un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

UAV pus la dispoziție pentru studenți

10 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

hirrus_4
TeamNet are o inițiativă extraordinară pentru sprijinirea studenților, masteranzilor și doctoranzilor: le pune la dispoziție un avion fără pilot (UAV), un model Hirrus cu rază de acțiune 30 km, altitudine maximă 3000 metri și autonomie de zbor de 3 ore, viteza de croazieră fiind de 90 de km/h.

Programul TeamNet in care poti folosi acest avion are la baza un concurs adresat facultatilor cu profil tehnic (energie, constructii, automatica, transporturi, aerovane etc.), dar si celor de arhitectura, urbanism, geografie, agricultura si nu numai.

Concursul se va derula in perioada 1 noiembrie 2012 – 12 iulie 2013. Prima etapa a concursului – cea de inscriere – are loc pana pe 21 decembrie (pana atunci studentii, masteranzii si doctoranzii trebuie sa prezinte pe scurt proiectul de licenta sau disertatie). Cei interesaţi pot participa individual sau in echipe de maximum cinci membri, iar cele mai bune 7 proiecte vor fi selectate pentru a beneficia de tehnologia UAV.

Detalii găsiți pe ThinknDo.Teamnet.ro și pe Facebook ThinknDoTeamNet.
hirrus_1hirrus_2hirrus_3

Hirrus are un payload de 0,7kg, bănuiesc că sub forma unei camere video giro-stabilizate, cum se pun de obicei pe UAV-uri, dar poate fi înlocuită cu alți senzori de diverse tipuri. Pentru camere, imaginile se transmit chiar și în timp real în timpul zborului, fiind posibilă supravegherea și maparea terenului de sub UAV la rezoluție înaltă.

TeamNet îl pune la dispoziția studentilor pentru lucrări de diplomă interesante. Trebuie să vă grăbiți însă cu înscrierea și detalierea proiectului, iar dacă voi nu aveți un proiect care s-ar preta la așa ceva vă rog să arătați site-ul Teamnet sau postul acesta colegilor sau profesorilor ce l-ar putea recomanda.

Vreun an de zile m-am jucat și eu cu un UAV, doar că pentru destinație militară și de dimensiuni mai mari. Sunt tehnologii uimitoare și e foarte frumos să programezi în memoria UAV-ului un traseu, să-l lansezi și să-l vezi cum își parcurge planul de zbor, urcând și coborând, stabilizându-se singur, filmând și transmițând înapoi imagini, iar apoi vine la aterizare, analizează vântul și locația și oprește singur motoarele urmând să planeze cu ajutorul unei parașute până la sol.

Au tot felul de utilizări, de la cărat bombe sau monitorizat frontiera la ajustarea focului de artilerie la mapare terenului, supravegheat construcții, țevi sau trasee electrice, evaluarea recoltelor sau pur și simplu realizarea fotografiilor aeriene la diverse obiective.

Costă zeci sau sute de mii de euro, în funcție de tehnologie și construcție. Jucării de oameni mari, iar faptul că studenții pot avea acces gratuit la unul este, credeți-mă, un lucru foarte mare.

asus s5507

    3 comentarii

  1. asta ar fi bun printre altele pt filmatul autostrazilor in constructie

      (Citează)

  2. Întradevăr niște ”jucării pentru oameni mari”, ce pot fi achiziționate în primă fază ca și aeromodele și apoi transformate în sisteme FPV complexe.
    Din păcate prețurile sunt destul de piperate, nu cred ca poate să ănceapă de la zeci de euro, poate de la câteva sute în sus, având în vedere că doar sistemul radio este destul de costisitor iar modulul de zbor autopilot mult mai mult.

      (Citează)

  3. Ideal ar fi ca lucrurile sustinute de cei de la Teamnet/AFT sa fie si adevarate si nu doar bombe media.
    Nu este corect sa pretinda lucruri doar de dragul marketing-ului. Nu suntem toti veniti cu biscuitele pe Dunare si punem botul.
    In plus, le-ar folosi si putina etica de business. Daca stiu ce reprezinta acest lucru…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus