►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Update 4 aprilie 2014: peste câteva zile se lansează rețeaua la nivel național, pe frecvența 2600 MHz și viteze de maxim 150 Mbps. Detaliile le găsiți aici.
Update 18 ianuarie 2013: 48,65 Mbps prinși în Predeal pe 4G. Și am văzut și un 65 Mbps în alt test făcut lângă pârtie, nu în spațiu închis.
Orange a lansat miercurea trecută rețeaua lor 4G LTE (frecventă 1800 MHz) pentru public, momentan în nordul Bucureștiului, Valea Prahovei și Bran-Moeciu. Vineri am primit un modem Huawei E392, compatibil cu noua rețea, ca să o testez cu mâna mea.
Rețeaua și tehnologia 4G LTE promit două îmbunătățiri majore în transferul mobil de date:
Sunt însă adevărate și în practică? Chiar oferă rețeaua 4G aceste performanțe mult îmbunătățite, așa cum se așteaptă de la o generație nouă de tehnologie mobilă?
Problema este că rețeaua este funcțională doar în partea de nord a orașului și spre Pipera, așa că de acasă din Tineretului nu m-am putut conecta. Pentru a face un test mai relevant decât altele pe care le veți vedea pe net, m-am urcat în mașină și am dat o tură prin nordul orașului, testând rețeaua în mai multe locuri.
Locațiile în care am testat rețeaua Orange 4G LTE:
Pentru comparație, valorile rețelei 3G le-am luat la mine acasă în zona Tineretului și la Eroilor.
Pentru testare m-au interesat cel mai mult viteza și ping-ul cu serverele orange.ro. Rețeaua 4G trebuie să mă ducă rapid în sistemul Orange, că de acolo traficul este preluat de fibre optice de mare viteză și depinde și de peering-uri și alte servere. Nu viteza până în Franța este un test realist, nici măcar unul de download de torrente.
Prin urmare, testele efectuate au fost:
Le-am repetat de mai multe ori în fiecare locație. Am obținut un mare tabel Excel cu care am prelucrat valorile. Pentru graficele de mai jos, am făcut de obicei media valorilor din Speedtest.net. Să trecem la analiza rezultatelor.
Ce trebuie să rețineți este că banda depinde de încărcarea rețelei din respectiva zonă și așa se explică variațiile mari între teste. Banda disponibilă într-o anumită celulă se împarte la toți cei conectați în acea celulă.De asemenea, zona Eroilor este la limita acoperirii 4G LTE și semnalul era slab acolo, așa că acele valori sunt orientative.
Viteza 4G LTE este de 3-4 ori mai mare decât 3G-ul din zona Șincai. 3G-ul din zona Eroilor mergea mult mai bine, fiind de tip HSPA+ cu un maxim de 21,6 Mbps probabil. N-am obținut 75 Mbps pe 4G, nici pe departe, dar nici nu mă așteptam, acea valoare fiind teoretică și posibilă doar dacă ești singur în zonă. 3-4 ori mai mare decât în prezent sună însă foarte bine.
Observați că deși valoarea de download 4G LTE n-a fost departe de cea de pe cel mai bun 3G, valoarea de upload pe noua rețea arată o diferență imensă și a fost mult mai mare în toate locațiile testate, inclusiv Eroilor unde 3G merge maxim și 4G LTE abia respiră. Asta contează foarte mult atunci când ai de uploadat fotografii sau filme sau faci o transmisiune video din oraș.
La Aurel Vlaicu și în mall-ul Băneasa rezultatele au fost mai slabe decât în celelalte zone, probabil pentru că mulți alții utilizau deja rețeaua Orange și banda disponibilă pentru o celulă se împarte la toți cei conectați.
Cât despre Primăverii, îmi vine în minte un citat din Lord of the Rings, când Frodo ajunge în muntele lui Sauron și scoate cristalul pe care-l avea de la Galadriel ca să-i lumineze în întuneric, dar acesta nu funcționează:
In his great need he drew out once more the phial of Galadriel, but it was pale and cold in his trembling hand and threw no light into that stifling dark. He was come to the heart of the realm of Sauron and the forges of his ancient might, greatest in Middle-earth; all other powers were here subdued.
Cam așa și cu rețeaua Orange, nu putea să meargă la maxim fix în fața sediului Vodafone.
Lăsând gluma la o parte, probabil că este un alt loc foarte aglomerat dpdv al conexiunilor.
Graficul de mai jos, în milisecunde, spune totul despre latență.
Este așa cum ni s-a promis. Latența pe noua generație de rețele mobile este mult mai mică și sunt convins că se va îmbunătăți și mai mult situația atunci când va crește capacitatea rețelei.
Din graficul de mai jos trebuie să observați că, deși la Eroilor am avut acea viteză mare de download chiar și pe 3G, comparabilă cu 4G LTE, la ping situația stă foarte diferit. Așa cum ziceam mai sus, rețeaua 4G LTE are o latență mult mai mică în orice punct, indiferent de banda disponibilă și ocuparea spectrală a respectivei zone.
Ping mai mic + bandă mai mare = timp de încărcare mult mai rapid pentru site-uri.
Graficul vorbește de la sine, timp de 2-5 ori mai mici pe rețeaua 4G LTE Orange.
Am găsit un fișier de 24,1 MB hostat pe site-ul orange.ro și l-am descărcat de test, cronometrând timpul necesar. Rezultatele sunt mai jos.
Exceptând rezultatul slab din Băneasa Mall, celelalte valori sunt “jaw-dropping”. Am plecat de acasă de la un download pe 3G standard care a durat 46 secunde și în prima oprire cu 4G LTE am tras același fișier in 4,8 secunde. A fost un rezultat extraordinar, mai ales pentru mine ca inginer electronist de comunicatii digitale, testând pentru prima oară o rețea 4G. Ar fi trebuit să iau o piatră in gură sau ce se face ca botez în astfel de situații.
4G LTE este viitorul, e clar asta. Viteza sporită permite chiar și acum, în faza incipientă, download și mai ales upload mult mai rapid, ajutând enorm nu doar transferul de fișiere cât și aplicații precum transmisiuni video din teren și video-conferințe de calitate HD. Latența mult scăzută ajută în browsing și conexiuni remote.
Prima impresie a fost foarte bună. Performanțele uneori de 3-4 ori mai bune, pentru un cost pentru client nu cu mult crescut față de 3G-ul de până acum, sunt un semn excelent pentru viitor. Sigur, va fi întâi o adopție business a noilor tehnologii, deoarece utilizatorii individuali încă se pot simți bine și pe HSPA+, dar viitorul este foarte promițător.
Problema curentă pentru noua rețea 4G LTE de la Orange este acoperirea redusă. Nici măcar întreg orașul București nu este acoperit. Sigur, nu sunt decât parțial responsabili pentru această problemă, fiind agreat un calendar de eliberare a spectrului împreună cu ANCOM (și ceilalți operatori vor avea aceleași probleme cu extinderea rețelei), dar din moment ce tehnologia 4G oferă chiar și în acest condiții performanțe foarte bune, principala direcție de dezvoltare a rețelei trebuie să fie acoperirea cât mai largă.
Ca să zic 2-3 vorbe despre echipament, modemul Huawei E392 este neașteptat de mare, ca la începuturile rețelelor de date. S-a instalat fără probleme pe Windows 7 x64, iar softul Orange de conectare nu mi-a făcut probleme și a fost stabil. Arată statistici de utilizare, poți impune o rețea 3G sau 4G sau conectare automată pe ce este disponibil.
Un cititor mi-a atras atenția că locație înseamnă luare sau dare în chirie. Folosesc termenul în sensul 3 din dexonline.ro, adică “un loc anume, precis determinat”.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
18/12/2012 la 9:02 AM
Foarte misto articolul si cu multe date utile. As avea 2 intrebari la tema:
– cam care ar fi costurile de trecere de la 3G la 4G pentru un operator? Niste echipamente noi pe stalpii existenti? si mai multe?
– m-a dezamagit ideea de impartire a benzii la utilizatorii dintr-o celula (desi e logica). Ma gindesc daca nu cumva studiul tau nu a beneficiat de o banda 4G aproape libera, iar cind vor fi mai multi utilizatori diferenta fata de 3G nu va fi de fapt asa de mare… Nu crezi?
Bogdan(Citează)
18/12/2012 la 10:09 AM
@Bogdan: pai…
– 250 milioane euro platiti pe licente
– montarea de echipamente noi pe stalpi noi si existenti (in 1800 MHz acum, pe 2600 MHz din 2014)
– autorizatii pentru ele
– echipamente de gestiune si rutare a traficului
– marketing, training suplimentar
Pe scurt, imense.
Banda mereu s-a impartit intre utilizatorii unei celule. Cred ca mai degraba situatia se va imbunatati, in acest moment reteaua ruleaza pe un mic spectru eliberat in 1800 MHz, vreo 5 MHz in total, iar cand vor muta mai mult 3G in alte benzi si va elibera statul spectrele castigate prin licitatie se va imbunatati suplimentar calitatea.
nwradu(Citează)
18/12/2012 la 9:31 AM
Nu prea am inteles ce zici tu ca e reteaua ocupata, parca 4G abia s-a lansat, cum sa fie ocupata? Crezi ca ai putea face un test Orange vs Vodafone ?
AdrianG(Citează)
18/12/2012 la 10:12 AM
@AdrianG: e doar o mica banda utilizata momentan pentru 4G, cateva canale. Cand se vor aloca mai multe, situatia se va imbunatati sau va ramane constanta cu cresterea numarului de abonati, ceea ce oricum e mult mai bine decat pe 3G.
As testat si Vodafone, dar nu am un modem 4G de la ei. Un test comparativ nu cred ca ar avea rost, e greu sa zici ca o retea e mai buna ca alta. Lupta intre operatori se da la acoperire, preturi, servicii aditionale etc. In plus, performanta adevarata se va vedea in 2014 odata cu trecerea pe 2600 MHz, care e spectrul desemnat in UE pentru 4G.
nwradu(Citează)
18/12/2012 la 9:52 AM
Foarte bun articolul. Felicitari.
Serban Marius(Citează)
18/12/2012 la 10:44 AM
Cred ca e o greseala la graficul 2, upload 3G, valoarea maxima e mai mica decat valoarea de la Eroilor din primul grafic.
ipo(Citează)
18/12/2012 la 11:29 AM
Concluzia totusi este simplista: 4G promite dar nu livreaza. Cel putin nu momentan. Treaba cu “eliberatul de frecvente” o sa o cred cand o sa o vad. Am mai zis-o pe undeva: 4G la 100Mbps, dar cu back-haul in site pe MW si link poate de 40Mbps (share cu 3G si 2G). Vei avea “viteza” promisa doar intre echipamentul mobil (modem) si cel fix (RRU/BBU), de-acolo mai departe… doar Ăl de Sus stie (si nu ma refer aici la ministru de resort sau vreun CEO).
P.S.: cu autorizatiile nu e chiar asa, nu e nevoie ca nu se instaleaza echipamente noi, se schimba doar niste antene si ceva active (nesemnificativ).
George(Citează)
18/12/2012 la 11:49 AM
Ce nu livrează totuși? Am obținut constant viteze mai mari și ping mult mai mic. Mie mi se pare suficient. De 100 de ori mai rapid nu va fi niciodată.
nwradu(Citează)
18/12/2012 la 11:45 AM
@George: se instaleaza si noi, ca sunt alte acoperiri pe 4G.
nwradu(Citează)
18/12/2012 la 12:02 PM
@nwradu – daca mi se promit 100Mbps (sau 75Mbps) ma astept sa-i si primesc. Daca primesc in loc 30Mbps se cheama ca nu livreaza! Sau eu sunt prea pretentios?
Hai sa o punem altfel: te duci la magazin si vezi reclama :”4 paini la un pret bun”. Te duci si platesti, dar primesti numai 2, ca atat a fost disponibil in acel moment, in acel loc. E bine asa?
Discutia duce cumva in zona de marketing mai mult, ca ei sunt de vina :), dar totusi problema de fond ramane.
Site-uri noi nu se instaleaza momentan, nu cred ca are rost sa intram acum in discutii despre intreg procesul de achizitie, proiectare, aprobare, constructie, etc. Dureaza ceva, nu se rezolva cat ai bate din palme. Poate pentru 2600Mhz, la 1800Mhz momentan e nevoie decat de antene (poate) si ceva active (RRU) precum si upgrade de soft. Iar pentru un RRU montat pe pilon/acoperis de bloc/tripoda nu e nevoie de nici o autorizatie.
George(Citează)
18/12/2012 la 1:04 PM
@George: nu ti se promit, aia e limita retelei. “Până la” scrie in oferte. Cand se trece de la 21,6 Mbps la 75 Mbps, primești si tu ceva în plus.
nwradu(Citează)
18/12/2012 la 12:23 PM
@George, Oranga nu-ti garanteaza ca iti va merge internetul la 75Mbs. Asta e doar limita tehnologiei pe care s-ar putea sau nu sa o atingi .Ce iti ofera ei e un best effort.
Ca noi ne-am invatat usor aiurea si ca de obicei netul ne merge pe parametri aproape de cei dati de isp, asta e altceva.
Si pentru montat chestii pe orice bloc iti trebuie acordul asociatiei de proprietari. Si se plateste pentru asta.
Dar unii sint atit de cretini incit accepta mizeriile astea pe cap.
Si Radu are dreptate, ceea ce conteaza e legatura intre telefonul tau si serverul operatorului. De la server mai departe nu prea se mai pune problema de viteza. Acolo e tehnologie clasica, pe fibra etc.
jules(Citează)
18/12/2012 la 12:49 PM
@jules – nu vreau sa-mi garanteze nimic. Dar sa nu mai incerce sa-mi vanda ceva ce nu voi primi niciodata. Intr-adevar, nu sunt nebun, cunosc limitarile tehnologiei, sunt perfect constient ce se poate si ce nu. Dar ar trebui sa scrie peste tot, la fel de mare ca si cei “75Mbps” sau “100Mbps” si cuvintele “până la”.
Nu inteleg de ce spui ca “ne-am invatat usor aiurea”. Daca cineva imi promite ceva, pe care eu mai dau si bani, nu e normal sa primesc acea promisiune (sau, ca sa iti fac pe plac, cat mai aproape de acea promisiune). Ce e rau in asta? Mai dau un exemplu: te duci sa-ti iei masina, ca are sa zicem 75 cai putere (asa scrie in reclama). Dupa ce o cumperi constati ca nu dezvolta decat maxim 35 si numai in conditii ideale. E normal sa fie asa?
Cu montatul pe bloc, nu mai discut, ca nu s-a inteles la ce ma refer si nu are rost sa intram in tehnicalitati acum. Oricum, eu daca as sta la bloc, as prefera sa am antena deasupra mea decat pe blocul vecin si sa fiu fix in fata ei.
Referitor la ce conteaza sau nu, conteaza doar experienta pe care o ai cu serviciul respectiv si cum percepem raportul calitate/pret. Daca o viata mananci doar mamaliga, daca gusti o paine neagra ti se pare dumnezeiasca… dar totusi eu prefer sa poftesc la cozonac, daca nu te superi, mai ales ca platesc painea aia neagra la pret de cozonac.
George(Citează)
18/12/2012 la 4:44 PM
Daca poti sa ne spui, pe ce laptop ai facut testele ?
Iosif(Citează)
18/12/2012 la 5:01 PM
Asus U33JC Bamboo cu SSD, Core i3, 6 GB RAM.
nwradu(Citează)
18/12/2012 la 7:38 PM
18 Mbps in DL la Eroilor erau cel mai probabil pe DC-HSPA, deci pe 10 MHz. Testele de LTE sunt in 5 MHz. Sistemul e mai eficient in utilizarea spectrului decat este UMTS/HSPA. E nevoie insa de rabdare pana in aprilie 2014, cand operatorii vor putea oferi LTE in 20 MHz, si evident de bani investiti in retele. Pana atunci va fi probabil un LTE mai “schiop”, dar tot cu unele avantaje evidente asupra 3G-ului (uplink, latenta).
Victor(Citează)
19/12/2012 la 11:13 AM
As vrea sa vad prima oferta cu “Cel putin” langa “Pana la” :)
Mihai(Citează)
19/12/2012 la 1:30 PM
Victor a zis foarte bine. Vitezele pe 3G de 21,6 Mbps se obtin pe canale de 10 MHz. Cele si mai mari, de 43,2 Mbps, folosesc mai multe astfel de canale, din cate imi amintesc.
4G-ul curent merge pe canal de 5 MHz si deja e comparabil cu cea mai buna viteza anterioara de download, superior la upload si superior la latenta. Daca asta nu-i un semn bun, inseamna ca multi va asteptati la vreun miracol pe care insa tehnologia nu-l poate realiza.
nwradu(Citează)
19/12/2012 la 2:00 PM
Ca si 14.4 Mbps, 21.6 Mbps este tot pe 5 MHz, insa avand posibilitatea sa foloseasca o modulatie superioara (64 QAM) acolo unde se poate. 43.2 Mbps este pe 10 MHz (e de fapt 2 x 21.6 Mbps).
E vorba evident de viteze teoretice. 18.31 Mbps, chiar daca e mai mic decat 21.6, cel mai probabil nu a fost obtinut pe 5 MHz, ci agregand resurse pe 10 MHz.
Victor(Citează)
04/01/2013 la 3:32 PM
Eu as spune ca nu round-trip (ping) mediu e cel care conteaza ci mai degraba cel maxim (sau mai exact dispersia valorilor lui) in aplicatii real-time senzitive (ca streaming video si vpn-based)
P.S. (for gramar nazy) Hai sa facem o promotie la cunvantul “locatie”.
tudor(Citează)
03/03/2014 la 4:20 PM
Salutare domnilor,
Ma dispera si pe mine o chestie la Orange si as vrea o solutie!
Am net de la orange 3G+ 13MB/s download si 3MB/s UP
de ce am lag pe site-uri cu jocuri intercative online indiferent ce as face?
cazul in speta e gamezer.com/billiards
Ei m-au pacalit ca am banda de 21 MB/s ceea ce nu este deloc adevarat !
Mi-am cumparat antena 3G +17db , am semnal full si tot degeaba !!
M-am saturat sa ii “injur” (vorba vine) pe cei ce conduc site-ul si eu si restul de pe acolo !
KEiGHT(Citează)
03/03/2014 la 4:26 PM
Am uitat sa specific frecventa antenei: 2100Mhz
KEiGHT(Citează)
07/03/2015 la 12:19 AM
ma minunez ce citesc aici cum pama mea poate merge o reteua in 5 mhz can ea este proiectata pe 1800 – 2600mhz nu va auziti ce spuneti ???
victor(Citează)
07/03/2015 la 12:21 AM
daca aveati banda de 5mhz nici la telefon nu puteati vb ca nu avea unde sa se produca vibratiile dar ma rog fizica este mai grea decat carnea de porc
victor(Citează)
07/03/2015 la 12:24 AM
si app tudor cu cat pingu-ul este mai bun ca atat ai raspuns mai rapid ping mic= viteza de raspuns mare si pentru toata lumea ping= viteza de comunicare cu servarul provider-ului
victor(Citează)