un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cât aduce coplata la buget?

31 Jan 2013  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

spitalul_universitarNu reușesc să înțeleg rostul sistemului de coplată recent introdus în spitalele de stat.

Pentru cei care n-au prins știrea, pacienții care se internează în spital trebuie să plătească o taxă unică de 10 lei, la externare. FMI cerea 10 lei pe zi, statul român n-a vrut să piardă voturi, așa că taxa se plătește o singură dată indiferent de numărul de nopți petrecute în spital.

Pentru pacienți nu cred că este un efort financiar masiv fața de cât plăteau în prezent. Spitalele de stat sunt gratuite, teoretic, dar în practică se dă cam 10 lei pe zi la asistentă și 50 la medic, că așa e obiceiul, deci tot ai de plătit destule. 10 lei în plus, deși orice ban dat în plus este o veste proastă, nu mi se pare o barieră de netrecut.

Ce căștigă însă statul român? Motivarea coplatei este că astfel se aduc bani în sistemul de sănătate, care nu are fonduri suficient. Câți bani? Pai depinde de câți pacienți se internează anual. Să zicem că 4 milioane de români ajung anual să se interneze în spital dintr-un motiv sau altul (ceea ce mi se pare mult, pentru că excludem cazurile de urgență). Se strâng 40 de milioane de lei din coplată în toată țara.

Suma este infimă. Dacă ce-am găsit pe net, doar Spitalul Universitar din București a avut, în 2012, subvenții de 76 milioane lei. Spitalul Județean Constanța a avut un buget de 22 milioane euro. Cu alte cuvinte, din coplată nu se strânge nici măcar jumătate din ce primește în acest moment un singur spital. Și atunci ce face coplata, în afară de scandal inutil și șțiri pe bandă rulantă? Cred că 40 de milioane de lei s-ar putea strânge doar dacă împiedici vreo 2-3 licitații aranjate.

asus s5507

    13 comentarii

  1. ideea: sa descurajeze internarile
    efectul: 0
    motivul: ochii FMI-ului

    cred ca ar fi avut oaresce efect daca ar fi fost pe zi de internare.

      (Citează)

  2. Nu vor plati coplata pensionarii, cei care nu au venituri si alte categorii “sociale”.
    Nici eu nu am inteles de ce se introduce – ministrul a raspuns la aceasta intrebare – pentru a nu se considera ca sistemul medical e gratuit. Pai platim niste contributii pentru a “beneficia” de serviciile de sanatate, e o bataie de joc ce se intampla prin declaratii. Spunea cineva ca la noi contributiile la sanatate nu se pot numi contributii ci mai degraba impozite si IRL cam asa e.

    E ireal sa platesti intre 1 si 2 euro pentru spitalizare de 30 zile (ex.), daca chiar se vrea introducerea unei taxe. Ireal si nu ajuta cu nimic nici sistemul, nici pacientul – insa in viitor o data avut cadrul legal se poate mari sau eventual introduce alte “taxe”.

      (Citează)

  3. efectul pentru sistemul medical este 0
    scopul ei este sa abureasca FMI si sa ofere o tema de scandal in spatiul public din Ro

      (Citează)

  4. In Spitalul Floreasca sunt tratati cca 40.000 de pacienti pe an, s-ar aduna 4.000.000 ron, tot e ceva, plus ca acum nu s-ar mai duce la doctor orice bolnav inchipuit căruia i se zbate ochiul stang intr-o zi de marti 13.

      (Citează)

  5. @Ion
    1.Tratarea si internarea sunt doua lucruri diferite.
    2.Sunt scutiti : pensionarii,veteranii de razboi si copii sub 18 ani.(parca asa am citit)
    De fapt suma care se strange pt. externarile facute este o suma modica -> praf in ochii FMI-ului
    Din punctul meu de vedere problema din sanatate nu se va rezolva pentru inca 20 de ani de acum cand vor mai murii niste generatii.
    Sunt multe de luat in calcul aici.
    Dau un exemplu simplu -> Un om poate cotiza toata viata si se va acumula o suma fabuloasa din cotizatiile acestuia si sa beneficieze o data sau de 2 ori pe timpul vietii de sistemul medical de stat.
    Un alt om care a avut un salariu mediu dar a muncit in conditii mai putin bune se va duce de cel putin cateva ori pe an dupa pensionare sa beneficieze de serviciile sistemului medical. Cotizatiile fiind diferite.
    Asta e una din probleme.
    Din punctul meu de vedere cand se va termina cu acest sistem CSA si toata lumea va avea o asigurare privata atunci vom putea schimba ceva. Pana atunci oricine ar fi la conducere se va bate cu morile de vant.
    Mie sistemul american imi suna bine te tine in spital cat ai asigurare dupa esti liber de contract.
    Socialismul asta promoveaza doar nemunca in Romania din punctul meu de vedere si asta datorita inculturii.

      (Citează)

  6. “Mie sistemul american imi suna bine te tine in spital cat ai asigurare dupa esti liber de contract.”

    d-asta sunt pe locul 37 in lume, pentru ca au un sistem bun

      (Citează)

  7. Da, si fac documentare despre cat de misto e in Canada.

      (Citează)

  8. Ai dreptate in privina faptului ca suma adusa de coplata este insignifianta pentru bugetul sanatatii. Nu stiu daca introducerea coplatii va multumi pe oficialii FMI, dar e sigur ca va starni iritarea populatiei, care e satula sa tot dea bani in plus fara sa vada vreo imbunatatire in practica.
    Iar banii pentru Sanatate… niciodata nu vor fi de ajuns cata vreme coruptia din sitemul sanitar ramane neatinsa.

      (Citează)

  9. Nu ma refeream la intreg sistemul.Ci la modul cum lucreaza asigurarea/asiguratorul cu spitalul. Ceea ce vorbeam eu nu mai exista in momentul acesta nici la americani.

      (Citează)

  10. Pe locul 1 sunt francezii care sunt cei mai socialisti in acest domeniu. Iar Cehii pe locul 49. Noi suntem pe 99 din 199.
    http://en.wikipedia.org/wiki/World_Health_Organization_ranking_of_health_systems

      (Citează)

  11. Eu cred ca au lasat o valoare mica sa se obisnuiasca romanii cu coplata iar ulterior o sa se tot mareasca.

      (Citează)

  12. S-ar putea sa fie ceva similar cu impozitul forfetar, un minimum fee ca sa intri la masa de joc.
    La urma urmei nu mi se pare iesit din comun, e clar ca nu e o parghie de crestere venituri ci mai degraba de reducere costuri.
    Probabil ca exista o patura sociala ce prefera sa-si petreaca timpul pe la spital intrucat oricum e mai bine decat acasa.

    Daca tot avem un sistem supersocial de asigurare de sanatate (poti sa nu fii contribuit cu 1 ron in viata ta la bugetul de sanatate, daca ai buletin te internezi fara probleme), macar sa-l mai periem un pic.

      (Citează)

  13. Nu se mai interneaza oricine, cel putin asa se spera…si fiecare spital strange niste bani sa mai plateasca o factura..Un ban in plus nu strica, chiar si suma asta infima..Plus praf in ochi si mascarea hotiilor importante…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus