►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
De Schengen vom mai auzi mult și bine, probabil despre cum europenii nu ne vor în spațiul liber. Cum spunea, nu au ceva cu poporul român venind în tările lor, pentru că asta putem face deja, ci mai degrabă nu au încredere în capacitatea noastră de a păzi frontiera estică a UE.
Acum, vin și eu cu o teorie radicală și pun o altă întrebare: cei care ne conduc au interesul de a ne băga în Schengen?
Schengen ar însemna reducerea frontierelor controlate de vameși români de la întreg perimetrul țării doar la cele cu Moldova, Ucraina și Serbia. Câtă șpagă s-ar pierde astfel?
Să nu uităm ce-am învățat la recentul scandal cu vameșii corupți. Micile ciupeli zilnice ajung la totaluri de zeci de mii de euro pe zi, care se împart în sus pe scara ierarhică, rețea controlată de sus din ministere, ANAF, judecători și cine știe ce alte instituții.
Dacă ai fi într-un astfel de post, ce-ai alege? Să micșorezi cu câteva minute sau ore timpul petrecut în vamă de români, ca sa nu mai arate pașaportul la control, sau să faci în continuare mii de euro pe zi?
Să mă scuzați dacă nu cred că toți cei din posturile cheie vor să ne vadă în Schengen pentru că ar însemna să-și arunce singuri cornul abundenței.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
08/01/2013 la 3:14 PM
Da, dar nu la grantitele cu Bulgaria si Ungaria se lua spaga.
nashu_mare(Citează)
08/01/2013 la 3:22 PM
Am trecut de multe ori granita cu Bulgaria/ Ungaria. Nu am dat niciodata spaga, nu am stat mai mult de 5 minute.
Ce e drept, nici nu aveam in portbagaj cartuse de tigari sau droguri. Se mai uita si la fatza…
Singurii afectati sunt contrabandistii si soferii de tir, ins asa cum zicea nasu mare, contrabanda cu tigari se face cu alte tari…
Bogdan(Citează)
08/01/2013 la 4:46 PM
@Bogdan: nu-i asa. Turistii au tratament special. Se vede care-i autocar cu oameni plecati la distractie si se controleaza doar pasapoartele si treci repede. Altii insa, pe curse de linie, trag frumos pe dreapta, ii ia la puricat si tot asa. N-ai stat suficient prin vama daca n-ai vazut niciodata situatia povestita de Ioana.
nwradu(Citează)
08/01/2013 la 3:32 PM
Baieti, inseamna ca nu ati trecut granita spre Ungaria cu autocarul. Acum 7-8 ani am trecut granita pe la Nadlac de 3 ori cu Eurolines si cel putin o data, tot autocarul a platit spaga regulamentara ca sa nu stam pana ne ies capacele.
Acum 4 ani, aceeasi vama, ghici cine, intre tiganca cu fuste lungi si romanasul cinstit si “curatel”, plecat la munca in strainatate, spre binele familiei, cine avea tigari fara timbru? (Cand a vazut ca ne controleaza bagajele, tipul incerca sa le paseze tigancusei si celorlaltor pasageri). Si in cazul asta tot cu o mica spaga a scapat, ca i s-a explicat smecherasului ca altfel mai stam prin vama.
ioana(Citează)
08/01/2013 la 4:40 PM
Frontierele controlate de vameși sunt doar cele cu Moldova, Ucraina și Serbia. La restul sunt doar politisti de frontiera.
freshprince1980(Citează)
08/01/2013 la 4:46 PM
Cand ma duc in Vest merg de obicei cu trenul. Nu am platit nimic niciodata. Trenul oricum sta in vama… CHiar dau dreptate de multe ori celor ce nu dau votul Romaniei sa intre in Schengen… App de asta, crezi ca suntem vazuti bine cand dam vize moldovenilor atat de usor? Mii de moldoveni intra in spatiul UE prin tertripuri legislative.
cetateanul(Citează)
08/01/2013 la 5:01 PM
Dom’lor… banii adevarati nu se fac din “ciupelile” astea de la un turist-doi. Nu spun ca nu se aduna, dar nu acolo e problema. Oricum situatia la granita cu Ungaria/Bulgaria este mult simplificata (de ex. un singur control al pasapoartelor). Treaba grea e totusi cea cu securizarea frontierelor non-UE. Si cand spun asta nu ma refer la fasia de frotiera (care este relativ usor de rezolvat) ci la PTF, unde intra in ecuatie mai mult ca peste tot “factorul uman”. Si a naibii treaba, inca de pe vremuri biblice, vamesii sunt cei mai pacatosi dintre oameni, nu?
George(Citează)
08/01/2013 la 9:01 PM
Ioana, acum 7-8 ani abia eram intrati in UE, multe s-au schimbat de atunci.
Personal cel mai tare ma enerveaza durata controlului pe aeroporturile Romanesti, in ultimii 2 ani am fost de cateva ori in Italia si in Grecia. Atat in Italia cat si in Grecia singurul “control” era sa te vada cu buletinul/pasaportul in mana, trecand prin fata ghiseului, in Romania in schimb stateai minute in sir pana politistul de frontiera se uita si pe cantul buletinului ca sa nu gaseasca nimic dar sa faca niste cozi uriase in aeroporturi(care oricum sunt mici).
alex(Citează)
08/01/2013 la 9:07 PM
și dacă conspirația e una și mai amplă, ăia care au ceva de adus în EU, trebuie să cotizeze la 2 frontiere (intrare+ieșire RO)
Ariel(Citează)
08/01/2013 la 9:49 PM
@nwradu Pai asta e si ideea, ca aia cu autocare de linie cara dupa ei si tigari si sarmale si ce mai ‘gasesc’ prin alte tari. Mi se pare normal sa ii verifice din moment ce se cam stie cu ce se ocupa (nu toti, cativa dintre ei, dar unul in autocar e suficient)
@alex. In Anglia e mult mai dur controlul in aeroport, in Romania mi s-a parut decent.
Senzatia mea e ca oamenii sufera deja de un sindrom al libertatii extreme. Nu ai nimic de ascuns? Lasa-l sa se uite pe vames 5 minute ca nu mori din asta. De ce trebuie sa ne ofuscam atat?
Bogdan(Citează)
08/01/2013 la 11:31 PM
@Bogdan, nu am nimic de ascuns, dar…cand stau 15 minute pe pista aeroportului(Bacau, si nu a fost o exceptie, am patit asta la 3 zboruri, diferenta a fost ca la unu din ele eram printre primii si am “prins loc” inauntru) ca nu incap toti oamenii din avion in interiorul aeroportului si politistul de frontiera se misca foarte incet cand in alte tari se misca mult mai rapid mi se pare absurd. Plus ca eu cand ma duc in alta tara pot fi privit ca un emigrant, iar cand ma intorc in tara al carui cetatean sunt, sa fiu tratat mai prost decat sunt tratat de un strain nu mi se pare normal.
Ca un exemplu de control amanuntit, si intradevar amanuntit a fost in Elvetia la granita cu Italia(auto), am stat cel putin 30 minute in vama, mi-au controlat si banii din portofel sa nu fie falsi si pe carduri sa nu fie alt nume(dar nu ma tinut nimeni in frig cu bagajul in mana sau sa imi “arunce” in sictir buletinul inapoi pe tejghea) toti se purtau foarte frumos, iar dupa control si-au cerut scuze pentru deranjul cauzat si ne-au urat drum bun mai departe.
alex(Citează)
09/01/2013 la 1:33 PM
@Bogdan : Asta pentru ca UK si Irlanda nu fac parte din zona Schengen , pe aeroporturi toate destinatiile britanice si irlandeze sunt la non schengen.
@alex : Ai dreptate cu diferentele , pe Fiumicino de multe ori nici nu s-au mai uitat la buletin , in schimb la intoarcere pe OTP l-a bagat si la un aparat sa-l verifice Dzeu stie alte dati tasta in calculator ceva… Dupa ce ca e mic aeroportul se mai fac si cozi imense la sosire pt. ca sta gigel sa verifice la fiecare buletinul , culmea acelasi cu care am iesit din tara.
@cetateanul : Si cetatenia se da relativ usor , de buletine romanesti nu mai zic.
Alex(Citează)
09/01/2013 la 3:44 PM
@Alex: controlul este mereu mai dur la intrarea intr-o tara, nu la iesire. La iesire pleci, nu-i mai pasa aluia de tine.
@alex: la avioane mereu vor fi controale. Daca nu ma insel, si cand am zburat din Frankfurt in Viena tot am aratat niste acte.
nwradu(Citează)
09/01/2013 la 3:53 PM
Nu, nu se ia spaga in general, darmite la granitele cu ungaria sau bulgaria. Numai mie mi-au cerut vamesii unguri spaga de doua ori in 200m, ca nu aveam scaun de copil in masina. O data Rendorseg (politia), o data Hatarorseg (politia de frontiera). Si am uitat sa mentionez, veneam in Romania. Evident, cand am facut gat la politistul de frontiera roman ca deja am dat o spaga de 20 la politia ungara, s-a dus la politista de frontiera si i-a argumentat cazul. Asa am scapat de “dubla impozitare”. Dar e un caz particular, de obicei nu se da spaga acolo :)!
der(Citează)
09/01/2013 la 4:06 PM
@nwradu : Pai si e diferita abordarea pt intrare cum am dat exemplu Fiumicino vs OTP… aproape in fiecare an am facut traseul asta si mereu cam aceleasi diferente. La intrarea in RO dureaza prea mult verificarea uneori.
Alex(Citează)
09/01/2013 la 4:14 PM
@der
Respectivele controale ale politiei de frontiera nu sunt excluse in cazul intrarii in Schengen, sunt doar mai rare. Oricum, tie nu ti-au cerut spaga in Vama. Am patit-o si eu dupa ce am trecut granita tarii vecine si prietene. M-a luat de departe, “aveti trusa?”, “aveti triunghi”, “aici e branza?”… Intr-un final: “vesta aveti?” “mnu” “Aha!” [negocieri]. Dupa negociere: “daca aveam si vesta, ce mai ziceati?” “Drum bun! Aveti grija, la urmatoarea trecere de cale ferata este politia”
Altfel, am fost oprit pe autostrada de catre carabinieri la trecererea dintre Austria in Italia din aceleasi motive oficiale. Fara spaga dar na…
nashu_mare(Citează)
09/01/2013 la 4:24 PM
@Nashu: iarta-ma ca te intreb, dar de unde stii tu unde m-au oprit si unde mi-au cerut?? Permite-mi sa te luminez: am plecat bine-mersi din Romania, am intrat la fel de zen in Ungaria: nimeni nu m-a intrebat de absolut nimic (desi, la o adica, imi puteau cere spaga si atunci). La intoarcere, la iesirea din Ungaria, in loc de politie de frontiera (care acum face control mixt cu echipa de politisit de frontiera romani la intrarea in Romania) era un politist, care oprea absolut toate masinile, in vedera verificarii tuturor actelor. Omul a fost franc, mi-a zis in romana ca trebuie sa verifice scaun copil, trusa medicala, alcooltest. Eu am picat testul scaunului.
La 200m, cum ziceam, la intrarea in Romania (ca sa fie clar, scria mare ROMANIA deasupra gheretei), controlul mixt a fost facut de o politista de frontiera maghiara. Care a repetat schema cu scaunul de copil öbligatoriu in ungaria pana la 12 ani” (poate nu stia cum se zice la 120cm, ma rog). A zis ca ma amendeaza – i-am zis ca abia mai fusesem amendat. Mi-a luat actele in ghereta unde a stat cu ele 15 minute, am mers sa vad ce se petrece, a zis ca ämenda se scrie acum”. Nu mai insist pe partea cu facutul scandalului, e destul de clara.
Ideea lui Radu, desi trista, e absolut clara: astia baga mare pe ultima suta de metri, realmente, rup in doua cu amenzile de ambele parti ale granitei, intrucat oricum spagile probabil se impart egal. Eu unul abia astept sa-i vad disparuti de-acolo.
der(Citează)
09/01/2013 la 4:46 PM
Pai pentru ca ai zis ca nu era si romanul langa. Faptul ca s-a intamplat in locatia fostei vame e doar o coincidenta. Sau nu voia ala sa stea in camp. La mine s-a intamplat in camp.
Cum ziceam: “controalele” astea vor fi si dupa intrarea in Schengen. De aia am dat exemplul de la granita dintre Italia si Austria.
nashu_mare(Citează)