un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Eticheta ascensoarelor din stațiile de metrou

16 Jan 2013  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

miscare_4Care-i eticheta privind ascensoarele instalate recent prin aproape toate stațiile de metrou?

În teorie sunt pentru oameni cu handicap, dar eu prin asta înțeleg că aceștia ar trebui ca aceștia să aibă prioritate la lifturi. Și sunt sigur că au, atunci când călătoresc.

Dar în lipsa lor, e ok ca și ceilalți oameni să folosească acele lifturi? Adică sunt montate și operaționale, mie mi s-ar părea normal să fie utilizate și de alte persoane. Bătrâni, gravide, persoane cu bagaje voluminoase, oameni grăbiți să ajungă cât mai repede la suprafață.

Ar fi ceva în neregulă cu asta? Zilele trecute am văzut o domnișoară care se chinuia să urce o valiză uriașă pe treptele stației Timpuri Noi. M-am oferit să o ajut (m-a refuzat, “mă descurc”; cred că oamenii devin atât de lipsiți de încredere în cei din jur încât o ofertă de ajutor li se pare suspectă), dar de fapt pe limbă îmi stătea să îi arăt ascensorul care era la doar câțiva metri distanță.

Dacă ies din tren lângă ascensor ajung mult mai repede sus dacă-l iau pe acesta decât să parcurg jumătate de person până la primul set de scări și apoi o altă distanță considerabilă până la scările ce duc la suprafață. De obicei nu-l iau de jenă, că simt că nu-i pentru mine, fiind capabil să urc scările fără efort, dar are rost să-mi fie jenă? Handicapații oricum ar avea prioritate, la fel și bătrânii sau cei cu bagaje, dar cabinele sunt suficient de mari încât să încapă mai mulți oameni.

Apropo, citiți articolul meu mai vechi despre cum funcționează dispeceratul Metrorex și despre cum să greșesti metroul de două ori în 30 de minute.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Si cine zice ca nu sunt folosite eu mereu cand vin in Bucuresti din vacanta si am bagaj mereu il folosesc si nu s-a luat nimeni de mine .

      (Citează)

  2. si eu am vazut ca sunt folosite si de alte persoane. e adevarat ca nu suntem obisnuiti cu ideea de lift la metrou dar ar fi bine ca toti cei care au nevoie sa le foloseasca. eu una prefer sa urc pe scari …ast apentru ca nu prea fac miscare :)

      (Citează)

  3. La Metrou Pacii sunt folosite de multa lume, mai naspa e la iesirea dinspre Turbotequilla unde nu este nici scara rulanta nici lift.
    Alta chestie care ma enerveaza la metrorex este ca in metrourile tip bombardier, este foarte frig seara dupa ora 8 când nu sunt asa multi oameni in tren, daca stai jos simti cum iti bate aerul conditionat fix in crestet, ieri am vazut o tipa care si-a pus gluga din cauza aerului conditionat.

      (Citează)

  4. Nu e nimic in neregula sa folosesti lifturile, ba mai mult oamenii cu dizabilitati sau cei cu bagaje grele ar trebui directionati clar inspre ele. Greutatile prea mari risca oricum sa strice scarile rulante. As zice ca traim in o tara cu mari probleme daca ar fi un subiect de discutie chiar si folosirea ascensoarelor daca nu ai un motiv concret pentru asta.

      (Citează)

  5. eu unul ajung în B destul de rar ca să folosesc metroul și implicit ascensoarele.

    Prin alte țări ascensorul de la metrouri îl folosesc tot timpul când am bagaj mai mare. Cu bagajul mic (cu cel pt 2-3 zile) mă pot strecura printre pilonii din fața scărilor rulante deci e ok. Oricum, ascensoarele sunt lente rău.

      (Citează)

  6. Ce probleme ai si tu. N-auzi ca astia de n-au nici un lift in tot satul natal le folosesc la greu cand vin la “facultate” la capitala sa isi care papornitele cu zacusca si de mama. Pune-v-as taxa pe intratul in oras direct proportionala cu cantitatea de pamant dintre degete.

      (Citează)

  7. LIFTURILE SUNT PENTRU OAMENI CU HANDICAP si din punctul meu de vedere si pentru GRAVIDE si BATRANI – pe babe nu le-as lasa acolo !!! Din pacate in Bucurestiul nostru in lifturi se urca toti cocalarii si tigancile care mananca seminte , si toate grasele care fug de putina miscare pe care o pot face urcand 15 trepte ! Eu as pune paza la iesire sa dea amenda ! :D , acelasi lucru si handicapatilor (retarzi) care parcheaza pe locurile oamenilor cu handicap (adevarat)

      (Citează)

  8. Lifturile sunt pentru toata lumea – nu scrie niciunde ca sunt exclusiv pentru persoanele cu dizabilitati. Poti sa fi cu un carucior, sa ai un picior in ghips, sa ai rau cind urci cu scarile rulante (da, stiu si din astia) sau sa nu ai niciun motiv explicit.
    Asa este peste tot in lume, inclusiv in aeroporturi.

    PS: Te rog nu folosi termenul de “handicapati” – este denigrator in mod inutil. De fapt, oamenii “cu handicap” nu au nici un handicap – doar noi, cei care ii vedem altfel (adica inferiori), avem un handicap. Mental.

      (Citează)

  9. Lifturile sunt pt toata lumea, nu e o eticheta. Nu intotdeauna liftul e cel mai rapid si recomand din tot sufletul sa urcati pe scari daca nu va grabiti. E un exercitiu fizic bun, mai ales pentru cei care stati la birou toata ziua. Ar fi de preferat sa faceti asta si acasa.

      (Citează)

  10. Foarte frumos din partea ta ca te-ai oferit sa o ajuti. Poate te-a refuzat din principiu (e fata mare si se descurca) sau…se temea sa nu pleci cu tot cu bagajul ei (desi cred ca cei care ar face asta au si o infatisare specifica). Dar putea macar sa foloseasca liftul, daca muschii tai nu i-au placut.
    Din cate am observat in alte tari, lifturile erau folosite doar la nevoie (persoane cu handicap, batrani, gravide, copii in carucior, bagaj…), restul alegand scarile. Banuiesc ca se incearca lasarea lifturilor libere pentru a putea fi folosite de cei care chiar au nevoie de ele.

      (Citează)

  11. In Praga am vazut si eu tarziu ca pe ascensoare sunt niste etichete cu semnul pentru handicap, carucior si bagaj. Deci acestea sunt prioritatile.

    In Paris sunt multe statii care nici scari rulante nu au.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus