un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Până unde te aștepți să meargă profesorii cu supravegherea?

15 Jan 2013  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Tragedia asta recentă cu eleva de 13 ani moartă după ce a căzut de la fereastra pensiunii din Bușteni, unde era în tabără, a adus și obișnuitul șir de întrebări, anchete și acuzații pentru profesorii care supravegheau grupul respectiv. “N-au avut grijă de copii”.

Nu iau apărarea vreunei părți, dar totuși până unde este rezonabil să impui ca un profesor să aibă grijă de copiii din grupul său? Copiii sunt, până la urmă, mai puțin prevăzători, mai predispuși teribilismului, iar la asta se adaugă faptul că totul se întâmplă în tabere la munte și la mare, unde trebuie să te distrezi pe măsura locului.

Acum câțiva ani doi elevi s-au înecat în mare, înotând deși profesorii le-au interzis acest lucru pentru că era periculos. Practic vorbind, cum oprești un elev care vrea cu orice preț să intre în mare, neînțelegând că e periculos? Îl ameninți cu nota la purtare? Îl plachezi ca la rugby, atunci când se îndreaptă spre plajă? Îl legi de calorifer?

Vorbim de situațiile dincolo de limita rezonabilă a discuțiilor, situațiile în care elevul “știe el mai bine” și nu înțelege de vorba bună pentru că a pus un pariu cu prietenii sau pentru că vrea să impresioneze o fată. Ce-ar trebui să facă un profesor în această situație, să supravegheze permanent plaja și eventual să înoate ca-n Baywatch după copii? Și cine supraveghează plaja care-i 100 de metri mai la nord sau mai la sud?

Vorbind despre situații ipotetice de la munte, cum poți controla ce fac elevii în fiecare minut al zilei și al nopții? Dacă în toiul nopții vor să se strângă într-o cameră și să bea, ce-ar putea face un profesor în afară de a nu dormi nici un minut stând de pază ca grănicerul?

Să fim serioși. Niciodată nu va fi câte un supraveghetor pentru fiecare elev. Niciodată un supraveghetor nu va putea opri un elev care vrea să plece, chiar și cu forța, decât dacă îi dotează școala cu tasere.

Și atunci de ce se pune atâta accent pe “profesorii sunt vinovați că n-au oprit elevul din a face o prostie”? Cât este rezonabil să te aștepti ca un profesor să-ți protejeze copiii și în ce măsură conștientizezi că uneori e vorba doar de cât îl duce mintea pe cel mic și cât noroc are?

asus s5507

    13 comentarii

  1. subiect de presa in lipsa altei drame…
    Asa cum ai zis in articol e greu sa le porti de grija. Fiecare dintre noi am fost in excursii, fiecare am depasit limita, restul…tine de cat de cerebral este un copil la 13,14 ani si de educatia primita.

      (Citează)

  2. Pai problema este ca nimeni nu expune ce ai spus tu la nivel mai mare si sa insiste pe acest aspect. Legal, insotitorul este in intregime responsabil de ce se intampla acolo, dar nici nu cred ca parintii au semnat ceva acord cum ca-si lasa copii in grija profesorilor. Cam asa era cand eram eu la scoala, adica acum mai bine de 3 ani.

    Eu sunt de parere ca in Romania legea este prea vaga si nu trateaza in detaliu toate situatiile posibile. Sa zica clar care sunt responsabilitatile profesorului si, spre exemplu, in caz ca pustii au baut noaptea in camere, in timp ce insotitorul dormea, si s-a intamplat sa ai ghinion, sa nu fie tras la raspundere profesorul, ci sa afle cine le-a vandut bauturi alcoolice.

      (Citează)

  3. A fost si cazul fetitei cazute din tren…Cine a fost vinovat acolo? Tot profesorul?

      (Citează)

  4. Se vede ca n-ai copii :-) Lasi copiii in excursie exclusiv pe raspunderea profesorului. Ii acorzi din stard 100% incredere, crezi ca verifica, ca e responsabil… Speri.

      (Citează)

  5. Pertinent articol.
    In stilul asta, o sa se ajunga ca profesorii sa se fereasca de organizat tabere si excursii tocmai de teama a ceea ce s-ar putea intampla unor copii care (asa e specificul varstei) resping autoritatea si/sau controlul, ba mai mult, vad in astfel de iesiri tocmai o ocazie de a gusta mai din plin lipsa constrangerilor familiei sau programului scolar.
    Iar formularele, tabelele si declaratiile, instructajele si in general toata hartogaraia care trebuie facuta pentru o banala excursie de 2 zile cu autocarul este infernala, te apuca si lehamitea.
    Nu mai bine isi vede proful de linistea lui si lasa pe altii sa organizeze excursii cu elevi, de care elevi sa raspunda personal?
    Sa fiu prof asa as face. Au parinti, sa-i duca aia.

      (Citează)

  6. @Dan, nici eu nu am copii, insa, ca profesor suplinitor, am fost cu copiii la mare. Am vazut cum se comporta si ce putere de control ai tu, ca profesor, asupra lor.
    In astfel de situatii profesorii au, in cel mai bun caz, aceeasi putere ca si parintii. Daca un parinte imi poate spune ca 100%, cand e copilul in grija lui, la munte, la mare sau oriunde altundeva, NIMIC nu i se poate intampla, atunci as avea aceeasi pretentie de la profesori. Chiar daca un singur profesor trebuie sa supravegheze mai multi copii.
    Tu, ca parinte, imi poti garanta 100% ca NIMIC nu i se poate intampla copilului tau cat e cu tine?

      (Citează)

  7. De aceea nu se mai fac prea multe excursii, din cauza ca e responsabilitatea prea mare si cade in totalitate pe profesori. Copilul nu stie de frica sau sa fie ascultator, nu asculta de parinti, dar de altcineva, astfel cum sa mai existe excursii educationale.

      (Citează)

  8. … Sa nu uitam ca ca daca il “plachezi ca la rugby” cum zice Radu, te da in judecata ca ai atins copilul si i-ai lezat personalitatea.
    Deci daca vrea sa intre in apa la mare ca asa stie el mai bine, trebuie lasat.

    De ce imi suna asta exact ca in Dl. Goe?

    Daca ne ridicam putin peste problema punctuala, eu cred ca o sa ajungem fix ca la americani, unde un copil care “stie mai bine” o sa execute cu sange rece alti copii + profesori in scoala cu pistolul paritilor. Este doar o chestiune de timp.

    Evident capitalismul salbatic si libertatea de optinie pana in panzele albe au defectele lor.

    Unde sunt vremurile acelea cand inghetam cand spunea profesorul ceva…
    Poate ca am iesit un adult cu personalitatea zdrobita, insa puteam sa merg linistit la scoala cu cheia la gat, fara sa risc sa fiu injunghiat, impuscat, etc

      (Citează)

  9. Am organizat zeci de excursii si tabere la munte cu elevii. Din fericire n-am avut pana acum nici o problema in ceea ce priveste comportamentul lor.. Dar, dupa cele intamplate, si mai ales din cauza reactiei mass-mediei, nu cred ca voi mai organiza vreodata.. Oricum, nu te plateste nimeni, iti pierzi timpul liber, dormi cateva ore pe zi.. Pe langa oboseala acumulata si neuronii distrusi, sa mai faci si puscarie? Pentru ce? Sa-i duca televiziunile si agentiile de turism!

      (Citează)

  10. Si eu am fost in cateva tabere cu cei mici si am avut norocul ca nu s-a intamplat nimic grav. Un singur incident a fost mai mare: un tip a spart un geam de termopan cand se uita la o colega ce-si schimba hainele. A tras jaluzele si de suparare a dat cu pumnul in geam. :)

    Poti sa contracarezi un eventual incident:
    1. Controlezi bagajele si incerci sa nu scape vreunul cu alcool sau energizante.
    2. Incerci sa nu fie un magazin prin apropiere sau vorbesti cu cei din tabara sa nu le vanda alcool sau energizante.
    Am punctat si energizantele pentru ca majoritatea fac exces si am avut un caz cu o tipa ce-i venise rau, bause vreo 3 – 4 si nu mancase nimic.
    3. Niciodata sa nu fie un singur profesor in tabara, cum a fost in cazul elevei ce a cazut de la balcon. Eu nici nu plec daca nu sunt mai multi si colegi de nadejde care sa fie atenti la cei mici si nu din aceia care pleaca inaintea elevilor la culcare. Imi amintesc ca de doua ori am adormit in camera baietilor, numai asa se potoleau.
    4. Sa ai grija de toti in mod egal, am avut un tip care 4 ani de zile nu mi-a facut nicio problema, aveam mare incredere in el si la banchetul de sfarsit de an intr-o tabara mi-a cerut sa cumpere o sticla de vin pentru mai multi colegi. Am mers cu el la magazin si a luat-o, nu l-am mai verificat ce face si noroc ca a fost o colega ce l-a vazut. Incepuse sa bea sticla pe nerasuflate.
    5. Ii verifici in continuu, faci cu schimbul cu ceilalti colegi. Trebuiesc supravegheati mereu, mereu. Sa nu aibe impresia ca pot face ce vor.

    Sunt de acord cu Radu, ghinionul si un pic de proasta coordonare poate duce la adevarate drame. Nu-l pot gasi vinovat pe profesor in proportie de 100% si de multe ori televiziunile vorbesc in necunostinta de cauza, puncteaza bine in opinia parintilor aflati in fata TV-oarelor sa se dea vina pe un profesor. Doar nu sunt ei de vina ca nu-si educa odraslele din timp.

      (Citează)

  11. Vina profesorului este 30% si nu poate fi tras la raspundere pentru ca copilul era in camera lui (se presupune ca dormea) iar profu` nu avea ce cauta pe acolo … deci tine de teribilismul fiecaruia si cata educatie a primit

      (Citează)

  12. dacă copilul cade pe geam de acasă, face părintele puşcărie ? eu cred că nu. Deci, ar fi absurd să facă profesorul dacă accidentul se întîmplă în tabără.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus