un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review Olympus E-PL5 – un mirrorless reușit

18 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

olympus_pen_e_pl5_01
Olympus a făcut-o din nou. După un excelent mirrorless în persoana modelului OM-D E-M5 lansat în primăvară, acum au revenit cu PEN E-PL5, un mirrorless mai ieftin, care face anumite compromisuri pentru a scădea prețul, dar niciunul acolo unde contează, la calitatea fotografiilor.

Specificații E-PL5:

  • senzor 4/3″ de 16 megapixeli
  • obiectiv montură micro-Four-Thirds
  • ISO 12.800, 1/4000
  • stabilizator optic foarte performant, în body
  • ecran OLED de 3 inci, tactil
  • filmează Full HD
  • flash, acumulator, ieșire HDMI
  • 325 grame

Olympus E-PL5 nu mai are vizorul electronic de pe fratele mai mare, are mai puține butoane și comutatoare ce-i dădeau acel aspect profesionist, dar în schimb funcționează la fel de bine, face fotografii foarte bun și are toate opțiunile avansate cu care v-ați obișnuit chiar și de la DSLR-uri de top.

Prețuri:
Olympus E-PL5 și obiectiv 14-42 F3.5 și card 8 GB FlashAir Toshiba – 3723 lei
Olympus E-PL5 și obiectiv 14-42 F3.5 și obiectiv 40-150mm F4 și card 8 GB FlashAir Toshiba – 4409 lei
Olympus E-PL5 și obiectiv 14-150 F4 și card 8 GB FlashAir Toshiba – 5095 lei

AMBALARE

Am avut la teste kit-ul simplu, cu obiectiv 14-42mm F3.5-5.6 și card de memorie de 8 GB FlashAir de la Toshiba, adică suportă wireless direct din cardul de memorie.
În pachet am găsit și curea de ținut la gât, încărcătorul acumulatorului și flash-ul care se poate monta și demonta ușor de pe aparat.

CONSTRUCȚIE

E-PL5 este o cameră mică, abia o simți în mână sau la gât. Este o plăcere de utilizat atunci când este vorba de acest aspect. Am purtat-o câteva zile prin oraș și nu doar că nu obosești cu ea, dar la o adică încape și în buzunarul de la geacă sau în geantă cu ușurință.
olympus_pen_e_pl5_12
Ca dimensiune corpul ei se simte și mai mic decât cel de pe fratele mai mare OM-D E-M5, mai ales dacă-i scoți flash-ul și îl lași acasă. Dimensiunile ei sunt mai mici pe toate cele trei dimensiuni.

Construcția este solidă, bine închegată. Din toate aparatele mirrorless testate (5 până acum), cele de la Olympus par cele mai solide. OM-D avea și rezistență la ploaie, dar despre E-PL5 n-au putut afla nimic în această privință. Înainte de a o scoate în ploaie sau ninsoare prelungită, cercetați dacă rezistă.

Ecranul este rabatabil în sus și în jos, pentru a te ajuta cu fotografierea peste capetele mulțimii sau de la brâu. Mai mult, ecranul practic se dă peste cap, fiind foarte ușor să fotografiezi auto-portrete sau să vezi ce intră în cadru atunci când te filmezi singur.
olympus_pen_e_pl5_06olympus_pen_e_pl5_07olympus_pen_e_pl5_08olympus_pen_e_pl5_09olympus_pen_e_pl5_10

Butoanele au fost simplificate. Nu mai ai rotița de control al valorilor în partea de sus, nu mai ai atâtea comutatoare ca pe OM-D. Cu toate acestea, E-PL5 seamănă cu un aparat normal. De sus poți modifica modurile de fotografiere, butonul de declanșare este suficient de mare, iar flash-ul îl controlezi ridicându-l în sus manual.
olympus_pen_e_pl5_02olympus_pen_e_pl5_13

Pe spate a fost cea mai mare simplificare. Au rămas un buton cu 4 direcții și o rotiță în jurul său, buton dedicat pentru inițializarea filmării și altele de vizualizare.

Grip-ul aparatului este bun pentru un mirrorless. Pe partea din față ai parte de o zonă cauciucată, iar pe spate se găsește un loc pe care să-ti odihnești degetul mare atunci când fixezi bine aparatul în mână.

Obiectivul are o ciudățenie. Trebuie deschis manual, adică ții apăsat un buton de pe acesta și îl rotești în poziția de deschidere, extinzându-l. Trebuie să deschizi și aparatul din butonul on/off. La Nikon J2 simpla extindere a obiectivului printr-un sistem asemănător pornește și aparatul. Sistemul Olympus este destul de enervant, de câteva ori mi s-a întâmplat să uit să le fac pe amândouă și am pierdut secunde prețioase.
olympus_pen_e_pl5_04olympus_pen_e_pl5_05

În partea de jos se găsesc filetul pentru trepied și sub un capac avem acumulatorul și cardul de memorie.
olympus_pen_e_pl5_03

FOTOGRAFIERE

E-PL5 fotografiază foarte bune. Culorile sunt bine rezolvate și par naturale. Roșul mi s-a părut un pic prea intens, dar nu deranjant. Poți trage și RAW dacă vrei.

Nu am observat deformarea liniilor drepte cu obiectivul de kit.

Noaptea se obțin fotografii bune. Senzorul 4/3″, deși nu de aceeași mărime ca un APS-C din DSLR-urile clasice, se descurcă onorabil în lumină slabă, iar stabilizatorul optic își face treaba. Obții imagini bune pe seară și chiar și noaptea dacă sunt surse de lumină în jur.

Ce nu mi-a plăcut, ca și la OM-D, este că aparatul tratează un pic greșit sursele puternice de lumină în noapte. De exemplu firmele luminoase sau becurile stradale ori sunt prea arse ori arată bine și în schimb tot restul este în beznă, inclusiv pe modul Spot. Pentru a complica și mai mult lucrurile, ai trei moduri Spot la dispoziție, fiecare cu alte rezultate, și chiar după câteva încercări nu m-am lămurit despre diferența dintre ele.

Există pe lângă modurile obișnuite de fotografiere, automate și manuale, și unul de scene speciale și unul de “artă”, însemnând efecte diverse adăugate fotografiilor. Poți adăuga un singur efect sau pe toate deodată prin modul Art Bracketing.

INTERFAȚĂ

E-PL5 este ușor de folosit și configurat după ce te obișnuiești cu el. Poți rezolva majoritatea setărilor obișnuite (ISO, diafragmă, white balance, focalizare etc) din 1-2 apăsări de buton sau prin rotirea celui rotund de pe spate, în funcție de modul de lucru.

Touchscreen-ul ajută suplimentar. Îl poți folosi pentru a alege rapid unde să focalizeze camera. Poți alege și nivelul dorit de detalii pe care le vrei pe ecran în modul live view sau playback.

Meniurile sunt foarte complexe și fotografii profesioniști vor regăsi în ele aproape toate opțiunile dorite de pe DSLR-uri scumpe. Poti particulariza o listă uriașă de setări.

DIFERENȚE FAȚĂ DE OM-D E-M5

Fratele mai mare și mai complex OM-D este un mirrorless desăvârșit. Iată câteva diferențe notabile ale lui E-PL5.

  • prețul kitului E-PL5 este în jur de 3500 lei față de 7000 lei la OM-D
  • a dispărut rotiță de reglare a valorilor din partea de sus
  • 3 EV față de 5 EV
  • nu are viewfinder (și nu știu dacă vizoarele electronice VF-2 sau VF-3 sunt compatibile)
  • ecranul are rezoluție 460k puncte, nu 610k
  • rafală mai lentă (OM-D era mitralieră, E-PL5 are oricum o viteza foarte mare)
  • obiectivul este unul simplu, nu mai are zoom-ul motorizat dintr-o atingere a celui de pe OM-D
  • probabil nu rezistă la ploaie, dar nu am găsit informații clare

CE E BINE

  • Calitate foarte bună a fotografiilor
  • Aparat mic, ușor, ultra-portabil
  • Configurare complexă a funcțiilor
  • Card FlashAir Toshiba inclus, creeaza rețea wifi
  • kit-uri cu mai multe obiective în oferta F64

CE E RĂU

  • Sistemul de deschidere a obiectivului ȘI a aparatului
  • Modul Spot dubios

UTILIZARE

  • Olympus E-PL5 este potrivit pentru începătorii care doresc un aparat foto mic, portabil, dar cu o calitate foarte bună a imaginilor față de o compactă oarecare.
  • Camera este foarte utilă și fotografilor ce vor un aparat secundar. Prețul scăzut față de OM-D, dar lipsa de compromis la setări și funcții, îl recomandă pentru asta.
  • Fanii Olympus, cei care au obiective compatibile (cu adaptor), vor fi foarte fericiți de această alternativă ieftină a lui OM-D.

CONCLUZIE

Olympus s-a impus, pentru mine, ca cel mai bun producător de aparate mirrorless (și, din câte am înteles, s-a impus și pe multe piețe cu cota cea mai mare de adopție). După un model OM-D excelent, acest E-PL5 reprezintă o alternativă mai ieftină, dar prețul a scăzut fără a face compromisuri la fotografierea efectivă, ci numai la dotările “premium”.

E-PL5 este un aparat excelent și îl recomand tututor celor care vor un mirrorless bine gândit, ușor și mic, în acest buget.

Prețuri:
Olympus E-PL5 și obiectiv 14-42 F3.5 și card 8 GB FlashAir Toshiba – 3723 lei
Olympus E-PL5 și obiectiv 14-42 F3.5 și obiectiv 40-150mm F4 și card 8 GB FlashAir Toshiba – 4409 lei
Olympus E-PL5 și obiectiv 14-150 F4 și card 8 GB FlashAir Toshiba – 5095 lei

Alte resurse:

asus s5507

    3 comentarii

  1. Ce super denumiri de modele isi aleg Olympus…

      (Citează)

  2. Buna ziua.Mi-am cumparat olympus E PM-1,obiectiv 14-42 mm,pe auto ziua poze superbe,seara ies miscate.Ajuta-ma te rog ce setari sa fac ? MERCI !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus