un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ebook împotriva curentului

18 Jan 2013  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

mol_kindleUn articol de anul trecut spunea că filmul The Avengers a avut încasări foarte bune deși o versiune piratată a apărut aproape imediat pe net. Explicația găsită era în faptul că filmul s-a lansat încă din prima zi în aproape toate cinematografele din lume, așa că cei ce doreau să-l vadă s-au dus și au plătit banii pe bilete, n-au mai așteptat să-l pirateze.

Concluzia a fost că pirateria poate fi combătută și prin aducerea produsului cât mai rapid în fața potențialului consumator. Oferă-i rapid șansa să-l aibă și mulți vor da banii pe el. Mai țineți minte vremurile când filmele ajungeau în România la luni după lansarea din SUA? Sau când era foarte dificil să cumperi jocuri pe cale legală pentru că nu se găseau?

Ei bine, nu toată lumea a înțeles asta. Pe 8 ianuarie a apărut ultimul volum dintr-o serie fantasy pe care o citeam, Wheel of Time de Robert Jordan. Amazon îl vinde în varianta pe hârtie încă din prima zi, dar versiunea de Kindle va apărea tocmai în aprilie. Din motive necunoscute, editura a decis să decaleze lansarea unei versiuni digitale cu 4 luni.

Concluzie? N-am mai cumpărat cartea, pentru că nu voiam să aștept și nici să plătesc transport suplimentar. Când am dat banii pe un Kindle mi-am spus că voi cumpăra doar cărți digitale, e mult mai simplu de transportat și de citit, și am făcut asta cu destule în ultima vreme.

După două zile, pe 10 ianuarie, o variantă digitală a cărții era deja pe The Pirate Bay. Cine pierde de aici? Doar editura, îndepărtându-și o parte din potențialii cumpărători. Cum spuneam, pirateria poate fi oprită prin mai multe metode, de exemplu cercetând de ce există, nu doar eliminând metodele ei de propagare.

Refuzul editurii de a lansa în același timp și varianta digitală este dezamăgitor și pentru că anul trecut în SUA încă din iunie s-au făcut mai mulți bani din vânzarea de ebook-uri decât din edițiile tipărite, iar in Marea Britanie încă din august Amazon vindea mai mult pentru Kindle decât hârtie. Cârțile tradiționale dispar încet-încet, victime ale unei tehnologii mai bune.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Cum se convertesc ebooks romanesti in varianta Kindle? Multumesc!

      (Citează)

  2. Asta nu inseamna ca nu o sa o cumpreri cand va apare. Nu? Si eu vad torentele ca pe niste demo-full pentru jocuri de exemplu. Daca ceva imi place, il cumpar. Sau il cumparam, mai bine zis. Prefer sa ma abtin de la jocuri de acum incolo (am ajuns la acea varsta din pacate), dar uneori nu rezist la unele promotii de pe Steam. Vreau sa imi vand contul, ca sa scap de tentatie, dar inca nu am reusit (are peste 90 de jocuri si nu imi vine nici sa il dau pe degeaba).

      (Citează)

  3. Sigur digitalul va bate print-ul la carti. Ca strainii citesc la plaja stiam deja, dar asta vara am ramas uimit de numarul mare de ebookreadere. Am vazut pana si persoane peste 60 de ani care foloseau Kindle-uri.

      (Citează)

  4. @nwradu: Oamenii ăia n-au înțeles un lucru (care mie personal mi se pare evident): ce e făcut/construit/programat de mâna omului, mai devreme sau mai târziu poate fi și desfăcut/demolat/reversed engineered (am avut un lapsus pentru antonimul lui programat). Și dacă se adaugă un pic de voință și tenacitate…! În plus, eu m-am simțit ofensat întotdeauna de faptul că la noi filmele s-au lansat întotdeauna mai târziu și ca mine probabil că mai sunt. În consecință, articolul ăsta nu face decât să-mi confirme și mie ideea cu lansarea simultană (fie că e vorba de filme la cinema sau de cărți la librărie sau în format electronic).

    @cartus: Prietene, nu există limită de vârstă pentru jocuri! Am aproape 39 de ani și am jucat cu plăcere Worms sau The Dig (ăsta din urmă chiar mi-a pus mintea pe bigudiuri). Acum sunt la Fate of Atlantis (alt quest; nostalgie din prima tinerețe când n-am putut să-l joc).

      (Citează)

  5. Nu sunt departe de tine. Scade 2 ani.

      (Citează)

  6. Daca la editurile din strainatate se intampla acest lucru la cele romanesti nici nu vreau sa ma gandesc cand vor scoate si o editie online. De exemplu zilele trecute vroiam sa cumpar o carte in format epub; nu am gasit-o nicaieri. cel putin la elefant ai optiunea: Vreau aceasta carte in editie electronica!
    Sunt curios cam in ce perioada de timp va fi disponibila.

      (Citează)

  7. O problema asemanatoare am si eu cu “Shadows in Flight”-ul lui Orson Scott Card.
    Doar ca mormonul a fost chiar mai “bulangiu”: a intarziat cu un an eBook-ul si a lansat in loc un “abridged enhanced eBook” (a scos 70% din text si a adaugat cateva poze) care apare pe toate trackerele. Varianta completa (fara indoiala scanata de vreun binevoitor) e ascunsa printre zecile de “scurtaciuni”.

    Nu stiu ce naiba spera sa obtina, momentan are doar cateva sute de comentarii pe pagina de Amazon a e-book-ului.

      (Citează)

  8. nici editurile din ro nu am observat sa vada cu ochi buni cartile digitale. Chiar am intrebat editorul uneia din ele si a inceput sa coteasca raspunsul. Oare asa tare le e de frica de piraterie ? ca e posibila pirateria si avand doar cartea fizica. Si eu unu mi-am propus sa nu mai iau nici o carte fizica iar daca pana la varianta digitala am de asteptat juma de an sau un an ma las pagubas. si e pacat fiindca pe segmentul meu preferat sf&fantasy avem si noi scriitori foarte buni cu toate ca-s putini dar daca pot citi o carte dupa asa mult timp de la aparitie e neplacut.
    altfel , jos palaria pentru Elefant , laudabila initiativa si bine executata. Mai stiti ceva similar in ro ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus