleiul.
La fel de bine exista posibilitatea ca orice aparat care functioneaza pe curent electric sa ia foc. Care probabilitate ar fi mai mare decit cea a scurgerilor de ulei.
Convectorul e doar o gluma proasta. Eu nu as recomanda asa ceva. Oricit de bine da pe hirtie. Cel putin alea mici si portabile de 50×50 cm.
Exista cabluri gata facute in magazinele de specialitate. Doar sa nu le bruscati ca riscati incendiu. Sint patit. Eu mi le fac singur pentru ca am cablu si impamintare si sa zicem ca stiu sa le leg dupa standard. Si bine.
jules(Citează)
29/01/2013 la 4:58 PM
Radule , ai uitat panourile IR ultima senzatie pentru incalzit camera ;) Recomand – sunt foarte misto atat design cat si eficienta !
Liviu(Citează)
29/01/2013 la 5:15 PM
@Matilda:
“Cât despre prelungitor, ai dreptate, eu mi l-aș face singur cu cablu de 2,5mmp.” Momentul ala in care ma foarte bucur ca mi-am cumparat deja prelungitoare in casa :)
Unii dintre noi au facut o facultate de facut prelungitoare…
nashu_mare(Citează)
29/01/2013 la 6:47 PM
@ Liviu – cu ce sunt mai eficiente panourile IR ? Doar nu e e pompa de caldura. Nu va lasati fraieriti de reclama mincinoasa care spune ca sunt cu 40% mai economice.
thundermar(Citează)
29/01/2013 la 8:25 PM
@Liviu, mergi putin de plimba ursu cu panourile alea. Multumim!
jules(Citează)
01/10/2013 la 12:28 PM
Faceti-va soba pe lemne si scapati de toate! E cel mai ieftin mod de a incalzi o camera pe timp de iarna!!! PA PA !
IULIAN(Citează)
02/10/2013 la 12:20 AM
Care este treaba cu panourile IR? sunt asa proaste, chiar ma gandeam la unul….
Vice(Citează)
02/10/2013 la 1:08 AM
Eu cred ca aerul conditionat iarna la minus 10 grade nu aduce de afara in casa decat frig prin tevile de freon. Agentul de racire ( freonul ) se supraincalzeste si trebuie recirculat. Din acest motiv merge ventilatorul unitatii de afara din cand in cand.
Consumul, este o alta problema. Cand este foarte frig o aeroterma- calorifer- convector- aer conditionat- etc- care are un consum de 1kw/ora merge aproape continuu. Un calcul simplu : 1kw/h- 24kw/24h- in 31 zile consuma 744kw. La un leu/kw ar insemna 744 Lei pe luna. Par a fi o solutie destul de scumpa pentru o singura camera.
Machiajtatuaj(Citează)
04/10/2013 la 2:08 PM
@Machiartatuaj: Nu țîne nimeni 24 de ore pornit un aparat de încălzire. Probabil că media este de maxim 3-4 ore pe zi, deci costul este de 6-8 ori mai mic decât ai spus tu.
nwradu(Citează)
02/10/2013 la 1:12 AM
@machiaj.
De la ce se supraincalzeste lichidul de racire, ca nu m-am prins?
nashu_mare(Citează)
02/10/2013 la 2:11 AM
@nashu are un agent frigorific în instalație care fierbe la -10 grade C. E ceva nemaiuzit, când restul sunt de la -35, -40C
Ariel(Citează)
04/10/2013 la 12:47 PM
Admin, merge afacerea cu profitshare ? Frumos sa faci articole sa-ti iei bani de la emag pe clientii trimisi :)
La cati mai multi fraieri
Gigi(Citează)
04/10/2013 la 2:07 PM
@Gigi: la care fraieri te referi? Ai mai găsit în altă parte informația structurată în acest mod, cu avantaje și dezavantaje și explicațiile de rigoare? Știai toate aceste informații? Te-a forțat cineva să dai bani? Sunt linkurile ascunse?
Mi se pare foarte amuzant să-i spui cuiva “băi, mulțumesc că ai pierdut 10 ore studiind aparatele acestea, dar totuși nu ai voie ca de pe urma muncii tale să iei cei 3% comision, chit că asta înseamnă doar 6 lei la o comandă de 200 de lei”.
nwradu(Citează)
04/10/2013 la 2:11 PM
Bre, poate omul e suparat ca nu a ajuns la webstock la conferinta despre blogingul afiliat iar tu nu ai pus nici inregistrarea pe site.
PS: Eu chiar tin 24 de ore un aparat de incalzire pornit. De aia are termostat, sa pastreze o anumita temperatura. Daca il opresc eu, ce am facut?
nashu_mare(Citează)
04/10/2013 la 2:12 PM
Ah, ca pe eticheta se pune consumul maxim iar aparatele rareori consuma cat pot, e altceva…
nashu_mare(Citează)
26/12/2013 la 9:01 AM
am un calorifer electric pe ulei si l am bagat intr un prelungitor in priza din hol pt ca in camera am doar una unde am tv bagat si routeru dar am obsv ca priza de la prelungitor se incingea pana aseara cabd sa ars priza.ce sa fac in cazul asta.
bianca(Citează)
26/12/2013 la 12:03 PM
@bianca: cuplezi caloriferul direct la perete, fără prelungitor, sau folosești un prelungitor de calitate, nu vreo pocnitoare ieftină ce probabil are cablurile mai subțiri.
Să-l supraveghezi constant să nu ia foc ceva.
nwradu(Citează)
31/01/2014 la 12:52 PM
Astia care spuneti ca temp de 22 de grade nu e destul de confortabila ori vreti sa dormiti in pielea goala ori aveti 70 d ani si probleme cu circulatia :)) Mai cititi articole din tarile cu adevarat civilizate din Nord sa vedeti acolo ce temperaturi sunt normale si sanatoase ca sa poti functiona in conditii optime nu sa transpiri cand citesti ziarul si sa plangi cand vine factura :)))
Alex(Citează)
16/04/2014 la 10:59 AM
intr-un final zice-ti ce sa-mi cumpar intre calorifer electric(ulei) si radiator electric? pt o camera de 5pe3 … mrs!
florian(Citează)
30/10/2014 la 9:45 AM
Buna.Am si eu o intrebare legat de o aeroterma care mi a topit priza si s a topit si stecherul.am o priza in baie pt 2 stechere.intr una e boilerul si in cealalta am bagat aeroterma.dupa 10 min de functionare am vazut ca pur si simplu a ramas lipita in priza.cei de la garantii(deoarece am cumparat o de o sapt)mi au spus ca e din cauza prizei de proasta calitate.Deci care ar fi prizele alea bune sa mi achizitionez si eu una si sa scap de probleme?
Adriana(Citează)
13/12/2016 la 2:40 PM
vasile nicolae(Citează)
13/12/2016 la 2:48 PM
Scumpa,,,Adriana,calculeaza odata boilerul si apoi aeroterma,,,eu cred ca esti in pericol,ca pe aceasi priza ai aproape ,,,4000/W ?!!!
-Instalatia electrica a casei este pe aluminiu sau,,,cupru ?
-Contacteaza un electrician sau excpert in domeniu,sa n-ai surprize de,SF/sarbatori !
vasile nicolae(Citează)
03/11/2014 la 3:07 PM
adriana nu calitatea e de vina , daca o ti in baie oxideaza in timp de la aburi , condens etc , e de preferat sa o schimbi destul de des daca o ti in baie sau cineva care se pricepe cat de cat sa se mai uite la lamele daca nu is oxidate si sa le curete , lamelele fiind oxidate nu mai fac bine contact cu ce bagi tu in priza si atunci face mici scantei , scanteile acelea incalzesc si topesc plasticul , de asta nici nu se prea recomanda sa existe priza in baie iar daca tot e ar trebui sa aibe capac de protectie
andrei(Citează)
03/11/2014 la 3:50 PM
pentru cei care au consum mare..cel mai bine e sa va faceti singuri prelungitorul nu mai cautati unele de calitate dati o gramada de bani si tot va fi inferior , cel mai bine mergeti la un magazin de electrice , cumparati un cablu cat mai gros , sigur va vor recomanda cei de acolo daca nu stiti cat de gros va trebuie in functie de consum , eu as opta pentru 3 x 2,5 , o cupla sau grup de prize si stecher cu pamantare , stecherul de preferat sa fie cu ceramica , stiu multi vor zice ca nu e asa dar daca ai minime notiuni de cum se leaga niste fire e simplu si sti ca nu e un prelungitor care a trecut pe banda rulanta cu un control al calitatii care poate lasa uneori de dorit
andrei(Citează)
05/11/2014 la 3:40 PM
Am si eu o intrebare. Stie cineva cam cat de mare este diferenta de pret (la utilitati) intre a sta intr-o garsoniera cu boiler si calorifer electric/aeroterma si a sta in una cu centrala proprie??
Claudia(Citează)
01/12/2014 la 10:45 AM
Convectorul are rezistenta care e in contact direct cu aerul. Deci incalzirea se produce prin arderea de oxigen. Desi eicient din toate punctele de vedere nu-l recomand mai ales noaptea pentru ca efectiv te lasa cu gatul uscat si parca te trezesti mai obosit decat te-ai culcat din lipsa de oxigen.
Caloriferul cu ulei este cea mai buna varianta de compromis pentru ca incalzeste (radiatia termica) prin schimb termic cu mediul inconjurator. Nu consuma oxigenul din camera.
kpk1(Citează)
09/12/2014 la 10:54 PM
Salut,
Cred ca mai este o diferență semnificativă, pe care o resimt din plin.
Un calorifer (electric) emite caldura prin 2 metode: convecție si radiație.
Radiația aceea face diferența, aceleași 23C sunt radical diferite intr-o cameră încălzită de sursă radiantă fată de o cameră unde este o aerotermă ce încălzește doar aerul și nu și corpurile din jur.
Recomand caloriferul, confortul termic este mai mare.
Vorba bunicii, soba de teracota e mult mai bună fată de cea de lut sau de tablă.
Inerția termică și radiația de căldura sunt foarte importante, nu trebuie ignorate.
Merci
vladutz(Citează)
15/12/2014 la 10:50 AM
Salut, detaliati un pic si despre plasmele termice? Pana acum pare caloriferul pe locul 1 clar, dar daca plasma este eficienta si din punctul de vedere financiar, nu trebuie bagat in seama? Ar fi frumos sa spuna cineva care a cumparat si folosit pana acum. Multumesc.
Denis(Citează)
22/01/2015 la 8:44 AM
Am un calotifer pe ulei electric de mai bine de 10 ani.ma intereseaza daca trebuie alimentat cu ulei
serban daniela(Citează)
22/01/2015 la 8:46 AM
Vreau sa stiu daca la caloriferele electrice cu ulei…..Mai trebuiesc alimentate cu ulei
serban daniela(Citează)
10/02/2015 la 2:20 PM
Daniela, stai cuminte. Nu cred că se consumă ca și cel de mașină :)
În altă ordine de idei, cred că pentru un apartament serios, care găduiește o familie în sistem necentralizat, soluțiile sunt următoarele:
– o centrală termică este acum 3-400 eur, iar cu tot cu calorifere, țevăraie și montaj nu ai cum să sari de 1000 eur; de montat anul ăsta, că din toamnă am înțeles că intră în vigoare o directivă UE cum că se vor vinde doar centrale în condesație care nu poluează ca astea și au, chipurile, un randament mai mare!
– pentru back-up, în caz că ți se strică centrala când e frigul mai mare, un calorifer electric pe ulei este cea mai bună soluție
– un șemineu pe lemne măcar de aspect, în sufragerie, pentru că se poate întâmpla ca iarna asta la Carei: ți se ia curentul de Revelion și atunci 2 zile nu mai ai nici centrală și te poți uita și la ea și la calorifer cu lanterna
Marius(Citează)
17/07/2016 la 9:14 AM
Salut.
1.Te rog spune-mi ce parere ai despre acest produs “Aeroterma Ceramica si Purificator Argo Rock”, avantaje si dezavantaje.http://alecoair.ro/aeroterme-electrice-si-tunuri-de-caldura/aeroterme-electrice-pentru-uz-casnic/aeroterma-ceramica-si-purificator-argo-rock
2.Ce inseamna (daca stii), aeroterma ceramica?
3.Halogenul este cancerigen sau nu?
Rusu Sebastian(Citează)
18/10/2016 la 11:34 AM
Exista si aeroterme mici, puternice care pot incalzi 30 de m patrati in cateva minute. Am cumparat unul prin 2012 cu 100 lei de la emag inca il am si acum si functioneaza la fel, deci daca alegi produsul potrivit mai scazi din dezavantajele pe care tu le-ai enumerat :D/
Dragos(Citează)
28/12/2016 la 9:45 PM
Ajutor!
Va rog ajutati-ma cu cateva raspunsuri. Locuiesc la casa am Centrala pe Lemne si lemnele au inceput sa se gaseasca din ce in ce mai greu. Caut o solutie pentru incalzire viabila ca pret pe KW/H>
Ce imi recomandati pentru dormitoare de 12 M.P.?
Calorifere pe ulei,Convectoare,?
Am citit ceva pe forumuri de Convectoarele Electrice ar fi bune si eficiente la consum?Convector electric de perete Tesy CN 03 050 MIS, 500 W, Termostat de siguranta, Termostat reglabil, Protectie anti-inghet”de pe Emag?
Ce ziceti de ”
Serban(Citează)
28/12/2016 la 9:47 PM
O fi bune de ceva modelele acestea”Convector electric de perete Tesy CN 03 050 MIS, 500 W, Termostat de siguranta, Termostat reglabil, Protectie anti-inghet”
Serban(Citează)
28/12/2016 la 10:12 PM
Convectorul electric de perete este gândit să înlocuiască un calorifer. Dacă nu vrei asta, treci pe calorifere electrice.
Analizează și posibilitatea montării unei centrale electrice sau pe gaz.
nwradu(Citează)
21/01/2017 la 2:09 PM
emilian(Citează)
21/01/2017 la 3:43 PM
Prize mai bune, prelungitor mai bun, toate cu element ceramic. Cabluri mai groase, calorifer de consum mai mic.
nwradu(Citează)
23/04/2017 la 10:47 PM
Salut. Ma tot chinuiesc sa imi dau seama dar nu reusesc: ce este mai bun pentru incalzire, un calorifer electric pe ulei sau un convertor? Vreau sa incalzesc un dormitor, atata tot. Si nu doresc sa ma apuce inima atunci cand vine factura la energia electrica. Multumesc anticipat prntru raspuns.
Constantin(Citează)
24/04/2017 la 9:40 AM
Păi vezi ce putere are fiecare aparat care te atrage și calculezi de acolo, cum scrie în articol.
nwradu(Citează)
24/04/2017 la 10:12 AM
Pai am gasit la emag si un convertor si un calorifer electric cu acelasi specificatii: 2000w putere, 3 trepte, termostat. Si acum sunt ca magarul din fabula lui Buridan (daca o cunosti) nu stiu ce sa aleg… Convertorul e ceva mai ieftin, dar nu asta ar fi problema…
Constantin(Citează)
24/04/2017 la 10:15 AM
Convector, nu convertor. Convectorul e fix, îl pui undeva și îl lași acolo, plus că necesită montaj cu prindere de perete. (bănuiesc că e genul acela)
Caloriferul mai poate fi mutat în altă cameră, îl mai împrumuți cuiva, îl ascunzi în debara când n-ai nevoie de el șamd. Pare soluția mai simplă.
nwradu(Citează)
24/04/2017 la 11:19 AM
Am inteles, mersi pentru sfat. Convectorul pe care il gasisem era mobil, de podea, puteai sa il muti, dar merg pe achizitionarea unui calorifer electric cu ulei. Multumesc inca o data.
Constantin(Citează)
17/05/2017 la 1:52 AM
Laurentiu(Citează)
05/10/2017 la 9:55 AM
Singurul lucru care ma intereseaza e consumul pe ora-kw/h, iar voi tocmai asta nu dati.Ce aveti de ascuns?
udrescu(Citează)
05/10/2017 la 10:09 AM
E un complot al lui Soroș!
nwradu(Citează)
09/10/2017 la 12:35 PM
@udrescu
Din Fizică se știe că Energia(E) este egală cu Puterea(P) înmulțită cu timpul(t):
E = P * t
În cazul acesta, valorile uzuale sunt exprimate astfel:
E în kWh, P în kW iar t în ore(h), dacă P este dată în kW, cum e cazul aparatelor prezentate în articol. Deci, practic, vom avea:
Pentru un aparat reglat la termostat la o putere de 1 kW, care funcționează timp de 3 ore, consumul de energie electrică înregistrat de contoarul Dv. va fi de:
E = 1 kW * 3 h = 3 kWh
Pe măsură ce încăperea se încălzește, termostatul va cupla aparatul pe perioade mai scurte de funcționare. Acest regim depinde de izolarea termică specifică locului unde este amplasat acel aparat precum și de diferența de temperatură dintre interiorul și exteriorul încăperii.
Sper că acest comentariu al meu v-a ajutat.
condor(Citează)
09/10/2017 la 12:49 PM
Nu-i nevoie, scrie în articol cum să calculezi cât costă ora de utilizare în funcție de aparatul ales.
nwradu(Citează)
02/12/2019 la 6:15 PM
Qcedat =Q primit ) este formula invătată la scoală. Nu poți obține căldură mare cu consum de curent mic! ….nu facem magie.
Gabriel(Citează)
02/12/2019 la 6:49 PM
Poți avea însă rate diverse de conversie a curentului în căldură ;)
nwradu(Citează)
16/11/2017 la 8:03 PM
O centrala electrica nu e altceva decat,un fel de calorifere cu ulei ,dar care costa mult si mai are si pierderi .Doar ca are consumul grupat intr-o singura priza .Dupa mine reprezinta o investitie costisitoare si fara rost ,fata de cum ai achizitiona calorifere electrice in fiecare camera si sa le folosesti cat iti trebuie si cand iti trebuie ,fara sa cheltuiesti asa de mult pe o instalatie cu centrala electrica.
nelu(Citează)
20/11/2017 la 4:07 PM
Multumesc pentru informatii.
Tot ma gandeam acum sa-mi achizitionez un convector electric si nu stiam cum functioneaza sau daca este rentabil.
Nu stiu ce randament da si as fi vrut sfatul unui specialist. La magazin , normal, le lauda, dar am retinere deocamdata.
Cine are convector electric vorbeste despre el la superlativ, oare sa fie adevarat?
Astept pareri.
Cu respect- Silvia
Silvia(Citează)
21/12/2020 la 10:00 PM
Cred că articolul este la fel de util azi, așa cum a fost și când a fost scris. Aveam o nelămurire cu privire la ce aparat este mai bun pentru încălzit, fiind un prieten îmi spusese că csloriferele electrice cu ulei nu sunt bune. 🙂 Acum m-am lămurit. Mulțumesc!
George(Citează)