un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Tehnologia High-Frame Rate în cinema Grand Digiplex pentru Hobbitul și concurs cu 30 de bilete duble

11 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

100 comentarii

Update 17 decembrie: am ales câștigătorii, lista este la final împreună cu detaliile.

Vreți să vedeți filmul Hobbitul? Dacă n-ați câștigat la concursul anterior cu o invitație la film, ce ziceți acum de unul cu 30 de invitații duble? Da, 30 de bilete duble!

Parcă am avut o premoniție. Acum o lună scriam despre tehnologia HFR (high frame rate) folosită în premieră la turnarea filmului Hobbitul. Camerele speciale folosite de Peter Jackson filmează totul la 48 de cadre pe secundă, nu 24 cadre pe secundă ca în cinematografia clasică. Menționam în articol că în SUA peste 450 de cinematografe vor rula filmul în tehnologie HFR și că “personal regret că la noi nu există această posibilitate”.

Ei bine, există. Cinematograful Grand Cinema Digiplex din mall-ul Băneasa aduce în premieră în România această tehnologie nouă. Nu mă miră, sincer să fiu. Tot ei au și cel mai mari săli din România și sunet IOSONO tridimensional, iar un film privit pe ecranul uriaș al sălii Ultra din scaunele ce se lasă pe spate este o experiență foarte plăcută.

Ce trebuie să faceți pentru a câștiga o invitație dublă este să mergeți pe pagina specială Grand Cinema Digiplex HFR și să priviți cele două trailere Hobbitul, unul la 24 fps, celălalt simulând tehnologia HFR. Spuneți într-un comentariu aici care vă place mai mult, care vi se pare mai potrivită la ochi, și peste câteva zile trag la sorți 30 de invitații duble între cei ce au comentat. Premiera HFR are loc pe 19 decembrie la ora 19 în Băneasa, așa că trebuie să fiți disponibili atunci.

Până acum se foloseau 24 fps în cinematografie din rațiuni foarte vechi, încă de pe la începuturile filmului, pentru sincronizare cu partea audio. Problema sunetului a fost de mult rezolvată, dar cinematografia a rămas la 24 de cadre pe secundă. Este adevărat că ochiul uman percepe animațiile începând cu vreo 20 fps, dar acesta este doar minimul. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine pentru ochi, pentru confortul privitorului și pentru experiența totală.

Avantajul capturării unui număr dublu de cadre este sesizabil în:

  • scene de acțiune rapidă, care pare mult mai fluentă
  • mișcări de tip panning, unde nu vor apărea “salturi”
  • efecte speciale, care pot fi rezolvate în mult mai multe detalii
  • filmele 3D vor părea mai confortabile decât în prezent

Altfel spus, se potrivește de minune Hobbitului, nu?

Apropo, motivul pentru care al doilea clip de pe site este simulat este că YouTube sau alt serviciu nu este pregătit pentru a suporta clipuri 48 fps. Filmul, însă, va fi un 48 fps real.

Update 17 decembrie. Am ales 30 de câștigători. IDeea este următoarea: premiera filmului este miercuri 19 decembrie, în Băneasa Mall, cinema Grand Cinema Digiplex, la ora 19. Mergeți la Concierge-ul din cinematograf (cum intrați în stânga), de unde veți fi îndrumați la o casă anume. Identificarea se va face dupa nume sau după emailul cu care v-ați înscris în concurs. Invitațiile sunt duble, două bilete pentru fiecare câștigător, așa că persoanele care vin trebuie să șție numele și adresa cu care s-au înscris în concurs.

Nume (pe unele le-am dedus din email sau din alte comentarii)
Cristian Tudorache
Adrian baadnewz
Obby
Valentin
un muc
Daniel Popescu
Glue
Ginel
botzi
Dragos Ionita
alex.d
mihai
Cosmin
pocutz
Stefan Rosioara
Adrian Caldararu
Tavi
Ana Maria Stanescu
Ioana Stanescu
Andrei Calin
Alin Oltean
Peter
Luiza Elena
Ciprian
Radu Moiceanu
mihaiweb
daniel
nic
Moraru Roxana Maria
Lucian Petrescu

Veți fi anunțați și pe email.

asus s5507

    100 comentarii

  1. era normal sa fie o imbunatatire si pe partea asta, doar pe tv s-a trecut de mult de limita celor 24 de frameuri. imaginea e mai cursiva si ochiul nu mai oboseste.

      (Citează)

  2. conform articolului de aici si la afi si la sun plaza va fi in 48 fps!
    http://www.cinemagia.ro/stiri/hobbitul-primele-reactii-22220/

      (Citează)

  3. si da, 48 fps e viitorul :)

      (Citează)

  4. Ei zic ca alte avataje mai sunt ca: hfr va fi mai luminos fara efectul de flickering, si va avea o imagine foarte lifelike.

    Personal nu pot sa zic ca ma incanta neaparat tehnologia asta, am citit ceva reactii dupa cele 10 minute de preview de la cinemacon si nu era nimeni blown away. Din contra, unii se plangeau ca imaginea nu are ‘cinematic look-ul’ unui film.

    Televiziunile folosesc 50fps in Europa si 30-60 fps in state, iar unii chiar au asociat imaginea HFR cu un imaginea unui soap-opera d la TV.

    Ce nu am inteles este daca ei au tras filmul in 48 fps sau a fost simulat in post-productie. E si o chestie de marketing, iar acum se vor scoate probabil editii hfr a unor filme de succes.

      (Citează)

  5. Normal ca este mai buna si placuta varianta filmata cu tehnologia HFR. Miscarea fluenta si clara, marirea detaliilor, fac filmul mai frumos chiar daca ideea si actorii reprezinta esenta filmului.

      (Citează)

  6. more or less ai acelas feeling ca la activarea “True Motion” pe un LG, miscarea pare mai cursiva, dar dispare senzatia de film / cinema.

      (Citează)

  7. In teorie ochiul uman nu percepe mai mult de 30 de cadre pe secunda. Din cate stiu cinema-ul normal ruleaza la 24 fps iar hfr o sa ruleze la 48 fps. Cu ochiul liber diferenta este putin sesizabila, cel mai bine se observa la un stop-cadru (screenshot). Oricum e de viitor tehnologia.

      (Citează)

  8. Pe Tv-u meu lcd cu 50 hz se vede aproape de 100 hz mult mai fluent si mai clar,deci clar optez oricand pentru tehnologia HFR.

      (Citează)

  9. Mai exista indoiala ca trailer-ul care simuleaza 48 de cadre e cel care se vede mai bine? Abia astept sa vad filmul si sa ma bucur de miscari mai fluente in 3D decat pana acum….

      (Citează)

  10. Dupa cum a precizat si Cristian Tudorache mai sus, The Hobbit este disponibil in format HFR si in cinematografele Cinema City din AFI Palace Cotroceni si Sun Plaza. Iar premiera in formatul HFR va avea loc in 14 decembrie, cel putin in AFI. http://www.cinemacity.ro/film.php?id=950

    Prin urmare, informatia “Cinematograful Grand Cinema Digiplex din mall-ul Băneasa aduce în premieră în România această tehnologie nouă” este falsa. Fara suparare, dar inainte de a publica niste informatii dintr-un comunicat de presa nu ar trebui sa verifici si veridicitatea lor?

      (Citează)

  11. E clar ca cel la 48 FPS se vede mai clar. Dar eu cred ca feeling-ul de film se cam pierde. E posibil sa fie si o chestie de obisnuinta, avand in vedere ca de zeci de ani ne uitam la film intr-un anumit format, si ne-am obisnuit ochiul intr-un fel.

    Ne reauzim dupa vreo 20 de filme in HFR sa schimbam impresii.

      (Citează)

  12. Diferenta dintre 24 fps si 48 fps s-ar vedea imediat, mai ales in scenele de actiune si cu miscari rapide ale camerei. In multe filme efectiv nu poti sa-ti dai seama ce se intampla, din cauza frame rate-ului foarte mic si motion blur-ului dat la maxim (si asta chiar si in filme bune gen The Dark Knight).

      (Citează)

  13. Le-am urmarit sincron pe amandoua. Diferenta cea mai mare am sesizat-o la luminozitate.

      (Citează)

  14. Fiind un clip cu HFR simulat, automat e facut sa arate mai bine: parca mai clar si mai luminos. Oricum ma astept ca si in mod real HFR sa fie vizibil mai bun decat cei 24 fps actuali care erau cam la limita.

      (Citează)

  15. In trailer si in teoria afisata pe site-ul grandcinemadigiplex.ro pare de 100 de ori mai reala, mai clara si mai usor de vizionar insa astept sa vad realitatea unude efectul 48FPS va fi semnificativ accentuat.

    Inainte, erau multe filme 3D care ma oboseau, era o actiune fortata care iti creea un disconfort, nu imens dar era acolo, asa ca orice inbunatatire este mai mult decat bine-venita !

    Ideea e urmatoarea : Vizionare placuta !

      (Citează)

  16. O tehnologie binevenita, al doilea trailer arata mult mai bine, miscari mai fluide; sunt curios cum este in 3D. 3D-ul clasic ma cam supara la ochi si ieseam cam zombie-like din cinematograf dupa film.
    Peter Jackson ruleaza ca intotdeauna, totusi nu inteleg cum va fi The Hobbit o trilogie, cartea era destul de subtirica fata de Lord of the Rings din cate imi amintesc, am citit-o acum (multi) ani.

      (Citează)

  17. Maic, ai dreptate, The Hobbit e cam de doua ori mai scurta decat Fratia Inelului. Totusi, cartea are doua parti care vor alcatui primele doua filme ale trilogiei The Hobbit. Au ales metoda asta pentru a include cat mai multe aventuri din carti. Daca ai citit The Lord of the Rings, probabil stii ca multe evenimente au fost sarite din film, in special ultimele ~100 de pagini din ultima carte.

    Cat despre al treilea film, nu va avea neaparat legatura cu cartea The Hobbit, ci va face legatura intre evenimentele din The Hobbit si cele din Fratia Inelului, inclusiv prin preluarea unor evenimente detaliate in anexele de la finalul cartii The Lord of the Rings.

      (Citează)

  18. Revenind la subiect, tehnologia HFR pare intr-adevar sa aduca un aer proaspat in industrie daca judecam cele doua trailere. Sa vedem daca prima experienta la cinema in format HFR se va ridica la inaltimea asteptarilor.

      (Citează)

  19. Mie unu imi place mai mult clasic… ca sa spun asa, dar cred ca in cinematograf, Hobbitul vazut prin HFR va fi mult mai interesant.

      (Citează)

  20. @Alex la tv ai 50 hz, respectiv 60 datorita frecventei retelei de tensiune si faptului ca in felul asta se reduceau niste efecte nedorite la vechile televizoare cu tub. Imaginea de baza are tot 24 frame-uri dar se pe tv fiecare frame este expus de 2 ori. In functie de luminozitate, 24 frame-uri sunt cam la limita la care ochiul sesizeaza fenomenul de flickering si frameuirea imaginii.

    Ma incanta tehnologia HFR pentru ca de obicei la cinema cand sunt scene in miscare cu luminozitate mare imaginea se vede foarte sacadat, ceea ce e foarte enervant. Clar este o imbunatatire daca se vrea si cresterea luminozitatii.

    Era si cazul sa se mareasca si frame rate-ul in conditiile in care au tot “lucrat” la rezolutie(cinema clasic, digital, IMAX).

      (Citează)

    • @mihaiweb: nu neapărat eliminarea unor efecte cât necesitatea unui semnal extern de sincronizare a dus la adoptarea a 60fps și respectiv 50 fps în televiziunea SUA și Europa. Semnalul e interpolat, deci cadre sunt 30 și respectiv 25.

      Sunt multe de spus despre trecerea unui film din cinematografie în televiziune. Filmele pentru TV se filmează direct la 30 sau 25, cele pentru cinema la 24.

      Probleme apar când iei un film de 24fps și trebuie sa-l recodezi la 30 sau 25 pentru DVD.

      De obicei eu știam că primul cadru al secundei doi se afișează tot în secunda 1, trecând astfel de la 24 la 25 fps.

      De aici problema duratei. Un film de o ora are la cinema 60 x 60 x 24 cadre, adica 86.400 cadre. Ruleaza-l la 25 fps și durata lui va fi 86.400 / 25 / 60 egal 57,6 minute, deci mai scurt. La un film de 3 ore dispar vreo 10 minute.

        (Citează)

  21. F*ck, ce aiurea… Calculatorul de la birou nu m-ajuta sa-nteleg ce-i cu HFR-ul. Adevarul e ca si la aia de 24 fps se vede in reluare… Ce pretentii sa am sa vreau 48 fps?

      (Citează)

  22. Prima impresie: Clipul simulat este mult mai luminos si ceva mai clar. Deabia astept sa vad si diferenta reala

      (Citează)

  23. 48 fps clar.

      (Citează)

  24. Cred ca au facut clipul simulat sa arate mai bine special ca sa trezeasca interesul. Nu iti poti da seama de pe un filmulet privit pe monitor. Trebuie dat cu parerea dupa ce il vezi in sala de cinema. Mie personal imi obosesc ochii de la 3D, asa ca daca aceasta tehnologie chiar reuseste sa faca filmele 3D mai “confortabile”, abia astept sa ma duc sa vad filmul.

      (Citează)

  25. arata fantastic clipul, chiar si pentru o simulare. mi-ar placea sa vad tehnologia HFR combinata cu rezolutia 4k si efectele din salile de cinema 7D :D

      (Citează)

  26. Diferenta mare intre cele doua videoclipuri. Abia astept premiera!

      (Citează)

  27. @un muc,

    seamana ideea ce-i drept, dar nu prea e copy/paste la o privire mai atenta.

      (Citează)

  28. Clar cel la 48 fps-uri. Imaginea e mai clară și totul pare mai natural.

      (Citează)

  29. Clipul cu 48 de fps arata mult mai real. Sunt curios care o sa fie reactia publicului larg, dar nu cred ca putem cere un film mai bun ca sa fie pilot pentru o astfel de tehnologie.

      (Citează)

  30. Trailerul filmat cu tehnologia noua pare mai ‘fluid’. Alt cuvant nu gasesc.

    M-as bucura tare sa castig o invitatie, cartea asta e in top 3 carti ale copilariei la mine. Daca m-ai cunoaste ai sti ca asta inseamna mult :D

      (Citează)

  31. Sunt de parere ca tehnologia HFR ar trebui implementata si utilizata pe scara larga in productiile dinamice, unde e necesara o fluidizare, de exemplu in filme SF, actiune etc. Probabil si din cauza ca, fiind gamer, sunt obisnuit cu 60fps.

    Pentru productii bazate pe acting, drame, 24fps sunt ok.

    Astept cu nerabdare sa vad The Hobbit in 48fps.

    Succes tuturor, si sper sa ne vedem acolo cu invitatiile in mana. :)

      (Citează)

  32. Primul trailer are o rezolutie si calitate mai proasta decat al doilea (lasand la o parte vrajeala cu fps-urile). De asemenea al doilea este mai luminos si mai clar un pic.
    Totusi ramane miscarea sacadata cauzata, cel mai probabil, de simulare (daca nu chiar de miscarea camerei folosita la filmare, sau de suportul camerei).
    Poate unii dintre voi nu sesizeaza sacadarea, dar exista si e deranjanta pe alocuri.

    Concluzie: as merge sa vad filmul in 48fps, simularea nu cred ca se apropie de calitatea originala. Ramane de vazut.

      (Citează)

  33. Arata mai bine versiunea in 48fps.

      (Citează)

  34. :)) Sincer, nu tine calculatorul meu pasul ce framerateul la rezolutia din cel de-al doilea clip si pare mai mic decat in primul clip.

      (Citează)

  35. Cristi Serban

    11/12/2012 la 5:21 PM

    Filmele de actiune sunt net avantajate de tehnologia asta, scenele care se deruleaza rapid cred ca vor fi mai placut de vazut pe ecran. Trebuie vazute diferentele pe un ecran de cinema, nu vad mari diferente pe monitor, plus ca as vrea sa “simt” si ce parere au ochii mei :)

      (Citează)

  36. Din ce am citit eu se pare ca detaliile se vad atat de bine incat exista riscul sa pierzi actiunea filmului si sa te “pierzi in detalii” cum se zice.

    oricum, asta e viitorul.

      (Citează)

  37. E clar ca efectul e impresionant pe 48fps. Probabil 24 la filme va ramane cum e Vinilul la muzica ;)

      (Citează)

  38. Arata interesant simularea de 48fps,si cred ca in realitate arata si mai bine.Prima “problema” pe care eu am sesizat-o sau mai bine spus ochii mei au sesizat-o e ca atunci cand sunt miscari mai rapide ale personajului intr-adevar sunt mult mai clare si dau oarecum impresia ca se misca mai repede decat ar “vrea” ochii mei, probabil din cauza ca am vazut numai filme la 24fps si miscarea mult mai fluida la 48fps imi da impresia asta.
    Oricum cred ca e o tehnologie care va lasa in urma “traditionalele” filme 24fps, cu toate ca si in prezent te-ai astepta ca toata lumea sa se uite la filme calitate DVD,Blu-Ray,HD etc si sunt inca foarte multe persoane care se uita la clasicul xvid,mp4 etc poate din cauza marimii reduse.Oare un film la 48fps Blu-Ray,HD sau cum o fi el are nevoie de mai mult spatiu pe Hdd sau il poti vizualiza si pe un Laptop/Desktop nu prea performant fara sa sacadeze filmul deloc?
    Te salut!

    p.s. scuze pentru eventuale greseli in exprimare sau dezacorduri,scriu pe fuga de la birou.

      (Citează)

    • @pocutz: “.Prima “problema” pe care eu am sesizat-o sau mai bine spus ochii mei au sesizat-o e ca atunci cand sunt miscari mai rapide ale personajului intr-adevar sunt mult mai clare si dau oarecum impresia ca se misca mai repede decat ar “vrea” ochii mei”

      Asa mi s-a parut si mie, dar sa vad varianta nesimulata, reala, inainte de a-mi da cu parerea. Cred ca suntem obisnuiti cu o rata de cadre si va fi un moment de adaptare.

        (Citează)

  39. Am uitat sa zic :Imi place mai mult HFR mai fluid,se “vede” mai bine actiunea din film cu toate ca detaliile cateodata te distrag,dar asta probabil din cauza ochilor/creierului neobisnuit cu 48fps.

      (Citează)

  40. Mi-a placut varianta HFR pentru ca miscarea este mult mai legata si mai dinamica. Abia astept sa il vad la cinema ca sa il vad pe un ecran mare.

      (Citează)

  41. @nwradu – Ai dreptate, am incurcat putin lucrurile. La cinema-ul clasic de fapt ai 48 hz obtinuti prin expunerea de 2 ori a aceluiasi frame din cauza ca frecventa critica este approx 46 hz (pentru lumina alba si luminanta medie a ecranului de cateva sute de cd/mp). Filmele de la inceputurile cinematografiei aveau acea palpaire tocmai din cauza ca nu se folosea artificul asta.

    La televizoare s-a ales frecventa cadrelor egala cu frecventa retelei pentru pentru ca la inceputurile televiziunii circuitele electronice erau cu tuburi si stabilizatoarele de tensiune erau folosite putin spre deloc. Din cauza asta brumul de retea era captat foarte usor pe lantul de transmisie. Teste subiective au aratat orice perturatie(deci si brumul de retea) suprapusa peste imaginea afisata este mai usor tolerata de sistemul vizual uman daca este stabila pe ecran sau daca se deplaseaza foarte lent. In cazul acesta, daca frecventa cadrelor este egala cu frecventa retelei, de cate ori se capteaza un frame se gaseste brumul de retea pe aceiasi pozitie.
    Asta e motivul principal pentru care s-au ales frecventele acelea pt imaginile pe TV, motiv care nu mai este acum de actualitate.
    Semnalul de sincronizare pentru sistemele NTSC/PAL nu este extern. Este transmis odata cu semnalul video si este decodat de catre decodor.
    Cat despre semnal aceste nu este interpolat. Se transmite intretesut(interlaced) pentru reducerea benzii spectrale a semnalului. Se afiseaza semicadrele liniilor pare si impare alternativ rezolutia pe verticala scazand doar cu vre-o 30%.

    Treaba asta cu HFR-ul pun pariu ca putea fi adoptata mult mai devreme dar multi s-au investitiile ce trebuiesc facute.

      (Citează)

    • @mihaiweb: nu ma refeream la acel burst de syncro pentru semnalul de culoare, ci la faptul ca pana la urma majoritatea calculelor din televizor se fac pornind de la frecventa retelei si utilizand multipli de-ai ei.

        (Citează)

  42. Am fost impresionata de claritatea imaginii (un motiv ar putea fi luminozitatea) si de faptul ca detaliile iti iau ochiul. Ca sa nu mai vorbim ca miscarea este foarte bine reprezentata in HFR.

      (Citează)

  43. Mie sincer mi-a placut varianta normala de 24 fps pentru ca ochiul oricum nu face diferenta cand vine vorba de tot ce este peste 20 fps, asa ca e doar un moft…dar vreau sa ajung sa vad Hobbitul la cinema ca sa ma conving.

      (Citează)

  44. Prin tehnologia HFR se vad mai clar detaliile, cel putin pe monitor.

      (Citează)

  45. @nwradu – Voiam sa spun ca ai partial dreptate.

      (Citează)

  46. Eu nu am vazut prea mare diferenta, dar probabil ca in cinema, si pentru pretentiosi, chiar conteaza diferenta de nush cati fps.
    Sper HFR sa nu fie o alta teapa precum 3D (in domeniul filmelor de cinematograf).

      (Citează)

  47. Chiar e binevenita tehnologia HFR. Pana si la IMAX in secventele de tip panning se observa niste salturi ale imaginii de toata frumusetea… Chiar sunt curioasa care e diferenta intre un film clasic si HFR.

      (Citează)

  48. Diferenta este foarte mica, cel putin pe monitorul meu.
    Cel mai probabil pe un ecran de cinema diferentele vor fi, sper, mai vizibile, in special la scenele de actiune.
    Sper doar sa nu fie senzatia pe care am avut-o initial cand mi-am luat televizor full hd si mi se parea ca ma uit la un documentar sau o telenovela (ulterior a disparut aceasta senzatie totusi)
    P.S. Mi-ar place sa nimeresc si eu o invitatie din alea. Astfel as avea si eu scuza perfecta sa iau sotia de acasa si sa las copilul cu bunicii

      (Citează)

  49. HFR arata mult mai detaliat, dar e nevoie de filmul in sine ca sa vad cat de placut e. Dispare putin din atmosfera aceea de film din ce vad.

      (Citează)

  50. Aleg tehnologia High Frame Rate care reprezinta viitorul cinematografiei in toata lumea – trecerea la o noua versiune mult mai avansata in arta cinematografica.

      (Citează)

  51. Ioana Stanescu

    11/12/2012 la 11:16 PM

    Nu am cunostiinte prea multe vis a vis de tehnologie, dar practic pot spune ca prefer sa vad filmul in 48fps

      (Citează)

  52. Eu cred ca noua tehnologie o sa mearga doar pentru anumite filme cum ar fi hobitul unde sunt multe peisaje cadre mari cu batalii unde vrei sa vezi cat mai multe detalii in background .

    La the hobbit cred ca o mearga .

      (Citează)

  53. Diferenta pare a fi ca de la 480p la 1080p. Sunt sigur ca senzatia de claritate va fi palpabila la inceput, dar in timp ni se va parea banal. Asta pana se mai inventeaza o noua tehnologie.

    Oricum, sunt mereu sceptic cand vine vorba de astfel de detalii tehnice la care publicul nu poate decat sa fie entuziasmat si sa se grabeasca sa incerce ”noua tehnologie”. Imi aduc aminte cum era moda sa te lauzi ca telefonul tau are 500 de mii de culori, fata de 2000. Nu e ca si cum ochiul le observa atat de usor, doar ca e ”cool”.

      (Citează)

  54. @pocutz: “.Prima “problema” pe care eu am sesizat-o sau mai bine spus ochii mei au sesizat-o e ca atunci cand sunt miscari mai rapide ale personajului intr-adevar sunt mult mai clare si dau oarecum impresia ca se misca mai repede decat ar “vrea” ochii mei”

    Asa mi s-a parut si mie, dar sa vad varianta nesimulata, reala, inainte de a-mi da cu parerea. Cred ca suntem obisnuiti cu o rata de cadre si va fi un moment de adaptare.@

    Dar totusi Radu,cum e cu filmele astea cu 48fps ca si marime? se compara cu ce,HD,Blu-Ray ? de curiozitate pentru viitor

      (Citează)

  55. Da, se vede semnificativ mai bine clipul cu HFR. Abia aştept sa-l văd cu invitaţie de la tine (sau fără)

      (Citează)

  56. Este o evoluție și sincer de abia aștept filmul. În orice formar ar fi..24 fps, 48..3D sau nu. Și de data asta, sper să o conving și pe prietenă să meargă, dacă invitația este dublă..

      (Citează)

  57. HFR pare intr-adevăr mai mişto decât standardul actual, sper să aibă succes şi să vină şi în casele noastre

      (Citează)

  58. Sesizez diferente in ceea ce priveste luminozitatea si claritatea, dar, cel mai probabil, pe un ecran de cinema diferentele sunt mult mai mari. Bineinteles, cu un mare avantaj pentru HFR.

      (Citează)

  59. HFR….intradevar,dupa ce am citit despre aceasta tehnologie pare interesanta,recunosc ca pana acuma nu am urmarit nici un film in HFR.Par e viitorul cinematrografic.O zi buna si succes participantilor.

      (Citează)

  60. E posibil ca tehnologia HFR sa nu se potriveasca la toate genurile de filmele si probabil sa fie folosita la drame, thrillere, etc sau chiar, de ce nu, doar la anumite scene mai importante prin dialogul dintre personaje.

    Despre Lord of the Rings nu pot sa spun decat ca fara el multe dintre “operele” din ziua de azi nu ar fi existat. Chiar aseara citeam despre D&D, Nether Realms,etc si o gramada de alte personaje, concepte si legi care au influentat nenumarate carti, filme, jocuri, inclusiv muzica.

      (Citează)

  61. e mult mai misto trailerul cu simularea HFR,e mai captivant iar imaginile par mai vii.si scenele de actiune sunt mult mai fluide in miscare decat in NFR.cu siguranta va fi o tehnologie de viitor in cinematografe.

      (Citează)

  62. E clar ca se vede mult mai bine trailerul cu HFR simulat. Ar fi bine ca si filmul in HFR la cinema sa se vada asa bine comparativ cu formatul normal.

      (Citează)

  63. Eu sincer nu prea vad nici o diferenta intre cele doua. E drept nici monitorul meu nu e stralucit dar totusi !

      (Citează)

  64. @nwradu calculele despre care vorbesti nu se fac pornind de la frecventa retelei pentru ca aceasta variaza in functie de incarcare. In mod normal frecventa variaza cam cu 1 HZ in jurul a 50Hz, ori variatia asta multiplicata ar duce la niste chestii total aiurea. Se folosesc oscilatoare de referinta cu cuart si niste PLL-uri.

      (Citează)

  65. Parca imi place mai mult cel cu HFR dar diferenta e foarte mica. Pare mai luminos dar nu neaparat mai clar sau mai fluid. Sper sa fie adevarat ce spun ei pe site-ul lor si anume ca diferenta reala e mult mai mare decat ce se vede in aceste trailere.

      (Citează)

  66. Moraru Roxana Maria

    13/12/2012 la 10:34 PM

    Este clar o calitate a imaginii mai bune la filmuletul vizionat cu ajutorul tehnologiei HFR, facand ca povestea sa para auentica, astept sa-l vad la cinems!

      (Citează)

  67. Pffff…e diferenta ca de la CAM la BluRay. HFR ftw! Asteptam filmul!

      (Citează)

  68. Consider ca tehnologia HFR e mai fluida, mai lipsita de lag, ar favoriza scenele de actiune din film.

      (Citează)

  69. Intr-adevar, se vede diferenta dintre cele 2 filme, mai ales in cadrul scenelor de actiune, insa sunt sigur ca se vede mult mai bine filmul la cinema, fata de cel simulat. De-abia astept sa il vad la cinema

      (Citează)

  70. Merg pe HFR clar e o treapta mai sus…

      (Citează)

  71. Cel clasic la 24fps merge usor sacadat (cei care s-au jucat pe PC inteleg perfect la ce ma refer) Noua tehnologie HFR permite o miscare mai fluida, mult mai placuta.

      (Citează)

  72. HFR-ul e mai realist, dar antreneaza mai mult creierul – miscarea e mai realista, deci creierul devine mai activ. Poate dupa cateva luni de filme aproape de 60 FPS ne obisnuim, dar trebuie sa recunosc ca deocamdata senzatia e cam ciudata.

    Oricum, votez cu HFR :)

      (Citează)

  73. Calitatea HFR este net superioara, imagine clara, fara senzatia de imagine “stearsa” pe care am vazut-o in trailer-ul varianta 24fps, culori un pic mai aprinse(senzatie pe care am avut-o cand am privit prima data un SGS3). Alte detalii pe care le-as putea observa ar fi doar daca as vedea filmul, sa inteleg daca trecerea la 48fps si privitul la aceasta calitate influenteaza oarecum vederea(te oboseste) sau aparitia unei dureri de cap(pe care unii o intalnesc dupa ce urmaresc un film 3D prima data).

      (Citează)

  74. Eu sunt mai traditionalist si prefer deocamdata prima varianta. Cu toatea astea, nu m-ar deranja sa castig un bilet la varianta a doua.

      (Citează)

  75. Nu mi dau seama de o diferenta notabila; poate in sala de cinema este total diferit!Dar cum in general, un pas inainte in tehnologie aduce ceva mai bun, mai satisfactor,probabil ca noua varianta este revolutionara si isi va castiga repede aprecierea publicului.

      (Citează)

  76. Pare mult mai real cel cu 48 fps

      (Citează)

  77. La 48 cadre/s miscarile par mult mai rapide dar si mai reale, insa mie imi pare ca ochiul/creierul nu are timp sa proceseze totul pe cat de repede se intampla de unde si problemele cu durerile de cap de care s-au plans cei care au vazut deja filmul.
    Eu m-am uitat la ambele trailere, cel la 24fps pare mai confortabil, iar la 48 te transpune in mijlocul actiunii, iti creste bataile inimii, e ca si cum ai fi acolo. Mie mi-a placut, insa trailerul e prea scurt iar ecranul prea mic sa imi dau seama cum as reactiona pe un interval de timp mai lung. Acum nah, sunt curios cum o sa se vada si mi-ar face placere sa fiu acolo sa ma conving cu ochii mei daca este pentru mine acest tip de tehnologie sau nu. Si mai ales sa imi conving prietena sa vada toata seria Stapanul Inelelor odata ce vede Hobittul. :)

      (Citează)

  78. Pai asta e o ‘minciunica’, au postat un film la calitate mai buna, unul la calitate mai proasta si trebuie sa-i crezi pe cuvant ca asta e diferenta dintre 24 si 48.
    Trebuie sa primesc o invitatie la film si pe urma pot sa spun care e diferenta :p

    Mai e si o parte neplacuta la 48fps, e musai sa il vezi la cinema, ca acasa iese fum din procesor.

      (Citează)

  79. HFR pare intr-adevar mult mult mai realist fata de cele actuale 24 fps.i can t wait to see it live…

      (Citează)

  80. probabil “simularea” HFR a constat in inserare de cadre, smooth, si ceva luminozitate.
    pe ecranul de proiectie sper sa se cunoasca ceva diferente si sper sa fie diferente in bine, sa nu fie o senzatie nenaturala, de pelicula filmata amatoriceste, intilnita pe unele ecrane TV cu engine de 100 Hz implementat prost.

      (Citează)

  81. Am anuntat castigatorii, veti fi si contactati pe email.

      (Citează)

  82. Ioana Stanescu

    17/12/2012 la 9:01 PM

    WAWWWWWWWW….Multumesc pentru premiu!! Pot spune ca au inceput sa vina darurile de la Mos Craciun!!
    SARBATORI FERICITE!!

      (Citează)

  83. Mulţam fain.

      (Citează)

  84. Daniel Popescu

    17/12/2012 la 10:57 PM

    Radu, multumesc pentru premiu. Sunt surprins, nu ma asteptam sa ma alegi dupa comentariul pe care l-am scris prima oara. Comentariu care, trebuie sa recunosc, a fost mai dur decat ar fi trebuit.

      (Citează)

  85. Multumesc Radu,voi reveni cu impresii dupa ce voi vedea filmul.

      (Citează)

  86. Radule iti multumesc, cred ca eu sunt acel “daniel” :)
    Mail inca nu am primit dar mai astept :)

      (Citează)

  87. A tinut cu mine random.org :) Multumesc Nrwadu pentr ocazie :)

      (Citează)

  88. Mersi frumos de invitatie. Se pare ca n-am niciun mail inca.

      (Citează)

  89. Am primit si eu link.
    Ai idee cum sunt pozitionate locurile in sala?

      (Citează)

  90. Multumesc mult.voi revenii cu pareri/impresii.o seara placuta!

      (Citează)

  91. Ioana Stanescu

    20/12/2012 la 1:39 PM

    Multam fain, tu Radule!!
    Nu am avut timp sa numar cate frame-uri au fost, ba 48, ba 47, caci ochi nu am avut decat pentru The hobbit!!
    Multumesc pentru invitatie! A fost magic! Iar practic pot sa ti zic ca am stat cu gura cascata ca un copil la vitrina unei cofetarii!Deci nici nu stiu cum sa descriu…una peste alta, mai bag 3-4 vizionarii ca sa ma satur macar putin!!
    Sarbatori fericite !!
    Cu drag,Ioana

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus