►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nikon în varianta mirrorless deja a ajuns la a doua generație a seriei J, cea mică, pentru că există și V, aparate mirrorless care au și viewfinder. Am testat și eu un J2 cu obiectivul de kit 10-30 mm și este un aparat mic, destinat începătorilor, dar cu o calitate surprinzător de bună a imaginilor capturate.
Specificații:
Prețul:
Kitul cu obiectiv 10-30mm, disponibil alb/negru/argintiu – 2.299 lei la F64
Kitul 10-30mm plus geantă foto Nikon plus card Sandisk Extreme 8GB – 2.2999 lei la F64, pachet special.
Cutie mare în care am găsit aparatul, obiectivul cu capac pentru acesta și o curea de purtat la gât. Alte accesorii nu sunt incluse (de exemplu un parasolar), dar aveți și un soft pentru creare de mici clipuri video și altele.
Nikon J2 este cel mai “bulky” aparat pe care l-am văzut. Pare un bloc masiv, solid, bine făcut. Zici că-i o cărămidă, dar nu în sensul rău al termenului, ci arată cumva compactizat. Chiar È™i obiectivul mi s-a părut solid, bine închegat. La această impresie contribuie È™i lateralele rotunjite, butoanele de sus integrate în carcasă È™i butoanele de pe spate, care ies foarte puÈ›in în relief.
Cu toate acestea, aparatul este suficient de mic încât mi-a încăput în buzunarul gecii, iar de câteva ori l-am purtat și în geanta mea de umăr. De greutate nici nu se pune problema, nu simți că-l ai la gât sau în buzunar.
Și cu toate acestea, grip-ul în mână este solid. Bine, nu trebuie să ai o mână uriașă, dar eu m-am descurcat bine cu aparatul. Butoanele sunt așa plasate încât îl cuprinzi bine cu degetele și îl ții binișor. Este comparabil cu Olympus E-PL5 la grip și mai slab decâț Sony NEX-5R (dar nu NEX-3), însă este și mai compact decât acestea.
O ciudățenie este că, la fel ca la Olympus E-PL5, trebuie să răsucești obiectivul ca să-l extinzi înainte de a fotografia. Spre deosebire de modelul Olympus, răsucirea obiectivului alimentează automat și aparatul, astfel încât butonul On/Off aproape că nu mai este necesar.
În partea de sus, pe lângă On/Off, Nikon J2 mai prezintă doar butoanele de declanșare a fotografiere și a filmatului. Flash-ul integrat iese semeț în sus după ce tragi de un mic slider de lângă el. Pare firav, dar nu este, și ilumineaza onorabil o scenă mică. Lipsa unei patine înseamnă însă că pe acest mirrorless nu puteți atașa flash-uri externe.
Partea din spate este cea mai încârcată. Ecranul este un LCD simplu, nici măcar tactil, nici măcar rabatabil, ceea ce măcar ține prețul la un nivel scăzut. În imaginea de mai jos vedeți dintr-o privire toate butoanele disponibile.
Cel mai ciudat este butonul pentru zoom la vizualizarea fotografiilor, aflat sus deasupra rotiței. Este un comutator de care dai în sus și în jos și pare o soluție improprie aparatului, nepotrivindu-se cu acesta. Tu te obișnuiești cu el și e ușor de folosit, dar la început pare o improvizație.
Rotița de selectare a modurilor de fotografiere este mult simplificată, din păcate. Adică toate modurile uzuale sunt prezente pe aparat, dar în loc să fie și pe rotiță fiecare în parte, au fost grupate sub opțiunile de Scene speciale, Mod Creativ, Filmare și Motion Snapshot, pe lângă setarea Auto verde.
De exemplu sub modul Creativ găsiți clasicele P, A, T și M, dar e mult de furcă pentru a ajunge la ele, apeși 5-6 butoane ca să schimbi modul sau setările principale. Nikon J2 este foarte dificil și neprietenos cu cei care schimbă des setările de fotografiere (focalizare, ISO, balans de alb, etc). Mai multe în secțiunea Înterfață de mai jos.
Pe fundul aparatului, lângă filetul pentru trepied, este un capac sub care se ascund acumulatorul și cardul SD.
Eu am fost mulÈ›umit de calitatea fotografiilor în special în scene nocturne. Nikon J2 È›ine zgomotul sub control, după cum puteÈ›i observa din imaginile de mai jos, făcute din mână de cele mai multe ori pe diafragma F3.5 È™i cu restul automat. Aparatul are un “talent” deosebit de a regla bine lumina, exact cum trebuie, nefiind nimic sub sau supra expus.
Ziua, desigur, nu mai se pune problema fotografiilor, acestea neavând probleme. Aparatul se descurcă bine cu detecția automată a balansului de alb, focalizează rapid și în general nu am ce să-i reproșez la acest capitol. Se vede că-i un Nikon.
O singură problemă am găsit la obiectivul de kit, care introduce o deformare a imaginii în partea de sus și jos, observabilă în scenele cu linii drepte precum cea de mai jos.
În rest, Nikon J2 este cu dus șî întors. De exemplu poți cumpăra adaptorul cu care poți utiliza orice obiectiv Nikkor de la DSLR-urile clasice, așa că posesorii de Nikon vor fi bucuroși de acest aspect. Pe de altă parte, nu are patină externă pentru flash.
Factorul de crop al senzorului este 2.7, ceea ce înseamnă că un obiectiv Nikkor de 200 mm de la DSLR-ul tău clasic va fi echivalentul unui 540 mm, ceea ce este o veste bună pentru pasionații de fotografie la distanță, față de 300 mm pe vechiul DSLR cu factor de crop 1.5.
Din păcate, Nikon J2 dezamăgește la capitolul interfață, care pare a fi făcută în grabă. Este foarte dificil să ajungi chiar și la setările de bază, de exemplu ISO sau modul de focalizare, pentru care ai nevoie de nu mai puțin de 4-5 apăsări și de navigare serioasă în meniuri. Pentru începători nu va fi o problemă, dar profesioniștii care vor să scoată maximul din aparat îl vor găsi consumator de timp și nervi.
Opțiunile disponibile sunt cele uzuale, nu foarte avansate. Culmea, cred că o lipsă de explicații și meniuri intuitive va face aparatul un pic greu de utilizat și pentru începătorii care s-ar putea vedea fie blocați, neștiind ce să facă și de unde, fie încurcați atunci când ajung în meniurile avansate și nu se pricep la termenii respectivi.
Dimensiune și greutate redusă, construcție solidă
Calitate bună a fotografierii, înclusiv noaptea
PreÈ› accesibil
Cu adaptor se pot utiliza obiective Nikkor
Meniuri neintuitive, greu de accesat chiar și pentru schimbarea parametrilor uzuali
obiectivul de kit deformează ușor imaginea la extremități
Nikon J2 este potrivit pentru începători și fotografii amatori care fac trecerea de la o compactă la un senzor mai performant.
Este potrivit pentru posesorii de obiective Nikon care vor un aparat mai mic (sau un factor de crop mai mare), cu adaptorul de montură.
Ușor și mic, Nikon J2 se potrivește celor care își doresc o cameră foarte portabilă
Nu l-as recomanda celor care au nevoie de acces rapid la toate setările și meniurile posibile și celor care schimbă des parametrii de fotografiere.
Nikon J2 este o cameră bună în ceea ce privește calitatea imaginilor surprinse, dar banală, chiar neinspirată la capitolul interfață și configurare. Este potrivită pentru începătorii care doresc să obțină fotografii mult mai bune, dar fără a-și încurca urechile în configurare, sau o poți utiliza ca pe o cameră secundară, pentru situațiile când ai nevoie de ceva ușor și mic la tine.
Prețul:
Kitul cu obiectiv 10-30mm, disponibil alb/negru/argintiu – 2.299 lei la F64
Kitul 10-30mm plus geantă foto Nikon plus card Sandisk Extreme 8GB – 2.2999 lei la F64, pachet special.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
27/12/2012 la 11:48 AM
La banii astia nu ar fi mai bun un DSLR? Poate pentru incepataori un compact Nikon seria L ar fi OK.
Cafea cu taifas(Citează)
27/12/2012 la 12:14 PM
E diferenta de la cer la pamant intre o compacta si un mirrorless. Cu mirrorless faci fotgrafii foarte bune dpdv culori, claritate, zgomot redus, adancime de camp.
Eu ma refer la incepatori care isi permit aparatul sau la incepatori in ale setarilor avansate gen P, Av, ISO, diafragma. Daca ai doar 200 de lei, iti iei L25.
nwradu(Citează)
28/12/2012 la 1:04 AM
Nu stiu de ce, dar nu ma atrag mirrorless-urile. Prefer DSLR-urile clasice. Nu le contest calitatile tehnice.
Mihai Voiculescu(Citează)