►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Eu sunt printre puținii care au văzut Hobbitul în ambele variante de proiecție, săptămâna trecută în modul considerat clasic de zeci de ani, adică la 24 frame-uri pe secundă, ieri la 48 fps, ambele 3D.
Spre bucuria mea, pe 48 fps chiar se vede mai bine, desi diferența nu este una ca de la cer la pământ. Și spun spre bucuria mea pentru că mă bucur să văd că o tehnologie nouă este și utilă, că ar putea face lumea, așa cum bine a spus Peter Jackson intr-un interviu, să vină în sala de cinema în loc sa aștepte apariția filmului pe iPad sau Blu Ray.
Mișcările rapide chiar arată altfel, n-au fost promisiuni deșarte. Diferența cea mai mare s-a văzut în secventele rapide de acțiune din scenele când Compania scapă din regatul subteran al goblinilor. În 24 fps tin minte doar că acolo alergau, totul fiind prea rapid pentru orice altă constatare.
În 48 fps am început să văd detaliile. Cum lovea fiecare cu sabia și unde, cum para o lovitură. Trei goblini în spatele unui dwarf și cum se învârtea să scape de ei. Doua săgeți înfipte sus într-o scară și una jos, o frânghie tăiată, toate acele lemne spărgându-se în sute de bucăți. Creierul le-a procesat pe toate.
De asemenea, în multe scene totul era mai clar, mai sharp, mai crisp, cum vreți sa-i spuneți. La un film cu multe efecte speciale, acest lucru chiar contează, că n-au lucrat degeaba graficienii la texturi și detalii și animații fine. Este încă un beneficiu al mișcării mai fluente.
În primele minute scenele filmate foarte de aproape păreau cumva pe fast-forward. Este o consecință a faptului că ochiul este obișnuit cu altă rată de cadre și atunci consideră că viteza de redare este accelerată, dar se adaptează după câteva minute. Aș spune și că 3D-ul a fost mai confortabil, iar cei cărora li se făcea rău în mod uzual de la mișcare ar putea încerca tehnologia High Frame Rate ca alternativă.
Cam acestea ar fi deosebirile față de cinematografie obișnuită. Eu le-am enumerat așa cum le-am observat eu, dar gradul în care ele au impact asupra fiecăruia diferă. Contribuie, mai degrabă, la experiența totală, pe care o fac mai plăcută decât cea standard, chiar dacă diferența este subtilă.
Rămâne de văzut dacă tehnologia HFR va intra puternic pe piață. Problema nu este una de costuri pentru spectatori, deoarece modificarea proiectorului din sala de cinema nu cred că este una costisitoare și oricum s-ar amortiza în timp. Costul mare apare la producție, mai ales la efectele speciale. În 48 fps sunt de două ori mai multe cadre de randat pe mașinile de procesare grafică și deci durează de două ori mai mult, costă de două ori mai mult. Pentru Hobbitul și-au permis, bugetul fiind practic nelimitat, dar să vedem în câte alte filme va prinde acest lucru. Apropo, Hobbitul în HFR este doar 3D.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
20/12/2012 la 11:29 AM
La ce cinema ai vazut filmul?
Horatiu(Citează)
20/12/2012 la 12:09 PM
Grand Digiplex Băneasa. La altele nu știu dacă este HFR.
nwradu(Citează)
20/12/2012 la 12:36 PM
Total in dezacord. Total.
Octavian(Citează)
20/12/2012 la 12:38 PM
aproape ca rezervasem bilete la IMAX sa vad filmul HFR… se pare ca trebuie sa ma reorientez spre Baneasa.
furtuna(Citează)
20/12/2012 la 1:01 PM
@furtuna: aud ca si alte cinematografe vor implementa HFR pentru acest film, dar nu stiu daca au facut-o.
@nashu: una din criticile aduse filmului, si cu care sunt de acord, este ca spre deosebire de LotR aici toti monstrii au fost facuti pe calculator. In LotR au folosit personaje machiate pentru multe scene si se cunostea asta. Efectele speciale inca nu pot imita perfect totul.
nwradu(Citează)
20/12/2012 la 12:50 PM
Mie mi se pare ca pe partea de efecte speciale mai este muuuult de lucrat. Si nu numai din cauza faptului ca sunt de 2 ori mai multe frameuri. Deoarece se pierde blurul de miscare, se vede mult mai clar ca elementele desenate pe calculator nu sunt de acolo. Ai mereu senzatia aia “chestia asta nu pare reala, asta nu poate sa zboare asa”, senzatie pe care nu vrei sa o vezi intr-un film.
Concluzia mea: tehnologia a evoluat, partea artistica inca nu.
Altfel, ca filmul pare unul de televiziune din cauza fps-ului este doar o chestie dobandita. S-ar putea uita in cateva reprize de mers la cinematograf.
nashu_mare(Citează)
20/12/2012 la 12:58 PM
Ah, mi-am adus aminte: nu numai efectele generate pe calculator arata dubios. E un personaj in film care poarta in spate doua topoare in X. Eh, la asta, cand se oprea sau pornea de pe loc, se vedea cum se indoiau sau ii sareau alea in spate cu o masa mult mai mica decat ar fi fost reale si nu vreo recuzita ieftina.
nashu_mare(Citează)
20/12/2012 la 1:13 PM
E o treaba cu FPS-urile astea.
Majoritatea monitoarelor LCD au o frecventa de 60hz, ceea ce inseamna ca pot sa afiseze maxim 60 FPS-uri. Pe televizoarele mai noi (Smart TV-urile de exemplu) ai 120hz sau chiar si mai mult.
Diferenta e enorma, un film care se vede ok pe PC la 60hz arata demential vazut la 120 hz.
Radu Tanasescu(Citează)
20/12/2012 la 3:00 PM
@Radu: 50 Hz in Romania, 100 Hz la alea mai smechere, sunt si de 200 si de 400.
nwradu(Citează)
20/12/2012 la 2:37 PM
nashu: Credeam ca visez eu :)) Am avut exact aceleasi impresii ca tine: se vedea foarte clar ca topoarele alea erau de plastic! Pentru niste lucruri care trebuiau sa cantareasca zeci de kile, toate armele se miscau mult prea usor.
Eu am avut si senzatia aia de fast-forward cam tot filmul. Per total, nu mi se pare ca merita efortul gaselnita asta cu HFR. As fi preferat sa vad filmul in format normal.
(Apropo, eu l-am vazut la AFI. Cred ca si la IMAX era difuzat tot cu HFR, dar eu am fost la 3D normal.)
Jen(Citează)
20/12/2012 la 3:00 PM
Dar dintre câștigătorii biletelor nu avem nici o părere? Am văzut ieri două domnișoare cu emailul meu printat în mână, m-am întâlnit cu vreo trei alții…
nwradu(Citează)
20/12/2012 la 3:01 PM
Eu l-am vazut in HFR la Afi, pentru cei care intreaba. Adevaru-i ca in primele 5 minute, totul se misca atat de rapid, incat am crezut ca am facut o alegere proasta. Ma si gandeam ca stau 2 ore si ceva sa ma uit la un ecran unde n-o sa vad nimic… Dupa vreo 10 minute totul s-a reglat de la sine si am vazut un super film. Nu doar tehnologia in sine mi-a placut, dar si filmul si povestea, chiar merita vazut. Mai ales pentru poantele cu weed :P
Andreea(Citează)
20/12/2012 la 3:44 PM
Salutare,
Eu am fost aseara la Grand Digiplex Băneasa (unul dintre castigatori),nu stiu cine au fost persoanele care au explicat despre aceasta tehnologie dar cred ca a fost bine ca au fost acolo,pentru ca nu cred ca toata lumea din sala a inteles exact “la ce se refera” aceasta tehnologie noua.
La inceput am avut aceeasi senzatie de miscare prea rapida cu care m-am obisnuit foarte repede,probabil din cauza ca acasa ma uit la filmele hd sau blu-ray la un televizor Philips care are 100Hz si la fel am avut senzatia de miscare rapida cand am inceput sa ma uit la filme pe el.
Cred (parere personala) ca tehnologia HFR a pus mult mai bine in evidenta efectele 3D pentru ca eu am mai fost la filme 3D dar parca la filmul acesta au iesit mult mai bine in evidenta.
Per total referitor la tehnologia HFR,din punctul meu de vedere este de viitor dar nu pentru orice film,in primul rand din cauza costului dublu sau mai mult si a duratei de montare.Si in al doilea rand aceasta tehnologie nu isi gaseste “rostul” la comedii,sau comedii romantice sau filme gen The Pursuit of Happyness unde nu exista “batalii” sau efecte speciale,aceste filme nici filmate in 3D nu prea au “rost” mai ales HFR.Deci in concluzie frumos filmul,tehnologie de ultima ora,3D deosebit dar aceasta tehnologie nu e aplicabila la orice gen de film.
Multumesc Radu pentru concurs si multumesc random.org pentru ca m-a ales :D
Pocutz(Citează)
20/12/2012 la 3:46 PM
P.S. Scuzati eventualele dezacorduri,greseli etc.Intru-cat nu sunt din Bucuresti am ajuns foarte tarziu acasa dupa film si inca ma resimt.
Salutare
Pocutz(Citează)
20/12/2012 la 4:31 PM
Eu sunt unul dintre castigatori, am primit o sg. invitatie, desi am castigat pe doua bloguri. Dar nu ma plang deloc, ba chiar a fost o experienta placuta. Discutia de la inceput si filmuletul introductiv despre HFR au fost ceva nou.
Merita toti banii tehnologia HFR, in combinatie cu 3D. Totul a fost mult mai smooth, exact cum banuiam. Cadrele de panning, scenele de actiune, toate erau redate lin si placut ochiului. Mi s-au adaptat ochii de cum a inceput filmul. Norocul meu a fost ca am reusit sa ma mut intr-un loc mai bun, in centrul salii, pentru o experienta optima.
La sfarsitul filmului nu am avut niciun fel de ameteala sau disconfort.
Ca punct negativ as mentiona tipul de 3D din sala, care a fost slab. Daca nu ma insel, am avut ochelari pasivi (similar tv-urilor LG 3D), deci 3D-ul a fost unul slabut, efectul neefiind la fel de pronuntat ca la IMAX de exemplu, unde se foloseste active shutter.
Despre film: Merita vazut, mi-a placut overall, dar parca nu mai simti acea mobilizare, implicare, emotie etc. pe care o traiai in LOTR. Singura scena demna de Oscar, mi s-a parut cea in care Bilbo ii cruta viata lui Smeagol. I almost cried there.
Astept cu nerabdare urmatoarele doua parti, sunt sigur ca povestea se va contura pe parcurs.
Mergeti cu incredere la The Hobbit in HFR.
Cosmin(Citează)
20/12/2012 la 5:53 PM
Pe mine ma deranjeaza filmele 3D, chiar si HFR. Intr-adevar exista o diferenta destul de mare intre 24/48fps si este mult mai odihnitor pentru ochi la 48fps.
Astept cu mare interes un film 2D HFR unde te poti relaxa cu adevarat fara sa pleci cu ochii rosii ca la orice film 3D.
Asadar daca am de ales intre 2D HFR si 3D HFR voi alege cu siguranta 2D.
mihaiweb(Citează)
20/12/2012 la 10:17 PM
Am fost si eu cu invitatia castigata aici. Am avut noroc ca nu s-a umplut sala, si m-am putu muta mai sus ( eram in randul 4). Am remarcat miscarile de fast forward la inceput, pe parcurs s-au diminuat ,probabil fiind vorba de adaptare asa cum s-a spus mai sus. Nivelul de detalii a fost foarte bun. Insa parca a lipsit atmosfera aceea magica a filmelor, parea un documentar mai degraba, o imagine mai “rece”. Si am iesit cu ochii foarte obositi si durere de cap, nu stiu daca a fost din cauza 3D sau HFR.
Tavi(Citează)
21/12/2012 la 12:11 PM
@Cosmin – Imax functioneaza tot cu ochelari pasivi (dar cu polarizare liniara) – ce nasoala e tehnologia asta pasiva !!
thundermar(Citează)
21/12/2012 la 11:19 PM
Pentru ca nu am putut sa le vad pe amele m-am dus si eu pe net sa vad inregistrari 24fps / 64fps si exact aceasi senzatie am avut-o ca la 64 vad lucruri care nu le-am vazut in varianta de 24. In articol imi confirmi faptul ca nu mi s-a parut.
Haotik(Citează)
21/12/2012 la 11:23 PM
Unii văd cu 33% mai multe frame-uri.
nashu_mare(Citează)
22/12/2012 la 1:01 AM
@thundermar, my bad, am dedus dupa marimea si greutatea ochelarilor ca IMAX e active shutter. In orice caz, 3D-ul este mult mai pronuntat in mod normal fata de ce am vazut eu in sala unde a rulat the hobbit.
Cosmin(Citează)
22/12/2012 la 10:01 AM
Cosmin: exista IMAX și cu ochelari activi. Nu stiu daca e și la noi sau doar sunt mai comozi ochelarii, însă ecranul mare ajuta la 3D.
nwradu(Citează)
24/12/2012 la 10:46 PM
Nu m-am dus in Constanta ca am zis sa vin in Bucuresti sa vad The Hobbit HFR in Baneasa. Dupa 40 de minute s-a oprit proiectia si a ramas doar sunetul dupa 2 minute au oprit si-au zis ca sunt probleme tehnice si ca se va rezolva in 10-15 minute. Nu s-a mai rezolvat deloc si-am fost mutati intr-o alta sala unde am vizionat filmul la 24 fps… mi-a placut in schimb mesajul (din cauza unei mici probleme tehnice). Ce m-a ofticat este ca nu am fost intrebati daca vrem sa continuam filmul la 24 fps sau sa revenim intr-o alta zi. Ni s-a bagat galusca pe gat ca “romanul” sa o inghita. Sunt curios daca eram intr-o tara din vest .. se proceda la fel ?!
E prima oara cand mi se intampla asa ceva la un cinema.
Urat.
SW(Citează)