un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O mică lecție de economie

8 Jan 2013  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

corfu_barcaAm văzut recent la CNN un reportaj care mi s-a părut o lecție de economie de la americani.

Zicea așa:

  1. uraganul Sandy a distrus foarte multe bărci și iahturi, dar majoritatea erau asigurate;
  2. firmele de asigurare au plătit aproape 650 de milioane de dolari clienților;
  3. oamenii au luat acești bani și i-au cheltuit pe noi bărci, un târg de ambarcațiuni fiind plin ochi, iar fabricanții angajau personal suplimentar pentru a face față comenzilor suplimentare.

Asta înseamnă o economie funcțională, în care banii de la o persoană se cheltuie pentru a obține servicii de la următoarea și tot așa. Da, e mai rentabil să-ți schimbi singur anvelopele în fața blocului, dar dă-i de mâncare și angajatului de la vulcanizare. Da, e mai ieftin să-ți ridici tu produsul de la magazin, dar plătește în plus pentru curier. Câștigi nu doar tu (în cazul de față timp), ci tot lanțul care lucrează și pe care se bazează bunul mers al lucrurilor. Asta înseamnă dezvoltare.

Și nu le plângeți de milă societăților de asigurare care au plătit bărcile respective. Oamenii au avut mentalitatea de a-și asigura bunurile și au cotizat mulți ani cu sume mici. Acum au văzut avantajul de a fi asigurat. Când își cumpără bărci noi, le vor asigura și pe acelea la niște prime mai mari, pentru că valorează mai mult, iar asiguratorii încep din nou să câștige.

asus s5507

    14 comentarii

  1. nu cred ca le plange nimeni de mila societatilor de asigurare :)

      (Citează)

  2. Salut,

    Inteleg ideea pe care incerci sa o promovezi, dar cred ca o abordezi complet gresit. Tu spui ca trebuie sa cheltuim stimuland astfel economia, de parca este in interesul meu sa cumpar chestii de care nu am nevoie. Banii mei oricum se cheltuiesc, doar ca urmaresc o prioritizare a cheltuielilor. Cumpar ce am nevoie, restul ii pun intr-un depozit pentru o casa.

    Concluzia pe care as trage-o din exemplul tau este ca cei din america isi cheltuiesc banii pe produse americane, produse local, banii astia ramanand in comunitate. Problema este ca la noi cand cumperi bunuri dai de lucru chinezilor, coreenilor, cand cumperi mancare ii ajuti pe bulgari, unguri, austrieci, olandezi si nu atat de mult pe romani.

    Eu fac un efort si incerc sa cumpar produse romanesti ori de cate ori am ocazia, chiar daca uneori sunt mai slabe calitativ decat cele aduse din alte tari. Sper ca in felul asta sa le dau firmelor romanesti o sanasa sa se consolideze si sa vina cu oferte din ce in ce mai bune.

    Cand o sa-mi cumpar o casa am sa cheltuiesc economiile in romania. Pana acum dezvoltatorii nostrii au reusit sa ma dezguste prin lipsa de organizare a proiectelor, calitate indoielnica sau preturi nerealiste.

      (Citează)

  3. @Valentin G “Eu fac un efort si incerc sa cumpar produse romanesti ori de cate ori am ocazia, chiar daca uneori sunt mai slabe calitativ decat cele aduse din alte tari. Sper ca in felul asta sa le dau firmelor romanesti o sanasa sa se consolideze si sa vina cu oferte din ce in ce mai bune.” -> in felul asta stimulezi companii cu produse necompetitive sa se complaca in aceasta situatie de lasa-ma sa te las. Plus: angajatul care iti vinde produsele chinezesti nu e roman? Dar cel care le livreaza? Dar cel care le repara cand se defecteaza? Traim intr-o ecoomie globala, asta trebuie sa intelegem.

      (Citează)

  4. Radu,

    Frédéric Bastiat a demonstrat in 1850 ca nu se poate obtine valoare prin distrugere, vezi “broken window fallacy” pe wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Parable_of_the_broken_window).

    In cazul descris de tine industria de barci a castigat de pe urma uraganului in timp de restul societatii a pierdut.

    Sa presupunem ca acele barci ar fi fost distruse nu de uragan ci incendiate de niste golani platiti de catre industria de barci. Poti privi situatia la fel?

    Sper ca iti dai seama ca aceste scenarii se pot dezvolta foarte usor. Guvernul ar putea angaja niste golani care sa dea foc la masini si case prin tara. Crezi ca asta ar fi o solutie de crestere economica (golani deoarece nu poti invoca un cutremur la cerere).

    Crezi ca un cutremur major care ar distruge de ex. 25% din cladirile din Bucuresti ar ridica economia? Gandeste-te cat munca ar fi necesara pentru reconstructie.

    Citez din articolul tau:
    “Da, e mai rentabil să-ți schimbi singur anvelopele în fața blocului, dar dă-i de mâncare și angajatului de la vulcanizare”
    Din cate inteleg imi ceri sa fac un sacrificiu, sa dau o pomana cuiva, pomana care o sa ajunga in economie prin acel cineva. N-ar fi mai bine sa-i cer sa-mi schimbe cauciucurile de 5 ori in loc de o data? Asa as cheltui de 5 ori mai multi bani care ar ajunge in economie. Ar fi asta o solutie de crestere economica?

      (Citează)

    • @Marian: este sacrificiu doar daca tu nu ajungi la concluzia ca astfel economisesti timp si deci castigi timp liber. Asa, sacrificiu ar fi si mersul la restaurant, desi acesta nu-ti vine doar mancare, ci timp petrecut cu prietenii.
      Consumul incurajeaza intotdeauna cresterea economiei.

      Gandeste-te ca multi oameni acolo au preferat sa “dea o pomana cuiva”, cum multi vad asigurarile in ziua de azi, dar uite ca le-a prins bine. A venit un super-uragan, acum ei au barci noi, altii le fabrica, altii le asigura etc. Economia se misca pe masura ce lumea consuma, ca daca toti stau cu banii sub saltea s-ar opri totul. Acelasi lucru s-a spus si in Europa ca solutie a crizei.

        (Citează)

  5. Parerea mea ->
    De acord cu tine, dar nu putem compara Romania cu US. Rahat, nu putem compara nici macar cu Bulgaria acum. In Romania orice e serviciu costa mai mult si trebuie sa te ciupeasca un pic. Si atunci ce o sa faci? Te intorci la acelasi mecanic care te-a ciupit doar pentru binele mers al economiei? Cum zicea IPO mai sus, romanii ar trebui sa vina cu servicii mai bune si mai ieftine. Atunci vom avea crestere. Parerea mea

      (Citează)

  6. Nu cred ca se castiga timp la un schimb de anvelope in service. Poate daca la acel service nu ar fi activitate intensa, in rest cam ai de asteptat pana iti vine randul la schimbul de anvelope si apoi mai plusezi si timpul necesar schimbului.

      (Citează)

    • @byte00: serios, iti ia mai putin timp sa schimbi tu cu un cric decat la service? Si sunt destule unde poti lasa masina si te duci in magazine sau daca vrei iei tableta cu tine si te joci cat astepti. Macar nu dai la manivela.

        (Citează)

  7. Salariul mediu in Romania e de 1400 lei. Daca o persoana nu apeleaza la service, oricum o sa foloseasca suma respectiva.
    Daca salariul mediul era de 3000 Euro si persoana respectiva cheltuie 2000 de euro pe luna si 1000 ii economiseste, atunci putea ajuta economia.
    Asta fara sa iau in calcul ca daca ar pune cei 1000 euro intr-un cont la banca aceasta ar da mai multe credite si economia tot ar creste.

      (Citează)

  8. nwradu are dreptate. Nu contează că produsele sînt importate sau nu, nu contează cît e salariul mediu. Economia este suma activităţilor prin care se transferă bani şi care folosesc forţă de muncă. Şi dacă produsul este fabricat în China, de pe urma lui trăiesc muncitorii din port, cei de la transporturile terestre, cei de la depozite, cei de la magazine şi eventual curierii, cei care ţin contabilitatea magazinelor, cei de la construcţii căci au de lucru să facă noi mall-uri şi tot aşa. Toţi ăştia sînt români, nu chinezi.

    Avem salariu mediu mic, avem şi produse la preţuri pe care nu le găseşti în UE. O cafea în franţa sau anglia nu e cît e aici, acolo e în euro sau lire cît e aici în lei… 3 lire în loc de 3 lei, de exemplu. Deci se cîştigă din producţie, distribuţie şi comerţ şi aici, şi acolo.

    E mai eficient pt economie şi deci în final şi pt mine ca eu să mă duc la servici şi să fac acolo lucrul pt care sînt calificat CEL MAI BINE şi pt care sînt plătit, decît să chiulesc, serviciul să sufere din cauza asta (cum se întîmpla la multe firme de stat…) pt că eu îmi schimb singur anvelopele, îmi repar singur maşina, îmi scurtez singur pantalonii ş.a.m.d…

      (Citează)

  9. @Valentin G: serios, americanii folosesc produse americane? Ia uite putin pe exporturile Chinei si vezi in ce tara se duc majoritatea.

      (Citează)

  10. @Alex – in exemplul lui Radu asa se pare: “…iar fabricanții angajau personal suplimentar pentru a face față comenzilor suplimentare.”

    Legat de banii care se castiga din vanzarea produselor aduse de peste hotare aveti dreptate, dar o mare parte din banii cheltuiti de end user parasesc tara deci ii scoatem din economia locala. Cam cat adaos poate pune un supermagazin pe merele aduse din austria? 40%?

    Am citit pe ambalajul Delaco ca este facut in Germania…

      (Citează)

  11. Din pacate noi in RO nu prea producem nimic.Ideal dupa cum vrea sa spuna Radu dar si cativa mai sus e sa faci ce te pricepi tu mai bine si pentru orice altceva sa apelezi la altii, adica orice iti consuma timp. Bineinteles, va dura mai putin pentru Xulescu pentru ca e specializat, are utilajele necesare ( cazul schimbarii pneurilor) E normal pentru ca la final de luna nu mai ai nici un ban toata economia merge in continuare si desi nimeni nu are nimic toti o duc bine :)
    Din pacate au aparut capusele pentru ca initial daca privim economia unui sat aveam fermierul (producatorul de fructe legume), brutarul, laptarul, cizmarul, …etc. toate satisfacand nevoi primare bineinteles. ei o duceau foarte bine schimband aceiasi bani in economia locala. pe masura ce s-a dezvoltat a aparut negutatorul care aducea produse din alte locuri punand si el ceva peste. De aici se strica treaba fiindca daca satul consuma mai mult din ce produc altii si el nu obtine nimic inseamna ca e pe minus iar banii incep sa se duca incet incet in satul numarul 2.
    aici e problema la noi pentru ca nu producem nimic in romania iar banii migreaza in afara. Si mie imi place pe cat posibil sa cumpar produse romanesti dar cele bune calitativ pentru ca astfel incurajez oamenii seriosi nu pe cei cu mentalitatea “merge si asa, uite ca se da chiar daca le vindem o prostie impachetata frumos”

      (Citează)

    • @AdrianX: nu trebuie neaparat sa produci. Noi prestam servicii. Bune si alea.

      Nu conteaza ca marfa e produsa local sau in China. Adica ar fi si mai bine pentru economie in primul caz, dar chiar si cu cea importata, cum spunea Alias mai jos, tot traiesc cei care o importa, o manevreaza, o vand, o transporta etc.

      La scara macro, tarile sunt ca oamenii. In loc sa-si dea banii intre ei pentru produse si servicii, dau banii de la o tara la alta pentru acelasi lucru. Macar sa inceapa de undeva treaba.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus