un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Concluzia alegerilor

11 Dec 2012  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

ponta_zambindEra normal ca USL să câștige alegerile. O ziceau toate sondajele, așa că nu cred că e cineva surprins de acest aspect.

Ce mă surprinde totuși este proporția cu care USL a câșțigat alegerile parlamentare și deci conduce țara: 60%, aproape două treimi. Acest lucru este îngrijorător.

Îngrijorător pentru că există vorba “cu cât sunt mai mari, cu atat cad mai de sus”. Să ne aducem aminte de istoria alianțelor politice din România: CDR-ul s-a destrămat la mijlocul guvernării; Alianța D.A. – Dreptate și Adevăr s-a dus rapid de tot pe fondul scandalului Băsescu vs Tăriceanu; chiar și “the unholy alliance” între PD-L și PSD pentru câteva luni de guvernare s-a distrus foarte repede în urma luptelor pentru ciolan.

Iar acum e rândul USL-ului. Doar o alianță PSD și PNL nu fusese până acum în mod legitim la putere, așa că este rândul lor să guverneze, să înceapă scandalurile și să rupă rândurile. Estimez că prin 2015, după alegerile prezidențiale, se duce pe apa sâmbetei.

Și de ce zic că procentul mare de voturi este îngrijorător? Pentru că de obicei puterea a fost câștigată cu un procent mai apropiat de pragul de 50% necesar majorității în Parlament, iar acest procent “la limită” ținea în viață alianțele respective, făcându-le să treaca peste micile dificultăți. De exemplu dacă aveai puterea cu 53%, din care 5% UDMR și restul împărțit între 3 alte partide, atunci fiecărui partid i-ar fi fost dificil să se rupă – independent fiecare avea în jur de 15%.

Acum însă avem un USL cu 60%. La modul grosier, PSD și PNL au fiecare 30%. Sunt ca un cuplu în care fiecare deține avere și case, putând oricând să se separe, nu ca un cuplu în care nici o parte nu s-ar descurca pe cont propriu și atunci rezistă în ciuda scandalurilor zilnice.

Peste câțiva ani, dacă se ceartă (și mereu se ceartă – nu poți împărți banii și interesele în două părți egale), PSD-ul de exemplu își poate lua cei 30% și să formeze o majoritate parlamentară împreună cu PPDD și UDMR. Sau PNL-ul cu PD-L-ul, reabsorbindu-i în marele pântec liberal.

De asta alianțele prea victorioase sunt o viitoare problemă. Când ai câștigat mult, ai și mult de pierdut la orice gest greșit.

Concluzia serii vine de la Piticu:

Am votat la referendum diminuarea numărului de parlamentari. Am ieşit degeaba atunci din casă. Sunt acum atât de mulţi parlamentari încât nici nu mai încap în Parlament.

Chiar nu mă interesează a cui este vina. E clar că nu dau doi bani pe dorinţele noastre.

La fel de bună este și concluzia privind intenția PSD de a se alia cu UDMR: pai la referendumul pentru demiterea lui Băsescu maghiarii nu s-au prezentat, boicotul lor fiind decisiv pentru neîntrunirea cvorumului, fiind atunci puternic blamați și înjurați de USL – iar acum îi ceri ca parteneri?

Apropo, Ghișe a intrat în Parlament? N-om fi scăpat nici măcar de un incompetent?

asus s5507

    9 comentarii

  1. Sa presupunem ca nu a intrat Ghise, ai impresia ca e mai bine fara el decat cu tot PPDD-ul?

      (Citează)

    • @alex: nu stiu de PPDD (preferam sa nu fie), dar nu are legatura cu Ghise. In opinia mea, Ghise s-a dovedit opus spiritului de parlamentar.

        (Citează)

  2. De separat o sa se separe sigur USL-ul. Dar din toata ecuatia eu cred ca doar PSD-ul are de castigat. Incep sa vad alegerile ca pe un circ, un pretext de a merge la scala generala unde eu votez si un pretext de a poza in cetateanul ”responsabil civic” atunci cand numar abțibildurile de pe spatele buletinului.

      (Citează)

  3. pe gandul sunt doua articole interesante despre cei care au intrat in parlament – unul despre cei cercetati sau care au dosare penale si altul despre fii/sotii de afaceristi/politicieni

      (Citează)

  4. Dap, Ghise a luat un loc la Senat. http://tinyurl.com/bb2wvpd

      (Citează)

  5. 1. basistule…

    2. n dupa mine, nu USL are 60%, ci “nu ai lui Basescu” au. Cam despre asta a fost vorba la alegerile astea

      (Citează)

    • @Adrian: alegerile mereu sunt “nu ai lui X”. CDR-ul a fost votat ca nu ai lui Iliescu. Apoi Iliescu a fost votat pentru ca nu ai lui Vadim. Apoi Basescu a fost votat pentru ca nu ai lui PSD. Acum USL pentru ca nu ai lui Basescu.

      Arata doar o clasa politica slaba in Romania, unde diferentierea nu se face intre doctrina si program, ci la “noi promitem ce n-au facut cei de la putere”. Ceea ce e normal intr-o perioada de tranzitie, dar la noi tranzitia tot tine de 23 de ani…

        (Citează)

  6. “nu ai lui Basescu” inteleg. Nu ii inteleg pe aia care au putut sa ii voteze pe Ciorbea, Gigi, secretara de 23 de ani a lu’ Dragnea, ala de la HiQ… Serios? Nu mai erau altii pe foaie?

      (Citează)

  7. Eu zic de PPDD pentru ca stiu personal doua persoane care fac parte din PPDD si sunt…mai putin inteligenti ca sa nu zic prosti si numai dupa bani/functie.

    Din fericire una din persoanele pe care le stiu a fost candidat, si bine ca nu a intrat. Iar cealalta facea parte din “staff-ul de campanie” al altui candidat care din nefericire a intrat in Parlament.

    + specimene vazute pe la TV in campanie, deci ma face sa cred ca Ghise e un exemplu pe langa 95% din PPDD.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus