►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Fuji HS 30 este o cameră compactă cu zoom-mare, un 30x optic. Să o caracterizezi doar prin aceste cuvinte este însă o mare greșeală, deoarece după câteva minute de utilizare mi-am dat seama că, deși are senzorul unei compacte (ceea ce ține prețul jos), butoanele și opțiunile la care ai acces atunci când fotografiezi sunt unele ale unui DSLR mai avansat.
Specificații:
Prețul lui Fuji HS 30: 1499 lei la magazinul F64, redus de la 2000 lei. Îl puteți lua la 1499 lei împreună cu un card SanDisk 8 GB de viteză mare, ceea ce înseamnă o economie de 619 lei față de prețul normal.
În cutie am găsit aparatul HS 30, curea de ținut la gât, parasolar și capac pentru obiectiv, acumulator și încărcătorul său de priză, cabluri.
Fuji HS 30 este un aparat foarte bun din punct de vedere al construcției. Corpul său este din plastic, dar pare bine închegat și rezistă la șocuri accidentale.
Aparatul se ține bine în mână, grip-ul este ferm, ușor cauciucat și a stat bine chiar și în mâna mea mare. Nu cred că veți avea probleme la acest aspect. Aparatul are două mari avantaje: butoanele principale pot fi apăsate cu degetul mare de la mâna dreapta, care ajunge și la rotița de sus ce schimbă setările în funcție de modul de fotografiere, iar zoom-ul se face din obiectiv, ca la un DSLR, ceea ce mie mi-a adus un confort suplimentar în utilizare.
Ecranul se înclină în sus și jos, fiind gândit și pentru fotografii făcute de deasupra capului sau de la brău, funcție foarte utilă în tot felul de situații din vacanțe, când vrei să fotografiezi peste capetele mulțimii sau mai de jos.
Butoanele sunt bine plasate, după cum vă spuneam, iar multitudinea lor mă bucură. Importantă este apariția unui comutator rotativ pentru a schimba setările (de exemplu diafragma în modul A, timpul în modul S etc), aflat sus lângă comutatorul de schimbare a modurilor de lucru ale aparatului.
Tot în această zonă se găsesc două butoane cu care modifici rapid declanșarea (unică, rafală, bracketing de expunere etc) și compensarea expunerii.
În stânga ecranului se găsesc 5 butoane care de obicei se întâlnesc doar la DSLR-uri și care îți oferă acces direct la:
Cele 4 butoane din dreapta de asemenea oferă acces rapid la temporizator, configurare flash, mod macro și super macro și un buton configurabil Fn. Cardul SD se extrage prin lateral, din grip, iar în partea de jos am găsit filetul pentru trepied și capacul ce protejează acumulatorul. În stânga, sub un alt capac, avem conectorul HDMI, mini-USB-ul și un A/V.
Se zice că Fuji HS 30 împrumută multe caracteristici de la DSLR-uri. Așa este. O listă cu acestea ar fi:
In zoom, obiectivul are o cursă lungă și aproape că i se dublează lungimea atunci când este extins la maxim. Aparatul este gradat și in echivalent 135mm de la 24 la 720mm. Cum spuneam, zoom-ul se controlează din inelul obiectivului, ca la aparatele scumpe.
Flash-ul iese la iveală prin apăsarea unui buton de pe lateral. Acest lucru este de mare ajutor, aparatul neridicându-l singur. Cu alte cuvinte, dacă nu vrei o fotografie cu flash, nu-l ridici și aparatul încearcă să potrivească setările în aceste conditii (sau le faci tu manual). Vrei flash, îl ridici și setările se schimbă.
Cel mai important aspect este totuși al fotografiilor și cum arată acestea. În primul rând, iată ce înseamnă un zoom optic 30x și cât de mult apropie acesta (unele sunt crop-uri detaliate).
Mie îmi plac acest gen de aparate, mi se par perfecte pentru concedii unde ai de fotografiat tot felul de lucruri interesante atât la apropiere cât și la departare sau poate detalii de pe diverse clădiri. Dacă vrei să citești textul de pe semne pe care abia le vezi cu ochii sau să te uiți la ziarul vecinului de vizavi, Fuji HS 30 se achită foarte bine de aceste sarcini.
Apoi, la limita cealaltă, aparatul este printre puținele de pe piață care permite un mod Super Macro, adică focalizează și la 1 cm distanță de obiectiv, practic cu subiectul lipit de sticla lentilei. Este un alt mod foarte interesant, adresat detaliilor foarte fine.
Stabilizatorul optic este de bună calitate, fotografiile nocturne prin Centrul Vechi fiind clare și din acest motiv. Focalizarea este destul de rapidă și aparatul s-a descurcat bine chiar și în scene încărcate sau la zoom maxim, acolo unde și mie îmi tremură suplimentar mâna. Un mic dezavantaj este că nu-ți arată toată etapa de “hunting” după focalizarea perfectă, ci direct rezultatul, adică imaginea focalizată.
Iată și o evoluție a ISO de la 100 la 12.800, în crop 100%.
Puteți vedea fotografiile la dimensiunea originală pe SkyDrive, pentru analize detaliate.
HS 30 este simplu de utilizat și configurat. Meniurile mi s-au părut mult mai prietenoase decât cele cu care eram obișnuit de la camerele Canon pe care le-am utilizat și testat anterior, mai intuitive și mai ușor de navigat.
Modurile de fotografiere sunt:
Aparatul este foarte versatil prin aceste moduri de fotografiere. De exemplu ambele setări de scene speciale au aceleași opțiuni, dar asta îți permite să lași modul SP1 configurat pe Sport și SP2 pe Portret și să comuți imediat între ele.
Opțiunile disponibile mi s-au părut mult mai complexe față de ce oferă o compactă obișnuită. Poți configura în detaliu aproape orice funcție, oprindu-le și activându-le după plac. Un singur dezavantaj este atunci când alegi ce informație vrei să vezi pe ecran în modul Live, unde singura opțiune este on/off pentru toate. Separat poți activa un grid 3×3 pentru a te ajuta cu încadrarea. Altceva ce nu mi-a plăcut este că nu-ți arată și valoarea ISO aleasă atunci când încadrezi o fotografie, ci doar timpul de expunere și diafragma, dar e un dezavantaj minor.
Pe de altă parte, câte aparate de acest gen ați mai văzut care să aibă opțiune RAW și RAW+JPEG? Sau cu corecție de tonuri, contrast și finețea detaliilor?
Full HD, fișiere cu extensia .MOV, de QuickTime. Focalizarea în timpul filmării este rapidă și nu am întâmpinat probleme. Ecranul rabatabil este din nou un avantaj atunci când filmezi din diverse unghiuri.
Fuji HS 30 este un aparat bine construit, de calitate și creat cu o dualitate interesantă: bun pentru începători, modurile automate lucrând foarte bine, dar punând la dispoziție un acces facil la funcțiile avansate pentru cei ce vor acest lucru.
Eu am fost mare fan al aparatelor Canon atunci când vine vorba de camere cu zoom optic mare, dar acest Fuji le întrece pe toate cele văzute de mine la ușurința de utilizare, funcții incluse și interfață. Având în vedere prețul său foarte redus pentru un astfel de aparat, recomand Fuji HS 30 tuturor celor în căutarea unui super-zoom.
Prețul:
Fuji HS 30 la F64 – 1499 lei (ofertă specială)
Fuji HS 30 + card de memorie 8GB SanDisk viteză mare – 1499 lei (pachet special)
Verificați pe site stocul și specificațiile detaliate.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
17/12/2012 la 1:06 PM
Eu am varianta anterioară, HS 20 EXR, nu văd modificări de specificaţii. E o cameră super. La filmare are momente în care focalizează greu şi zgomotul obiectivului se aude pe film (posibil să fi corectat asta).
HS 20 mergea cu baterii/acumulatori normali, mi se pare mai OK.
Cristian Banu(Citează)
28/12/2012 la 5:05 PM
@Cristian: am pus un sample video la http://www.youtube.com/watch?v=i-eH4DkCbUM eu nu aud nimic in zoom.
nwradu(Citează)
18/12/2012 la 12:56 AM
Eu am avut 2 aparate din 2 generatii diferite (S9500 si S1500) si ambele au probleme grave cu dial-ul. Nu recomand nimanui FUJI.
Revo(Citează)
18/12/2012 la 11:18 AM
Si eu am S9500, da, am avut probleme cu dial-ul, l-am schimbat, acu merge f bine ( vreo 5 ani de la schimbare )
mArius(Citează)
18/12/2012 la 4:19 PM
Si eu l-am reparat. Dar una e sa ai o problema pe un model si alta e sa ai aceeasi problema pe alt model mai nou cu 4-5 generatii. Se numeste nesimtire.
Revo(Citează)
28/12/2012 la 5:06 PM
@Revo: alte clase, alte aparate, altă calitate. HS 30 pare chiar dur la capitolul butoane, nu-s plastice ieftine.
nwradu(Citează)
29/12/2012 la 10:28 AM
Off-Topic:
http://i.imgur.com/kqI2y.png
Am intrat pe xda-developers şi te-am văzut.O nouă reclamă, dar tot pe site-ul ăla te-am văzut.
florin(Citează)