►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Cu două modele lansate deja în 2012, camerele foto cu sistem de operare Android ar putea reprezenta viitorul gamei compacte si nu numai. Dincolo de a fi o simplă camera foto, partea de Android “de la bord” poate asigura sharing-ul instantaneu al fotografiilor pe Facebook, Twitter, Instagram, Dropbox, Gmail și orice alt program pe care îl folosești acum pe smartphone.
Sunt, dacă vreți, sunt camere foto cu smartphone inclus, nu invers așa cum am spune despre telefoane.
Întrebarea este dacă sunt și bune de ceva. Primul model al anului, un Nikon, este un eșec, o jucărie greu de utilizat și care ar putea fi salvată de câteva update-uri de software. Al doilea model este cel despre care vorbim aici, Samsung Galaxy Camera.
Specificații Galaxy Camera:
Prețul este în jur de 500 de euro, dar încă nu am văzut-o în magazinele românești.
Am primit Galaxy Camera într-un ambalaj de testare, nu cel oficial de vânzare, așa că nu vă pot spune cum arată acesta.
Ce vă pot spune însă este că poți încărca aparatul conectându-l direct la un încărcător cu conector microUSB precum cel inclus în pachet, nu este nevoie să scoți bateria din aparat și să o introduci într-un încărcător special și deci nici să cari un astfel de dispozitiv cu tine în concediu.
Camera are pe lateral un cârlig metalic de care poți agăță o curea pentru încheietura mâinii, dar nu știu dacă una este inclusă și în pachetul final.
Galaxy Camera este disponibilă în mai multe culori: alb, negru, auriu, rozul pe care domnișoarele îl vor recunoaște drept “fuchsia”. Eu am butonat varianta albă.
Camera este mărișoară, mai mare decât o compactă obișnuită. Ecranul de 4,8 inci de pe spate este probabil responsabil pentru această dimensiune. Aș putea găsi și avantaje și dezavantaje pentru această alegere.
Camera are un grip bun în partea dreaptă, zona aceea îngroșată fiind făcută dintr-un cauciuc un pic moale, dar aderent în mână, iar între obiectiv și grip este loc suficient pentru degetele mâinii drepte fără a acoperi lampa de asistență la focalizare. Se ține bine în mână, iar accesul la butoanele de fotografiere și de zoom se face ușor.
Butonul de on/off de pe partea de sus este cam departe plasat. Mi-ar fi plăcut să-l pot apăsa cu degetele mâinii drepte, ca să utilizez aparatul cu o singură mână pentru o fotografie rapidă, dar poziția sa aproape centrală nu permite asta. Din nou, nu-i vreun mare neajuns, poate doar ceva ce ar putea fi îmbunătățit în alte generații viitoare.
Flash-ul integrat iese la iveală dacă apeși butonul dedicat de pe laterala stângă. Pe dreapta, în grip, se află un jack audio (ar fi interesat de studiat dacă ai putea folosi Galaxy Camera ca și telefon, având în vedere că permite conectivitate 3G), conectorul micro-USB ascuns sub un căpăcel și punctul de prindere al unei eventuale curele de mână.
Restul “bunătăților” se găsesc sub capacul de pe fundul aparatului, lângă filetul pentru trepied. Sub acest capac se găsește bateria, conectorul microHDMI, slotul de card microSD și slotul de card microSIM. Mulți “micro” pentru un aparat așa mare.
Ecranul este de foarte bună calitate, aș spune la nivelul smartphone-urilor de top Samsung. Culori vii, răspunde ușor și precis la atingere, arată extraordinar. Nu cred că am mai văzut un alt aparat foto cu un ecran atât de bun. Este foarte ușor să-ți dai seama pe acest ecran dacă ai făcut o fotografie reușită sau nu.
Zoom-ul optic de 21x este rapid și silențios. Se controlează ușor din butonul clasic al aparatelor.
Sunetul se înregistrează bine, microfonul fiind de calitate. Se vede că Samsung a investit în componente de top. La fel și difuzorul, face posibil să te uiți la un clip video și să și auzi sunetul acestuia fără probleme.
Autonomia nu este strălucită. 200 de fotografii, cam așa faci, iar din păcate nu am găsit nici o metodă de a-i prelungi autonomia, deoarece mereu trebuie să utilizezi ecranul uriaș. Dacă utilizezi mult si wifi-ul sau 3G-ul, ai nevoie neapărat de un acumulator de rezervă la tine.
Bun, acesta este hardware-ul, dar cum rulează? Foarte bine, foarte rapid și aș spune și stabil. Interfața Androidului a fost customizată cu trei ecrane principale: pe unul pui pictogramele diverselor programe (iar cel de lansare a aparatului foto este o prezență constantă), pe celelalte eu am ales widget-uri de galerie, ca să mai văd din fotografiile din memorie.
Desigur, în Android-ul 4.1 de pe această cameră foto ai acces și la Google Play, de unde instalezi imediat programele uzuale: Facebook, Twitter, Instagram, Dropbox, Gmail, SkyDrive, WordPress și YouTube au fost cele introduse de mine, ca să le am la dispoziție în meniul de sharing al unei fotografii.
Sistemul de operare rulează ca pe un telefon: ai acces la emailuri, ai tastatură, poți să te joci cu browserul pe net, te conectezi la rețele 3G și WiFi etc. E o cameră foto, dar dacă vrei să citești blogul meu sau să dai like pe Facebook la ceva anume, nu e nici o problemă, este la fel de ușor ca de pe un telefon.
Interfața aparatului foto se lansează printr-o aplicație specială Aparat Foto. Aici totul decurge la modul obișnuit: faci fotografii, faci zoom optic (îți este afișată valoarea acestuia pe ecran), umbli la setări, schimbi modurile de fotografiere, jonglezi cu setările manuale (dacă vrei), treci prin modurile speciale de fotografiere, ba chiar poți da și comenzi vocale camerei.
Mi-a plăcut ideea de control vocal deoarece poți să-i dai comenzi camerei de la o distanță rezonabilă, astfel încât poți să treci de partea cealaltă a obiectivului și să o declanșezi ca dintr-o telecomandă.
Important de reținut este că aceasta nu e interfață clasică a unei camere foto de pe un smartphone, ci una avansată cu acces la toate setările specifice unui aparat foto. Chiar dacă faci acest lucru prin touchscreen, poți alege modurile M, P, Av, Tv, scene speciale (setări precum Macro, Apus, Noapte, Panoramă, Peisaj, Artificii șamd) sau filmare, plus desigur un auto inteligent.
Cred că se mai putea îmbunătăți interfața de fotografiere pentru a face accesul mai facil la anumite opțiuni. Galaxy Camera este gândită pentru fotografii făcute în modul automat sau pe alte moduri unde nu schimbi foarte des setările. Dacă însă vrei să umbli non-stop la diafragmă, ISO sau timpul de expunere, sau comuți des între diversele moduri de evaluare a luminii și de focalizare și trebuie să dai ceva mai multe clickuri pe ecran.
Un alt punct neașteptat de slab este vizualizarea informațiilor despre o fotografie. Dacă vrei să știi cu ce ISO sau ce timp de expunere a fost făcută o anumită fotografie, trebuie să o vizualizezi, să intri în meniul ei contextual, să derulezi la ultima poziție a acestuia și acolo ai opțiunea Detalii Fotografie.
De asemenea, interfață dedicată de vizualizare a fotografiilor o accesezi din Aparatul Foto, iar aici ai inclusiv opțiuni de editare a fotografiilor. Editarea este foarte bună și mi-ar plăcea să găsesc un program normal de Android care să facă toate acestea, deoarece ai la dispoziție redimensionare și tăiere, plus modificări de culori și alți parametri. Acest aspect este un mare avantaj deoarece îți permite să redimensionezi fotografii și să tai sau corectezi anumite aspecte ale lor înainte de a pe pune pe Facebook sau WordPress direct din aparat, ceea ce pe mine m-ar interesa să am și pe telefon.
Pe total, în ciuda unor mici neajunsuri și opțiuni care ar putea fi mult mai bine plasate, experiența de fotografiere decurge fără probleme și totul funcționează bine.
Să ajungem la momentul culminant al narațiunii noastre și anume discuția despre cum fotografiază. Este aparat foto, acesta este cel mai important punct.
Răspunsul corect ar fi “bine, dar nu mici probleme generate de software”. La micile probleme mă refer la refuzul camerei de a se duce la un ISO mai ridicat deși timpul de expunere ales va genera imagini mișcate.
Exemple: forțez diafragma la F2.8, iar aparatul alege un timp de expunere de 1/13 secunde și ISO 1600. 1/13 secunde va genera sigur o imagine mișcată și este inexplicabil de ce aparatul nu urcă ISO spre 6400, dacă tot suportă această valoare. Nu există nicăieri o setare care să limiteze ISO, așa că nu pot concluziona decât că softul de control decide greșit.
În general compactele nu scad timpul de expunere sub 1/60, dacă pot urca ISO sau diafragma. Mai bine o imagine zgomotoasă, dar inteligibilă, decât una tremurată. Nu și Galaxy Camera.
Desigur, poți trece pe manual și poți regla cu mânuța ta toate acestea, dar chiar și atunci camera vrea să compenseze expunerea. Nu o lași, dar amintiți-vă ce v-am spus despre dificultatea de a regla anumite setări între două fotografii, fiind ascunse în meniuri prea adânci.
Dincolo de acest aspect, fotografiile făcute în lumina zilei sunt reușite, având culori naturale, foarte puțin saturate suplimentar. Camera rezolvă bine umbrele și luminile din același cadru, precum și culorile multiple și nu pare a avea o afinitate pentru o anumită nuanță.
Zoom-ul optic 21x este impresionant și mult peste media compactelor de pe piață.
Nu am observat deformări ale liniilor drepte nici la wide și nici la tele, nici efecte nedorite de alterare a culorilor. Detaliile fine sunt capturate bine, fără a folosi modul macro.
În imagini nocturne camera se comportă bine datorita obiectivului cu deschidere F2.8, mai bun decât al altor compacte care încep cu un 3.5 minim. Totuși, nu vă așteptați la minuni deoarece detaliile fine sunt estompate.
De exemplu am reușit o fotografie bună a Lunii din mână, doar trecând aparatul pe modul Spot și la zoom maxim. Detaliile, însă, chiar și la un zoom maxim pe calculator, nu se văd. Totuși, n-ar fi corect să cer așa ceva de la o compactă, mai ales una gândită pentru sharing rapid de fotografii, nu pentru calitatea lor deosebită.
Sample-urile la mărime naturală le puteți găsi pe SkyDrive, împreună cu mai multe fotografii din interfața camerei.
Aș vrea să remarc că pe lângă filmarea Full HD normală, Galaxy Camera filmează în slow motion cu 120 fps la o rezoluție de 756 x 568 pixeli, ceea ce oferă o calitate bună a imaginii față de alte modele care lucrează la rezoluții mai mici.
Samsung Galaxy Camera este un model reușit care deschide o categorie interesantă de camere foto. Nu m-ar mira ca peste câțiva ani Android-ul să domine și camerele foto, deschizându-le aceste noi posibilități.
Galaxy Camera își face bine treaba, dar ar mai fi aspecte de îmbunătățit în viitor la interfață și la autonomie. Dacă vă interesează Galaxy Camera, atunci veți fi bucuroși să aflați că face tot ceea ce promite.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
10/12/2012 la 11:47 AM
Aparatul este in regula, calitatea este decenta pentru un aparat compact, insa autonomia bateriei este intr-adevat foarte mica. Doar 200 de cadre este insuficient. Si pretul este foarte piperat, la acesti bani poti achizitiona chiar in DSLR.
marius(Citează)
10/12/2012 la 6:11 PM
Acelasi lucru l-am spus si eu: foarte buna, dar nu-si justica pretul. Si pentru ca nu ai pus nici un sample cum filmeaza, vin eu cu varianta video a review-ului. :)
http://www.youtube.com/watch?v=Og9ynj12rY4
acsel(Citează)
10/12/2012 la 7:42 PM
€599 la MediaMarkt.de
Ciprian(Citează)
12/12/2012 la 11:42 PM
Pretul se justifica in hardware…d’oh. Compara pretul unui telefon mobil spre exemplu Galaxy S3 ~2200 lei, Galaxy Camera 500 euro fara modul gsm dar cu senzor foto de 16mpx.
Nu este incadrata ca pret in randul camerelor foto obisnuite, tocmai asta este si ideea. Cine vrea ceva diferit si este amator, isi ia Galaxy Camera.
mircea(Citează)
03/01/2013 la 11:57 AM
felicitari pentru informatiile pe care le scri si le impartasesti oamenilor….Este un lucru deosebit ceea ce faci chiar interesant.As dori sa te intreb ce fel de camera foto sa imi cumpar.Imi place samsung galaxy dar este cam scumpa.As dori de la camera urmatoarele;sa aiba autonomie cat mai mare ,sa pot fotografia peisaje,portrete,de calitate ridicta,sa aiba zoom mare si sa aiba un meniu foarte simplu.Imi sunt necesare foto pe care le voi face si pt agentia mea de turism…pt blog,site,etc
multumesc mult pt recomandare,
ANGELO
angelo(Citează)
03/01/2013 la 12:21 PM
Angelo: depinde ce intelegi prin “de calitate ridicata” la portrete si peisaje.
In sensul strict, asta inseamna un DSLR bun si cu un obiectiv 70mm pentru portrete, iar pentru peisaje se poate recomanda ceva varifocal gen 18-200mm, cu filtre de polarizare. In orase ai nevoie de unghiuri cat mai largi (focala mica), in afara lor poate de teleobiectiv (200mm), iar un varifocal combinat sa zicem ca le face pe amandoua binisor.
Asta inseamna si vreo 5000 de lei de investit.
Altfel, te-as sfatui la un Fujifilm HS-30. Nu are calitatea unui DSLR, ca n-are senzorul la fel de mare, dar are zoom urias 30x, acces usor la toate setarile si pentru vacante si turism eu l-as recomanda. In lumina zilei face fotografii foarte bune. La portrete nu poate defocaliza fundalul ca un obiectiv de DSLR cu diafragma mare, dar asta e.
https://www.nwradu.ro/2012/12/review-fuji-hs-30-zoom-caracteristici-dslr/
nwradu(Citează)
19/02/2013 la 11:40 AM
Eu sunt multumita de toate optiunile ei. Imi place sa fac fotografii cu ea si imi place ca le pot modifica si le pot pune imediat pe Facebook.Optiunile de sharing este minunata.Inca o chestie tare: ma enerva la culme cand trebuia sa fac o fotografie de familie si setam aparatul sa declanseze si uneori ba ieseam stramb ori nefocusat. Am descoperit la Samsung Galaxy Camera ca poti declansa folosind un smartphon Samsung, ba chiar sa dai zoom in si zoom out. Super tare! Foarte tare review-ul tau, sa stii!
Valentin(Citează)
19/02/2013 la 11:41 AM
Eu sunt multumit de toate optiunile ei. Imi place sa fac fotografii cu ea si imi place ca le pot modifica si le pot pune imediat pe Facebook.Optiunile de sharing este minunata.Inca o chestie tare: ma enerva la culme cand trebuia sa fac o fotografie de familie si setam aparatul sa declanseze si uneori ba ieseam stramb ori nefocusat. Am descoperit la Samsung Galaxy Camera ca poti declansa folosind un smartphon Samsung, ba chiar sa dai zoom in si zoom out. Super tare! Foarte tare review-ul tau, sa stii!
Valentin(Citează)
04/03/2013 la 10:29 AM
Asa e Valentin, si pe mine ma enerva f tare la pozele de familie cand nu din 10 poze una era buna. Samsung-ul are mai multe camere inteligente, dar asta mi se pare cea mai tare de pana acum.
Simonica(Citează)
07/03/2013 la 5:14 PM
Galaxy Camera nu trebuie privita ca o simpla compacta, e un gadget hibrid are un display touchscreen de 4.8 inch, are procesor quadcore, ruleaza Android 4.2 Jelly Beaan. E un dispozitiv inteligent care face poze dar iti permite sa le si editezi, sa le sharuiesti. Si mai cred ca nu este facuta pentru profesionisti, e mai degraba pentru incepatori si pentru cei care sunt obisnuiti cu aplicatiile de geotaging sau comanda vocala de la Android.
Sabin(Citează)
12/04/2013 la 6:30 PM
E intr-addevar o camera foarte buna si foarte usor de utilizat chiar si pentru cei neinitiati in tainele fotografiei, cum e cazul meu. Nu este o camera ieftina pwntru ca e un produs hibrid si smart, are SO Jelly Bean procesor quad core si cred ca merita investitia, mai nou am vazut ca pe facebook e si un concurs la care cumparatorii de Galaxy Camera pot castiga o tableta de 7 inchi, asta o face si mai rentabila :D. Lasand gluma la o parte cred ca este o varianta foarte buna pentru cine vrea sa aiba la indemana un gadget care sa faca mai mult decat poze.
Alex(Citează)