un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Workshop de fotografie culinară

8 Nov 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Am fost sâmbăta trecută la un workshop de fotografie organizat de F64 şi Lumea reţetelor şi Hotelul Pullman din Bucureşti. După cum aţi observat, eu fac multe fotografii la mâncare şi nişte sfaturi în plus pentru a le face mai bune nu strică niciodată, mai ales când vin de la Radu Dumitrescu, fotograf culinar cu experienţă.

Trebuie să zic pe scurt că am trecut restaurantul Barbizon, din cadrul hotelului Pullman, pe lista de locaţii unde trebuie să revin. Este un steak house, deci fripturi bune (am citit undeva că au şi bizon), ceea ce este mereu de interes pentru mine.

Apoi, Radu Dumitrescu a explicat cum se fac fotografii culinare de calitate. Pe scurt, ar fi:

  • ISO minim, apertura creativă, trepied solid pentru a putea jongla cu orice timp de expunere
  • trei unghiuri, în funcţie de preparat: de sus, la 45 de grade şi orizontal (paralel cu farfuria, pentru torturi şi alte mâncăruri cu straturi, de exemplu)
  • lumina multă. El folosea un softbox şi îl poţi reflecta cu blende sau chiar şi cu o mapă de carton alb
  • aspect natural al farfuriei, tot felul de obiecte în decor, furculiţe, pahare, şerveţele etc

Fix așa făceam și eu. M-am simțit mândru de asta.



Mi-a plăcut şi ideea de a simula că ţii furculiţa cu mâncare în mâna prinzându-i coada între două căni puse una peste alta, ca să o susţină orizontal. Dacă vă interesează subiectul, Radu Dumitrescu va ține pe 25 noiembrie un curs de câteva ore, detalii pe F64 și pe blogul său.

Am gustat din tot felul de bunătăţi de sezon. Cele mai ciudate au fost dulceaţă de ceapă şi dulceaţă de ardei iute, despre care nici nu ştiam că există, dar mi-au plăcut. Am văzut şi marmeladă de dovleac și dulceață de tomate verzi. Chef-ul Bucşa ne-a preparat ca obiect pentru sesiunea foto şi o combinaţie de carne de vită tocată, crudă, amestecată cu zacusca şi bucăţele de castraveciori muraţi. Nu mă omor după tartar, mie vita îmi place moartă şi prăjită mediu.

asus s5507

    11 comentarii

  1. “apertura creativă” ?

      (Citează)

    • Pai la mancare e discutabil. Deschizi apertura ca sa focalizezi doar pe un detaliu, o bucata din intreaga farfurie, sau o inchizi ca sa prinzi tot? Depinde ce fotografiezi si cum. De asta ideea era sa ai ISO minim, apertura cum ti-o doresti tu, dar fixa pana la urma, asa ca doar timpul de expunere este variabila libera si de asta ai nevoie de trepied.

        (Citează)

  2. @radu, am prins ce zici tu, insa nu cred ca termenul e foarte bine folosit in text. poate trebuia sa zici “diafragma la alegere” sau “diafragma in functie de situatie”…
    de altfel vad din ce in ce mai des folosit cuvantul apertura (a.k.a. aperture) .. nu stiu, eu am crescut cu “diafragma”. nu am un dex pe langa mine dar sunt aproape sigur ca ala e termenul corect.

      (Citează)

    • Apertura este deschiderea in sine, gaura. Se foloseste ca termen nu doar in fotografie.
      Diafragma este componenta din aparat care se deschide.

        (Citează)

  3. pai am vaga impresie ca vorbim de fotografie, nu de gauri in general, deci diafragma ar fi mai potrivit. eu nu am auzit niciodata “apertura” din gura unui fotograf, dar poate s-or fi schimbat limba rau de tot in ultimii 8 ani ;)

      (Citează)

  4. interesant sfat cel cu prinderea furculiței între 2 căni, mie nu mi-a venit ideea pănă acum; mai că m-aș băgă și eu la un astfel de curs, să căd cum reușesc cu logistica.

    Efectiv câte ore ați stat acolo tura trecută ?
    Ca participant ai posibilitatea să tragi ceva cadre, să vii cu trepied, etc. ?
    Eu am mai participat la un curs de la f64, cu alt lector iar la sfârșit am primit pe mail PDFul cu prezentarea și sfaturi utile. e cazul și aici ?

      (Citează)

  5. Salut Ariel,

    Workshopurile pe care le-am ținut la Barbizon au fost destul de scurte, au durat cam o oră. Cel de pe 25 noiembrie va dura aprox. 5 ore (între 10:00 și 15:00), va fi mult mai detaliat decât la Barbizon și veți primi suport de curs după workshop. Cu trepied nu este nevoie să vii, dar vei avea cum să folosești aparatul tău.

    Chiar încurajez cursanții să vină cu aparatele lor, eventual și cu blitz-ul pe care îl au, pentru a putea avea o experiență cât de cât relevantă legată de metoda pe care o demonstrez.

    Agenda cursului este pe pagina F64 http://www.f64.ro/f394659/workshop-fotografie-culinara-cu-o-singura-sursa-de-lumina-25-11-2012.html

    O să fie frumos :)

      (Citează)

  6. Radu, mă bucur că ne-am întâlnit și sper că ți-a plăcut mini-worhshopul. Aștept să văd rezultate dacă încerci metoda de iluminare de la curs.

      (Citează)

    • Am fost si la cel cu sticla de vin de la iStyle.

      Daca-mi permiti un mic sfat, tot la capitolul “Setup-uri ieftine” ar mai fi doua metode, nu doar cea cu veioza:
      – flash foto, dar tinut in mana si declansat manual. Adica aparatul pe trepied, expunere 1-2 secunde, iar in timpul expunerii cineva declanseaza un flash manual din directia in care tu foloseai softbox-ul. Asta se poate face in doua persoane, sau cu una singura punand aparatul pe temporizare 10 secunde, apoi te duci in partea cealalata a mesei si pandesti cand sa dai flash-ul.
      – cablu prelungitor pentru flash. Mi-am luat eu unul de pe eBay, imita patina aparatului si poti tine flash-ul cam oriunde in jurul aparatului, ca e pe cablu din acela elastic. E mai ales util daca fotografiezi orizontal sau la 45 de grade, dar vrei ilumina de sus sau din lateral.

        (Citează)

  7. Radu Dumitrescu mersi de comentariu, e o surpriză plăcută să primesc răspuns chiar de la tine.

    Nu sunt din B, mai trebuie să rezolv câteva aspecte cu logistica ca să pot participa. Sper să ne vedem acolo

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus