►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
La CES nVidia a anunțat și o consolă portabilă pentru jocuri, numită Project Shield. Ce o face specială? Rulează Android, fiind destinată jocurilor de pe acest sistem de operare.
Arată ca mai jos, are o formă “clamshell” cu un ecran tactil de 5 inci atașat unui controller cu joystick-uri și multe butoane. Ecranul se poate rabate peste controller. Ca hardware, va rula noul chipset foarte rapid Tegra 4, Android 4.2 și va avea memorie internă pentru suficiente jocuri.
Jocuri bune sunt foarte multe. Eu nu mă joc mult pe telefon, dar un FIFA 2012 tot bag din când în când și este foarte captivant. Și în rest nu ai parte doar de Angry Birds, ci sunt disponibile multe jocuri de toate tipurile, cu grafică foarte bună, ba chiar mai nou am văzut că si quest-uri mai vechi de pe PC, precum Broken Sword, sunt disponibile pentru Android. Google Play are destule de oferit, așa că Project Shield pare o idee foarte bună
Totuși, am stat și am analizat practic situația și nu este totul chiar așa miere și flori.
Consola va fi scumpă. PS3 și Xbox se vând ieftin pentru că ulterior Sony și Microsoft fac bani de pe urma fiecărui joc vândut pentru consolele lor, indiferent cine-l produce. nVidia nu poate face la fel pentru că jocurile se cumpără separat din Google Play, fără ca ei să primească vreun comision.
Apoi, hardware-ul este high-end, ecranul la fel și chiar dacă dispar componente precum modemuri de telefonie și microfoane, se adaugă controllerul. Probabil că va fi la fel de scumpă ca un smartphone de top, poate chiar și mai scumpă pentru că nu se va produce în milioane de unități.
Cum, mai exact, te joci? Observați joystick-uri și butoane, dar cum se vor mapa acestea pe jocuri care așteaptă atingeri pe ecran? Va fi nevoie de niște drivere foarte bune pentru așa ceva și chiar și atunci ar putea apărea probleme atunci când e nevoie de anumite gesturi pe ecran. Mi se pare dificil să butonezi controllerul și să faci și gesturi pe ecran în același timp.
Funcții inutile. Project Shield poate face streaming de jocuri de pe PC, dar pentru asta ai nevoie în PC de o anumită placă video, hardware, conexiune la rețea și doar anumite jocuri suportă asta. E ca și cum te-ai juca prin remote connection, dar cât de bine poate să meargă treaba asta și câți vor să se joace jocurile de pe PC chiar și când nu sunt în fața lor?
O altă funcție este ieșirea HDMI, ca să te joci pe televizor în loc de ecranul mic al consolei. Util și, de altfel, integrat în chipset, dar jucatul în fața unui televizor cam este împotriva ideii de consolă portabilă și în plus pierzi funcțiile tactile.
Concluzie? nVidia aruncă mulți bani pe o demonstrație tehnologică bună în teorie, probabil greu de folosit în practică. Aici se vede și importanță review-urile: producătorul nu-ți va atrage niciodată atenția la aceste posibile minusuri și de asta trebuie să citești site-uri care pun altfel problema.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
16/01/2013 la 2:53 PM
Eu cred că cele mai atractive jocuri nu vor fi cele cu controale tactile (cu atât mai puțin cele gen Angry Birds), ci cele stil GTAIII. Mai mult decât atât, în mod sigur vor exista titluri speciale pentru Shield, scrise doar pentru chipsetul Tegra 4 (la fel cum sunt și acum multe pentru Tegra 3), iar aici nVidia va lua banii direct.
Flo(Citează)
16/01/2013 la 3:02 PM
Au fost si alte jucarii dezvaluite la CES, ideea e ca majoritatea sunt doar niste proiecte de genul “uite ce putem sa facem noi”. Asta nu inseamna ca automat vor intra in productie si vor fi comercializate.
AdrianG(Citează)
16/01/2013 la 5:28 PM
Eu te-as contrazice la punctul “cum te joci”, sunt destul de multe jocuri ce ofera suport pentru gamepad (verifica cate jocuri suporta MOGA). Si vor fi din ce in ce mai multe, pe masura ce controllerele devin tot mai populare.
Sabotor(Citează)