►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mega-wow. Am luat o pungă de cafea de la Starbucks (din Etiopia, dar le puteți mirosi pe toate, că au găurele în pungă și să alegeți ce vă place, au vreo 5 tipuri) și le-am cerut să o râșnească pentru espressor.
Diferența este imensă. Cafeaua rășnită pentru espressor pe râșnițele profesionale ale cafenelei, față de cea râșnită “de la raft” din magazine, este mult mai fină, ca o pudră de talc, ca făina. Se presează mult mai ușor în cupa espressorului (în limbaj de specialitate, cu “tamperul” în “portafiltru”), iar în primele secunde cafeaua curge aproape neagră, o culoare mult mai închisă decât ce obțineam până acum, și foarte lent, debitul fiind mult redus.
Când am curățat cupa am găsit cafeaua bine bătătorită înăuntru. N-a ieșit nici sub jet de apă, a trebuit sa cioplesc cu o linguriță în ea. Cafeaua este mult mai tare, gustul este mai plin, rămâne mai pregnant pe limbă. Îmi bate inima mai tare acum. Espresso adevărat.
Am ajuns la vorba lui NetuLiber despre râșnițe (discuția de aici și aici). Acum să văd cum dau 400 de lei pe o râșniță adevărată :( Oricum, convingeți-vă singuri cumpărând o cafea rășnită special pentru espressor, dar nu doar pentru că scrie așa pe pachet (în magazine se găsesc pachete de cafea espresso, dar nu mi se par bine râșnite), ci pentru că cei care o râșnesc folosesc instrumente performante.
Alte detalii pe espressoman.ro. Și amuzați-vă cu desfacerea corectă a lăpticului de cafea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
04/12/2012 la 5:34 PM
Esti pe drumul cel bun :) Cu vreo cateva consideratii:
1. Starbuks au o cafea arsa (deci acrylamida din belsug), de unde si amareala excesiva. Oricum, cafeaua nu se cumpara din astfel de magazine sau din supermarket. E un topic interesant despre cafea pe Softpedia – http://forum.softpedia.com/topic/891252-cea-mai-buna-cafea/
2. Decat o cafea macinata undeva in oras la o rasnita “ultra-profesionala” de 2000E, mai bine o cafea boabe rasnita acasa la o rasnita buna de 150E (manuala sau electrica). Odata rasnita, in maxim 5 minute s-au dus aromele cafelei.
3. Gaggia MM Steel, din link-ul tau, nu este o rasnita prea adecvata pentru espresso. Mai pune bani deoparte pana la una mai buna sau ia-ti una manuala ieftina (daca nu te deranjeaza datul la manivela)
4. Un link mai util de pe espressoman, legat de acest subiect, este acesta – http://www.espressoman.ro/rasnita-de-cafea-piesa-centrala-pentru-un-espresso-perfect/
Spor,
Liviu Fratila(Citează)
04/12/2012 la 5:45 PM
Util linkul, multumesc.
nwradu(Citează)
04/12/2012 la 6:52 PM
In SUA, cafeaua in magazine (ex. Giant) vine boabe in cutii. Te duci la rasnita profi a magazinului, versi continutul in ea, apoi o rasnesti, la finetea dorita inapoi in cutia din dotare…
Decebal Luft Bancescu(Citează)
04/12/2012 la 8:53 PM
Am colegi, de nationalitate ceha mai ales, care-si aduc de acasa o rasnita manuala si in fiecare zi rasnesc la birou :D dupa care-si pun cafea la expressor.
Mihai(Citează)
04/12/2012 la 8:55 PM
*cafeaua
Mihai(Citează)
04/12/2012 la 9:19 PM
Cunoscatori cehii cu pricina :) Apropo, exista si rasnite manuale de 200E (fata de aprox. 30E cat costa una bunicica), dar sunt adevarate tancuri – http://www.orphanespresso.com/OE-PHAROS-Hand-Coffee-Grinder_ep_636-1.html
Liviu Fratila(Citează)
04/12/2012 la 9:55 PM
@Liviu râșnița respectiva arata într-un mare fel!
Mihai(Citează)
05/12/2012 la 5:49 AM
Inima nu bate mai tare. Decat de emotie, poate. Espresso este foarte aromat, nicidecum tare – comparat cu cafeaua “la filtru”. Discul ala de cafea intarita iese cel mai simplu lovind usor filtrul in laterala de ceva dur (mie imi permite cosul de gunoi manevra asta, de ex.). Enjoy :)
Ciprian(Citează)
05/12/2012 la 11:02 AM
O idee de cadou: espressorul de mana, handpresso (suna kinky ) e un aparat care iti face espresso oriunde: http://www.handpresso.com/produit-1-17-handpresso_wild_hybrid.html
Si pentru a tine cafeaua rasnita proaspata mai mult timp, exista cutii cu pompe de vid, speciale de pilda de la Vacu Vin
ioana(Citează)
05/12/2012 la 9:13 PM
iti recomand pe tipul asta: http://www.delicateseflorescu.ro/ :) gasesti si reviewuri pe net mai destepte decat ce-as putea sa-ti zic eu.
G(Citează)
11/12/2012 la 11:24 AM
Nimik nu se compara cu mirosul cafelei proaspat rasnite …
FinalPrice(Citează)