►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă uitam pe lista de miniștri ai guvernului Ponta 2 și mi-au sărit în ochi câteva ministere.
Ministerul mediului și schimbărilor climatice. De mediu înțeleg, e nevoie de tot mai multă legislație și de fonduri și de supraveghere tot mai atentă a acestui aspect scăpat de sub control la noi. Dar schimbările climatice? Ce-ar trebui să facă Rovana Plumb, să primească informări despre El Nino sau topirea ghețarilor? Să schimbe clima în Bărăgan, să oprească ninsoarea la Buzău? De ce avem un minister al schimbărilor clinatice?
Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Pare logic că dacă există un minister al tineretului să existe și unul al pensionarilor. Întrebarea mai bună este de ce există unul și pentru tineri, până la urmă? Adică ai componenta de Familie, iar ministere precum Educația și Munca îi preiau și îi conduc oricum prin viață. Ce rost are numele oficial de minister al persoanelor vârstnice? Vor veni aici să se lupte că nu li se mai dau medicamente gratuite, nu la Ministerul Sănătății?
Ministrul Fondurilor Europene. Sunt foarte curios cum va funcționa. Va atrage acest minister fonduri pentru celelalte ministere? Cine are prioritate? De unde vor avea specialiști pe toate domeniile posibile? Până acum statul atrăgea fonduri prin diversele agenții din subordinea fiecărui minister în parte, unde există oameni ce cunosc domeniul respectiv și în teorie știu ce să ceară, cum și unde.
Ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism. Ce caută turismul aici, alături de mediul de afaceri și IMM-uri? Bine că nu este oficial și ministerul covrigăriilor și supermarket-urilor, că na, tot IMM-uri din mediul de afaceri sunt. La ce țară avem, cred că Turismul era singurul care merita un minister propriu sau mai bine îl alipeau la Mediu.
Mihnea Cosmin Costoiu – ministrul delegat pentru învâțământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, în condițiile în care există și Remus Pricopie – ministrul educației naționale. Învățămânul superior e diferit de educație? Ce-are, e ceva magic? Iar așa o denumire pompoasă mai rar vezi.
Dan – Coman Sova – ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine. Mai lipsea un semn pentru investitorii străini “give șpagă here!”. Din nou, se pune problema cu ce minister discuți. Dacă vrei să investești în industrie, te duci la ministerul industriilor sau la cel al investițiilor străine? Sau la cel pentru IMM-uri?
Cristian David – ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. Și ministrul afacerilor externe nu făcea și asta? Altă întrebare: românii de pretutindeni înseamnă și din România; nu se ocupă alte 20 de ministere de aceșția?
Doina Adriana Pana – ministrul delegat pentru dialog social. N-am nici cea mai mică idee cu ce se ocupă această doamnă în guvernul României. Poate discută pe Facebook și social media, nu?
V-am spus, lipsește doar Ministerul Magiei din Harry Potter.
Mai trist este că sunt foarte multe suprapuneri. Înțeleg că sunt multe guri de hrănit și mulți oameni vor să ajungă la putere, dar s-au inventat ministere unde nu e cazul și s-au împărțit aiurea domeniile, în condițiile în care la noi deja birocrația era foarte complicată. Să vedeți acum ce va stagna totul pe motiv că nu știe stânga ce face dreapta sau, mai rău, fiecare va încerca să-și tragă cât mai mult pe felia sa de buget prin tot felul de manevre.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
21/12/2012 la 12:11 PM
Explicația pentru numele stupide este că la fiecare schimbare de guvern se schimbă numele ministerelor pentru a putea schimba personalul. E o șmecherie prin care poți da afară funcționari publici pentru că apare un nou minister, chiar dacă diferența față de vechiul minister e doar numele.
Să te uiți de câte ori s-a schimbat numele ministerului învățământului: ministerul educației naționale, ministerul educației si cercetării, ministerul educației, cercetării și inovării etc. La un moment dat, rămâi fără idei și de aici numele lungi și redundante.
Dan(Citează)
21/12/2012 la 12:59 PM
Cred ca-i ceva mai complicat, trebuie sa faci o entitate juridica noua, nu doar sa schimbi un nume. Ce, toti angajatii sunt reangajati pe noul minister?
nwradu(Citează)
21/12/2012 la 1:31 PM
Exact pentru ce a spus Dan se schimba.
Nu doar pentru minister (centru), mai ales pentru teritoriu. Odata schimbat numele ministerului se schimba si numele directiilor din teritoriu.
Si asa se evita aceea lege a inaltului functionar (asa sunt directorii de directii judetene si alte institutii), prin care nu poti sa-l schimbi daca ti se rupe tie. Si asa, respectivul ramane director peste o institutie care numai exista.
Serban Marius(Citează)
21/12/2012 la 2:06 PM
Buna ziua
Ati fi interesat de un schimb de linkuri cu site-ul http://www.horoscop2013.eu ? Astept un comentariu de la dumneavoastra pe blog-ul http://parteneri2013.blogspot.com
O zi buna !
Horoscop 2013(Citează)
21/12/2012 la 3:26 PM
Multumesc, dar nu apreciez horoscopul, ci din contra.
nwradu(Citează)
21/12/2012 la 6:04 PM
Asa este cum spune Dan. Si ca veni vorba de Ministerul Muncii, in teritoriu era reprezentat in anii trecuti de Directia de Munca si Protectie Sociala. In 9 ani si-a schimbat denumirea de 11 ori, ultima data revenind la denumirea initiala, ca dupa doar doua luni sa fie desfiintata prin absorbtia in alta structura.
Daniel(Citează)
22/12/2012 la 2:43 AM
O listă de nume:
Ministerul Învăţământului,
Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei,
Ministerul Educaţiei Naţionale,
Ministerul Educaţiei şi Învăţământului,
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării,
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului,
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Dan(Citează)
23/12/2012 la 12:31 PM
Ministerul Apelor, padurilor s pisciculturii mai e. Interesant ca n-am mai auzit sa fie pomenita si fauna piscicola pana acum.
Chiar ca unele ministere suna cam pompos, macar de-ar fi atat de eficiente pe cat se dau…
Altfel, pe cand si un minister al sericiculturii?
Dan(Citează)