un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Anul 2012 în tehnologie – partea 1

30 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

asus_taichi_12Să ne gândim un pic la tehnologia văzută în 2012 și oare ce ne așteaptă în 2013 de la ea.

SMART TV-uri

Consider că smart tv-urile sunt în continuare un moft, un artificiu de marketing cu avantaje nedovedite pentru marea masă a clienților. Sigur, cu toții ne-am dori un Smart TV, par bune pe hârtie cu acces la tot felul de aplicații și YouTube și Facebook și browser, dar tare sunt curios câți folosesc aceste funcții pe termen lung după ce cumpără un Smart TV.

Eu vreau un televizor mare, subțire, elegant, cu imagine bună. Dacă are și un soi de media player integrat, cu atât mai bine. Dar browser și YouTube și altele am și acum pe consolele de jocuri conectate și nu le-am folosit niciodată, nici măcar de test.

Adevărul este că aceste aplicații sunt sub-dezvoltate. Facebook părea o încropeală ieftină, interfața se mișcă greu, navigatul prin butoane cu telecomanda este dificilă (prin gestul din camera video integrată și mai dificil). Majoritatea oamenilor pur și simplu vor prefera un ecran secundar, fie el un laptop sau tabletă sau smartphone, pe care să dea tweet-uri sau să caute informații în timp ce se uită la marele ecran TV.

Avantajele sunt puține. Îmi place ideea de Skype pe televizor, ușor de folosit de oricine vrea să vorbească direct cu rudele de peste mări și țări. Îmi plac câteva programe care te învață să gătești, niște aplicații ce extind emisiunile teleshopping, aplicațiile cu înregistrări de exerciții de fitness, poate și câteva jocuri gen Angry Birds, ca să nu pui copiii în fața calculatorului. Dar e o nișă foarte mică, nu una pentru marea masă a oamenilor.

Revin de unde am plecat. Smart TV-urile încă sunt dorite. În timp, după câțiva ani în care mai mulți oameni vor înlocui televizoarele vechi cu unele noi și vor vedea că mai mult de câteva minute n-au petrecut în aplicațiile televizorului, cumpărătorii se vor întreba de ce au plătit suplimentar pentru aceste funcții și atunci va apărea pe piață o cerere expres de televizoare clasice.

ACUMULATORI

Cea mai dezamăgitoare situație este în tehnologia bateriilor și acumulatorilor, unde toate cercetările curente nu reușesc să producă unele de capacitate mare si la un preț acceptabil pe piață.

Este nevoie de acumulatori mai bune în toate dispozitivele care ne înconjoară, de la smartphone-uri la tablete la aparate foto și laptopuri.

Din ce am mai văzut prin știrile internaționale, se fac cercetări, dar nu vor fi îmbunătățiri majore pe termen scurt nici pe partea acumulatorilor și nici pe reducerea consumului dispozitivelor. Ce-i mai trist este că marii producători de aparate nu investesc prea mult în acest aspect, preferând să introducă tot felul de alte funcții care să ia ochii lumii, deși dispozitivele lor au autonomie de o zi.

Creșterea numărului celor care au smartphone-uri și tablete va atrage și un consum mai mare al acestora. Ai cu cine să interacționezi, procesoarele mai rapide te fac să utilizezi mai des și mai mult totul, la fel și reducerea tarifelor la traficul de date. Nu m-ar mira ca în 2013 tot mai mulți să descopere bateriile externe și să le vedem recomandate activ prin promovare uzuală.

JOCURILE

2012 a fost anul jocurilor aduse pe canale oficiale în România. A fost anul în care am simțit pentru prima oară că lucrurile încep să se miște în direcția legalității, a cumpăratului de jocuri, nu a pirateriei. Chiar și eu mi-am cumpărat în acest an un număr record de titluri.

Nu-i numai asta. Am văzut și tot mai multe lansări. Diablo 3 a avut o lansare mare, la fel și FIFA 2013, WoW: Pandaria, Halo 4, League of Legends, Assassin’s Creed 3. Vorbim de lansări cu publicul, de sute de oameni adunați să cumpere jocul în momentul zero.

Am văzut și cea mai importantă compețiție de până acum, Dreamhack Eizo, cu o oprire de mare succes în București și sper că la anul va fi și mai tare, am văzut mult interes pentru ofertele de pe Steam, precum și mai multe jocuri în stocuri. Sper să continuăm pe această cale.

WINDOWS 8

screenshot_asus_vivotab_tf600_windows_8_tablet_review_062Noul sistem de operare de la Microsoft este încă un joker, o carte care poate fi bună sau rea. Tare sunt curios în 2013 cum se va dovedi, deși probabil că un an nu va fi suficient pentru o concluzie.

Admir Microsoft pentru schimbarea de direcție pe care au făcut-o cu interfața. În opinia mea, noua interfață Metro vine în întâmpinarea celor care renunță la laptopuri pentru simplitatea unei tablete; în plus, posibilitatea de a crea aplicații dedicate pentru site-uri ne mai scoate din browserul care pentru neavizați reprezintă chiar și el un mister, iar Wikipedia este un exemplu foarte bun în acest sens.

Totuși, un produs pentru marea masă a oamenilor trebuie confirmat de piață și asta se va vedea în 2013.

Cifrele pe care le-am auzit cu toții de la Microsoft, 40 de milioane de licențe vândute în prima lună, nu-mi spun nimic. N-am văzut zis nicăieri dacă sunt licențe/calculatoare plecate din magazin în mâna clienților sau reprezintă licențele pe care Microsoft le-a vândut producătorilor și integratorilor de hardware, care au cumpărat în masă pentru milioanele de unități ce vor fi produse în următoarele luni.

APPLE

ipad_mini_15_manaPentru mine, Apple a fost o enigmă. Nu știu ce vor face în 2013, dar chiar sunt curios ce vor aduce în plus. Mă aștept la un iPhone 5S, un model mai rapid decât cel de acum, după cum e tradiția. La iPhone Mini 2 mă aștept la rezoluție mai mare (poate chiar retina?), dar despre iPad 5 chiar nu știu ce să zic. Deja generația curentă este rapidă, ce să-i mai pună în plus?

Cert este că Apple are un stil de a te uimi, așa că aștept cu interes noutățile.

4G

În 2013 este clar că vom auzi mai des de rețelele 4G. Vodafone și Orange le-au lansat pe ale lor, testele inițiale sunt bune (sper să o testez și pe cea VDF în viitor), iar în 2013 este timpul ca marea masă a oamenilor să afle de avantajele noii tehnologii.

Din păcate, eu estimez că abia în 2014 și ulterior se va putea vorbi de o rețea 4G adevărată, pentru că atunci MApN-ul eliberează spectrul 2600 MHz și se va putea ajunge la adevăratele viteze și performanțe ale noii generații de comunicații mobile.

Eu zic că 2013 va fi doar o perioadă de tatonare în care 4G-ul va fi ofertat spre cei “super-corporate” și abia în anii următori vom vedea o orientare spre consumatorii persoane fizice. Cred că ar trebui înțeles că operatorii au un plan de implementare 4G care durează mai mulți ani, restricționat fiind și de ANCOM și statul român.

AUTO

Ați văzut deja că autoturismele nu mai sunt “4 roți și volan”, iar confortul pasagerilor nu se mai referă doar la climatronic și masaj în scaune, ci la alte servicii oferite acestora pentru a face călătoria mai plăcută.

Mașinile încep să integreze ecrane tot mai complexe, dar cele cu sisteme de operare reale sunt rarități scumpe, la fel și cele în care ai acces nelimitat la Internet printr-un card SIM de la operatorul tău. Cred că 2013 va fi anul în care autovehiculele se vor conecta la Internet în număr mai mare, tehnologia trecând încet de la clasele foarte scumpe în jos.

Mai mult, mă așțept ca un selling-point să fie serviciile oferite în mașină. Mă aștept ca producătorii să-și creeze propriile “rețele” și dacă un șofer de Toyota marchează într-un loc pe hartă o groapă sau un radar, acest lucru să fie imediat sincronizat către restul posesorilor de Toyota, fiind un serviciu suplimentar oferit clienților lor.

Internet-ul pe mașini nu deschide doar calea către Facebook, ci și multe alte posibilități pentru îmbunătățirea securității și a traficului. Acesta e un proces pentru mulți ani viitori, dar în 2013 vom deveni conștienți că a început.

ford_go_further_mondeo_36

asus s5507

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus